madner wrote:
Logicno, i Sjedinjene americke drzave jasno dovode do zakljucka da se moraju zvati sjedineniamerikanciidrzavljani.
Naravno da je postojala, bila cak i clanica osnivac ujedinjenih nacija.
Da li jos postoji je upitno.
Poredjenje nije na mjestu.
Sjedinjene americke drzave ili Velika Britanija su slozenice drugacijeg tipa gdje je samo jedna imenica koju je lako koristiti kao skracenicu. American ili British.
U nasem slucaju su dvije ravnopravne - dvije udruzene regije - Bosna i Hercegovina.
Ne znam za slican slucaj - mozda Trinidad i Tobago.
Sto znaci da u nasem slucaju nacionalnost vezana za ime drzave jednostavno mora sadrziti ovje imenice. Imali smo temu ovdje koju sam licno ja zapoceo "Hercegovina" na nivou upoznavanja, ankete,.. gdje su mi Hercegovci prozvali sedmo koljeno zbog prijedloga za bosansku skrecenicu. Logikom - ako sam ja kao Krajisnik i Bosanac - zasto ne bi i oni. Utopija.
Bosanac jednostavno ne moze biti skracenica za bosanskohercegovacku naciju jer je Bosanac uvijek imao znacenje regionalnog i kulturoloskog tipa. I sam se rado tako oslovljavam, pogotovo kada se na to kace pozitivni stereotipi.
Znaci sa Bosancem se ne poistovjecuju ni Srbi ni Hrvati koji su nepovratno nacija pod tim imenima a ni Hercegovci. Tako da Bosanac spada samo na Bosnjake. I u taj bosnjacki izraz bez razmisljanja stavljam sve koji nisu ni Srbi ni Hrvati ni definisani Ostali poput Albanaca, Roma,...
Upravo zato sto vise od dvije decenije niko, ama niko nije pokrenuo inicijativu za oficijelno uvodjenje bosanskog izraza za naciju. Nijedan politicar, nijedan medij, i nijedan intelektulac. Zato tvoje naznacavanje Bosnjaka skartom mogu samo razumjeti kao malogradjanske komplekse naslijedjene iz bive drzave gdje ste kao nesto iznad ostalih i kao moderniji, vece kosmopolite, pametniji,... jer se ta pamet do sada nije manifestovala, dokazala i sto ste dopustili da vam skart dominira politickim i kulturnim prostorom.
Ako vam je vec teznja naci izraz koji objedinjava cijelu drzavu, sve narode, skracenicu za Bosnu i Hercegovinu,... to je historijski gledano Bosnjak i bio. I Bosanac i Bosnjak asociraju na ime drzave - samo sto je jedan regionalac bio i ostao. Ostali u BiH nece nikada prihvatiti ni Bosanca ni Bosnjaka - pa ako se sva ova prica svodi samo na nas na kojima je to ostalo - cemu ova principijelnost i vjecita rasprava kada znamo da jedna izraz nema sanse. Drugi ima.
seln wrote:
Na ovakvu zbrku pogresno koristenih pojmova, nerazumijevanja znacenja pozitivnih zakonskih propisa i njihove korelacije sa pojmom gradjanske s(a)vijesti, pa cak i obicnog kucnog odgoja.... stvarno nemam sta reci.
Zapravo , imam, ali cemu?
Da stavimo tacku na ovu papazjaniju: eto, pobijedio si u diskusiji.
Ja sam barem sastavio tekst, potrudio se da objasnim kako dozivljavam i smatram ispravnim,.. pa nek sam i pogrijesio. Nisam jednom ovdje prihvatio drugo misljenje i naucio nesto.
Vjerovatno ti je ova ekipa koja mi upucuje uvrede, provokacije, ismijavanja, trolanja teme,
nek si mu jarane sukno, i sebe uzdize iznad skarta - boljeg kucnog odgoja. Ja sam mozda pateticni borac protiv vjetrenjaca, naivni Sizif, matori ters ostrog tona,... ali se uvijek drzim teme i nastojim je usmjeriti gdje treba da ide. I ovo nije natjecaj.