Sljedeci izbori -- ZA koga glasati?

Post Reply
wanderer

#1 Sljedeci izbori -- ZA koga glasati?

Post by wanderer »

Nesto kontam ZA koga u stvari glasati... Vjerujem da dosta naroda, bas kao i ja, zna PROTIV koga glasati, ali to ipak nije dovoljno.

Ko je u stvari alternativa? Mene licno su Lagumdzija i SDP razocarali, posebno otkako je ovaj maltene prisvojio stranku. Ko ostaje? BOS mi se cini kao grupa izpraznih populista, a SK - Pokreta za Jugoslaviju vise nema... :D

Dakle, ko je u stvari vrijedan odlaska do MZ/ambasade?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

I ja sam neodlučan. Glasati i tako ovjeriti legitimitet i legalitet Dejtonske BiH ili glasati za novu stranku Zelenih iz Tuzle? Treća mogućnost, ne glasati?
stella_k

Post by stella_k »

Pogresno je razmisljati da Lagumdzija cini SDP....
On je na celu ali nece biti dovijeka..

Glasati za gradjansku opciju svakako....a posto je izbor vrlo suzen...hm...
Treba sacekati izbore, pratiti predizbornu kampanju jer mi u stvari trenutno i ne znamo keje ce se stranke kandidirati i sa kojim ljudima...
Vidjet cemo....
kekec

Post by kekec »

Normalno, za SDP.
Ako ti se ne svidja Z.L. i kao zbog toga neces glasati za SDP,
onda se treba upitati kakav je tvoj stvarni pogled i oodnos
prema socijal-demokratiji (ovo se odnosi na sve one koji su
u dileme: glasao bih za SDP, ali Zlatko...).

Jedna stvar je jasna: Nacionalizam u konacnici ne donosi nikome
nista dobro. Iz njega izviru svi problemi koji ne dozvoljavaju da
zivot bude normalan.

Itd, itd...

SAMO JE :
SDP = :bih:
pitt

Post by pitt »

za demokrate opet :D
Pun mi klinac republikanaca :D:D
wanderer

Post by wanderer »

kekec wrote:Ako ti se ne svidja Z.L. i kao zbog toga neces glasati za SDP,
Taaaaakooooo jeeeee... Ako ne glasas za Zlatka, kakav si ti demokrata??

Eto zasto mi se za njega i ne glasa, hvala na ilustraciji. :D

Nego, njega bih podrzao kad bi prestao graditi kult licnosti i fino smisleno pojasnio:
1.) Sta bi sa onim bespovratnim "kreditom" i kako ja mogu doci do jednog takvog?
2.) Otkad je Univerzitet banka, i u kojoj civiliziranoj zemlji se to tako radi (i to netom nakon rata)
3.) Najvaznije od svega, zasto misli da je on veci socijaldemokrata od Durakovica, kojem inace ni vode ne moze nosit kao politicar?
4.) Zasto su njegovi studenti morali kupovati bas njegovu knjigu (koja je, btw pomalo priglupa), i to jos po onim cijenama?
stella_k

Post by stella_k »

wanderer wrote: Taaaaakooooo jeeeee... Ako ne glasas za Zlatka, kakav si ti demokrata??

Nego, njega bih podrzao kad bi prestao graditi kult licnosti i fino smisleno pojasnio:
1.) Sta bi sa onim bespovratnim "kreditom" i kako ja mogu doci do jednog takvog?
2.) Otkad je Univerzitet banka, i u kojoj civiliziranoj zemlji se to tako radi (i to netom nakon rata)
3.) Najvaznije od svega, zasto misli da je on veci socijaldemokrata od Durakovica, kojem inace ni vode ne moze nosit kao politicar?
4.) Zasto su njegovi studenti morali kupovati bas njegovu knjigu (koja je, btw pomalo priglupa), i to jos po onim cijenama?
Ne treba glasati za Zlatka vec za politicku opciju, za ekonomski program koji nude ljudi iz stranke...Mi imamo manu, patimo od kompleksa vodje...
Cuj "glasati za Zlatka", bezze...
Glasati za bolje sutra, za normalan zivot.....
wanderer

Post by wanderer »

stella_k wrote: Ne treba glasati za Zlatka vec za politicku opciju, za ekonomski program koji nude ljudi iz stranke...Mi imamo manu, patimo od kompleksa vodje...
Cuj "glasati za Zlatka", bezze...
Glasati za bolje sutra, za normalan zivot.....
Tu se slazem. Medjutim, nasa realnost je da glasom dajes podrsku vodji te stranke koji sve kontrolise, a oni su nesmjenjivi. I ekonomski programi i statuti su tu tek reda radi. Zato mi se i ne glasa za stranku gdje sve pocinje i zavrsava nekim licemjerom, ma koliko ugladjen bio.
Last edited by wanderer on 28/11/2005 00:06, edited 1 time in total.
zzzzz

Post by zzzzz »

Najvjerovatnije necu glasati......u mojoj opstini su vec na vlasti ti koji kao nebi trebali biti lopovi i jos se ta opstina navodi kao primjer dobro organizovane.

Iz te iste opstine sam dobio negativan odgovor na zahtjev za gradjevinsku saglasnost (istu sam bez problema dobio od prethodnih struktura pred sam pocetak rata ali je istekla) uz ponudu da mi nije puno dati dvadeset milja ispod stola da se to pogura + dodatnih dvadeset milja za gradjevinsku dozvolu (na tom lokalitetu je 200 maraka po kvm)

Posto je opozicija jos izvikanija po lopovluku, na tom mikro nivou nemam za koga glasati. Mozda bi dosao u situaciju da mi traze trideset milja.....bolje da ne talasam :D
wanderer

Post by wanderer »

Pokusaj ponovo pred izbore, mozda cijene padnu :D

Zaozbilje, ovo je u stvari sva tragedija nase politike, kada nema realne alternative. SDP mi se popeo na glavu sa (prethodnim) pobjedama socijaldemokrata u Svedskoj, Njemackoj i Engleskoj -- maltene i to zahvaljujuci Zlaji! Ili da sa njima imaju ikakvih dodirnih tacaka, osim samog imena. Sada u toj stranci ne znam sa tri druga covjeka kojima bih ista povjerovao.

O SDA se sve vec zna... Ne vjerujem da du ovo napisati, ali Liberali mi izgledaju jos kao najbolja (ili tacnije, najmanje losa!) opcija.
kekec

Post by kekec »

[quote="wanderer"][quote="kekec"]Ako ti se ne svidja Z.L. i kao zbog toga neces glasati za SDP,
[/quote]

Taaaaakooooo jeeeee... Ako ne glasas za Zlatka, kakav si ti demokrata??

4.) Zasto su njegovi studenti morali kupovati bas njegovu knjigu (koja je, btw pomalo priglupa), i to jos po onim cijenama?[/quote]

Wanderer, ti si u dobroj "dilemi" :D
Ne lupetaj. Ako ti se licno Zlatko zamjerio ili ako mislis da je on los, onda
je to jedna druga stvar, koja nema veze sa SDP ni sa izborima.
Jer, ti i slicni tebi, ne shvatate drugu stvar.
Ako glasaci u opstinama daju svoj glas SDP-u, to ne znaci da ce u tim
opstinama vlast imati i o bitnim pitanjima odlucivati Zlatko Lagumdzija, (i fizicki nemoguce)
nego ljudi iz tih opstina- gradova koji su clanovi SDP-a i to onako kako njihov izborni
program i lokalne potrebe zahtijevaju. A najvaznije je to, sto njihovim preuzimanjem vlasti,
odlaze predstavnici nacionalnih stranaka. A kako se moze cuti, procitati,
postoji u BiH opsta saglasnost, da su nacionalne stranke, odnosno njihova
politika i aktivnosti, glavna prepreka napretku ove zemlje i boljem
zivotu njenih gradjana.
\/\/\/

Post by \/\/\/ »

SDA
wanderer

Post by wanderer »

Kekec, ako moze bez tog lupetanja i tako to, jer ipak nismo na stranackom sastanku.

Hvala na informaciji kako opstine funkcioniraju, ali nesto mi se ne glasa za ljude koji su pristali da ih vodi neko kao Zlatko i koji su ostali u toj stranci nakon njegovog puca, te bas socijal-demokratski istrpili njegove kredite. To mi nekako govori dosta i o njima, mada se nadam da se varam.

Sve u svemu, ipak se nadam da imam jos nekog izbora, osim SDA i SDP.
kekec

Post by kekec »

Sve u svemu, ipak se nadam da imam jos nekog izbora, osim SDA i SDP.
Kakve su tendencije i zelje mnogih, a narocito mladih i strucnih,
preostaju samo Njemacka i CDU ili USA i republikanci. :(

Glasaj ti za "Reformiste", kao i do sada. :D
ali nesto mi se ne glasa za ljude koji su pristali da ih vodi neko kao Zlatko i koji su ostali u toj stranci nakon njegovog puca
Znaju ljudi da Zlatko nije "vjecan", za razliku od socijal-demokratije. :)

p.s.
Primjer Ljubise Markovica u opstini Centar. Najbolji nacelnik, a Zlatko
predsjednik. A Zlatko "vaki i naki". Kako to? :)
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

Ovdje je stvarno dilema, glasati po pravilima Karadzicevog izbornog zakona, koga je Lagumdjija progurao na cijeloj teritoriji Republike BiH ili ne glasati nikako.

Jos su u vecoj dilemi prognani iz tzv RS, koji na salterima ove genocidne tvorevine moraju moljakati za registraciju.

Ne glasati moze biti jos gore jer se prostor dobrovoljno prepusta izdajnicima, fasistima i mafiji. Neka nada mi se ucinila Stranka za promjene, ali po do sada vidjenom njihov lider Dzihanovic je pasivna osoba, koja bi radije nesto da odobrava nego da vuce. Ni tu srece nema garant. Sumnjam da ce Sefer reaktivirati njegovu BPS, ako se to desi onda cu mozda glasati, ako budem glasao, za njih.

Inace ni teoretski se ne moze desiti da glasam i za jednu od posotojecih fasistickih i izdajnickih stranaka, trenutno na vlasti Dejtonske BiH.
zzzzz

Post by zzzzz »

zzzzz wrote:Najvjerovatnije necu glasati......u mojoj opstini su vec na vlasti ti koji kao nebi trebali biti lopovi i jos se ta opstina navodi kao primjer dobro organizovane.
Iz te iste opstine sam dobio negativan odgovor na zahtjev za gradjevinsku saglasnost (istu sam bez problema dobio od prethodnih struktura pred sam pocetak rata ali je istekla) uz ponudu da mi nije puno dati dvadeset milja ispod stola da se to pogura + dodatnih dvadeset milja za gradjevinsku dozvolu (na tom lokalitetu je 200 maraka po kvm)

Posto je opozicija jos izvikanija po lopovluku, na tom mikro nivou nemam za koga glasati. Mozda bi dosao u situaciju da mi traze trideset milja.....bolje da ne talasam :D
p.s.
Primjer Ljubise Markovica u opstini Centar. Najbolji nacelnik, a Zlatko
:D :D :D
mostarac

Post by mostarac »

SDP

kad bi se pojavila neka druga alternativa mozda bi se i moglo diskutovati, ali trenutno jedina prava alternativa koja moze da razvali ove idiote i klero-fasiste je SDP. Vidi li iko drugu, a da to nije bacanje glasova i soli u more
halo

Post by halo »

umro je mostar wrote:SDP

kad bi se pojavila neka druga alternativa mozda bi se i moglo diskutovati, ali trenutno jedina prava alternativa koja moze da razvali ove idiote i klero-fasiste je SDP. Vidi li iko drugu, a da to nije bacanje glasova i soli u more
Slazem se to je jedina sansa da skinemo seljake nacionaliste i supke
jebo Zlaju glasajmo za Socijaldemokratiju :bih: :bih: :bih:
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Prvo bih glasao za konstruktivnog Visokog... kad bih mogao...

Pa bih glasao za zakon o porijeklu imovine... kad bih mogao...

A kad bi se isti proveo u djelo lako bi bilo razdvojiti zito od kukolja... sve bi se samo poslagalo...
fidel

Post by fidel »

Samo za SDP.
Ako bude imalo pameti u ovoj drzavi trebali bismo skinuti ove idiote koji na medjunarodnim pregovorima drze se jedan drugog da ih ko ne bi sta na engleskom upitao :).
Za pravednu, demakratsku i antifasisticku BiH = za SDP
wanderer

Post by wanderer »

Iako je SDP ipak vjerovatno manje zlo od SDA, ti si upravo ilustrirao najveci problem u svemu ovome.

Sve se svodi na to da trebamo biti PROTIV "onih", a niko ne pokazuje ZA sta su "ovi". Najblize je Zlaja stigao svojom podrskom soc-dem strankama u EU, ali oni nam nesto ne uzvratise istom mjerom.

Nigdje ni realnog programa, ni izvrsenja i onog osnovnog dok je SDP imala vlast. Dakle, hajmo opet u suplju o tome kako su "oni drugi" losi, papci itd, sto dokazano stoji ali ne pije vode.

Je li se SDP ikada javno i jasno izjasnila po pitanjima koja najvise tiste gradjane ove drzave:
- Kakav je njihov stav prema RS i sta tacno misle ciniti (dakle bez danas jedno, sutra drugo)
- Kako stati u kraj kriminalu
- Kako (konkretno) povecati zaposlenost, itd
Šandor

#22 Re: Sljedeci izbori -- ZA koga glasati?

Post by Šandor »

wanderer wrote:Nesto kontam ZA koga u stvari glasati... Vjerujem da dosta naroda, bas kao i ja, zna PROTIV koga glasati, ali to ipak nije dovoljno.
Izaći ću na izbore samo ako se za mjesto predsjednika kandiduje prof.dr. Haris Silajdžić. :dance: I ako po Ustavu više ne bude troglavog predsjedništva. :bih:
Zasitio sam se od glasanja PROTIV nekoga. Kako i sam kažeš.
Edin H.

Post by Edin H. »

ZNA SE

HDZ :shock:
mostarac

#24 Re: Sljedeci izbori -- ZA koga glasati?

Post by mostarac »

Šandor wrote:
wanderer wrote:Nesto kontam ZA koga u stvari glasati... Vjerujem da dosta naroda, bas kao i ja, zna PROTIV koga glasati, ali to ipak nije dovoljno.
Izaći ću na izbore samo ako se za mjesto predsjednika kandiduje prof.dr. Haris Silajdžić. :dance: I ako po Ustavu više ne bude troglavog predsjedništva. :bih:
Zasitio sam se od glasanja PROTIV nekoga. Kako i sam kažeš.
izgleda da ti nisi nikad ni glasao PROTIV, jer Haris je uvijek bio u ovima PROTIV kojih bi bilo normalno da se glasa.
Šandor

#25 Re: Sljedeci izbori -- ZA koga glasati?

Post by Šandor »

umro je mostar wrote:izgleda da ti nisi nikad ni glasao PROTIV, jer Haris je uvijek bio u ovima PROTIV kojih bi bilo normalno da se glasa.
2000. godine sam i na opštim i na opštinskim izborima glasao ZA SDP. I ZA SDP ali i PROTIV SDA.
2002. godine glasao sam PROTIV SDP-a i odabrao sam SDA (da bih skinuo one kojima sam dvije godine ranije dao glas).
2004. godine moj glas dobila je Stranka ZA BiH. Ali tad sam već bio svjestan da nema šansi da dođe do nekih radikalnih promjena. Izašao sam da ne bi bilo da nisam izašao. Da ne bude nešto kao...nisi izašao...ko te jebe sad...jedi govna.
Post Reply