Sljedeca faza nase tragedije pocinje ...
-
airman1
Ovdje je daleko vaznije pitanje, a koje niko ne psotavlja, niti ovdje niti u drustvu, kako to da je Elektroprivreda u gubicima? Nije li do prije nekoliko godina EP uz Telecom bila jedna od najprofitabilnijih firmi u BiH? Ja koliko znam ne napravise niti jedan novi kapitalni objekat, da su se morali zaduzivati, USAID im je obnovio pola distributivne mreze 10 kV i nize, nisu ni pare ulozili u to, da ne pominjem silne donacije kojima su "modernizirali" postrojenja i slicno. Daklem, ako se zna da je BiH, barem do prije godinu dvije imala visak struje, da je broj zaposlenih poprilicno smanjen, da se iz vlastitih sredstava izdvajalo vrlo malo za odrzavanje, onda je opravdano pitanje gdje su novci, obzirom na veoma skupu energiju spram zivotnog standarda? Jer kada sam prije oko mjesec dana procitao da je EP u gubicima poprilicno sam se iznenadio obzirom na doskorasnji status te "firme". Mislim da je ipak to jedno izuzetno vazno pitanje, pitanje odgovornosti za poslovni uspjeh preduzeca. Mislim da bi sva javna preduzeca, na kraju svake fiskalne godine morala podnositi finasijski izvjestaj parlamentu i javno ga obrazlagati, upravo zbog ovih "iznenadnih" skokova iz profita u gubitke. Ne bi me iznenadilo da se sutra objavi i da je Telekom u gubicima.
-
ibnHome
koja stvar??? prenj, voz je krenuo, a ti bujrum uskoci ili ostani cekat slijedeci...Prenj wrote:Cijela stvar je samo dimna zavjesa koja ima za cilj samo jedno - otimacinu i rasprodaju nasih energetskih resursa.
koje zemlje???Prenj wrote:Brojne su zemlje unutar EU u kojima je proizvodnja i distribucija energije jos uvijek u drzavnim rukama.
to nije problem samo sa elektroenergetskim sistemom...otvoreno trziste ce u skoroj buducnosti zavladati u cijeloj eu...Prenj wrote:Otvoreno trziste moze postojati u razvijenim trznim privredama, ali ne i u maloj i korupcijom bogatom BiH.
to se mora rijesiti na drugi nacin...a ne izolacionizmom...Kako to sada radi u BiH, moze uzeti gorivo kao primjer. Cijene ne odredjuje drzava, vec nekakvo udruzenje naftasa, sto opet rezultira skoro pa istim cijenama unutar entiteta.
A gorivo je proizvod koje je neuporedivo lakse prodavati po trzisnim zakonima od elektricne energije.
niko...samo sto ce npr talijani dobiti jeftiniju el. energiju...a bosanski proizvodjaci bolju zaradu...Takodjer, sta ce onda sprjecavati proizvodjace el.energije da ne prodaju struju nama po istoj cijeni kao i npr. Talijanima???
A za vasu informaciju, cijena koju domacinstva placaju za el.energiju npr u Italiji je CETIRI PUTA veca nego u BiH.
medjutim...suvise pojednostavljujes...eto za pocetak provjeri zasto je u italiji 4x skuplja struja nego u bosni, i ne samo u bosni...