Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Reci mi, s kojim akrilnim bojama radiš?
Ja sam prije radio sa akrilom ali mi se nekako više dopao grafit i akvarel.
Kasnije sam dao mami sve boje i kistove kad je ona počela da se bavi slikanjem.
a akrilne boje nemam neke odredjene, na sta naletim, razne marke i velicine
kistovi su vazni
i ja imam nesto akvarela
u stvari pocelo je sa koronom i sjedenjem kuci, prvo malo ugljenom, pa akvarel .... malo duze
onda akril
e, ulje mi ne ide nikako, mokro, ljepljivo, mora na stafelaj ... a meni treba oslonac pod rukom kad mrljam
Ni ja ne volim uljem raditi, probao jednom i nije mi se svidjelo. Iako su slike pravo lijepe.
A akvarel je težak ali i izazovan. Zahtijeva detaljno planiranje, strpljenje i donekle preciznost a samo mala greška je dovoljna da se sve sjebe. 3-4 puta sam radio iznova mostarski most, banjalučki Kastel dva puta, most u gradu Bosa na rijeci Temo sam 3 puta radio.
Najteže mi je vodu naslikati a opet nekako najviše volim motive prirode, brodove i čamce.
Ima finih radova, super. U ranijem životu sam se profesionalno bavio umjetnošću, doduše više grafikom nego slikarstvom, ali uvijek mi je akvarel bio najdraža i najizazovnija tehnika. Možda jer nikad ti nisi potpuno u kontroli rezultata. S akrilikom mogu biti potpuno siguran u ishod onog što sam zamislio - ako uložim dovoljno strpljenja. Akvarel je više kao ono rodeo jahanje bikova , možda bude super i prođeš bez ozljeda a možda te bik napuca tri metra u zrak. Plesanje na žici. Kistovi su izuzetno bitni za akvarel, i danas imam par u kolekciji koji koštaju kao dobar par cipela.
vaučer wrote: ↑07/05/2022 10:53
Ima finih radova, super. U ranijem životu sam se profesionalno bavio umjetnošću, doduše više grafikom nego slikarstvom, ali uvijek mi je akvarel bio najdraža i najizazovnija tehnika. Možda jer nikad ti nisi potpuno u kontroli rezultata. S akrilikom mogu biti potpuno siguran u ishod onog što sam zamislio - ako uložim dovoljno strpljenja. Akvarel je više kao ono rodeo jahanje bikova , možda bude super i prođeš bez ozljeda a možda te bik napuca tri metra u zrak. Plesanje na žici. Kistovi su izuzetno bitni za akvarel, i danas imam par u kolekciji koji koštaju kao dobar par cipela.
Hej koliko sam ih samo znao isjeći ili poderati kad se desi neka greška koju je nemoguće ispraviti.
I mislio sam da sam jedini što mi se to dešava kad vraga - par profesionalaca koji su jedni od najboljih švedskih akvarelista su mi rekli da se dešava isto.
Kod mene u gradu ima jedan ilustrator s kojim sam nedavno stupio u kontakt - znači lik razvaljuje akvarelom a motivi su mu auta. Pohvalio je jedan moj rad što sam uradio bojicama i to me ohrabrilo da radim dalje.
Također očekujem uskoro da jedan akvarelista u blizini otvori kurs pa da krenem, ne bi li se malo usavršio.
A grafitna olovka i bojice su mi lakše. Nerijetko ponesem taj pribor sa sobom u ruksak pa odem negdje vani i crtam.
uglavnomja wrote: ↑08/05/2022 16:37
Isto 300
I opet ga lijepim, rastezem …. I na kraju pod gomilu knjiga da se skroz ispegla
Ja nekad, mada ne uvijek, imam običaj da papir prvo navlažim i kad se malo počne ispravljati, samo ćoškove pričvrstim i kad se skroz ispravi, tek onda ga zategnem i zalijepim okolo sa trakom.
Kistovi su također bitni - ja sam za rođendan dobio od žene jedan mali set sa kistom od jazavičje dlake. Mnogo bolje absorbira boju i vodu.