Slika na CV-u

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

tempora

#1 Slika na CV-u

Post by tempora »

Ovih dana reagovah na nekakav posao u cijim formularima traze i da se prilozi slika.Nikada do sada mi takvo sto nije trazeno, niti sam sliku stavljala na Curruculum Vitae pa me to malo zbuni i izazva mi blagu nelagodu.
Nije mi jasno ni cemu je ona potrebna?
Da li stavljate sliku na CV i razlozi Za i Protiv? Da li je u BiH praksa prilaganje slike pri reakcijama na neki poslovni oglas i da li je negdje u svijetu slika standardno potrazivanje?
uvjek dobar gost

#2 Re: Slika na CV-u

Post by uvjek dobar gost »

tempora wrote:Ovih dana reagovah na nekakav posao u cijim formularima traze i da se prilozi slika.Nikada do sada mi takvo sto nije trazeno, niti sam sliku stavljala na Curruculum Vitae pa me to malo zbuni i izazva mi blagu nelagodu.
Da li stavljate sliku na CV i razlozi Za i Protiv? Da li je u BiH praksa prilaganje slike pri reakcijama na neki poslovni oglas i da li je negdje u svijetu slika standardno potrazivanje?
ZAvisi kako na koji posao, neki traže sliku samo lica, a neki pak drugi sliku u cjelini, ja lično mislim da je to segregacija na osnovu ljepote il manje ljepote.... mada kapitalizam je i imaju prava da nam traže i uzorak krvi.. i mi će mo je opet dati... mislim na krv.
tempora

#3 Re: Slika na CV-u

Post by tempora »

uvjek dobar gost wrote:
tempora wrote:Ovih dana reagovah na nekakav posao u cijim formularima traze i da se prilozi slika.Nikada do sada mi takvo sto nije trazeno, niti sam sliku stavljala na Curruculum Vitae pa me to malo zbuni i izazva mi blagu nelagodu.
ZAvisi kako na koji posao, neki traže sliku samo lica, a neki pak drugi sliku u cjelini, ja lično mislim da je to segregacija na osnovu ljepote il manje ljepote.... mada kapitalizam je i imaju prava da nam traže i uzorak krvi.. i mi će mo je opet dati... mislim na krv.
Ja i dalje ne kontam kakva je svrha slike? Neki ljudi obavezno stavljaju sliku na CV - a ja ne vidim razloga? Mozda ga ima?
"Gola sam se slikala vele" bi mi mozda pomogla da nadjem neki posao, ali ne i ovaj na koji sam reagovala. :D
incognito071

#4 Re: Slika na CV-u

Post by incognito071 »

Nazalost neke firme vrse selekcije i na osnovi izgleda sto postaje sve veca pojava (u zapadnoj Evropi). To se zove posljedica 11 septembra. Arapi i tamnoputi su sve manje i manje dobrodosli u neku firmu. Nemoj da te to cudi.
To je po meni jako pogresno ali kao sto vec rekoh postaje sasvim normalno.
BHG

Post by BHG »

zavisi za sta se prijavljujes...za vecinu poslova na cv-u nebi trebalo da ima nikakvih licnih podataka osim kontak informacija i informacija o obrazovanju i radnom iskustvu te neke pobrojane neke dodatne vjestine....sve ostalo je potpuno nepotrebno za navoditi...
tempora

#6 Re: Slika na CV-u

Post by tempora »

incognito071 wrote:

Nazalost neke firme vrse selekcije i na osnovi izgleda sto postaje sve veca pojava (u zapadnoj Evropi). To se zove posljedica 11 septembra. Arapi i tamnoputi su sve manje i manje dobrodosli u neku firmu. Nemoj da te to cudi.
U Holandiji su stranci po pitanju reagovanja na posao bili diskriminirani i prije 11 septembra.Posebno Marokanci i Turci, a neki postanski brojevi se odmah bacaju u smece, jer je opste poznato da u njima zive te dvije populacije.
Zadnji raport centralnog biroa za statistike koji je izasao mislim proslog mjeseca, pokazao je ponovo da je diskriminacija po pitanju rada stranaca i dalje u porastu.
Ja po prvi put trebam priloziti sliku, jer reagujem na internacionalnu organizaciju, pa se zapitah sta ce im to?
Sliku kako rekoh, do sada nikada nisam nigdje morala dati, a u CV dajem samo osnovne podatke , kontakt podatke.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

recimo u bosni ti ne treba slika da zaključiš ko je ko :D

anto jovana i amina

sve ti je jasno 8)
lady midnight

#8 Re: Slika na CV-u

Post by lady midnight »

u njemachkoj je inache obichaj da sliku obavezno prilozhish uz CV kad se prijavljujesh za neki posao u privredi i aplikacija bez slike se u pravilu smatra nepotpunom; za razliku od toga, u akademiji ti ne trazhe sliku kad aplicirash (shtavishe, to je izrazito nepozheljno), ali cesh je opet morati prilozhiti kasnije kad (ako :D) potpishesh ugovor...
a poshto sam jedno vrijeme bash radila na tim stvarima (izbor nove radne snage :D) u jednoj izdavachkoj kuci, da ti dam par savjeta kad se budesh slikala :D

(kao i u svakoj vezi koja ima pretenzije da se na duzhe vrijeme odrzhi u zhivotu :D) ljepota je potpuno nebitna; vishe se gleda na tvoje drzhanje, koje treba da djeluje samouvjereno (ali uz obavezan osmijeh da ne bi pomislili da si namcorasta ili arogantna), seriozitet u odijevanju i prikladnost stila poziciji (ja sam dodushe jednom favorizirala jednog tipa u t-shirtu u odnosu na kravatashe koji su se prijavili, ali bio je informatichar, pa mu je to moglo proci :D).
previshe shminke, nakindjurenosti ili slijepo slijedjenje nekakvog trenda koje bode ochi na prvi pogled nikako ne prolaze - nazhalost ima ljudi koji zaista misle da se prijavljuju na kurs foto-modela, a ne na posao, pa takve slike i shalju; u takvim sluchajevima CV zaista treba da bude izvanredan da bi proshli (iako znam da nema potrebe da tebi ovo govorim, ali eto :D)

i jako vazhno: slike sa automata su na jako loshem glasu (da ne govorimo o tome da na njima vecina ljudi ionako izgledaju kao potrchkala ruske mafije :D); ako vec morash prilozhiti sliku, onda obavezno od profesionalnog fotografa...

eto, ako mi josh ishta padne na pamet, javim ti ;)
tempora

Post by tempora »

komi wrote:recimo u bosni ti ne treba slika da zaključiš ko je ko :D

anto jovana i amina

sve ti je jasno 8)
Pa to nigdje nije drukcije. :roll: Muhamed Abu Taleb je Muhamed Abu Taleb. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

BHG wrote:zavisi za sta se prijavljujes...
pa naravno

ako traže osobu za odnose s javnošću neće zaposliti neku kornjaču koja muca i ne zna engleski :D

ili ako se traži prodavač u knjižari neće zaposliti papka bez zuba i škole
luciferino

Post by luciferino »

tempora wrote:

anto jovana i amina

sve ti je jasno 8)
Šta bi tek bilo da smo još i raznobojni.
Yamahalac

Post by Yamahalac »

tempora wrote:

anto jovana i amina

sve ti je jasno 8)
jes vala, ja neki dan u mcdonaldsu, arap radi i zove se Jihad Muhammed ili tako nesta :D:D
melb26sa

Post by melb26sa »

Ja ti mogu reci za nase strane praktikante - svi su u CVju imali i sliku.
CV-jevi koje sam ja dosada vidjela vecinom koriste "European CV format" pa tu imas svega - i da su ozenjeni, ili slobodni, da imaju 35 godina i dvoje djece - sve ono za sto kazu da ne treba da se stavlja u CV.

S druge strane, pogledaj oglase za posao posebno od nasih lokalnih firmi pa ces naci zahtjeve: do 35 godina starosti, zenska osoba a sve ovo krsi zakon o ravnopravnosti spolova.
incognito071

#14 Re: Slika na CV-u

Post by incognito071 »

tempora wrote:
incognito071 wrote:

U Holandiji su stranci po pitanju reagovanja na posao bili diskriminirani i prije 11 septembra.Posebno Marokanci i Turci, a neki postanski brojevi se odmah bacaju u smece, jer je opste poznato da u njima zive te dvije populacije.
Zadnji raport centralnog biroa za statistike koji je izasao mislim proslog mjeseca, pokazao je ponovo da je diskriminacija po pitanju rada stranaca i dalje u porastu.
Ja po prvi put trebam priloziti sliku, jer reagujem na internacionalnu organizaciju, pa se zapitah sta ce im to?
Sliku kako rekoh, do sada nikada nisam nigdje morala dati, a u CV dajem samo osnovne podatke , kontakt podatke.

Nisam ni rekao da nisu bili diskriminirani prije 11 sep vec sam napisao kako to postaje jos veca pojava poslje onog belaja u New Yorku. To ti taj raport i dokazuje.

Sliku ti traze jer im je to izgleda jedan od kriterija da te prime. Ako zelis da imas sanse, prilozit ces sliku a ako ne.....
Dwndler

Post by Dwndler »

U Danskoj je najnormalnija stvar da se stavi slika u CV, kao i bracno stanje i kontakt podatci. Ja sam cuo da CV-ove bez slike odmah bacaju,a isto tako cim vide strano ime da kod dosta firmi je prije bacano u smece, medjutim sad treba radne snage i sve se to okrenulo. Meni je u biti cudno da se ti cudis sto ljudi traze sliku,ali mi je takodje bezveze da neki poslodavci traze i sliku citave figure, jer ja sam stavljao sliku tipa za licnu ili pasos (malo doradjena u Photo shopu :D :D ) Ako saljes elektronski onda ti to nije nista tesko, vec da se uslikas kod kuce, odradis malo u PS-u i ostavis je u desni vrh CV-a, koji dolazi poslije molbe s kojom pocinjes :) (barem u DK) Sretno :-D
tempora

#16 Re: Slika na CV-u

Post by tempora »

lady midnight wrote:

u njemachkoj je inache obichaj da sliku obavezno prilozhish uz CV kad se prijavljujesh za neki posao u privredi i aplikacija bez slike se u pravilu smatra nepotpunom; za razliku od toga, u akademiji ti ne trazhe sliku kad aplicirash (shtavishe, to je izrazito nepozheljno), ali cesh je opet morati prilozhiti kasnije kad (ako :D) potpishesh ugovor...
a poshto sam jedno vrijeme bash radila na tim stvarima (izbor nove radne snage :D) u jednoj izdavachkoj kuci, da ti dam par savjeta kad se budesh slikala :D

(kao i u svakoj vezi koja ima pretenzije da se na duzhe vrijeme odrzhi u zhivotu :D) ljepota je potpuno nebitna; vishe se gleda na tvoje drzhanje, koje treba da djeluje samouvjereno (ali uz obavezan osmijeh da ne bi pomislili da si namcorasta ili arogantna), seriozitet u odijevanju i prikladnost stila poziciji (ja sam dodushe jednom favorizirala jednog tipa u t-shirtu u odnosu na kravatashe koji su se prijavili, ali bio je informatichar, pa mu je to moglo proci :D).
previshe shminke, nakindjurenosti ili slijepo slijedjenje nekakvog trenda koje bode ochi na prvi pogled nikako ne prolaze - nazhalost ima ljudi koji zaista misle da se prijavljuju na kurs foto-modela, a ne na posao, pa takve slike i shalju; u takvim sluchajevima CV zaista treba da bude izvanredan da bi proshli (iako znam da nema potrebe da tebi ovo govorim, ali eto :D)

i jako vazhno: slike sa automata su na jako loshem glasu (da ne govorimo o tome da na njima vecina ljudi ionako izgledaju kao potrchkala ruske mafije :D); ako vec morash prilozhiti sliku, onda obavezno od profesionalnog fotografa...

eto, ako mi josh ishta padne na pamet, javim ti ;)
Ma sve je to meni jasno ali i dalje mi nije jasno kakva je svrha te slike, posto se do sada sa tim nisam susrela.Na razgovore nikada ne idem u necemu u cemu se ne osjecam ugodno.Naravno da obratim paznju na urednost ali ionako ne volim kindjurenje niti mi pada na pamet da se prodajem za nesto sto nisam.Pa to bi bila prava tortura svaki dan u slucaju da te prime na posao-biti ono sto nisi.
Mislim da moj CV tj skolovanja, organizacije i firme za koje sam radila, mogu ponuditi dovoljno za posao na koji se javljam.Te da razgovorom mogu da se pojasnim.A ako to nije dovoljno, onda ili ja nisam na svome mjestu ili oni nisu na svom mjestu. :D

Samo mi se jednom desilo da se osjecam nelagodno u razgovoru, kada sam otisla u jednu psihijatrijsku ustanovu.Obukla se tako da su mislili da sam nekakav advokat :oops: ali zaista nije bilo do mene vec do ustanove.Povec od zgrade, bosog osoblja u razvucenim isflekanim majicama i hlacama za rad u vrtu do razgovora-odmah mi je bilo jasno da tu ne pripadam.Pa sam se tako i postavila u razgovoru, jer mi je bilo nekulturno otici a ne odgovoriti na poziv.
tempora

Post by tempora »

Dwndler wrote:U Danskoj je najnormalnija stvar da se stavi slika u CV, kao i bracno stanje i kontakt podatci. Ja sam cuo da CV-ove bez slike odmah bacaju,a isto tako cim vide strano ime da kod dosta firmi je prije bacano u smece, medjutim sad treba radne snage i sve se to okrenulo. Meni je u biti cudno da se ti cudis sto ljudi traze sliku,ali mi je takodje bezveze da neki poslodavci traze i sliku citave figure, jer ja sam stavljao sliku tipa za licnu ili pasos (malo doradjena u Photo shopu :D :D ) Ako saljes elektronski onda ti to nije nista tesko, vec da se uslikas kod kuce, odradis malo u PS-u i ostavis je u desni vrh CV-a, koji dolazi poslije molbe s kojom pocinjes :) (barem u DK) Sretno :-D
U Holandiji nije pravilo stavljati sliku, pa se zato i cudim i prvi puta se susrecem sa tim.Holandjani su veoma osjetljivi po pitanju svoje privatnosti i znam zasigurno da mnogi ljudi ne stavljaju nista osim licnih podataka i kontakt informacija te naravno iskustva i skolovanja.Slika mozda moze imati "pozitivnu" reakciju :? ali takodjer i negativnu ako se ne varam? Zavisno od onoga ko ce je pogledati? A ako se odmah na osnovu slike, ocjenjuje necija kompetentnost, eh onda, meni licno takav posao ne treba. :roll:
Pa se zapitah, da to nije vezano za nekakvu administraciju ili sta ja znam???
Znam da ima i ljudi koji pisu o bracnom stanju i kojekakvim drugim stvarima, ali meni licno to nije relevantno za posao.
Nemam problema sa sastavljanjem CV-a niti sa reagovanjem na poslove, ali se pitam, sta ta jedna slika moze promijeniti i sta biva sa slikom ako te ne prime/pozovu na razgovor.Uredu, vrate je.Ali kako god okrenem, ja svrhu ne vidim. :roll:
Dwndler

Post by Dwndler »

Kad neka frima zaposljava nekoga ne gleda se iskljucivo na obrazovanje i ne uzima se u obzir samo zavrsen fakultet ili odredjene godine iskustva i staza, vec osoba kao cijelina. Ukoliko si zensko i nemas djece, onda znaju da mogu ocekivati trudnicko u roku od par godina, ukoliko imas djecu malenu, onda su tu raznorazne bolesti djecje i vrtici i ferija i fazoni, ukoliko imas odraslu djecu onda nemas tih problema,ali recimo ako je mladja raja na poslu onda ces se malo teze uklopiti. Na kraju molbe se obicno pise i nesto o hobijima ili cak i u CV-u, jednostavno da ljudi vide da se tvoj zivot ne sastoji od samo toga za sta si zavrsila skolu, vec da ti znas pricat i o drugim stvarima ne vezanim za posao, pogotovo ukoliko ces u poslu raditi u nekom timu, pa ce i tvoje vjestine uklapanja u drustvo doci do izrazaja :-D
tempora

Post by tempora »

besana wrote:Čast izuzecima, ali mislim da se većina firmi koja traže te slike trudi biti "na evropskom/svijetksom nivou".
Meni se desilo da su mi u jednoj firmi (neka auto kuća) dali tri testa inteligencije da ispunim :shock:
ja se malo raspitala i saznala da se tip tako iživljava...dosadno mu
Helem...stavi sliku...briga te 8)
Slika na CV-u u Holandiji zasigurno nije "standard" niti evropska norma.Cak se neke organizacije zalazu i za anonimno ragovanje na posao, kako bi smanjili mogucnost diskriminacije tj bacanja pisama u kos nakon sto je procitano necije ime.
Dwndler

Post by Dwndler »

Imam rjesenje :D
Ukoliko ti toliko smeta sto firma trazi sliku u CV-u onda ti nemoj traziti posao u toj firmi i rijesen problem. Mislim ne treba od toga praviti toliku halabuku :-D :-D
Lace

#21 Re: Slika na CV-u

Post by Lace »

ne...a opet u prilici sam da mi kroz ruke prodje raznih cv-a p se iznenadim kad vidim da neko prilaze sliku :D
incognito071

Post by incognito071 »

tempora wrote:
besana wrote:Čast izuzecima, ali mislim da se većina firmi koja traže te slike trudi biti "na evropskom/svijetksom nivou".
Meni se desilo da su mi u jednoj firmi (neka auto kuća) dali tri testa inteligencije da ispunim :shock:
ja se malo raspitala i saznala da se tip tako iživljava...dosadno mu
Helem...stavi sliku...briga te 8)
Slika na CV-u u Holandiji zasigurno nije "standard" niti evropska norma.Cak se neke organizacije zalazu i za anonimno ragovanje na posao, kako bi smanjili mogucnost diskriminacije tj bacanja pisama u kos nakon sto je procitano necije ime.

To je bio prijedlog u JEDNOM gradu koji vjerovatno nece proci.
Elem zna ti se sta trebas raditi ako zelis taj posao.

Poz.
musicology

Post by musicology »

u nekim evropskim zemljama, npr. UK, skoro pa da se ne smije stavljati slika a poslodavci ne smiju traziti da se prilozi slika uz ili na CV jer se to protivi jednakim mogucnostima za zaposljavanje ljudi razlicitih nacionalosti, rase, itd. poslodavcu ne smije biti bitno jesil bijelac, crnac, atraktivan, itd.
kod nas, nije frka staviti sliku i zahtjevi da se slika prilozi uz CV su malo i smijesni, no dobro, radis ono sto treba da dobijes taj posao. naravno u granicama normale. sretno :)
tempora

Post by tempora »

Dwndler wrote:Imam rjesenje :D
Ukoliko ti toliko smeta sto firma trazi sliku u CV-u onda ti nemoj traziti posao u toj firmi i rijesen problem. Mislim ne treba od toga praviti toliku halabuku :-D :-D
Uopste ne dizem halabuku, :? niti mi je problem da stavim ono sto od mene traze-pa tako i sliku. :shock: Vec jednostavno pitam, kakva je svrha te slike jer se sa tim nisam susretala, niti je to pravilo u Holandiji. :-?
Pitam za razloge, zasto neko smatra da treba staviti a neko ne i kakva je praksa u drugim zemljama. :shock: Ako sam postavila temu, ne znaci da imam problem. :oops:
Dwndler

Post by Dwndler »

Iz tvojih izlaganja i teksta se da primjetiti da ti bas i nije tako drago sto oni traze sliku uz CV :-), pa sam konto mojne ni trazit posao, kad ti to ne pase 8-)
Post Reply