Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Indigont

#1 Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by Indigont »

Hmm, šta mislite o ovome?

Image
KIseljak12

#2 Re: Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by KIseljak12 »

Indigont wrote:Hmm, šta mislite o ovome?

Image
Nikakvo cudo. Olof Palme i Sejid Kut(u)b su obojica u pedesetim posjetili USA i bili inspirisani time da pokrenu nesto po povratku u svoju zemlju. Ovaj prvi je razvio tzv. svedski socijalizam, a drugi je zacetnik onoga cega su danas posljedice Talibani, El-Kaida i Islamska Drzava.
Ovo poredjenje je pretjerano pojednostavljeno i odabire one parametre koji se donekle poklapaju ili se mogu dovesti u vezu. Pored svega toga, ima i istine jer je ID ekstremisticno tumacenje Islama, koje je proizvod lancane reakcije duge skoro sedamdeset godina. Sam Islam je egaltaristicki i dosta lijevo orijentisan po pitanju mnogih stvari. Takodjer, i za Islam i komunizam kazu da je u teoriji savrsen ("Islam je savrsen, muslimani nisu", cest citat apologetika na Internetu), ali da je u rijetkim trenucima zazivio na nekom podrucju (razne komune, pariska, hipijevske naspram npr. Muhamedovog doba ili vladavina odredjenih vladara/dinastija)
Indigont

#3 Re: Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by Indigont »

LOL, svidja mi se ovo "islam je savrsen, muslimani nisu" kao "komunizam je savrsen, ljudi nisu". :D
_drunken_santa_

#4 Re: Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by _drunken_santa_ »

isis je proizvod kapitalizma a ne njegov protivnik.
Indigont

#5 Re: Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by Indigont »

Bom ja sinoc gledam ISIS promo od 4 minute i govore kako se protive kapitalizmu, antikorporacijski, antiglobalizacijski, protiv demokratije i ljudski stvorenih zakona.
Cherry-Cherry

#6 Re: Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by Cherry-Cherry »

Ima sličnosti: protiv kapitalizma, za globalizaciju, protiv nacija... Islam jeste lijevo orijentisan, u Islamu su ljudi jednaki bez obzira na rasu, naciju, pol, itd... Pa onda pomaganje siromašnim... Ima smisla

Samo što baš zbog svega ovoga ni jedno ni drugo nisu u ljudskoj prirodi. Dobro zvuče samo u teoriji, ali u praksi ne uspjevaju, bar ne na ovom stepenu ljudske svijesti. Zato i jedni i drugi kažu da su savršeni, ali da ljudi ne valjaju. Što zapravo znači, da oba sistema ne valjaju. :mrgreen:
bvcx

#7 Re: Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by bvcx »

Ima mnogo sličnosti, recimo obe se zalažu za welfare državu.

Dobra tema, jer imam isto mišljenje. :thumbup:
Kikibombona

#8 Re: Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by Kikibombona »

Cherry-Cherry wrote:Ima sličnosti: protiv kapitalizma, za globalizaciju, protiv nacija... Islam jeste lijevo orijentisan, u Islamu su ljudi jednaki bez obzira na rasu, naciju, pol, itd... Pa onda pomaganje siromašnim... Ima smisla

Samo što baš zbog svega ovoga ni jedno ni drugo nisu u ljudskoj prirodi. Dobro zvuče samo u teoriji, ali u praksi ne uspjevaju, bar ne na ovom stepenu ljudske svijesti. Zato i jedni i drugi kažu da su savršeni, ali da ljudi ne valjaju. Što zapravo znači, da oba sistema ne valjaju. :mrgreen:
Ovdje nije rijec o islamu vec o islamistickoj/teroristickoj/zlocinackoj skupini ISIL

Nista u vezi sa njima ne zvuci dobro!

http://www.zerocensorship.com/t/uncenso ... z3tIHr76Mp

Bolesnici kakve svijet nije vidio!
Cherry-Cherry

#9 Re: Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by Cherry-Cherry »

Ma znam, ja sam otišla na sličnosti između Islama i komunizma.
A jesu isilovci bolesnici neviđeni, slažem se. Ne znam da je postojalo nešto takvo u cijeloj istoriji ljudskog roda.
Kikibombona

#10 Re: Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by Kikibombona »

Cherry-Cherry wrote:Ma znam, ja sam otišla na sličnosti između Islama i komunizma.
A jesu isilovci bolesnici neviđeni, slažem se. Ne znam da je postojalo nešto takvo u cijeloj istoriji ljudskog roda.
Ne znam ni ja. Po monstruoznosti su nadmasili naciste u mnogo cemu.

Islam i komunizam bi se mogli porediti. Mogu se povuci neke paralele iako se radi o sasvim razlicitim ideologijama.
notsure

#11 Re: Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by notsure »

Jedina sličnost im je baza - masa siromašnih i obespravljenih koji nemaju ništa osim vlastite radne snage i prijemčivosti da budu izmanipulisani od strane onih koji bi da se okoriste. Sve ostale sličnosti su bezveze. Čuj: Marx poslanik? Ima bradu? Iste rečenice u himni? I šta ćemo s onim "religija je opijum za narod"?

ISIL ima veze s islamom koliko i Adolf Hitler sa socijalizmom - partija mu je nacional-socijalistička. To bi kao trebalo dokazati da su Hitler i Tito isti, jer je i Titova država bila socijalistička? Kad su isti što se onda nisu borili na istoj strani u ratu?

ISIL se igra s emocijama muslimana, jer se protiv emocija nemoguće boriti argumentima (ovo je davno napisao isti onaj Adolf, a iskoristili balkanski lideri devedesetih).
Sad je na muslimanima da pokušaju shvatiti tu manipulaciju, al' dabogda. Nažalost, puno ih je koji "kao protiv su terora" ALI ISTO TAKO "osuđuju napade na Palestince", "osuđuju američko bombardovanje Iraka, Sirije, Afganistana..."... i sa tim "ALI" u rečenici useru sve što su negativno rekli o ISILu. I onda se čude zašto ih Zapad ne konta i ima predrasude.

Nego da se vratimo na temu, zna li ko kako su bradonje zamislile tu svoju "državu" za koju se bore? Kako se bira vladar - monarhija ili republika? Kome se plaća porez? Ko je vlasnik fabrika i prirodnih resursa? Kakav je odnos generalno prema privatnom vlasništvu?
To su prave stvari za poređenje, a ne brada i himna.
asurbanipal

#13 Re: Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by asurbanipal »

Kikibombona wrote:
Ovdje nije rijec o islamu vec o islamistickoj/teroristickoj/zlocinackoj skupini ISIL

Nista u vezi sa njima ne zvuci dobro!

http://www.zerocensorship.com/t/uncenso ... z3tIHr76Mp

Bolesnici kakve svijet nije vidio!

Ništa čudno @Kiki. I Francuska buržoaska revolucija je dobrim dijelom bila zasnovana na teroru, giljotina, strijeljanje ljudi topovima. Treba li spomenuti da danas u mnogome uživamo i koristimo tekovine te revolucije, njeno geslo, podjelu vlasti, itd., itd. :mrgreen:
Challenger__

#14 Re: Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by Challenger__ »

He,he... Sad ćeš zbuniti Kikija. Azure, Azure... 8-)
ronnie

#15 Re: Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by ronnie »

Šta je tu čudno, i marxizam je religija, samo bez Boga :izet:
Mohamad Sissoko

#16 Re: Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by Mohamad Sissoko »

ronnie wrote:Šta je tu čudno, i marxizam je religija, samo bez Boga :izet:
Takođe imaju svoje svetce, često slavili im rođendane i kleli se njima. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#17 Re: Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by _BataZiv_0809 »

Je li ono ti nedavno otvori temu "Klix opet kopira gluposti" :D
ronnie

#18 Re: Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by ronnie »

Jel' ima još ona tema o sjevernoj koreji? :D
arzuhal

#19 Re: Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by arzuhal »

Nisi trebao pokretati temu zbog nečijeg priglupog plakatića :mrgreen:
Tesla10

#20 Re: Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by Tesla10 »

Porediti ISIL i socijalizam može samo neko ko blage veze nema o ovim pojmovima.
asurbanipal

#21 Re: Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by asurbanipal »

Tesla10 wrote:Porediti ISIL i socijalizam može samo neko ko blage veze nema o ovim pojmovima.

Ne bih se baš složio. ISIL ti dođe kao trockistička frakcija. U moralnom smislu ISIL-ovski trockizam ne propagira niti moral buržoazije niti moral proletarijata, već jednu osobitu formu morala...
Tesla10

#22 Re: Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by Tesla10 »

Ma možemo mi filozofirati do narednog jutra, nije problem ;-) .
asurbanipal

#23 Re: Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by asurbanipal »

Sarajmen wrote:Čim je Islam na pdf-u politika, on se tretira kao ideologija nazvana politički islam. A on to nije. Za razliku od ideologije nazvane po svom osnivaču K. Marksu.

Pa politički islam ili islamizam jeste ideologija...
VjecitiStudent

#24 Re: Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by VjecitiStudent »

Meštar glupih tema ...
dpjokala26

#25 Re: Sličnosti ISIS-a i Marksizma/Socijalizma

Post by dpjokala26 »

Cherry-Cherry wrote:Ima sličnosti: protiv kapitalizma, za globalizaciju, protiv nacija... Islam jeste lijevo orijentisan, u Islamu su ljudi jednaki bez obzira na rasu, naciju, pol, itd... Pa onda pomaganje siromašnim... Ima smisla

cuj u islamu su ljudi jednaki bez obzira na rasu,naciju i pol.???? daj mi jedan primjer?samo jedan.
pomaganje siromasnim?.....kada? gdje?....vece bijede nema na daleko.
oprosti meni na neznanju neukom siromahu a ktome i zeni. :D
Post Reply