Slicnosti Abrahamskih religija
-
ina_nirvana
#1 Slicnosti Abrahamskih religija
Obzirom da sam sada citala jednu temu vezanu za Bibliju i jako se iznervirala odlucila sam da pokrenem novu temu za diskusiju, a koja ce se voditi slicnostima koje ove religije u sebi imaju (judaizam, krscanstvo i islam). Mislim da je glupo tumaciti dogmu, da vecina nas to nema pravo, tako da bi voljela da iznosite svoja misljenja o tome sto je ono sto je ovim religijam zajednicko, sem cinjenica da su monoteisticke i da imaju zajednicki abrahamski korijen, koje su te dodirne tacke oko kojih se moze voditi jedana uspjesna diskusija, koja nece biti puna uvreda i koja nece dozvoliti omalovazavanju drugog?????
- black
#2 Re: Slicnosti Abrahamskih religija
Sve religije izraz su ozbiljenja jedne iste tradicije pa svaka ima određenu legitimnost u svom vremenu i prostoru. Otuda se pluralnost religija u njihovj pojavnoj dimenziji nameće kao nužnost, ali je izvjesno i njihovo „transcendentno jedinstvo".Tako tradicionalisti pridaju isti značaj i islamu i kršćanstvu i hinduističkom učenju.Zato oni i ne pridaju poseban značaj formalnoj pripadnosti jednoj religiji u odnosu na drugu, jer sve su religije na neki način prostor uprisutnjenja tradicije. Naspram njih, fundamentalisti imaju sasma ekskluzivistički pristup i samo svoju religiju smatraju pravom....itd.