Slicna sudbina
-
kame
#1 Slicna sudbina
Autor: horns&drums Poslano: 11. aug. 2004. 10:12
Citat:
Hornse, palestinci i bosnjaci imaju slicnu sudbinu. Prilicno surovu. A moze se komotno povuci i paralela izmedju izraelaca i srba kada se pogleda na sta se pozivaju izraelci kada opravdavaju ono sto rade.
Maltene identicna doktrina na kojoj velikospsku ideju zasnivaju i srbi
Mislim da Jevreji i Bosnjaci imaju slicnu sudbinu, samo u razmaku od 40 godina. I da je Jevrejska puno bolnija.
Nego kame, da te pitam, da l' bi vise volio da u Sarajevu, umjesto Jevreja (cifuta, kako onaj seljak kaze) dodju muslimani iz Afganistana, Palestine, Cecenije... I da takodjer, ovo malo krscana sto je ostalo u Sarajevu, takodjer zamijene Iracani, Iranci,...muslimani u globalu
by Horns
--------------------------------------------------------------------------------------
Kao prvo, smatram da bosnjaci i jevreji nemaju slicnu sudbinu. Bosnjaci nikada nisu dosli do onog stadija do kojeg su dosli jevreji.
Sudbina koja je snasla jevreje nikako se ne moze porediti s onim sto je snaslo bosnjake. Nikako. Nema nikakve slicnosti.
Dalje, i ti me pitas isto sto i Harrys. Bas vam je bez veze to.
Al fakat je, da sudbina naroda kome pripadam nikada nece biti jednaka onoj koju imaju jevreji.
Da, jevreje danas okruzuje 150 000 000 muslimana (neprijateljski raspolozenih) u blizem okruzenju. I bosnjake okruzuje 15-tak miliona krscana (mahom neprijateljski raspolozenih).
Ali jevreji za razliku od bosnjaka imaju najsavremenije oruzje na planeti i mogu za mjesec dana pobiti svih 150 000 000 muslimana.
Imaju podrsku. Podrsku koja je pobijedila i unistila one koji su ih ugnjetavali i u drugom svjetskom ratu. I onda im dala sve.
S druge strane, sta bosnjaci imaju? Veliki mlohavi kurac kojim ne cirkulise krv.
To bosnjaci imaju. To su imali i u ratu a to imaju i poslije njega. O bilo kakvoj konkretnoj podrsci od bilo koga se ne moze uopste govoriti.
Dakle, bosnjacima je maltene zagarontavana maurska sudbina.
S druge strane, jevreje moze unistiti samo natprirodna sila. Znaci, to spada u domen naucne fantastike. Arapi jevreje ne mogu vojno poraziti.
Opet, kad smo kod slicnosti jevreja i muslimana, ovi drugi su primili prve kad im je bilo tesko. Ovi prvi su nozem oteli teritoriju drugima.
Citat:
Hornse, palestinci i bosnjaci imaju slicnu sudbinu. Prilicno surovu. A moze se komotno povuci i paralela izmedju izraelaca i srba kada se pogleda na sta se pozivaju izraelci kada opravdavaju ono sto rade.
Maltene identicna doktrina na kojoj velikospsku ideju zasnivaju i srbi
Mislim da Jevreji i Bosnjaci imaju slicnu sudbinu, samo u razmaku od 40 godina. I da je Jevrejska puno bolnija.
Nego kame, da te pitam, da l' bi vise volio da u Sarajevu, umjesto Jevreja (cifuta, kako onaj seljak kaze) dodju muslimani iz Afganistana, Palestine, Cecenije... I da takodjer, ovo malo krscana sto je ostalo u Sarajevu, takodjer zamijene Iracani, Iranci,...muslimani u globalu
by Horns
--------------------------------------------------------------------------------------
Kao prvo, smatram da bosnjaci i jevreji nemaju slicnu sudbinu. Bosnjaci nikada nisu dosli do onog stadija do kojeg su dosli jevreji.
Sudbina koja je snasla jevreje nikako se ne moze porediti s onim sto je snaslo bosnjake. Nikako. Nema nikakve slicnosti.
Dalje, i ti me pitas isto sto i Harrys. Bas vam je bez veze to.
Al fakat je, da sudbina naroda kome pripadam nikada nece biti jednaka onoj koju imaju jevreji.
Da, jevreje danas okruzuje 150 000 000 muslimana (neprijateljski raspolozenih) u blizem okruzenju. I bosnjake okruzuje 15-tak miliona krscana (mahom neprijateljski raspolozenih).
Ali jevreji za razliku od bosnjaka imaju najsavremenije oruzje na planeti i mogu za mjesec dana pobiti svih 150 000 000 muslimana.
Imaju podrsku. Podrsku koja je pobijedila i unistila one koji su ih ugnjetavali i u drugom svjetskom ratu. I onda im dala sve.
S druge strane, sta bosnjaci imaju? Veliki mlohavi kurac kojim ne cirkulise krv.
To bosnjaci imaju. To su imali i u ratu a to imaju i poslije njega. O bilo kakvoj konkretnoj podrsci od bilo koga se ne moze uopste govoriti.
Dakle, bosnjacima je maltene zagarontavana maurska sudbina.
S druge strane, jevreje moze unistiti samo natprirodna sila. Znaci, to spada u domen naucne fantastike. Arapi jevreje ne mogu vojno poraziti.
Opet, kad smo kod slicnosti jevreja i muslimana, ovi drugi su primili prve kad im je bilo tesko. Ovi prvi su nozem oteli teritoriju drugima.
-
Harrys
#2 Re: Slicna sudbina
kame
cini mi se da svi tvoji pogledi u svijet i na zivot,su pogledi kroz religiju.A sa takvim je veoma tesko diskutovati.H&D je pisao o slicnosti sudbine Jevreja i Bosnjaka a ti ode na slicnost Jevreja i muslimana cijelog svijeta.Jevreji i Bosnjaci su narod a muslimani cijelog svijeta to nisu.Cini mi se da je to isto rekao smijenjeni general ABiH,Aliji Izetbegovicu,misleci da se obadva naroda bore za stvaranje svoje drzave.
Ps.a sta sam te to ja pitao.
cini mi se da svi tvoji pogledi u svijet i na zivot,su pogledi kroz religiju.A sa takvim je veoma tesko diskutovati.H&D je pisao o slicnosti sudbine Jevreja i Bosnjaka a ti ode na slicnost Jevreja i muslimana cijelog svijeta.Jevreji i Bosnjaci su narod a muslimani cijelog svijeta to nisu.Cini mi se da je to isto rekao smijenjeni general ABiH,Aliji Izetbegovicu,misleci da se obadva naroda bore za stvaranje svoje drzave.
Ps.a sta sam te to ja pitao.
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Sta mislis ko drzi Bosnu? Tri naroda? Sam si rekao da bi ih krscani pojeli. (na zalost). Od cega zivis, sta mislis?Sto nema inflacije?Ko je zaustavio rat? Ko je rekao 'ajmo svi u Dejton na dogovor?Ko nece - zna se. Ko je bombardovao srbe?To bosnjaci imaju. To su imali i u ratu a to imaju i poslije njega. O bilo kakvoj konkretnoj podrsci od bilo koga se ne moze uopste govoriti.
Nema slicnosti? Znas li ti da se u Ausvicu pobilo za jedan dan koliko u Srebrenici za onoliko dana koliko je trajao taj zvjerski cin. Dakle, razlika je samo u kvantitetu, tj. kolicini.Sudbina koja je snasla jevreje nikako se ne moze porediti s onim sto je snaslo bosnjake. Nikako. Nema nikakve slicnosti.
I ne dao Bog dragi da bude.Ne dao Bog...Al fakat je, da sudbina naroda kome pripadam nikada nece biti jednaka onoj koju imaju jevreji.
i DA PONOVIM PITANJE:
-
kame
Hornse,
To je samo prividno stanje blagostanja. To sto nema inflacije. Bosnu su porobili oni koji su nekoc prihvatili tudjinski identitet (nebosanski).
Rat je zaustavljen kad se vidjelo da bosnjaci nece nestati. Da su se konsolidovali. To nije ona podrska koju su imali i imaju jevreji. Kao sto rekoh, u Zenevi 1993. godine neki medjunarodni predstavnici rekli su akademiku Muhamedu Filipovicu i dr. Harisu Silajdzicu kako bosnjaci nemaju historijsko pravo da traze bilo sta.
Hornse, ne govorim o razmjerama zlocina. Nema slicnosti zbog toga sto su oni koji su naumili da istrijebe jevreje unisteni. A onda su jevreji dobili status kakav nema niko u svijetu. A zna se ko im je to i omogucio. UN dobrocinitelji.
Realno gledano, ne poredeci razmjere zlocina koji je ucinjen bosnjaci imaju goru sudbinu.
Kad vec pominjes rat, oni su u ratu bili prepusteni sami sebi sve do pred kraj rata. Bosnjaci i mali broj srba, hrvata i ostalih koji nisu stali na stranu neprijatelja.
Isuvise malo je medjunarodna zajednica ucinila do 1995. godine.
Jedino konkretno sto je ucinjeno je zaustavljanje onih tenkova na Igmanu. To je sve.
Bosna i bosnjaci nisu imali nikakvu podrsku dok se Francuska i . Britanija nisu pomirili s cinjenicom da su bosnjaci opstali i da nije bas ni zgodno obzirom da cijeli svijet gleda da se srbima i hrvatima kaze da upru svom snagom a da jos povrh svega medjunarodna zajednica napusti BiH.
Tek tada se doslo na ideju da se rat zaustavi a da bosnjaci ne nestanu nego da i oni dobiju svoje parce teritorijw za koje je proliveno toliko krvi.
Dakle, osnovna razlika je sto je svijet unistio one koji su htjeli istrijebiti jevreje a nagradio one koji su htjeli istrijebiti bosnjake.
I ono sto danas rade jevreji u Izraelu/Palestini nije nista manje monstruotno od onoga sto se desilo jevrejima.
S tom razlikom da ovo sto jevreji rade cijeli krscanski svijet gleda skrstenih ruku.
Ne, ne bih volio da umjesto njih dodju neki muslimani u Sarajevo. I ne vidim na koji nacin bih ja profitirao od toga. I sta bi to promijenilo. Sta tu ima pozitivno?
Bosnjaci se, htjeli priznati ili ne nisu borili za panislamsku drzavu.
A sto se tice mudzahedina, bilo je i kod hrvsta njemackih placenika, kod srba grka, bugara, rumuna, rusa, bjelorusa pa to niko ne pominje.
To je samo prividno stanje blagostanja. To sto nema inflacije. Bosnu su porobili oni koji su nekoc prihvatili tudjinski identitet (nebosanski).
Rat je zaustavljen kad se vidjelo da bosnjaci nece nestati. Da su se konsolidovali. To nije ona podrska koju su imali i imaju jevreji. Kao sto rekoh, u Zenevi 1993. godine neki medjunarodni predstavnici rekli su akademiku Muhamedu Filipovicu i dr. Harisu Silajdzicu kako bosnjaci nemaju historijsko pravo da traze bilo sta.
Hornse, ne govorim o razmjerama zlocina. Nema slicnosti zbog toga sto su oni koji su naumili da istrijebe jevreje unisteni. A onda su jevreji dobili status kakav nema niko u svijetu. A zna se ko im je to i omogucio. UN dobrocinitelji.
Realno gledano, ne poredeci razmjere zlocina koji je ucinjen bosnjaci imaju goru sudbinu.
Kad vec pominjes rat, oni su u ratu bili prepusteni sami sebi sve do pred kraj rata. Bosnjaci i mali broj srba, hrvata i ostalih koji nisu stali na stranu neprijatelja.
Isuvise malo je medjunarodna zajednica ucinila do 1995. godine.
Jedino konkretno sto je ucinjeno je zaustavljanje onih tenkova na Igmanu. To je sve.
Bosna i bosnjaci nisu imali nikakvu podrsku dok se Francuska i . Britanija nisu pomirili s cinjenicom da su bosnjaci opstali i da nije bas ni zgodno obzirom da cijeli svijet gleda da se srbima i hrvatima kaze da upru svom snagom a da jos povrh svega medjunarodna zajednica napusti BiH.
Tek tada se doslo na ideju da se rat zaustavi a da bosnjaci ne nestanu nego da i oni dobiju svoje parce teritorijw za koje je proliveno toliko krvi.
Dakle, osnovna razlika je sto je svijet unistio one koji su htjeli istrijebiti jevreje a nagradio one koji su htjeli istrijebiti bosnjake.
I ono sto danas rade jevreji u Izraelu/Palestini nije nista manje monstruotno od onoga sto se desilo jevrejima.
S tom razlikom da ovo sto jevreji rade cijeli krscanski svijet gleda skrstenih ruku.
Ne, ne bih volio da umjesto njih dodju neki muslimani u Sarajevo. I ne vidim na koji nacin bih ja profitirao od toga. I sta bi to promijenilo. Sta tu ima pozitivno?
A sto se tice mudzahedina, bilo je i kod hrvsta njemackih placenika, kod srba grka, bugara, rumuna, rusa, bjelorusa pa to niko ne pominje.
- horns&drums
Da, s tim sto su ti placenici, kao i svi drugi na svijetu, popljackali i otisli, dok su ovi drugi dobili pasose, cijela sela u bescijenje...
Razlika je izmedju placenika i "elementa"
Sada mi daj neku jedinicu iz hr vojske koja se zvala Sedma Njemacka. Ma daj...
No drago mi je da bar razmisljas da nebi mijenjao ove srbe&ostale za palestince...
To sto nema inflacije, to ti ameri i stranci ne daju, inace bi otisli davno u pizdu materinu. Ti ameri sto pljuju po njima zbog nekog Iraka npr. (Ako zelis, Sadama kao Slobinog sponzora).
E isto ti je tako i s Jevrejima iz Izraela i europskim Jevrejima. Nigdje veze. Jevreje koje poznajem boli kurac za Izrael i Palestinu i tako ni tebe ne treba toliko da tangira u tolikoj mjeri u kojoj te tangira. Nisam jos zaboravio ono paljenje jevrejske zastave pred ambasasom (koju je ovdje vecina "politicara" zdusno podrzala)
Da, s tim sto su ti placenici, kao i svi drugi na svijetu, popljackali i otisli, dok su ovi drugi dobili pasose, cijela sela u bescijenje...
Razlika je izmedju placenika i "elementa"
Sada mi daj neku jedinicu iz hr vojske koja se zvala Sedma Njemacka. Ma daj...
No drago mi je da bar razmisljas da nebi mijenjao ove srbe&ostale za palestince...
To sto nema inflacije, to ti ameri i stranci ne daju, inace bi otisli davno u pizdu materinu. Ti ameri sto pljuju po njima zbog nekog Iraka npr. (Ako zelis, Sadama kao Slobinog sponzora).
E isto ti je tako i s Jevrejima iz Izraela i europskim Jevrejima. Nigdje veze. Jevreje koje poznajem boli kurac za Izrael i Palestinu i tako ni tebe ne treba toliko da tangira u tolikoj mjeri u kojoj te tangira. Nisam jos zaboravio ono paljenje jevrejske zastave pred ambasasom (koju je ovdje vecina "politicara" zdusno podrzala)
-
kame
Hornse, mudzahedini koji su ostali ovdje su legalno kupili kuce i tu se nastanili. Mozda ti to ne vidis tako ali tu nema nista ilegalno.
Nije se zvala nijedna sedma njemacka ali je bio jedan broj placenika iz zemalja evropske unije na hrvatskoj strani. Jedan broj ljudi koji su bili debelo placeni. Nesto kao marinci, komandosi.
To sto nema inflacije je meni potpuno nebitno. Kao sto rekoh, mi smo otisli u kurac i ovako i onako.
E pa mene tangira to sto se desava dole. Ali to ne znaci da mislim da treba pobiti jevreje koji su ovdje.
Nije da sam opterecen time, ali me tangira.
Glumo, po mom misljenju nema neke slicnosti. Naveo sam i razloge zbog kojih tako mislim. Mislim, ima ona osnovna slicnost, genocid. Al nije to ono na sta ja mislim.
Nije se zvala nijedna sedma njemacka ali je bio jedan broj placenika iz zemalja evropske unije na hrvatskoj strani. Jedan broj ljudi koji su bili debelo placeni. Nesto kao marinci, komandosi.
To sto nema inflacije je meni potpuno nebitno. Kao sto rekoh, mi smo otisli u kurac i ovako i onako.
E pa mene tangira to sto se desava dole. Ali to ne znaci da mislim da treba pobiti jevreje koji su ovdje.
Nije da sam opterecen time, ali me tangira.
Glumo, po mom misljenju nema neke slicnosti. Naveo sam i razloge zbog kojih tako mislim. Mislim, ima ona osnovna slicnost, genocid. Al nije to ono na sta ja mislim.
-
Glumica
pa vejrujem da nije ono na sta ti mislis... a evo i zasto...
ispravi me ako mnogo grijesim, samo iskreno molim te...
kada neko kaze jevrej, jevrejsko pitanje... da li ti je prva asocijacija holokaust, ausvic i te grozote... ? ili je ono sto se sad desava oko palestine i izraela...?
na sta ces prije pomisliti?
ispravi me ako mnogo grijesim, samo iskreno molim te...
kada neko kaze jevrej, jevrejsko pitanje... da li ti je prva asocijacija holokaust, ausvic i te grozote... ? ili je ono sto se sad desava oko palestine i izraela...?
na sta ces prije pomisliti?
- horns&drums
Kuce koje vrijede 50.000 dobiju se za 25.000. Legalni pritisak. No lako za kuce, sta je sa pasosima?Hornse, mudzahedini koji su ostali ovdje su legalno kupili kuce i tu se nastanili. Mozda ti to ne vidis tako ali tu nema nista ilegalno.
Broj njemackih i inih placenika u hrvatskoj vojsci je zanemariv(da ne kazem smijesan) spram broja srpskih placenika ili mudzahedina. Pogotovo mudzahedina, koji su imali svoju brigadu, kasnije dobili pasose kojima su kasnije (kao pripadnici jedne druge organizacije) putovali po svijetu, koristili "humanitarna drustva"za pranje i transfer novca itd. A na ustrb ove jadne drzave koja se blamira u svijetu zbog toga. A tebi je to "normalno", cuj, pa ljudi su se borili za Bosnu. Jesu. ali kakvu i koju Bosnu i kakve su im bile dalje racunice? Upravo ove koje ti maloprije opisah.
Moje cestitke Ismetu Dahicu...
Ma da, samo ih malo - zastrasiti. Paljenjem zastave npr. Zasto si onda mene nedavno pitao koja je moja matica?Rekao sam ti.Ali to ne znaci da mislim da treba pobiti jevreje koji su ovdje.
A koja je tvoja?
-
BigusDickus
Ne znam bas koliko je sve to bilo legalno. Moja prijateljica je prodala odlican stan u Banja Luci da bi kupila nekakav prcvarnik u Sarajevu. Sve legalno, sve pokriveno papirima, ali... Ona je svoj stan prodala jer se nije smjela vratiti i nastaviti zivjetu tamo. S jedne strane legalno i njena odluka, sa druge strane, legaliziranje rezltata "etnickog ciscenja" (mrzim ovaj termin).
-
winetou
U BL se moze vratiti ko god hoce. Ona je rekla da tamo nije smjela zivjeti, ali ustvari zeli da zivi medju svojimaBigusDickus wrote:Ne znam bas koliko je sve to bilo legalno. Moja prijateljica je prodala odlican stan u Banja Luci da bi kupila nekakav prcvarnik u Sarajevu. Sve legalno, sve pokriveno papirima, ali... Ona je svoj stan prodala jer se nije smjela vratiti i nastaviti zivjetu tamo. S jedne strane legalno i njena odluka, sa druge strane, legaliziranje rezltata "etnickog ciscenja" (mrzim ovaj termin).
Banjalucani ionako prodaju stanove i kuce pa cak i ako su u inostranstvu
-
kame
Sad mi vec lagano dizes pritisak.horns&drums wrote:Kuce koje vrijede 50.000 dobiju se za 25.000. Legalni pritisak. No lako za kuce, sta je sa pasosima?Hornse, mudzahedini koji su ostali ovdje su legalno kupili kuce i tu se nastanili. Mozda ti to ne vidis tako ali tu nema nista ilegalno.
Broj njemackih i inih placenika u hrvatskoj vojsci je zanemariv(da ne kazem smijesan) spram broja srpskih placenika ili mudzahedina. Pogotovo mudzahedina, koji su imali svoju brigadu, kasnije dobili pasose kojima su kasnije (kao pripadnici jedne druge organizacije) putovali po svijetu, koristili "humanitarna drustva"za pranje i transfer novca itd. A na ustrb ove jadne drzave koja se blamira u svijetu zbog toga. A tebi je to "normalno", cuj, pa ljudi su se borili za Bosnu. Jesu. ali kakvu i koju Bosnu i kakve su im bile dalje racunice? Upravo ove koje ti maloprije opisah.
Moje cestitke Ismetu Dahicu...
Ma da, samo ih malo - zastrasiti. Paljenjem zastave npr. Zasto si onda mene nedavno pitao koja je moja matica?Rekao sam ti.Ali to ne znaci da mislim da treba pobiti jevreje koji su ovdje.
A koja je tvoja?
Pa pizda ti strinina, koji legalni pritisak?
Poslije rata, cijene zemlje i kuca u ruralnim sredinama su drasticno pale.
Ja sam svoju kucu u podnozju Romanije ove godine prodao za 12 000 KM.
Kuca od 70 kvadrata(glanc nova, pred rat napravljena), 2 dunuma zemlje.
Ali srbi ne daju vise. Ne mozes dobiti vise. Legalni pritisak burazeru. Jebi ga.
Ne znam sto se prema hrvatima ponasas zastitnicki. Tja, ka da su nevini jebo te!
Dobro, zato je bilo mnogo Hrvata iz Hrvatske jos 1993. godine. U Srednjoj Bosni. Zox ce ti potvrditi.
Da, to sa pasosima nije ok. Slazem se. Al ovo za kuce ti nije bilo u redu.
Pa oni su mislili da se bore za islamsku drzavu ali im to nije uspjelo. Zato ne vidim oko cega tolika buka.
Paljenje zastave?
Pa dobro, ne bih to okarakterisao kao nesto strasno.
Moja matica je Bosna.
Glumo, asocijacija mi je i jedno i drugo, i jos nesto trece (podrska koju imaju).
Kao sto rekoh, obzirom na podrsku koju imaju ne moze se povlaciti paralela izmedju Izraela i Bosne.
-
kame
Nije istina. Bosnjaci u RS su gradjani treceg reda. Nemaju gotovo nikakva prava.winetou wrote:U BL se moze vratiti ko god hoce. Ona je rekla da tamo nije smjela zivjeti, ali ustvari zeli da zivi medju svojimaBigusDickus wrote:Ne znam bas koliko je sve to bilo legalno. Moja prijateljica je prodala odlican stan u Banja Luci da bi kupila nekakav prcvarnik u Sarajevu. Sve legalno, sve pokriveno papirima, ali... Ona je svoj stan prodala jer se nije smjela vratiti i nastaviti zivjetu tamo. S jedne strane legalno i njena odluka, sa druge strane, legaliziranje rezltata "etnickog ciscenja" (mrzim ovaj termin).![]()
Banjalucani ionako prodaju stanove i kuce pa cak i ako su u inostranstvu
Sigurno je da srbi u vecinskom bosnjackom dijelu Federacije imaju mnogo veca prava (iako im nije idealno).
-
winetou
Pa sad koliko mi je poznato imaju prava na zdravstvo, na skolstvo, da rade i ostalo. Nije bas da su gradjani treceg reda. Ako se vratis u Bl imas prava kao i svaki drugi gradjanin. Naravno ako zelite pricati samo o Ferhadiji stvar je drugacija. Imovina je vracena svima, svako ima pravo da se bavi privredom, privatlukom itd. Daleko je sve to od gradjanina treceg reda.
Znas stvar je u tome sto niko i nece da se vraca pa se izmisljaju raznorazne price
Znas stvar je u tome sto niko i nece da se vraca pa se izmisljaju raznorazne price
- horns&drums
Za sugradjane kojih je sacica u Sarajevu, to ne da je strasno nego jezovito.Pa dobro, ne bih to okarakterisao kao nesto strasno
Cijena kuca je drasticno opala, no znas kako je bilo u Bocinji (najpoznatiji primjer). Proda jedan kucu za 50.000, pa mudzahedin dovede jos 6 brace, pa se zale sto se drze svinje (jer ih vrijedja), pa malo presije i eto ti pada cijene.
Hrvate ne branim, nego ne volim da izjednacavaju placenike kojih je bilo 1-2 u jedinici i cijele brigade u ArmijiBiH (ciji sam i ja, by the way bio clan, zamisli kako je kada se boris za jedan cilj i postajes svjestan da si izigran, i ti i ljudi, muslimani, koji su usli s nekim casnim idealom u rat).
Da, isto kao i muslimana iz Sandzaka - iste godine. Ja cu ti to potvrditiDobro, zato je bilo mnogo Hrvata iz Hrvatske jos 1993. godine
I Hercegovina. Kao i moja. Dakle sto se tice Palestine i Izraela, treba da te boli kurac. A ne paliti zastavu.Moja matica je Bosna.
-
kame
Nije ni cudo da vjerujes u to sto govoris. Ipak si u Finskoj odkad znas za sebe zar ne?winetou wrote:Pa sad koliko mi je poznato imaju prava na zdravstvo, na skolstvo, da rade i ostalo. Nije bas da su gradjani treceg reda. Ako se vratis u Bl imas prava kao i svaki drugi gradjanin. Naravno ako zelite pricati samo o Ferhadiji stvar je drugacija. Imovina je vracena svima, svako ima pravo da se bavi privredom, privatlukom itd. Daleko je sve to od gradjanina treceg reda.
Dakle, upravo te stvari koje si pobrojao bosnjacima nisu osigurane.
Zdravstvo, pravo na skolovanje imaju ali da uce Gorski vijenac za domacu zadacu, Na Drini cuprija, da uce o Srpskoj Bosni. O cetnicima kao pozitivcima. To nije pravo na skolovanje.
Pravo na rad takodjer formalno imaju ali to u praksi nije provodljivo. Samo minimalan broj ljudi dobije posao.
S druge strane, ovdje su stvari drukcije. Postoje cak i skolski centri u kojima ce uci po planu i programu susjedne drzave. Da ne idem dalje.....
- horns&drums
Na drini Ćuprija je osvojila neku nagradu?Zar ne?Zdravstvo, pravo na skolovanje imaju ali da uce Gorski vijenac za domacu zadacu, Na Drini cuprija, da uce o Srpskoj Bosni.
No Ivo ne pase, iako je iz Travnika. Gorski vijenac bih dao svakom djetetu da ga na pamet nauci. Tako bi i mali Finac ucio da voli svoju Finsku, a da ne dira u Dance ili da ne pravi istoriju / povijest preko Svedjana.
Evo ti malo Alekse Santica, da l' bi i njega zabranio. Ups, pa on se uci i u "federalnim" skolama. Sta cemo sad? A ko ce Eminu zaboravit'...
NOVI SRPSKI MAČ
Kad strana bura die se smjelo
Po nebu srpskom rastrije mrak,
Kad presta teći sreće nam vrelo,
Kad sunca naeg potavni zrak;
Kad sa svih strana sudba nam crna
Bičeve sprema da srui nas,
Kad splete v'jenac otroga trnja,
Kad Srbu dođe krvavi čas;
Kad ono die adaja ljuta
Otrovnu glavu na sveti dom,
Da Srba svakog prodre, proguta,
Ognjite da mu satre grom!
Kad Srbin osta bez krune mile,
Slobodu kad mu otre vrag,
Kad na njeg' mnoge jurnue sile,
Da utre njemu ime i trag:
Preziruć' ropstvo, odvano, čilo, -
Tjeeći majci uasan plač,
Očevi nai na vrako krilo
Jurnue smjelo, trgoe mač!
Branie njime slobodu svetu, -
I sunca opet zasija zrak, -
Gonipe njime adaju kletu -
I Srbin opet postade jak.
Al' doba ovo i ovi dani
Za borbu drugi pruaju mač,
Čim ćemo blait' bolove rani
I tjeit' majke tune nam plač;
Čim ćemo opet do sreće stići
Podignut' njezin sv'jetao stan,
Čim ćemo opet slavu nam dići
to 'no je srui crn Vidov-dan.
Mač taj je, braćo, učenje kola,
Marljivost, volja, uzdanje, nad!
Diimo kole! Ljubav i volja
Neka nas vodi na sveti rad.
Ta čujmo glasove Svetoga Save:
"Učite! Ljub'te se! To vam je moć:
To je mač novi, koji do slave
Doveće braću kroz tavnu noć."
1889.
JA TE LJUBIM...
Ja te ljubim, sunce sveto!
Kruno neba vječne moći, -
Ti nam zrakom goni tamu
I mrkle nam gluhe noći.
Ja te ljubim, zoro bajna,
Navjesnice b'jelog danka!
Ti me uv'jek tvojim čarom
Sred slađanog baca sanka.
Ja te ljubim, orle suri,
Ti se vije u visini!
Prezirući slabe crve,
to gamiu u praūini.
Ja te ljubim, čarna goro, -
eljo moja prevelika,
Ti si uv'jek zatitnica
Bila srpskih mučenika.
Ja te ljubim, milo slavlje,
U mirisnom tvome lugu,
Ti sa slatkom pjesmom tvojom
Blai mnogom srca tugu.
Ja te ljubim, arno cv'jeće,
Prepuno si milja, baja,
Ja te ljubim! Ko t' ne ljubi,
Nema srca, osjećaja.
Ja te ljubim, otra sabljo,
Tebe moja pjesma hvali,
S tobom su nam pradjedovi
Sveto ime odrali.
Al' od svega ponajvie
Tebe ljubim, rode mili!
Za te ivim! Tebi dajem
Pjesme mojih nada čili'.
U Mostaru, 21. januara 1889.
SRBINOVO ORUJE
Kad ostavi Srba sreća,
I goni ga sudba crna,
I tunome, mjesto cv'jeća,
Prua otra v'jenac trna;
Kad mu ime, vjeru, časti
Gazila je zloba vraga,
Pod nasiljem pakla strasti
Sluila mu seja draga.
Kad pod ada stravom mrskom
Zemlja mu je suze lila,
A njegovom krvlju srpskom
Zmija duu krijepila.
Za odbranu časti, vjere
Trzao je Srbin mača,
Da slobode cv'jeće bere -
I dumane da nadjača;
Da satanu gadnu smrvi
Prezir'o je muke ljute;
Gazio je more krvi,
irio je slavi pute.
Al' oruja jačeg ima
to nam crnu ponoć slama,
A okove ropske snima
I vlast sile prua nama;
Provodi nas kroz mrakove
Do dvorova moći slavne,
Slobode nam zlatne, nove
Budi vedre, sv'jetle dane.
To oruje to sve slama
čili duh je punan moći;
Bistri razum, gdje se tama
Nije svila, nit' mrak noći;
to je sramno i prezreno;
to pred srdbom sudbe nije
Lednom tugom oboreno;
A s branika svetog prava
Ne otstupa, ne skriva se, -
Sa smjeloću gordog lava
Trpi muke i uase.
To oruje, to sve ori
I do zlatne vodi mete,
Čisto j' srce, u kom gori
ar istine, pravde svete.
to se trudi da saplete
V'jence slave rodu svome;
Da razagna tmine klete,
to mu majci grudi lome.
S tim orujem, darom neba, -
Napr'jed, brate, svud bez straha!
To oruje tebi treba
Srbadijo, munjo plaha!
S tim orujem smjelo hodi
I cilju će blie biti,
To oruje sreći vodi -
Sa njime će pob'jediti!
U Dubrovniku, 14. februara 1890.
moja omiljena;
SRPSKE RANE
Plavo nebo, visina ti tvoji'
I sunaca to nas ićem poji,
I tako ti one vječne tajne,
I večeri, i zorice sjajne,
De mi reci, ko Srbu pomoe,
Da se dosad odrati moe?
Je li im'o Srbin kakvog brata
Da mu vjerno vjernu ruku hvata,
U nevolji, kad mu propast pr'jeti
Da s njim gine i s njim da se sveti,
Da mu čuje lelek i jauke,
Pa slobodi da rairi ruke?
Nebo ćuti... al' kroz srpske gore
Iz grobova odjeci se hore:
Niko nije Srbinu pomog'o,
I ko moe i taj je odmog'o! -
Sunce jarko, i ti s nama zbori,
ta Srbina tako slavnim stvori?
Sunce prenu, a kroz zrake sjajne
Čujem pjesmu, čujem glase tajne:
"Srpske rane Srbu su pomogle,
One samo odrat' ga mogle
A da Srbin bojao se rana
Ne bi im'o ni zore ni dana...
Srpske rane, to se svetit' znae,
Srpske rane sve Srbinu dae!"
Pa čuj, brate, čuj, Srbine ivi,
Nek' i otsad sunce ti se divi:
Ne plai se krvavijeh rana -
Časnog znaka sa časnog mejdana!
1896.
-
kame
Hornse, ja ne vidim svrhu paljenja izraelske zastave. Ali ne mislim da je to nesto sto bi trebalo uplasiti sarajevske jevreje.
Nesto sto njih treba uplasiti je demoliranje jevrejskog groblja, kamenovanje sinagoge i sl. To su stvari koje trebaju uplasiti jevreje.
A ima jedna stvar koja je i mene uplasila. Jedan od nekoliko jevreja koje sam ovsdje upoznao sluzio je vojsku u Izraelu. Nije da me je uplasilo ali sam ostao zatecen.
Ma nemoj supljirat to za kuce. Zna se zasto ih srbi prodaju. To vise svako zna.
A hrvata iz Hrvatske je u Srednjoj Bosni bilo jako mnogo.
Sto se tice sandzaklija, znam da su se oni koji su vec bili ovdje borili na nasoj strani. Oni koji su dosli prije rata.
Konkretno, Sefer Halilovic kojeg je Milosevic upotrijebio kao argument na svjedocenju Tihica je rodjen u Sarajevu a porijeklom iz Sandzaka. To Tihic ocito nije znao.
Mislim da nije realna teza da su sandzaklije u jeku rata dolazile da se bore. To nije bilo tehnicki izvodljivo. To su mogli biti samo oni koji su dosli do pocetka rata.
Dakle, taj argument ti je ravan argumentima u kojima se poteze nekih 80 logora samo u Sarajevu (logori za srbe).
Hornse, mislilo se u narodu da je Andric za Na Drini cuprija postao nobelovac. No ipak, on je to postao za Travnicku hroniku.
Na Drini cuprije jeste roman koji odise mrznjom prema Islamu pa se zbog toga forsirao i u vrijeme SFRJ a forsira se i sada u RS i Srbiji.
Ne znam za tebe, ali bas sam nedavno procitao Gorski vijenac. Samoinicijativno. Ostao sam zapanjen mrznjom prema Islamu, vrijedjanja muslimana koji su bili oznaceni kao turvci, poturcenjaci i sl.
To je literatura kojom se moze samo raspirivati mrznja prema Islamu. Gorski vijenac ne moze donijeti nista dobro. Iako to djelo ima odredjenu vrijednost.
Pa tako i jednu izreku koja kaze:
U dobru je lako biti dobar, na muci se poznaju junaci
I ne, protiv Santica nemam nista. Bez obzira o kojoj od pjesama se radilo.
Nesto sto njih treba uplasiti je demoliranje jevrejskog groblja, kamenovanje sinagoge i sl. To su stvari koje trebaju uplasiti jevreje.
A ima jedna stvar koja je i mene uplasila. Jedan od nekoliko jevreja koje sam ovsdje upoznao sluzio je vojsku u Izraelu. Nije da me je uplasilo ali sam ostao zatecen.
Ma nemoj supljirat to za kuce. Zna se zasto ih srbi prodaju. To vise svako zna.
A hrvata iz Hrvatske je u Srednjoj Bosni bilo jako mnogo.
Sto se tice sandzaklija, znam da su se oni koji su vec bili ovdje borili na nasoj strani. Oni koji su dosli prije rata.
Konkretno, Sefer Halilovic kojeg je Milosevic upotrijebio kao argument na svjedocenju Tihica je rodjen u Sarajevu a porijeklom iz Sandzaka. To Tihic ocito nije znao.
Mislim da nije realna teza da su sandzaklije u jeku rata dolazile da se bore. To nije bilo tehnicki izvodljivo. To su mogli biti samo oni koji su dosli do pocetka rata.
Dakle, taj argument ti je ravan argumentima u kojima se poteze nekih 80 logora samo u Sarajevu (logori za srbe).
Hornse, mislilo se u narodu da je Andric za Na Drini cuprija postao nobelovac. No ipak, on je to postao za Travnicku hroniku.
Na Drini cuprije jeste roman koji odise mrznjom prema Islamu pa se zbog toga forsirao i u vrijeme SFRJ a forsira se i sada u RS i Srbiji.
Ne znam za tebe, ali bas sam nedavno procitao Gorski vijenac. Samoinicijativno. Ostao sam zapanjen mrznjom prema Islamu, vrijedjanja muslimana koji su bili oznaceni kao turvci, poturcenjaci i sl.
To je literatura kojom se moze samo raspirivati mrznja prema Islamu. Gorski vijenac ne moze donijeti nista dobro. Iako to djelo ima odredjenu vrijednost.
Pa tako i jednu izreku koja kaze:
U dobru je lako biti dobar, na muci se poznaju junaci
I ne, protiv Santica nemam nista. Bez obzira o kojoj od pjesama se radilo.
-
kame
Serdar Ivan Petrovic
S Muhamedom i glupost u glavu!
Tesko, Turci, vasijem dusama,
sto obliste zemlju njenom krvlju!
Malene su jasli za dva hata.
Ferat, zacirski kavazbasa
Jok,Serdare, ne ugadjes putom!
Vjera turska podnijet ne moze
da se haba dokle glava skoci.
Iako je zemlja pouzana,
dvije vjere mogu se sloziti,
ka u sahan sto se corbe slazu.
Mi zivimo kao dosad bratski,
pa ljubovi vise ne trebuje.
Knez Janko
Bismo, Turci, ali se ne moze!
Smijesna je ova nasa ljubav.
Grdno nam se oci susretaju,
ne mogu se bratski pogledati,
no krvnicki i nekako divlje:
oci zbore sto im veli srce.
Gorski vijenac bi dao djeci da uce na pamet?
Ovo bi dao svom djetetu da uci na pamet?
Pohvalno!
S Muhamedom i glupost u glavu!
Tesko, Turci, vasijem dusama,
sto obliste zemlju njenom krvlju!
Malene su jasli za dva hata.
Ferat, zacirski kavazbasa
Jok,Serdare, ne ugadjes putom!
Vjera turska podnijet ne moze
da se haba dokle glava skoci.
Iako je zemlja pouzana,
dvije vjere mogu se sloziti,
ka u sahan sto se corbe slazu.
Mi zivimo kao dosad bratski,
pa ljubovi vise ne trebuje.
Knez Janko
Bismo, Turci, ali se ne moze!
Smijesna je ova nasa ljubav.
Grdno nam se oci susretaju,
ne mogu se bratski pogledati,
no krvnicki i nekako divlje:
oci zbore sto im veli srce.
Gorski vijenac bi dao djeci da uce na pamet?
Ovo bi dao svom djetetu da uci na pamet?
Pohvalno!
Last edited by kame on 11/08/2004 16:51, edited 1 time in total.
-
kame
Andjo, Islam se tada nija nasilno sirio vec je propadao.A wrote:Kame, po tebi bi pola Holivuda bilo u zatvoru za ubistvo. Jel' razumijes da su Serdar Ivan Petrovic i ostali - likovi? Njegos pise sta govori lik A, lik B... Zamisli u onaj vakat da je Njegos pisao legal disclaimer ispod svakog dijaloga "pisac ovih redova se ogradjuje od rijeci Serdara Ivana Petrovica".
I stavi se u istorijski kontekst - Crna Gora je ratovala sa Turskom, opisuju se vremena RATA, vremena kad se Islam nasilno sirio.
I upitno je uopste koliko je Otomanska imperija nasilno sirila Islam.
Dalje, Njegos nije doslovno prenio sta se desavalo vec je u to utkao i svoje misli.
Pisac ovih redova je velicao srpski narod kao nebeski. U Gorskom vijencu. Pa imam citav roman. Nekoliko misli o Njegosu i biljeske i tumacenja.
Zato nemoj kakiti.
Danas bi se zbog takvih stvari u normalnom okruzenju islo na visegodisnnju robiju.
Tja, pa Alija je 1983. godine osudjen za mnogo manje opasnu misao.
-
Glumica
ja ostajem zapanjena iz minute u minutu...
zad mi zadnje zape za oko ovo
ali ozbiljno sta ti je...
ja ne znam ima li iko na ovom forumu da vise zivi u proslosti od tebe... de malo izadji vani... gledaj brate onu kisu meteora... zivi danas, ne vidim sto te tangira ono sto je nekad bilo...
zad mi zadnje zape za oko ovo
kame, dragi, sta je tebi?Islam se tada nija nasilno sirio vec je propadao.
I upitno je uopste koliko je Otomanska imperija nasilno sirila Islam.
ali ozbiljno sta ti je...
ja ne znam ima li iko na ovom forumu da vise zivi u proslosti od tebe... de malo izadji vani... gledaj brate onu kisu meteora... zivi danas, ne vidim sto te tangira ono sto je nekad bilo...