Ne pada mi na pamet wrote:Ne lista mi se 10 stranica. Moze repost? Nisam istoricar, ekonomista sam. Ali koliko znam o istoriji, nju pisu pobjednici i promijenila se tri puta u zadnjih 20 godina.
Ono sto mi nije jasno je zasto se rezultati genetskog istrazivanja ne uzimaju u obzir u vasim studijskim programima? Da li se spominju uopste? To je jedan od rijetkih izvora sa naucnom preciznoscu. Da li treba da prodje isto vrijeme kao i za verifikaciju od "istoricara" karbonskog ili radijacijskog datiranja?
Koliko se ja sjecam, u svim slavenskim udzbenicima je pisalo da su Slaveni pokorili citavo podrucje, a domorodaca sto je bilo, to se razbjezalo po planinama u Albaniji?
I sad rezultati, u BiH 45% domorodaca, a Slavena jedva 15%?
Ne moraju to biti Iliri, zovi ih kako hoces, ali Slaveni nisu.
I ti vjerovatno pripadas istom genetskom bazenu. Ne vidim razlog za bjezanje od toga. Osim ako nisi porijeklom iz komsiluka (susjedstva). Ond mi je malo jasnije.
o tom genetskom istrazivanju sam dosta citao i poredio sa susjedima.
dobro eto da imamo ilirske krvi, ne poricem, jer su ipak ti ljudi naseljavali ovo podrucje skoro 1500 godina. ali ako cemo tako, onda bi i trebali imati romanske krvi, koje niko ne spominje. pobogu, pa ovde su bili i rimljani od 1. do 5. stoljeca nove ere...
no aj mi objasni visok procenat teutonske (germanske) krvi 20%??? od kojih ljudi... istina, seobe naroda u 5. i 6. stoljecu su zahvatile i zapadni balkan, ali niko se nije zaustavljao ovde trajno. znaci imali smo prvo vizigote izmedju 400. i 410. al su oni samo prolazili kroz bosnu. dalje, imali smo ostrogote u drugoj polovini 5. stoljeca, ali nisu naseljavali ovo podrucje, kasnije smo imali i langobarde u 6. stoljecu, ali NIKO OD TIH PLEMENA NIJE TRAJNO NASELJAVAO OVO PODRUCJE. na osnovu cega mi onda imamo germanske krvi???
samim tim da je ovo "istrazivanje" ubacili germane, ovo je istrazivanje postala irelevantno... al ajde... neka ljudima da vjeruju u ovo...