Slanje tableta/uredjaja s baterijom u inostranstvo
Moderator: anex
-
Vygor
#1 Slanje tableta/uredjaja s baterijom u inostranstvo
Pozz svima
. Preko Ebaya sam prodao jedan tablet i krenem danas u postu da ga shippujem,kao sto sam dosta stvari dosad,kaze mi salterusa,ako ima bateriju ne moze na avion,tj van drzave. Kazem ja njoj prije par dana sam preko Ebaya kupio bas tablet iz Kine i najnormalnije je stigao. Kaze u nasu drzavu moze svasta uci,ali ne i izaci,odnosno samo uredjaji s baterijom ne mogu. Raspitao sam se u privatnim dostavnim kompanijama,oni salju,ali su preskupi jednostavno,tako da sam na kraju otkazao transakciju i vratio pare. Moze li mi neko dati savjet,kako neko od vas shippuje uredjaje s baterijom u inostranstvo,u cemu je fazon? 
-
TRANCE
#2 Re: Slanje tableta/uredjaja s baterijom u inostranstvo
Radi se kao i u svemu u ovoj državi o neznanju ili javašluku zaposlenika. Propisima Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju je zabranjen avionski transport litijum-ionskih baterija koje nisu sadržane u opremi. Ali ako je baterija sadržana u opremi kao u slučaju mobitela, tableta, igračaka i sl. i nema veći kapacitet od 100 Wh, tada nema restrikcija. A tipičan mobitel ima kapacitet od 11 Wh (3000 mAh x 3,7 V), tablet 18 Wh (5000 mAh x 3,7 V). Takva pravila ima svaka pošta svijeta, od američkog USPS-a, britanskog Royal Maila, do kineskog China Posta, čak i Hrvatska pošta uredno šalje opremu s baterijama, ali ne i naša, budući da smo mi vazda u svemu mimo čitavog svijeta. E sad ti to probaj objasniti nekoj šalteruši u poštiVygor wrote:Pozz svima. Preko Ebaya sam prodao jedan tablet i krenem danas u postu da ga shippujem,kao sto sam dosta stvari dosad,kaze mi salterusa,ako ima bateriju ne moze na avion,tj van drzave. Kazem ja njoj prije par dana sam preko Ebaya kupio bas tablet iz Kine i najnormalnije je stigao. Kaze u nasu drzavu moze svasta uci,ali ne i izaci,odnosno samo uredjaji s baterijom ne mogu. Raspitao sam se u privatnim dostavnim kompanijama,oni salju,ali su preskupi jednostavno,tako da sam na kraju otkazao transakciju i vratio pare. Moze li mi neko dati savjet,kako neko od vas shippuje uredjaje s baterijom u inostranstvo,u cemu je fazon?
Druga realnija solucija je da probaš preko pošte RS-a ili HP-a Mostar ako su ti blizu.
-
Vygor
#3 Re: Slanje tableta/uredjaja s baterijom u inostranstvo
Brate hvala ti puno na savjetu!
Zvao sam postu na Palama i oni salju najnormalnije. Stvarno ne mogu da vjerujem gdje zivimo i da iz glavnog grada drzave to ne mogu normalno poslati

- zforumas
#4 Re: Slanje tableta/uredjaja s baterijom u inostranstvo
mi smo navikli da nam samo ulazi
- seoBIH
#5 Re: Slanje tableta/uredjaja s baterijom u inostranstvo
Nije tacno. Ne moze izaci iz BIH ni mobitel...posaljes iz RS-a ali ce se vratiti kada dodje na terminal. Nema sanse poslati drzavnom, ne zbog drzave, vec zbog prevoznika.