Slanje pracenog pisma van BIH
Moderator: anex
- choxnox
#1 Slanje pracenog pisma van BIH
Interesuje me da li neko ima iskustva sa slanjem obicnog pisma (tezine do 20g), ali sa brojem za pracenje posiljke na odrediste van BIH (u mom konkretnom slucaju Turska) i to putem BH Poste? Na stranici BH Poste ima kalkulator troskova, ali mi nije jasno koja od ponudjenih opcija podrazumijeva i broj za pracenje posiljke u medjunarodnom prometu (ako uopce i podrazumijeva).
- drndalo
#2 Re: Slanje pracenog pisma van BIH
Teoretski, preporuceno pismo se prati putem broja i bar koda...
Prakticno, mozes okaciti macku o rep to pracenje... I kad radi, vidis samo da je zadnji put neko taj bar-kod skenirao dan nakon tvog slanja u npr. Bec-u ili Frankfurt-u... Daljeg skeniranja nema...
Preporuka sa povratnicom (onaj rozi karton) ti se vrati s pecatom prijemne poste i datumom urucenja na njemu, te potpisom primaoca... Ali je samo pracenje limitirano isto kao i obicno...
Prakticno, mozes okaciti macku o rep to pracenje... I kad radi, vidis samo da je zadnji put neko taj bar-kod skenirao dan nakon tvog slanja u npr. Bec-u ili Frankfurt-u... Daljeg skeniranja nema...
Preporuka sa povratnicom (onaj rozi karton) ti se vrati s pecatom prijemne poste i datumom urucenja na njemu, te potpisom primaoca... Ali je samo pracenje limitirano isto kao i obicno...
- choxnox
#3 Re: Slanje pracenog pisma van BIH
Preporuceno sam slao unutar BIH i u principu se dobije "broj za pracenje" koji nicemu ne sluzi jer s njim nije moguce pratiti posiljku. Sto se tice povratnice i to bi mi posluzilo cisto da budem siguran da li je i kada pismo stiglo na odrediste.
- Dope_Man
#4 Re: Slanje pracenog pisma van BIH
Nedavno sam slao nekih par dokumenata kao preporuceno pismo, standardna koverta ali sa tim brojem za pracenje. Slanje je bilo za Poljsku i kostalo je 7,40 KM, tezina 28g.
E sto se tice pracenja.. nakon par dana kad smo provjerili pismo je doslo do Turske, zadnji podatak koji se mogao ucitati na stranici BH Poste, i koji je ostao tamo i do danas (upravo provjerio), je da je pismo u Turskoj ubacevno u vrecu za izvoz. Inace islo je ovako:
22. - predato pismo
23. - otpremljeno
24. - dolazi u Tursku
26. - nesto se desava u Turskoj
27. - ubacuje se u vrecu za izvoz u Turskoj
I to je to, poslije toga nista. Nakon sto se prijateljica zaganjala sa poljacima kojima je slala, uspije preko njihove poste nakon skoro 2 sedmice skontati da je stiglo kod njih pismo nekad, ali zbog nekakvih strajkova il sta vec je kasnilo sa predajom na finalnu adresu. Ali nesto prilicno dugo je trebalo i dok je doslo do njihove poste. Na lijevoj stranici: https://trackitonline.org smo kasnije nasli podatke:
8. - doslo u postu u PL
12. - pripremljeno, poslato i dostavljeno na konacnu adresu.
Zanimljivo da na stranici BH Poste nema ovih, a ima na toj lijevoj stranici (gdje takodjer imaju i ovi raniji podaci od BiH do Turske).
Zasto je tako, nemam pojma, uglavnom cijelo iskustvo mi nije bas djelovalo pouzdano, a pogotovo ne brzo, i da moram nesta slazi za sebe vjerovatno bih gledao neke brze poste ili nesta tako, sta vec imamo od opcija.
E sto se tice pracenja.. nakon par dana kad smo provjerili pismo je doslo do Turske, zadnji podatak koji se mogao ucitati na stranici BH Poste, i koji je ostao tamo i do danas (upravo provjerio), je da je pismo u Turskoj ubacevno u vrecu za izvoz. Inace islo je ovako:
22. - predato pismo
23. - otpremljeno
24. - dolazi u Tursku
26. - nesto se desava u Turskoj
27. - ubacuje se u vrecu za izvoz u Turskoj
I to je to, poslije toga nista. Nakon sto se prijateljica zaganjala sa poljacima kojima je slala, uspije preko njihove poste nakon skoro 2 sedmice skontati da je stiglo kod njih pismo nekad, ali zbog nekakvih strajkova il sta vec je kasnilo sa predajom na finalnu adresu. Ali nesto prilicno dugo je trebalo i dok je doslo do njihove poste. Na lijevoj stranici: https://trackitonline.org smo kasnije nasli podatke:
8. - doslo u postu u PL
12. - pripremljeno, poslato i dostavljeno na konacnu adresu.
Zanimljivo da na stranici BH Poste nema ovih, a ima na toj lijevoj stranici (gdje takodjer imaju i ovi raniji podaci od BiH do Turske).
Zasto je tako, nemam pojma, uglavnom cijelo iskustvo mi nije bas djelovalo pouzdano, a pogotovo ne brzo, i da moram nesta slazi za sebe vjerovatno bih gledao neke brze poste ili nesta tako, sta vec imamo od opcija.
- choxnox
#5 Re: Slanje pracenog pisma van BIH
Jel se taj broj za pracenje u ino prometu dobije standardno ono kada saljes kao "preporuceno" (pocinje sa RF)?
- Dope_Man
#6 Re: Slanje pracenog pisma van BIH
Kod mene je iz primjera gore bio RR