Slanje pošte i pravo na privatnost

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
desperate housewife

#1 Slanje pošte i pravo na privatnost

Post by desperate housewife »

Pozdrav!

Interesuje me da li radnik u pošti ima pravo da me pita šta ja to šaljem poštom (šta njega to briga?). I ako ima, gdje je moje pravo na privatnost? I po kojem principu imaju pravo tražiti 20 maraka carine na proizvod koji vrijedi 3-4 marke realno, teži oko 300-400g?
seoBIH

#2 Re: Slanje pošte i pravo na privatnost

Post by seoBIH »

Opisi malo vise informacija. Koja posta. Drzavna ili privatna i koji tačno iznos artikla i poštarine tr koliko tačno traže na naplatu

Sent with smoke signals using p..... dim.
desperate housewife

#3 Re: Slanje pošte i pravo na privatnost

seoBIH wrote:Opisi malo vise informacija. Koja posta. Drzavna ili privatna i koji tačno iznos artikla i poštarine tr koliko tačno traže na naplatu

Sent with smoke signals using p..... dim.
pa pošta, državna (kako drugačije mogu poslati a da nije nenormalno skupo?)

artikal je šolja za kafu (dobro zvuči malo čudno, al klasična šolja malo veća, vrijednost 3-4 KM).
Traže mi 20 maraka carine za to. Htjela poslati kao mali paket, al rekoše mi 20 maraka...Sad ne znam šta da radim, zaista to trebam hitno poslati al brate to je pljačka.. :roll:
Picajzla
Location: U svijetu nepravde - http://i62.klix.com/ri6jht.png

#4 Re: Slanje pošte i pravo na privatnost

Post by Picajzla »

E mislim ako saljes van da imaju pravo pitati sta saljes.

Sent from my LG-G2 using Tapatalk
desperate housewife

#5 Re: Slanje pošte i pravo na privatnost

a dobro... al toliku carinu??
Pa ne šaljem suho meso pobogu..
Ringhio

#6 Re: Slanje pošte i pravo na privatnost

Post by Ringhio »

Ah nasa posta....

Davno ispricana prica, vjerujem najskuplje postanske usluge na svijetu, a opet najnesigurnije.
insomnia78

#7 Re: Slanje pošte i pravo na privatnost

Post by insomnia78 »

Normala da te ima pravo pitati sta saljes, mislim cak i da moraju

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
pametolog

#8 Re: Slanje pošte i pravo na privatnost

Post by pametolog »

kako mislis trazili ti da platis carinu? Carina je po definiciji porez koji se placa pri uvozu, a ako dobro razumijem, ti solje saljes a ne primas.
Nuken

#9 Re: Slanje pošte i pravo na privatnost

Post by Nuken »

Prvi put cujem da neko placa carinu pri izvozu.Da to nisu neki drugi troškovi?
miki27A

#10 Re: Slanje pošte i pravo na privatnost

Post by miki27A »

Ne misli ona na carinu nego na postarinu (koja je nevjerovatno skupa)
Nije rekla gdje salje, ali prije skoro dvije godine kad je meni mama slala "paket": dvije Milka cokolade i paket zvaka Orbit (ono 20 komada) za US:
1. "obicnom" postom, znaci nista avion je platila nekih 60 KM (paket je bio ispod 500 gr koliko se sjecam)
2. meni je stiglo nakon 2 i po mjeseca, a obzirom da je slala najjeftinije, nema nikakvog tracking no. ja vise i zaboravila na paket
3. paket je izgledao kao da ga je neko sutao od Sarajeva do mene, sve onako preko okeana.

Ovu cijenu mi nije ni smjela da kaze, to sam ja preko markica skontala (postavim sliku ako nadjem).
una_bo

#11 Re: Slanje pošte i pravo na privatnost

Post by una_bo »

ja sam jučer poslala iz Lukavice za Ameriku, paketić koji je težio 122 grama, 9.40 KM i to jer sam uzela ovaj tracking number, inače bi bio 6 KM.
Također su pregledali paketić i tražili da napišem vrijednost.
muminovic

#12 Re: Slanje pošte i pravo na privatnost

Post by muminovic »

Da li je pravo na privatnost pojedinca, vaznije nego pravo drzave na primjenu krivicnog zakona, da ne saljes kokan, heroin, ili neku drugu drogu putem poste ??

Naravno da posta (bez obzira koja, kao i DHL, Fedex) moraju da znaju sadrzaj sta saljes putem njihovih usluga, jer da je privatnost pojedinca toliko bitnija od prava drzave na sprecavanje kriumcarenja droge, onda bi se svakodnevno posiljkama preko poste slale kilogrami droge sirom svijeta.

Postarina se placa po gramu, sto je paket tezi, to je postarina veca, u posti postoji vaga, i paket se uvijek izvaga, i spram gramaze se odredi i cijena.
holowey

#13 Re: Slanje pošte i pravo na privatnost

Post by holowey »

ma posta po defaultu salje na carinu a tih 20km je ustvari 21 i nesto za postarinu, carinski pregled, uplatnice, postarinu do carine i tako to...

razmjenjivao sam jedno vrijeme numizmatiku pa su pravili problem kao pare ne mogu postom to mora preko bankovnog transfera a na pitanje kako kovanicu od 10 dinara iz 1965 da posaljem bankovnim transferom rekli da onda mora ici na carinski pregled i uz tri-cetiri uplatnice naplate 21 i nesto
Post Reply