Slanje FAXa preko interneta! i telefoniranje!

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Skvidji
Location: sector "T" till 3PM after 3PM till 8AM I'm at sector "G"

#1 Slanje FAXa preko interneta! i telefoniranje!

Post by Skvidji »

nedavno sam bio kad nekih prijatelja u HR i vidio da ljudi rabe telefone preko interna, neki kako kazu posebni tel za, mislim da je lokalna mreza u pitanju jer imaju svoj sopstveni wireless a mene sad interesuje da li se moze to kod nas napraviti mislim, korisnici kablovskog interneta (jer kod nas nema puno ljudi da su sami sebi razveli wireless) i da li je moguce pooslati fax preko kabl. interneta!
Davy Crockett

#2 Re: Slanje FAXa preko interneta! i telefoniranje!

Post by Davy Crockett »

Skvidji wrote:nedavno sam bio kad nekih prijatelja u HR i vidio da ljudi rabe telefone preko interna, neki kako kazu posebni tel za, mislim da je lokalna mreza u pitanju jer imaju svoj sopstveni wireless a mene sad interesuje da li se moze to kod nas napraviti mislim, korisnici kablovskog interneta (jer kod nas nema puno ljudi da su sami sebi razveli wireless) i da li je moguce pooslati fax preko kabl. interneta!
Korištenje jeftinijeg razgovora preko VOIP tehnologije(telefoniranje putem interneta ako si na to mislio) kod nas ti neće dozvoliti iako taj servis postoji jer bi to ugrozilo poslovanje telekoma(jeftinije je).
ulicar

#3 Re: Slanje FAXa preko interneta! i telefoniranje!

Post by ulicar »

Skvidji wrote:sad interesuje da li se moze to kod nas napraviti mislim, korisnici kablovskog interneta
Jeste, moguceje to raditi vec dugi niz godina. Ja licno, kada govorim sa Sarajevom koristim VoIP, a boga mi i oni mene kada nazovu koriste Skype. Pitanje je koliko bi ti se to isplatilo za lokalne pozive, ali za inostranstvo, uvijek.

Skype (nesto vrlo slicno VoIP) dozvoljava da uplatis odredjeni broj kredita (minimum 10 eura) i onda mozes zvati "normalne" telefone za vrlo malu cijenu, daleko ispod BHTelekom cijene, a komp-komp komunikacija je besplatna. Mozes cak kupiti USB telefon, koji koristi Skype da prica :)
Skvidji wrote:i da li je moguce pooslati fax preko kabl. interneta!
Moguce je poslati i FAX. Opet koliko ti se to isplati za loko fax, pitanje je. Nekoliko kompanija nudi interface za slanje faxa koristeci e-mail, ili slicno. Ja licno koristim za firmu "Premiere Global Services" Xpedite gdje mozes koristiti web servis, ili FTP.
Davy Crockett

Post by Davy Crockett »

Skype je čudo! Cijena poziva za USA preko kreditne kartice košta 1,2 US centa po minuti. To je džaba.
Post Reply