Da li znate slučajeve da je neko uspio i pored toga što je došao sa jako slabim predznanjem, ali velikom željom da ostvari željeni cilj?
Da li je moguće uspjeti nadoknaditi sve ono što si propustio tokom srednje na samom fakultetu uz potpunu predanost i kontinuiran rad, bez toga da recimo ideš dodatno na instrukcije itd? Pri tome mislim, da li fakulteti ipak vode računa o tome da nije baš svako došao sa jakim predznanjem i da li se ponovi tokom studija nešto iz srednje škole što je potrebno?
Brine me to, što većina njih kad im kažeš koju si srednju školu završio odmah kažu da će biti teško na fakultetu, da je nemoguće završiti ga.
Mislim da takvo nešto nije u redu, jer mislim da se treba svakome pružiti šansa. Zar nam se moraju srušiti sve nade i snovi i zar ne možemo uspjeti i mi koji smo iz neke slabije srednje škole? Niko od nas nije mogao birati profesore koji će nam predavati u srednjoj, i nismo mi krivi što kroz srednju školu većinu predmeta ne naučimo kako treba. Uostalom, malo ko od nas zna nakon završetka osnovne škole, odabrati ono što je najbolje za njega, pa često pogriješi u izboru srednje škole.
Da li su fakulteti stvarno toliko bauk, i može li se stvarno uspjeti završiti neki jači fakultet, sa slabim predznanjem?