Slabo predznanje za uspjeh na fakultetu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Neeejlaaa

#1 Slabo predznanje za uspjeh na fakultetu

Post by Neeejlaaa »

Voljela bih da mi neko kaže, da li je moguće uspjeti završiti neki teži fakultet ( kao npr. PMF - odsjek za matematiku, ETF, itd. )u roku, ako dolaziš iz neke slabije srednje škole koja ti nije ponudila neko kvalitetno predznanje, bolje rečeno nikakvo?
Da li znate slučajeve da je neko uspio i pored toga što je došao sa jako slabim predznanjem, ali velikom željom da ostvari željeni cilj?
Da li je moguće uspjeti nadoknaditi sve ono što si propustio tokom srednje na samom fakultetu uz potpunu predanost i kontinuiran rad, bez toga da recimo ideš dodatno na instrukcije itd? Pri tome mislim, da li fakulteti ipak vode računa o tome da nije baš svako došao sa jakim predznanjem i da li se ponovi tokom studija nešto iz srednje škole što je potrebno?
Brine me to, što većina njih kad im kažeš koju si srednju školu završio odmah kažu da će biti teško na fakultetu, da je nemoguće završiti ga.
Mislim da takvo nešto nije u redu, jer mislim da se treba svakome pružiti šansa. Zar nam se moraju srušiti sve nade i snovi i zar ne možemo uspjeti i mi koji smo iz neke slabije srednje škole? Niko od nas nije mogao birati profesore koji će nam predavati u srednjoj, i nismo mi krivi što kroz srednju školu većinu predmeta ne naučimo kako treba. Uostalom, malo ko od nas zna nakon završetka osnovne škole, odabrati ono što je najbolje za njega, pa često pogriješi u izboru srednje škole.
Da li su fakulteti stvarno toliko bauk, i može li se stvarno uspjeti završiti neki jači fakultet, sa slabim predznanjem?
:sad: :sad: :sad:
RS6_BI_TURBO

#2 Re: Slabo predznanje za uspjeh na fakultetu

Post by RS6_BI_TURBO »

Sve je do tebe. Predznanje jeste prednost, ali vrlo mala prednost u odnosu na tvoj trud i zalaganje na fakultetu. Poznajem momka koji nije bio neki ucenik u srednjoj skoli, sto kazu srednja zalost (3-icom prolazio, uglavnom), a i skola nije nesto teska bila, nije se trudio, ali je imao zelju da upise masinstvo, upisao je sa vrlo skromnim predzanjem i koliko znam super mu ide.
Znam jos nekoliko takvih primjera.
Beep

#3 Re: Slabo predznanje za uspjeh na fakultetu

Post by Beep »

znam jednog koji studira ETF u tuzli, stavise, cimer mi je bio :mrgreen:
njegovo predznanje prilicno lose (nije do njega, skola im je haos bila, jedna od onih "dvije pod jednim krovom") i moram ti reci da uz nevjerovatno ucenje (pa bilo je bgm dana kad je i po 12 sati ucio, mislim da nista nije ni radio osim sto je ucio, jeo, spavao i isao na fax) nije uspio dati uslov za drugu godinu. doduse, ima jos socijalni rok, pa mozda dadne uslov... al opet, sve je do osobe, potrudi se i uspjet ces :thumbup:
esad_plavi

#4 Re: Slabo predznanje za uspjeh na fakultetu

Post by esad_plavi »

Ma nista ne znaci srednja skola ako osoba ima pameti i volje da uci i radi. Stavise, mnogi koji su bili dobri ucenici u srednjoj skoli dodju na fax s mentalitetom "lako cemo", pa onda 9 ispita ganjaju u septembru i mole Boga za socijalne rokove. Ako je neko spreman da sjedne da uci i radi koliko god je potrebno da se spreme ispiti, nece imati apsolutno nikakvih problema na faxu, taman da nije knjige otvorio u zivotu, s obzirom da je kompletno obrazovanje do fakulteta relativno lagano, bar iz mog iskustva.

A posto pitas konkretno za ETF, mogu ti reci da se samo sva srednjoskolska matematika radi u okviru jednog modula (od 5-6 modula cini mi se), prve parcijale predmeta Matematika I, sto je reci - sami pocetak prvog semestra, poslje toga ti je svo gradivo u potpunosti novo i barem 3-4 puta teze od bilo cega sto se radilo u srednjoj. Naravno, profesori i asistenti ce svo gradivo preci u toku predavanja i vjezbi, tako da nisi bas prepustena sama sebi. Ostali predmeti, poput fizike, algebre, racunarstva i sl. se uglavnom ne oslanjaju na srednju skolu, vec na knjige i predavanja, tako da ni tu ne bi trebala imati nekih ogromnih problema sto se tice srednje skole :wink: , samo te upozoravam ETF ti je stvarno jedan od najtezih fakulteta i zahtjeva bas, ali bas dosta predanosti i rada, cak i za studente koji su talenti za spomenute predmete, ali daleko od tog da je nemoguc ako nemas neko bajno predznanje.
shiny

#5 Re: Slabo predznanje za uspjeh na fakultetu

Post by shiny »

Neeejlaaa wrote:Voljela bih da mi neko kaže, da li je moguće uspjeti završiti neki teži fakultet ( kao npr. PMF - odsjek za matematiku, ETF, itd. )u roku, ako dolaziš iz neke slabije srednje škole koja ti nije ponudila neko kvalitetno predznanje, bolje rečeno nikakvo?
Da li znate slučajeve da je neko uspio i pored toga što je došao sa jako slabim predznanjem, ali velikom željom da ostvari željeni cilj?
Da li je moguće uspjeti nadoknaditi sve ono što si propustio tokom srednje na samom fakultetu uz potpunu predanost i kontinuiran rad, bez toga da recimo ideš dodatno na instrukcije itd? Pri tome mislim, da li fakulteti ipak vode računa o tome da nije baš svako došao sa jakim predznanjem i da li se ponovi tokom studija nešto iz srednje škole što je potrebno?
Brine me to, što većina njih kad im kažeš koju si srednju školu završio odmah kažu da će biti teško na fakultetu, da je nemoguće završiti ga.
Mislim da takvo nešto nije u redu, jer mislim da se treba svakome pružiti šansa. Zar nam se moraju srušiti sve nade i snovi i zar ne možemo uspjeti i mi koji smo iz neke slabije srednje škole? Niko od nas nije mogao birati profesore koji će nam predavati u srednjoj, i nismo mi krivi što kroz srednju školu većinu predmeta ne naučimo kako treba. Uostalom, malo ko od nas zna nakon završetka osnovne škole, odabrati ono što je najbolje za njega, pa često pogriješi u izboru srednje škole.
Da li su fakulteti stvarno toliko bauk, i može li se stvarno uspjeti završiti neki jači fakultet, sa slabim predznanjem?
:sad: :sad: :sad:
Svi su manje-više sa lošim predznanjem. Ne slušaj nikoga, otkud neko zna da će tebi biti teško. Sve je individualno.
Ti upiši šta želiš. Nije nikad kasno da se stvari nauče. Možda ćeš učiti malo više od ostalih, ali ako imaš motiv (a vidim da imaš) to ti neće biti veći problem. Imaj svoju viziju, ne prati masu, sve savjete sa rezervom prihvati i hodaj prema svom cilju. Sa 18. ili 19. godina, koliko pretpostavljam da imaš, ništa nije kasno. Ako i fuliš fakultet, pa ti se ne svidi ili ne budeš mogla pratiti nastavu, sljedeće godine upišeš nešto drugo. Ništa te ne košta da probaš. Koliko stvari čovjek propusti i ne uradi u životu, samo zato što se neko našao pametan, pa mu je rekao da se to ne može. Sve se može.
shiljak

#6 Re: Slabo predznanje za uspjeh na fakultetu

Post by shiljak »

@Neeejlaaa ako si odlikas u bilo kojoj srednjoj onda ces i "progirati" i bilo koji fax.
mini2

#7 Re: Slabo predznanje za uspjeh na fakultetu

Post by mini2 »

česti slučajevi na ekonomskom fakultetu npr.; većina ih dođe iz ekonomske škole, šta se onda desi, misle da su pokupili svu pamet svijeta i ne rade ništa, misle pa ja ovo znam, sve se radilo u školi, i naravno ne uče ništa, to je ta većina neka, dok imaš možda djece da dođu iz gimnazije (i da, nemojte misliti da ne znam da je gimnazija "jaka" škola, ali samo će s gimnazijom na ekonomiji imati prednost i znanje iz matematike) i onda potisnu ove "ekonomiste", ekonimisti obnavljaju i obnavljaju godine i tako to ide jer se umisle i ne rade. tako da, samo radi i no worries ;-)
dinoo1898

#8 Re: Slabo predznanje za uspjeh na fakultetu

Post by dinoo1898 »

ma samo rad! studentima sa boljim predznanjem ce biti malo lakse, ali bez rada nema uspjeha.
Neeejlaaa

#9 Re: Slabo predznanje za uspjeh na fakultetu

Post by Neeejlaaa »

Hvala vam puno na odgovorima, ohrabrili ste me. :)
shiljak wrote:@Neeejlaaa ako si odlikas u bilo kojoj srednjoj onda ces i "progirati" i bilo koji fax.
Hmm ma bila sam ja čak i učenik generacije, ali eto, kad sam nažalost odabrala pogrešnu srednju, pa se bojim da će me ti propusti koštati na fakultetu.
shiljak

#10 Re: Slabo predznanje za uspjeh na fakultetu

Post by shiljak »

Onda ne znam sto se brines :-D

Ovo sto si ti navela u prvom postu "Brine me to, što većina njih kad im kažeš koju si srednju školu završio odmah kažu da će biti teško na fakultetu, da je nemoguće završiti ga. "
To upravo svugdje govore, cak i kad se upisujes u srednju.. to su samo neka "djecija" razmisljanja a i od ucitelja/nastavnika se moze isto cuti ponekad. To su ciste gluposti.

Sve sto ti je potrebno je volja za ucenjem i to je sve. Sigurno ako nisi ucila u osnovnoj i srednjoj da ce ti biti tesko, ali s obzirom da i sama kazes da ucis onda nemas problema.. cak su ti velike sanse da ces biti jedna od boljih i na fax-u koji god da odaberes. :thumbup:

A na kraju, i da prodje jedna godina i vidis da ti ne ide (sto u tvom slucaju sigurno nece biti), mozes se upisati na drugi fax pa ti priznaju i neke predmete sto si polozila na prethodnom. Tako da "gubis" godinu ali si barem pokusala na tom kojem si zeljela.
delirium.sa

#11 Re: Slabo predznanje za uspjeh na fakultetu

Post by delirium.sa »

Vazna je radna navika, a znanje manje-vise. Sumnjam da ce ikome na fakultetu trebati 90% stvari koje se uce u gimnazijama.
Post Reply