Zanima me ako je neko upoznat da li je dozvoljeno skretanje u lijevo ako je ispred pravac preko 500m ...isprekidana linija ...ali nema obiljezeno skretanje i sl .
Da li bi po zakonu mjesta gdje je dozvoljeno skretanje u lijevo trebala biti obiljezena ispred i iza punom linijom , sa sitno isprekidanim linijama iskljucivo na mjestu skretanja ?
Ima li to igdje navedeno u zakonu ?
Skretanje u lijevo ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
direstraits0078
#2 Re: Skretanje u lijevo ?
Skretanje je dozvoljeno ako nije zabranjeno, veoma prosto. Ali prije skretanja, imas da ispostujes sve vazece propise o promijeni pravca kretanja, kocenju, prestrojavanju itd... da bi se uvjerio da mozes bezbjedno zavrsiti zapocetu radnju.
-
gratis
#3 Re: Skretanje u lijevo ?
e to i ja pitam je li to zakonski kako je to regulisano ...ne mislim na znakove i to ...direstraits0078 wrote:Skretanje je dozvoljeno ako nije zabranjeno, veoma prosto. Ali prije skretanja, imas da ispostujes sve vazece propise o promijeni pravca kretanja, kocenju, prestrojavanju itd... da bi se uvjerio da mozes bezbjedno zavrsiti zapocetu radnju.
jer ako je sad po ovome sto si ti napiso i ako mislis na znakove ako ne postoji zabrana ...
znaci na magistralnom putu gdje je pravac ... isprekidana linija ...isto tako smije se vrsiti i polukruzno okretanje jer nije zabranjeno znakovima ?
jer ja kako znam da bi svako ''legalno'' skretanje ulijevo trebalo biti oznaceno ?
-
direstraits0078
#4 Re: Skretanje u lijevo ?
Pa ako imas vozacku dozvolu podrazumijeva se da znas gdje je polukruzno okretanje izricito zabranjeno? AC, brza cesta, cesta rezervisana za saobracaj m/v, tunel, na punoj liniji, na mjestima gdje je vidljivost slaba (u krivini) i sl.
Ako nije zabranjeno znakom, na magistralnoj cesti je dozvoljeno polukruzno okretanje, pod uslovom da nije preko pune linije ili u krivini. Naravno, isto kao i za svaku drugu radnju u saobracaju, uvjeriti se prije nego zapocnes radnju da je mozes bezbjedno zavrsiti: retrovizor, znakovi, polozaj vozila itd.
Ako nije zabranjeno znakom, na magistralnoj cesti je dozvoljeno polukruzno okretanje, pod uslovom da nije preko pune linije ili u krivini. Naravno, isto kao i za svaku drugu radnju u saobracaju, uvjeriti se prije nego zapocnes radnju da je mozes bezbjedno zavrsiti: retrovizor, znakovi, polozaj vozila itd.