pa kosovo je postojalo al iskljucivo kao dio neke druge drzave, a ni u snu samostalno. palestina, isto. jel to dovoljno da drzava ima pravo postojanja? evo, onda i hercegovina treba po toj logici da se odcjepi.kiky wrote: kao zaseban geografski pojam kosovo je postojalo ...
isto tako i palestina ...
ali to nije tema ...
to što je škotska postojala u svakom pogledu, daje joj istorijski legitimitet da danas bude samostalna ...
sigurno nisu referndumom ušli u sastav velike britanije ...
slazem se ja i da palestina i kurdistan i mnoge druge (za skotsku kazem nisam upoznat, al ako skoti tako zele, bujrum), al to sto su neke postajale kao kraljevine prije 1000 godine ne igra nikakvu ulogu. ja mislim da veci razlog za odcjepljenje ima palestina od izraela nego skoti od uk. e sad, palestina nikada nije postojala kao samostalna drzava, dok eto, skotska jeste. zar je samo to dovoljno da skotska ima veci razlog za odcjepljenje?
ne znam bas drug.. evo zamisljam milosevica i tudjamana kako crtaju karte, kad odjednom na vrata uleti alija sa poveljom kulina bana i dere se "bosna je postojala kao kraljevina!!" ova dvojica se sloze s njim i odustaju od podjele bosne zato sto je ista bila nezavisna kraljevina prije 500 godina.El_comadante wrote:historija je bitna. jer da nije bilo Kulina bana i njegovih dana BiH bi bila podjeljena izmedju Hrvatske i Srbije i danas nebi bila samostalna država sigurno. ali eto da neitemo previše u off... a sad šta bi Škoti dobilie nesavisnošču osim što nežele da budu sa Englezima nisam siguran.cyprus wrote:Hm, ja sam veoma skeptičan u vezi spominjanja historijskog legitimiteta, posebno zato jer je isti vrlo podložan selektivnom tumačenju historije... I Rimsko carstvo je nekad postojalo, pa to ne daje za pravo nekome da ga sad obnavlja... Isti slučaj je i sa stotinama drugih država koje su nekada postojale, ali više ne postoje... Isto kao što danas postoji masa država, koje do proglašenja svoje nezavisnosti nikada ranije nisu postojale...kiky wrote:kao zaseban geografski pojam kosovo je postojalo ...
isto tako i palestina ...
ali to nije tema ...
to što je škotska postojala u svakom pogledu, daje joj istorijski legitimitet da danas bude samostalna ...
sigurno nisu referndumom ušli u sastav velike britanije ...
Ako Škoti trebaju dobiti nezavisnost, onda je to na osnovu trenutnog statusa u okviru UK-a, a ne zbog toga što je Škotska nekad davno bila država...Isto kao što je BiH dobila pravo na referendum zbog ZAVNOBIH-a i statusa u SFRJ, a ne zbog Kulina Bana...