Skolski jadi nase djece

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

vjesticanametli

#1 Skolski jadi nase djece

Post by vjesticanametli »

Posto smo na temi o protestima poceli pricu o nebulozama u nasim skolama kojih ima mali milion, a koje su odobrene od nasih vrlih naucnjaka :D iz raznih ministarstava, evo teme da stavljamo sve poucne textove :x koje djeca citaju, sve greske iz knjiga............sve bisere naseg skolstva.
vjesticanametli

vjesticanametli wrote:Image

koji debil u ministarstvu je odobrio ovo

radi se o knjiGi za 2 razred devetogodisnje skole
pa i ne bilo nepismenih

alooooooooooooo :x
vjesticanametli

suncica24 wrote:Nadam se da ce vas ovo "poucno" djelo prosvijetliti, kao sto je i mene :x

Knjižica se zove "Daidža", dio je edicije "Najljepše priče za djecu i roditelje", pisac je B.H. Planjac, izdavanje "aminovano" i potpomognuto od "Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona", novčano potpomognuto od strane "Vispak-a", a štampao ga je "Planjaxkomerc".

Daidžu smo sestra i ja dočekivali svake subote u isto vrijeme. Tada bi nam dolazio u goste. Uvijek bi nam donosio puno slatkiša, igračaka i drugih poklona.Kada bismo ga ugledali, potrčali bi mu u susret koliko god nas noge nose. On bi nas grlio, ljubio, stiskao uz svoje mirisno lice i odmah dijelio poklone.Jednog popodneva dok smo bili na barama Sehid mi reče da mi je daidža nastradao u saobraćajnoj nesreći na autoputu kod Ljubljane. Pomislih da je laž, da njemu ne može ništa biti i uputih se kući.Trčao sam koliko su me noge nosile i zamišljao razmrskano auto i nastradalog daidžu. Nemože njemu ništa biti, sam sam sebe tješio.Nakon par mjeseci čuo sam da je daidža došao iz bolnice iz Ljubljane i trčeći se uputio njegovoj kući. Daidžina kuća bila je pusta. Nigdje žive duše.Utrčao sam u kuću ne izuvši čizme i potrčao daidži u zagrljaj. Očekivao sam da daidža bude u zavojima, da bude. ali da bude u invalidskim kolicima, da bude ez nogu nisam očekivao. Dugo smo se grlili i jecali. Nisam mogao svog jakog daidžu zamisliti u invalidskim kolicima. Plačnim glasom zatražio je čašu vode. Skočio sam u dva koraka i nasuo čašu hladne, bunarske vode. - Izvoli daidža", rekoh mu. -Hvala, hvala - on će uz smiješak. - Ne zafrkavaj se. Ti si mi daidža. To je sitnica. On me pogledao. Imao je najljepši osmijeh na svijetu.
vjesticanametli

roditelj wrote:
Martian_Kyo wrote:Prvo što koristi frazu 'koliko su me noge nosile' dva puta u pet rečenica, što je u najmanju ruku neinventivno. Onda ova rečenica za dječiju knjigu je morbidna samo tako:
Trčao sam koliko su me noge nosile i zamišljao razmrskano auto i nastradalog daidžu.
Ja sam vec prije pisao o nasem skolstvu za najmlade sto se moze porediti sa svim osim sa skolstvom.Pisem to kao otac djevojcice koja pohada 4 razred osnovnog obrazovanja i na sve mogu reci samo jedno FUJ.
Svakodnevno se iscudujem dokle idu te nastavnicke nebuloze,a na svako pitanje roditelja koji su takode nekad isli u skolu odgovor je jedan i jedini Plan i program Ministarstva obrazovanja.S obzirom ko nam je Ministar odnosno Ministrica nije ni ocekivati da bude bolje.
ZNa zalost niti prosli Ministar Turkusic nije bio nista bolji i njegova je ideja stoljeca o tezini torbe koju nose ucenici,ali vjerovatno da Ministarstvo nije imalo novca da kupe vage na kojim bi se mjerila tezina torbi.Sin mi je zavrsio I Gimnaziju i u toj skoli kao i u ostalima roditelji su prisiljeni prilikom upisa da uplate 50km za mogucu nastalu stetu u toku godine,jedino sto se desi je to da profesori od tog ovca od malo do Dubrovnika na seminar.
Niko se zaista ne upita sta se radi,koji je plan i program,kakvi su pedagozi...
Takode sam pisao o tome da je prosle godine samo na podrucju KS postojalo 10 razlicitih udbenika matematike za treci razred osnovnog obrazovanja pa je nastavnicima ostavljeno na volju koji ce se koristiti,a da ne govorim o tome da je malte ne svaki imao drugaciji sadrzaj.
E zasto sve ovo pisem???
Iskljucivo iz tog razloga sto cijeli ovaj haos u skolstvu uveliko doprinosi da se vec u "malim"razredima stvara maloljetnicka delikvencija jer u djeci se zbog ogromnogplana i programa stvara odbojnost prema skoli i mnogi se odlucuju da pruze otpor,a znamo do cega to vodi.
U kajdankama se vise ne pisu note nego se crtaju crtezi iz knjige Muzickog vaspitanja,usmeno ispitivanje vise ne postoji jer nema se vremena nego svake sedmice pismeni ili kontrolni...
Sve ovo vodi nigdje a nasa djeca bivaju pretvorena u riznicu neznanja jer jednostavno nisu u stanju da savladaju toliko gradivo u tako malom period.
Pa Gdine Silajdicu,Gdo Borovac i posebno Ministrice Alic razmislite o ovome jer vasu djeca nemaju problema jer svi znaju cija su i nemojte mi govoriti o tome da to nema veze jer lazete svoju djecu,sami sebe a bogami mene necete.
Alhemicarkaa

Post by Alhemicarkaa »

Vjestice sto si cjepidlaka, mozda su htjeli reci da moze i Đafer i Džafer :)

Ja se sjecam kad samja isla u skolu i ako sam pisala zadacu i nisambila sigurna kako se nesto pise a mame nije bilo kuci mogla sam uzeti novine i naci tu rijec i biti sigurna da cu ispravno uraditi. Danas u novinama ima vise rijeci i recenica neispravnih nego ispravnih, a evo, krenuli su i u udjbenike...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

bio rat... sjebo pismene dosli nepismeni

izasla generacija ucitelja škartova ministri trube savjetnici odroni vlade jadne
direktori eno u derventi organiziraju prostituciju profe opterecene i privatnim i prob. u skolama

sve to sad generira nove probelme... smijemo se amerikancima a idemo u tom pravcu da nemamo ni stručnajke koje oni pokupe na kraju ako nista

ako se dijete samo ne osjeca da treba nesto nauciti neće nikad ništa u školi skontati

solucija problema... privatne skole kao KŠC ali svjetovnih imena... dakle ko ima pare dobice obrazovanje
a u državnim školama bodež
salihh

Post by salihh »

besana wrote:ja ne kontam u ćemu je problem s ovim Džaferom :shock:
Može li mi neko objasniti?
i mene interesira...
ipak, čemu
Alhemicarkaa

Post by Alhemicarkaa »

Jesi li ti u nasoj abecedi ikad vidjela slovo Đž?
Obrati paznju na crticu u slovu d. Narodski receno, pomijesana "meka" i "tvrda" varijanta slova Đ i Dž
vjesticanametli

Obratite paznju na veliko slovo Dž.

Primjeticete da je to stereo slovo jer se u jednom nalaze i meko i tvrdo.

Ima i crticu kao meko - Đ , ali i ž kao tvrdo, pa izgleda maloumno - Đž
Last edited by vjesticanametli on 13/05/2008 14:26, edited 1 time in total.
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

kao ne kontas? kada nisi sigurna je li DŽEMPER ili je ĐEMPER onda napišeš ĐŽEMPER :D
a i ova recenica (Đ)žefer je đak. A džak je džak... . ispravite me ako grijesim, ali valjda bi trebalo "Džafer je đak, a džak je džak."
Ili:
"Džafer je đak. Džak je džak."
salihh

Post by salihh »

Alhemicarkaa wrote:Jesi li ti u nasoj abecedi ikad vidjela slovo Đž?
Obrati paznju na crticu u slovu d. Narodski receno, pomijesana "meka" i "tvrda" varijanta slova Đ i Dž
aaaa, upalis motorku
vjesticanametli

Amazonka27 wrote:kao ne kontas? kada nisi sigurna je li DŽEMPER ili je ĐEMPER onda napišeš ĐŽEMPER :D
a i ova recenica (Đ)žefer je đak. A džak je džak... . ispravite me ako grijesim, ali valjda bi trebalo "Džafer je đak, a džak je džak."
Ili:
"Džafer je đak. Džak je džak."
aaaaaaaa tetkaaaaaaaa :thumbup:
vjesticanametli

ne odaziva se mozes radit sta hoces :x poslat mu je i mail za vezano za zadacu o pokojnom Denisu. Djeca 2 razreda osnovne trebala napisati kako je ubijen i slicno. :x
roditelj

Post by roditelj »

besana wrote:aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ja tek sad vidjela ovo ĐŽ... e fakat svašta.

Ministar je Safet Kešo. Treba ga zvati :x
ma ja stvarno nisam siguran treba li uopste zvati tkzv ministre jer oni pojma nemaju.sve je ovo u Ministarstvu prosvjete samo jedna bulumenta i nista vise
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

@roditelj

samo da nesto "prijavim" iz jednog drugog ugla... moga :D

zasto nema vise toliko usmenog ispitivanja? iz jednog prostog razloga, sto su se mnogi roditelji bunili kad im dijete donese losiju ocjenu iz usmene provjere...jer nastavnik /profesor sigurno mrzi njihovo dijete, pa je namjerno pitalo teze zadatke i dao losu ocjenu...

kraci pismeni testovi su neminovnost, jer su prije svega objektivni. zna se koliko procenata donosi koju ocjenu, pa bujrum, nek se roditelji bune... ali kad im se objasni bodovni sistem, onda su zadovoljni. a uvijek postoji komisijsko ispitivanje za one koji misle da su "ugrozeni" od strane profesora/nastavnika za ocjenu.

ne podrzavam uopste nas obrazovni sistem, velicinu i obim nastavnog plana i programa... svaka generacija kaze da je njoj tesko (tako sam i ja govorila za svoju skolu dok sam isla). to sto se mi sada nalazimo u ulozi roditelja te zelimo da svoje dijete zastitimo od tog "pretjeranog" ucenja je sasvim druga stvar. ima svakakvih profesora/nastavnika, ali vecina njih radi upravo tako kako nalaze Fed. ministarstvo obrazovanja. profesori/nastavnici su se bunili i jos uvijek to rade, pisu prijedloge kako da se smanji broj casova i predmeta, ili barem plan programa... ali to uopste ne pije vode, jer osobe koje su u komisiji da pisu planove programa kao i udzebnike su vecinom one, koje ne rade sa tim uzrastom djece (ovo znam provjereno za nekoliko udzbenika za osnovnu skolu).. a zasto? zato sto te osobe, znaju nekog, ko zna nekog ko ce ih ubaciti u tu doticnu komisiju, gdje ce zaraditi koji dinar!

sorry za "dusenje"...
Neelix

Post by Neelix »

Alhemicarkaa wrote:Vjestice sto si cjepidlaka, mozda su htjeli reci da moze i Đafer i Džafer :)

Ja se sjecam kad samja isla u skolu i ako sam pisala zadacu i nisambila sigurna kako se nesto pise a mame nije bilo kuci mogla sam uzeti novine i naci tu rijec i biti sigurna da cu ispravno uraditi. Danas u novinama ima vise rijeci i recenica neispravnih nego ispravnih, a evo, krenuli su i u udjbenike...
:D
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

Ma glupo je kod nas što nas uče o "tvrdim" i "mekim" slovima kao "č" i "ć" npr. a radi se o dva nezavisna slova koja su igrom slučaja jedan do drugog u abecedi.
Po toj logici bi trebalo postojati i meko "Š" ono šanersko "ša je ba.." ili meko "Ž":))
Problem je što djeca čitaju malo, roditelji im generalno čitaju malo (naravno, čast izuzecima) pa i nikad ne stignu da steknu osjećaj kada da upotrebe slovo "Č", a kada slovo "Ć".

Ali zato znaju pisati blogove na dernek.ba.. :D
Hunkar

#18 Re: Skolski jadi nase djece

Post by Hunkar »

To je fino u cirilici rijeseno -- dva razlicita znaka za ta slova :)
Fiore

#19 Re:

Post by Fiore »

besana wrote:aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ja tek sad vidjela ovo ĐŽ... e fakat svašta.

Ministar je Safet Kešo. Treba ga zvati :x
Safet je sifon (neciji)
a Keš-o je mito
Last edited by Fiore on 02/06/2008 16:56, edited 1 time in total.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#20 Re:

Post by mIRCerka »

alphonse kauders wrote:Ma glupo je kod nas što nas uče o "tvrdim" i "mekim" slovima kao "č" i "ć" npr. a radi se o dva nezavisna slova koja su igrom slučaja jedan do drugog u abecedi.
Po toj logici bi trebalo postojati i meko "Š" ono šanersko "ša je ba.." ili meko "Ž":))
Problem je što djeca čitaju malo, roditelji im generalno čitaju malo (naravno, čast izuzecima) pa i nikad ne stignu da steknu osjećaj kada da upotrebe slovo "Č", a kada slovo "Ć".

Ali zato znaju pisati blogove na dernek.ba.. :D
Meko i tvrdo može biti samo C... :D
pike

#21 Re: Skolski jadi nase djece

Post by pike »

Hunkar wrote:To je fino u cirilici rijeseno -- dva razlicita znaka za ta slova :)
Slabo ko od ove djece sad zna cirilicu cak sto vise mrze cirilicu i ne zele je nauciti :-) ...zalosno ali istinito.
alica.k

#22 Re: Skolski jadi nase djece

Post by alica.k »

pike wrote:
Hunkar wrote:To je fino u cirilici rijeseno -- dva razlicita znaka za ta slova :)
Slabo ko od ove djece sad zna cirilicu cak sto vise mrze cirilicu i ne zele je nauciti :-) ...zalosno ali istinito.
ja sam svoju malu sestru sam anaucila jer mi ej ucitelj reko da ih nece uciti tome. bezveze da dijete ne zna... cirilica je bosansko pismo...
nesvjesna

#23 Re: Skolski jadi nase djece

Post by nesvjesna »

moj razred je u prvom srednje profesorica natjerala da svi koji ne znaju ćirilicu (a bili su većina) nauče. i azbuku isto. stvarno, sramota je ne znat. to znanje čini čovjeka bogatijim, a ovi što svoje plitke umove ne mogu da pomire s tom činjenicom nego sve gledaju kroz prizmu etničkog i nacionalnog to i ne mogu shvatiti.
d2

#24 Re: Skolski jadi nase djece

Post by d2 »

nesvjesna wrote:moj razred je u prvom srednje profesorica natjerala da svi koji ne znaju ćirilicu (a bili su većina) nauče. i azbuku isto. stvarno, sramota je ne znat. to znanje čini čovjeka bogatijim, a ovi što svoje plitke umove ne mogu da pomire s tom činjenicom nego sve gledaju kroz prizmu etničkog i nacionalnog to i ne mogu shvatiti.
pa kako ce ne znati u srednjoj kad se ucilo jos na pocetku osnovne i onda se pisalo jedne sedmice cirilicom a jedne latinicom - prije rata
alica.k

#25 Re: Skolski jadi nase djece

Post by alica.k »

d2 wrote:
nesvjesna wrote:moj razred je u prvom srednje profesorica natjerala da svi koji ne znaju ćirilicu (a bili su većina) nauče. i azbuku isto. stvarno, sramota je ne znat. to znanje čini čovjeka bogatijim, a ovi što svoje plitke umove ne mogu da pomire s tom činjenicom nego sve gledaju kroz prizmu etničkog i nacionalnog to i ne mogu shvatiti.
pa kako ce ne znati u srednjoj kad se ucilo jos na pocetku osnovne i onda se pisalo jedne sedmice cirilicom a jedne latinicom - prije rata
i poslije rata. ja sam 95-96 bila 3. raz i u 3. razredu smo ucili cirilicu...i pisali sedmicu cirilicom sedmicu latinicom
Post Reply