školovanje u austriji

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
threshold

#26 Re: školovanje u austriji

Post by threshold »

Evo brate pa procitaj sve sto te zanima.

http://www.studiraj.eu/ba/

Hajmo sad po pet maraka sto sam link dao.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#27 Re: školovanje u austriji

Post by anthraxQ »

Love_Peace wrote:stanite malo ovo trazim evo vec na cetvrtom orumu i jos mi nije niko objasnio kako treba... dakle vi gore studirate... super i ja bi volio svoj master iduce godine da pocnem u becu (ili vam ga vienni) zavrsavam elektrotehniku i sada me jako jako zanima jeli moram da znam njemacki posto to nikada ni u skoli nisam imao, a sumnjam da ga do tada mogu nauciti ... jel mi to moze neko da objasni ... znam dosta ljudi pricaju gore studiraju i tak to, ali isto tako znam da svi ti levati znaju njemacki jezik ... ajde der ljudovi pomagajte malom Erolu... :roll: :roll: :roll: :roll:
četvrti forum? :-)

moraš znati njemački. zar nije logično da ako ćeš studirati u državi u kojoj je njemački govorni jezik da ga moraš i znati? jest. eto to smo riješili.

ako ne znaš njemački, upisuješ se na kurs njemačkoga jezika, ukoliko te prime na fakultet, koji je podjeljen na semestre. ideš dok ne položiš mislim B2 nivo. onda možeš prisistvovati predavanjima i ići regulare na fakultet.

p.s. levati su gore i studiraju i pričaju jedan svjetski jezik, ti si još u BiH, propaloj državi i možda malo natucaš engleski.
BASS

#28 Re: školovanje u austriji

Post by BASS »

Imam jedno jednostavno pitanje,ako ima neko ljubazan da mi objasni.
Kako funkcionise doktorski studij u Austriji ili pak Njemackoj u pogledu prisustva studenta/kandidata?
Jednostavno ne mogu "odvojiti" 3 godine,ostaviti sve i studirati kao brucos tj.boraviti tamo,a mogao bih putovati relativno cesto.
Hvala.
filozofija

#29 Re: školovanje u austriji

Post by filozofija »

BASS wrote:Imam jedno jednostavno pitanje,ako ima neko ljubazan da mi objasni.
Kako funkcionise doktorski studij u Austriji ili pak Njemackoj u pogledu prisustva studenta/kandidata?
Jednostavno ne mogu "odvojiti" 3 godine,ostaviti sve i studirati kao brucos tj.boraviti tamo,a mogao bih putovati relativno cesto.
Hvala.
Pa ako hoces da radis doktorat, onda bi trebao/la znati kakav je to proces studija. :)
Imas na pocetku par kurseva (Modula) koje moras da odradis kao redovan student, a ostalo, sto se tice istrazivackog rada, mozes da radis i od kuce. Samo moras da ides na konsultacije sa mentorom. Bar je tako kod mene.
Love_Peace wrote:stanite malo ovo trazim evo vec na cetvrtom orumu i jos mi nije niko objasnio kako treba... dakle vi gore studirate... super i ja bi volio svoj master iduce godine da pocnem u becu (ili vam ga vienni) zavrsavam elektrotehniku i sada me jako jako zanima jeli moram da znam njemacki posto to nikada ni u skoli nisam imao, a sumnjam da ga do tada mogu nauciti ... jel mi to moze neko da objasni ... znam dosta ljudi pricaju gore studiraju i tak to, ali isto tako znam da svi ti levati znaju njemacki jezik ... ajde der ljudovi pomagajte malom Erolu... :roll: :roll: :roll: :roll:
Ako ces da studiras na engleskom, onda ti ne treba znajnje njemackog ili dovoljno je samo povrsno. Ako ces da studiras ne njemackom onda bi trebao imati znanje dovoljno da razumijes predavanja. Ja sam studirao na njemackom, nisam ga bas najbolje pricao, ali nekako sam razumjevao. Ispite sam uglavnom davao na engleskom.

Austrijski profesori su dosta liberalniji i manje "jezicki nacisti" nego li nasi. :-D
BASS

#30 Re: školovanje u austriji

Post by BASS »

filozofija wrote:
BASS wrote:Imam jedno jednostavno pitanje,ako ima neko ljubazan da mi objasni.
Hvala.
Pa ako hoces da radis doktorat, onda bi trebao/la znati kakav je to proces studija. :)
Imas na pocetku par kurseva (Modula) koje moras da odradis kao redovan student, a ostalo, sto se tice istrazivackog rada, mozes da radis i od kuce. Samo moras da ides na konsultacije sa mentorom. Bar je tako kod mene.
E hvala,relativno sam upoznat.Pred odbranom sam magistarskog,pa se informisem unaprijed,a zanimaju me upravo detalji oko tih "modula".
U programu koji mene zanima postoje "Lehrveranstaltungen" koji su obavezni i koji se sastoje od po 2,4 ili 6 - "Semesterwochenstunden" (sedmicnih casova predpostavljam?) i nose odredjeni broj ects bodova,dok ostalo spada na disertaciju.
Ono sto me zanima,jeste raspored istih,posto nisam vidio neki raspored po semestrima,samo pise da sam ih obavezan zavrsiti prije odbrane disertacije.
Da li je ta faza obicno na pocetku? da li ja to sam rasporedjujem,pa npr.stavim sve ili vecinu u jedan semestar (koji bi mogao nekako da boravim tamo,preko toga vec tesko),kako bi onda izgledao rok polaganja tih ispita (uglavnom se polazu pisanjem radova),da li se uopste uzimaju obavezni procenti prisutnosti? Kako to sve kod tebe izgleda? Danke opet.
maped

#31 Re: školovanje u austriji

Post by maped »

anthraxQ wrote:
četvrti forum? :-)

moraš znati njemački. zar nije logično da ako ćeš studirati u državi u kojoj je njemački govorni jezik da ga moraš i znati? jest. eto to smo riješili.

ako ne znaš njemački, upisuješ se na kurs njemačkoga jezika, ukoliko te prime na fakultet, koji je podjeljen na semestre. ideš dok ne položiš mislim B2 nivo. onda možeš prisistvovati predavanjima i ići regulare na fakultet.

p.s. levati su gore i studiraju i pričaju jedan svjetski jezik, ti si još u BiH, propaloj državi i možda malo natucaš engleski.
To Love_Peace, vjeruj u sebe i trudi se pa ces uspjeti. :)

anthraxQ... pa svi ti ljudi u Austriji i Njemackoj odlicno vladaju tim svjetskim jezikom :-) prosto ne znam sta bih ti rekla, talenat do talenta. :wink:

I da, molim te prosvijetli ga jer on je nesvesa, ne zna da je u propaloj drzavi i da mozda malo "natuca" engleski... :-)
casanova123

#32 Re: školovanje u austriji

Post by casanova123 »

ja idem u austriju( u Graz) u ponedjeljak.. ko hoce da mu pribavim neke informacije iz prve ruke neka mi se javi na pp pa cu probati da sse raspitam.. pozz
filozofija

#33 Re: školovanje u austriji

Post by filozofija »

@BASS

To je obicno na pocetku i mora biti zavrseno prije disertacije. Medjutim niko te ne tjera da to radis odmah. Module mozes da studiras po preporuci curriculuma ili po svom nahodjenju. Ja sam recimo predmete iz drugog semestra druge godine (cetvrti semestar) Mastera odradio u prvom semestru Mastera. Master tezu sam branio tek na kraju. Tako ide.

Austrijsko podrazumjevanje semestra nije isto kao u BiH i ne postoje godine kao kod nas (mislim na kontekst). Sam sebi rasporedjujes predmete kako ti odgovar u toku studija. Dakle, ako mislim da mozes da polozis ispite iz sestog semestra na Bachelor, to mozes da ucinis vec u prvom semestru (naravno osim predmeta koji imaju preduslove). Nema tzv. prelaska u narednu godinu kao kod nas. Semestar je samo deskriptor grupe predmeta po preporucenom sistemu studiranja. Isto vazi za bachelor, master pa i phd studij.

Kazem, mozda ima izuzetaka, ali kod mene je tako :roll:
BASS

#34 Re: školovanje u austriji

Post by BASS »

Filozofija,ok - hvala :)
LiTtle MaN

#35 Re: školovanje u austriji

Post by LiTtle MaN »

Ako se odlucim studirati u Austriji da li mi ocjene utjecu na izbor fakulteta, npr. ako prolazim trojkom u gimnaziji mogu li upisati kakav tezi fakultet, npr. medicinu, farmaciju i sl...
casanova123

#36 Re: školovanje u austriji

Post by casanova123 »

ne zavsisi upis na uni u austriji nista od tvojih ocjena. Medjutim moras ovdje u BiH da budes upisan na fax da bi te oni gore primili, jer vidi cuda, takva je procedura samo za one koji nisu iz EU :D
Patronus

#37 Povlačim topic, ako moze mali help

Post by Patronus »

Pozdrav iz zg! Uspjesno sam nasla ovaj topic nekako na net-u pa vidim da vas ima sad vec par koji su isli ili vec jesu na doktroskom u beču pa me zanima koliko je tesko upasti i dal da se uopće trudim, netko je gore napisao da su ocjene jako vazne pa je onda neko napisao da nisu uopce pa mi sada bas nije jasno. Nisam shvatila kako se kod vas ocjenjuje jer gledam neke brojke 10 :D uglavnom, moj je 4.2 ( hrv sistem ocjenjivanja ), imam jako puno obavljenih praksi i jednu u inozemstvu i sada na zadnjoj godini cu raditi na znanstvenom radu sa profesorom.. :-) sory kaj povlačim topic opet ali svaki savjet ce biti dobar :zoka: fala vam

edit: na strojarstvu sam, pa bi na TU wien
Post Reply