Zdravo! Prvo, da se ispricam ako vec postoji tema, al ja je nisam mogao naci.
Prosle godine mi se sin upisao u prvi razred Trece gimnazije. Odma su, skoro prvu sedmicu, trazili od nas roditelja da platimo nekakvih 60 maraka za troskove?? Sta cu, ja budala dam djetetu da plati, tek se upisao necu da mu pravim probleme itd... Pa pobrojali za sta sve dajemo pare, za kobajagi opremu im, za pranje podova, za godisnjake, za nekakve servere.. Al evo, ove godine, opet traze.. Pa moze li mi neko objasniti gdje idu ove silne pare? Zar ne treba da drzava placa troskove DRZAVNIH srednjih skola? Za sta im treba 40.000 maraka godisnje?? Za ove gluposti sto su pobrojali mi stvarno zvuci ko suplja. Malo sam proguglao, i koliko sam nasao ista je situacija u vecini sarajevskih srednjih skola, traze se pare od roditelja.
Je li ovo uopce legalno? Sta se moze desiti ako se ne plati itd.? Nije da bas nemam da dam 60 maraka godisnje, al ovo mi ne zvuci bas ko cist posao. Al cudi me da se niko drugi od roditelja nije bunio.. Pa ne znam..
Takodjer me zanima ako neko ima djecu il ide u druge srednje skole, kakva je tamo situacija?
"Skolarina" u drzavnim srednjim skolama??
- S4mpion
#2 Re: "Skolarina" u drzavnim srednjim skolama??
Ma ista stvar svugdje,ja sam u srednjoj placao 50 KM,18 za biblioteku,15 za koristenje skolske kopirnice(iako hoce da te kolju kada im dodjes da iskopiras 2-3 stranice i u vecini slucajeva istjeraju),osiguranje bilo nekih 6-7 maraka,ostalo nije razjasnjeno.
Od ovih 50KM ucenici iskoriste svega 30-ak KM,a ostatak novca je opran rijecima:"Morate se naviknuti na to da cete u zivotu cesto placati neke stvari iako ne znate sta placate."
Od ovih 50KM ucenici iskoriste svega 30-ak KM,a ostatak novca je opran rijecima:"Morate se naviknuti na to da cete u zivotu cesto placati neke stvari iako ne znate sta placate."
- kokuz_sa
#3 Re: "Skolarina" u drzavnim srednjim skolama??
kakvo pranje podova
prije 10-tak god se placal 30KM upis u iduci razred..tu je bila ukljucena ono
knjizica, upisni materijal, osiguranje, casopisi koji su bili oni skolski
-
sithlord
#4 Re: "Skolarina" u drzavnim srednjim skolama??
sta ja znamkokuz_sa wrote:kakvo pranje podova![]()
![]()
e sad, za to knjizica, osiguranje itd. razumijem donekle.. al zasto mi roditelji moramo placat markere, pranje podova i prozora, servere, odrzavanje web stranice.... e to mi nije nikako jasno.. da li je uopste dozvoljeno po zakonu to traziti od ucenika?
- medaaa
#5 Re: "Skolarina" u drzavnim srednjim skolama??
Ja radim u jednoj sarajevskoj srednjoj skoli... ucenici nisu nikad dali ni marku ni za biblioteku, ni za podove, ni servere...
Davali su novac za osiguranje, ko je htio... i platili su sebi odlazak na izlet...
Davali su novac za osiguranje, ko je htio... i platili su sebi odlazak na izlet...
-
sithlord
#6 Re: "Skolarina" u drzavnim srednjim skolama??
a koja je to skola ako nije problem
?
- Država
#7 Re: "Skolarina" u drzavnim srednjim skolama??
Ekonomska = 40,00 KM godišnje...