Školarci Sarajeva - sigurni ili ne?
-
Mahnitura prava
#1 Školarci Sarajeva - sigurni ili ne?
Dobri ljudi, molim vas da mi odgovorite da li se vama (nedajBože) dogodilo ili znate nekog drugog kome je dijete oteto ili napadnuto? Ali ne ono "znam ja da je ćorave Dike pastorče....." Molim da pišete ako sigurno znate pojedinosti slučaja, odnosno lično poznajete osobe kojima se desila neugodnost.
Naime, imam kćerku od haman 8 godina (II razred) koja već neko vrijeme ide u i iz škole sama. To nije problem jer uvijek ima djece iz mahale što idu zajedno. Ali problem je nastao kada sam bila primorana da je ostavim kod kuće samu. Frka je što je više nema ko ispratiti i dočekati kod kuće i što mi nane, dede, tetke i ostali vežu šuhvu da će je neko upratiti i napasti kad bude otključavala kuću. Hem će dijete doživjeti traumu hem će kuća biti opuhana.... Ma boli me briga za kuću - nek' mi dijete ne diraju!
Elem, molim vas za vjerodostojne podatke i vaše mišljenje o sadašnjoj situaciji u gradu glede te male djece. Svjedok sam toga da vrlo mali broj djece sama idu u i iz škole i ne mogu da vjerujem da je stanje tako loše da se djeca ne mogu pustiti da sama pređu 500m do škole. Živimo li stvarno u tako nesigurnom gradu ili smo samo sve preuveličali slušajući razne neprovjerene priče pa smo sada postali paranoja prava????
Šta znate i šta mislite? Unaprijed se puno zahvaljujem.
Naime, imam kćerku od haman 8 godina (II razred) koja već neko vrijeme ide u i iz škole sama. To nije problem jer uvijek ima djece iz mahale što idu zajedno. Ali problem je nastao kada sam bila primorana da je ostavim kod kuće samu. Frka je što je više nema ko ispratiti i dočekati kod kuće i što mi nane, dede, tetke i ostali vežu šuhvu da će je neko upratiti i napasti kad bude otključavala kuću. Hem će dijete doživjeti traumu hem će kuća biti opuhana.... Ma boli me briga za kuću - nek' mi dijete ne diraju!
Elem, molim vas za vjerodostojne podatke i vaše mišljenje o sadašnjoj situaciji u gradu glede te male djece. Svjedok sam toga da vrlo mali broj djece sama idu u i iz škole i ne mogu da vjerujem da je stanje tako loše da se djeca ne mogu pustiti da sama pređu 500m do škole. Živimo li stvarno u tako nesigurnom gradu ili smo samo sve preuveličali slušajući razne neprovjerene priče pa smo sada postali paranoja prava????
Šta znate i šta mislite? Unaprijed se puno zahvaljujem.
-
*mima*
#2 Re: Školarci Sarajeva - sigurni ili ne?
Ispred skole Alija Nametak je oteto dijete koje stanuje tacno preko puta skole.......ali to vec svi znaju. I od tada roditelji prate djecu u skolu i dolaze po njih. To je sto ja znam.......hebiga....strah je. Ali ima i druga stvar.....nebi oteli to dijete da mu tata nema novaca i da se ne bavi nekim ruznim poslovima......to su takve price....ja ne znam.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#3 Re: Školarci Sarajeva - sigurni ili ne?
Prava, sve ti zavisi od tvog komsiluka...ako imas idiota u komsiluku, nemoj dozvoljavati da ti dijete samo dolazi kuci i da ono otkljucava vrata. Ipak, ako je utjesno, veca je vjerovatnoca da ce je neko napasti u skoli i oteti joj sta vec ima nego da ce je pratiti kuci.
Kako god, smatram da djeca nisu sigurna. Moja sestricna je tek u 5. razredu dobila tu mogucnost da ona bude ta sto ce sama ici skola-kuca-skola relacijom...
Kako god, smatram da djeca nisu sigurna. Moja sestricna je tek u 5. razredu dobila tu mogucnost da ona bude ta sto ce sama ici skola-kuca-skola relacijom...
- sunčan dan
#4 Re: Školarci Sarajeva - sigurni ili ne?
Prošle sedmice, tačnije u petak, sin mi se vraćao sa treninga. Dječak ima 13 g. Nije bilo ni 7 h. - dakle još uvijek dan - napala su ga dvojica geliptera i otela MP4. Osim velikog straha i otisaka prstiju na ruci drugih posljedica nije bilo.
To se dogodilo skoro ispred same zgrade gdje stanujemo. Razgovarajući sa njegovim drugovima iz komšiluka vidjela sam da je to već masovna pojava, jer skoro svako dijete je imalo sličnih iskustava. Naša svakodnevnica na koju se čovjek htio ili ne htio počinje, na žalost, navikavati. Nakon svega kažem, hvala Bogu moglo je biti mnogo gore.
Fuuuuj gdje živimo.
Fuuuuj gdje živimo.
-
Mahnitura prava
#5 Re: Školarci Sarajeva - sigurni ili ne?
Ma ljudi, sjetite se nas kad smo bili školarci. Mati me odvela samo prvi dan u školu i nikada više. Kad sam bila IV razred mlađa sestra je također krenula u školu. Sjećam se da smo petko odmah poslije škole išle kod majke na Vratnik (s Mejtaša). Uzmem je za ruku i niz Dalmatinsku, Ferhadija, Sarači pa na Čaršiji u kombi do gore. Hej, ja sam znači imala 11, a ona 7. I ja fol velika pa vodim mlađu sestru sa sobom i ja fol odgovorna za nju
Visile smo napolju pred kućom uvijek. Sad od djece pravimo invalide. Te ne smiješ sama ovo, pa ne smiješ ono. U granap su me slali nisam ni išla u školu. Ja svoju tek neki dan poslala da kupi hljeb! Ja mislim da ih treba čeličiti - znate ono: što te ne ubije, osnažiće te.
Visile smo napolju pred kućom uvijek. Sad od djece pravimo invalide. Te ne smiješ sama ovo, pa ne smiješ ono. U granap su me slali nisam ni išla u školu. Ja svoju tek neki dan poslala da kupi hljeb! Ja mislim da ih treba čeličiti - znate ono: što te ne ubije, osnažiće te.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#6 Re: Školarci Sarajeva - sigurni ili ne?
Ja nesto ne bih rizikovala il da je ubiju ili da se ona osnazi...Mahnitura prava wrote:Ma ljudi, sjetite se nas kad smo bili školarci. Mati me odvela samo prvi dan u školu i nikada više. Kad sam bila IV razred mlađa sestra je također krenula u školu. Sjećam se da smo petko odmah poslije škole išle kod majke na Vratnik (s Mejtaša). Uzmem je za ruku i niz Dalmatinsku, Ferhadija, Sarači pa na Čaršiji u kombi do gore. Hej, ja sam znači imala 11, a ona 7. I ja fol velika pa vodim mlađu sestru sa sobom i ja fol odgovorna za nju![]()
Al ono sto definitivno podrzavam jeste da kad jedno dijete maltretira drugu djecu, roditelji druge djece izmaltretiraju roditelje tog djeteta...
sve se to iz kuce nosi...
-
luciferino
#7 Re: Školarci Sarajeva - sigurni ili ne?
Nemoj samo pretjerivati sa čeličenjem. Bilo je i prije i presretanja i krađa, ali sada je sve to postalo malo agresivnije. Ako je mene moja mama slala sa 5 godina po cigarete, to ne znači da je bila 100% u pravu i da je njena vaspitno-odgojna metoda bila vrijedna aplauza. Ja recimo to svome djetetu nikada ne bih uradila, mada sam evo i zdrava i čitava i žestoko očeličena zahvaljujući mnogim stvarima koje su u moj život došle manje-više nepredviđeno, da ne spominjem rat.
- BSn
#8 Re: Školarci Sarajeva - sigurni ili ne?
Mahnitura prava wrote:Ma ljudi, sjetite se nas kad smo bili školarci. Mati me odvela samo prvi dan u školu i nikada više. Kad sam bila IV razred mlađa sestra je također krenula u školu. Sjećam se da smo petko odmah poslije škole išle kod majke na Vratnik (s Mejtaša). Uzmem je za ruku i niz Dalmatinsku, Ferhadija, Sarači pa na Čaršiji u kombi do gore. Hej, ja sam znači imala 11, a ona 7. I ja fol velika pa vodim mlađu sestru sa sobom i ja fol odgovorna za nju![]()
Samo sto smo mi imali mnogo manje sanse da nas nesto/neko ubije, nego sto to danasnja djeca imaju.
Danas nema vise one: "Vrati se kad vel'ka bude na ......, a mala na ......". Sada ako ga ti licno ne izvedes i motris na njega, najveci procenat sanse je da ga vise nikada neces ni vidjeti, makar ne u obliku u kojem si ga poslao.
To sve, vise govori o nama, nego o bilo cemu drugom.
Okruzenje nam sve vise lici na ono iz americkih filmova.
- Dioda
#9 Re: Školarci Sarajeva - sigurni ili ne?
Problem je sto mi kao 11-togodisnjaci nismo sa sobom nosali MP3,MP4,mobitele i slicne stvari.Jednostavno nisu imali sta da nam otmu.I dok smo mi bili osnovci nije bilo ovoliko narkomana koji su su stanju da te zbodu nozem zbog koje markice ili telefonaMahnitura prava wrote:Ma ljudi, sjetite se nas kad smo bili školarci. Mati me odvela samo prvi dan u školu i nikada više. Kad sam bila IV razred mlađa sestra je također krenula u školu. Sjećam se da smo petko odmah poslije škole išle kod majke na Vratnik (s Mejtaša). Uzmem je za ruku i niz Dalmatinsku, Ferhadija, Sarači pa na Čaršiji u kombi do gore. Hej, ja sam znači imala 11, a ona 7. I ja fol velika pa vodim mlađu sestru sa sobom i ja fol odgovorna za nju![]()
- sunčan dan
#10 Re: Školarci Sarajeva - sigurni ili ne?
Ma da, nama je bila mislena imenica imati nešto takvo, evo nešto razmišljam da li je u naše doba to i bilo. Danas mala raja uživa u prednostima moderne tehnologije. Što se tiče narkomana i tu si u pravu, prije si ih znao na prste nabrojati, kao i to gdje se takvi skupljaju pa si ta mjesta izbjegavao.
Danas, veze nemaš ko ti je prvi komšija. Eh.... lijepa stara vremena.
Danas, veze nemaš ko ti je prvi komšija. Eh.... lijepa stara vremena.