Škola simboličnog imena!

Post Reply
dallton

#251 Re: Škola simboličnog imena!

Post by dallton »

osa wrote:
dallton wrote:ma zna to @osa sve, nego je on stara drotina, pa mu je uslo u krv da cim vidi da negdje nesto nekome ne odgovara, on to potencira - desava se to drotovima redovno, pogotovo u penziji, dobiju sadisticke crte karaktera ....sreca pa njegova majka odseli iz lipnice inace bi imali jednog drota viska...njemu @nokia objasnjava pravne finese, al to je gubljenje vremena, to je nesto kao u policijskoj akademiji predavati nuklearnu fiziku, uzaludan posao
i to bi bolje prošlo nego predavati na kursu za građevince.
svako se usporedjuje s nivoom razmisljanja koji mu je blizak...
osa

#252 Re: Škola simboličnog imena!

Post by osa »

dallton wrote:
osa wrote:
dallton wrote:ma zna to @osa sve, nego je on stara drotina, pa mu je uslo u krv da cim vidi da negdje nesto nekome ne odgovara, on to potencira - desava se to drotovima redovno, pogotovo u penziji, dobiju sadisticke crte karaktera ....sreca pa njegova majka odseli iz lipnice inace bi imali jednog drota viska...njemu @nokia objasnjava pravne finese, al to je gubljenje vremena, to je nesto kao u policijskoj akademiji predavati nuklearnu fiziku, uzaludan posao
i to bi bolje prošlo nego predavati na kursu za građevince.
svako se usporedjuje s nivoom razmisljanja koji mu je blizak...
znači tebi je ovaj s policijske akademije, nisi loš, samo malo si prostodušan za taj nivo, ne osjeti se u tvojim tekstovima dovoljna doza ironije, pod.ebancije i sl.
dallton

#253 Re: Škola simboličnog imena!

Post by dallton »

osa wrote:
znači tebi je ovaj s policijske akademije, nisi loš, samo malo si prostodušan za taj nivo, ne osjeti se u tvojim tekstovima dovoljna doza ironije, pod.ebancije i sl.
hajd molim te procitaj ponovo sta sam ja napisao i svoj odgovor...nego @osa jel se slazes da ovaj gornji naziv skole "srbija" i sve ostalo u principu nema nista provokativno u sebi, to je tvoje misljenje, jesam u pravu?
osa

#254 Re: Škola simboličnog imena!

Post by osa »

dallton wrote:
osa wrote:
hajd molim te procitaj ponovo sta sam ja napisao i svoj odgovor...nego @osa jel se slazes da ovaj gornji naziv skole "srbija" i sve ostalo u principu nema nista provokativno u sebi, to je tvoje misljenje, jesam u pravu?
nisi u pravu kao i obično, to je provokacija i to malo jačeg tipa, ali ako ne možeš ništa protiv nje, čemu povika , ćuti i radi, netko provokacijom smatra silne džamije, netko križeve i u dobrom broju slučajeva to i jesu provokacije, ali to je bih, pa o čemu ja pričam godinama, samo ja ne sanjarim prihvaćam stvari onakvima kakvima jesu.
draganbl

#255 Re: Škola simboličnog imena!

Post by draganbl »

Kako ova vijest stari i komentari imaju sve manje smisla.
Od Tadićevog boravka na Palama prošlo je skoro 10 dana (ili još i više?) Tadić je, komentarišući svoj dolazak na Pale pokazao je dobar političar, a Komšić je neistinitom i nevažnom pričom o obezbjeđenju i pištoljima još jednom pokazao da je kreten. I dok su naši političari lajali jedni na druge, u međuvremenu je Srbija pohapsila kriminalce iz BiH.
U Srbiji (i u RS) je danas glavna vijest kako je Federer rasturio Đokovića (nije mi nimalo krivo što je taj klovn izgubio) - pogledati http://www.blic.rs, a u dnevnom avazu su sljedeće teme aktuelne, redom:
1. Zbog otkrivanja povjerljivih dokaza o Miloševiću kažnjena sa 7.000 eura
2. Prava nam ne priznaju ni u RS ni u FBiH
3. Novi prostorni plan zbog luke u Neumu
4. Odgođeno suđenje Bičakčiću i Brankoviću
5. OHR treba ostati dok ne riješimo ustavne promjene
6. Tužioci bi ugrozili dokazivanje krivice Karadžića
7. Deložacija zakazana za danas
8. U BiH još 44 hiljade zahtjeva za povratak
itd.

Šta želim da kažem: Političari u BiH (na čelu sa Dodikom, ali ni ostali ne posustaju) su stvorili atmosferu hladnog rata u kojoj (samo oni) love u mutnom i zauzimaju što bolje pozicije pred izbore, dok o običnom narodu (pročitajte vijesti) uopšte ne misle. Puni doprinos tome daju i ovakve diskusije.
Tomislav MO

#256 Re: Škola simboličnog imena!

Post by Tomislav MO »

Nije mi jasno zašto nekome smeta naziv škole "Srbija"? Pa nije naziv "Četnici" ili "Arkan" nije čak ni "Velika Srbija" nego jednostavno "Srbija". Kome smeta Srbija?

BiH je dobila novu modernu školu.

Biste li dozvolili izgradnju tvornice u recimo Zenici ili Sarajevu koja bi upošljavala 5000 radnika sa prosječnom plaćom 3200 KM (poznatijom također i kao "bijedna ministarska plaća" :D ). E da, uz jedini uvjet je da se tvornica zove "Srbija" :lol:
osa

#257 Re: Škola simboličnog imena!

Post by osa »

Tomislav MO wrote:Nije mi jasno zašto nekome smeta naziv škole "Srbija"? Pa nije naziv "Četnici" ili "Arkan" nije čak ni "Velika Srbija" nego jednostavno "Srbija". Kome smeta Srbija?

Biste li dozvolili izgradnju tvornice u recimo Zenici ili Sarajevu koja bi upošljavala 5000 radnika sa prosječnom plaćom 3200 KM (poznatijom također i kao "bijedna ministarska plaća" :D ). E da, uz jedini uvjet je da se tvornica zove "Srbija" :lol:
naravno da ne bi, dapače vjerojatno ne bi mogla naći niti jednog radnika pod tim imenom.
klixober

#258 Re: Škola simboličnog imena!

Post by klixober »

Tomislav MO wrote:Nije mi jasno zašto nekome smeta naziv škole "Srbija"? Pa nije naziv "Četnici" ili "Arkan" nije čak ni "Velika Srbija" nego jednostavno "Srbija". Kome smeta Srbija?

A sta mislis da se iznad Dubrovnika,na onom brdu odakle je gadan,napravi skola Srbija? Ili recimo u Kninu,ili Vukovaru?
Tomislav MO

#259 Re: Škola simboličnog imena!

Post by Tomislav MO »

komeba wrote:

A sta mislis da se iznad Dubrovnika,na onom brdu odakle je gadan,napravi skola Srbija? Ili recimo u Kninu,ili Vukovaru?
Ako bi to bila želja građana Knina ili Vukovara, tko sam ja da mi smeta. :thumbup:
klixober

#260 Re: Škola simboličnog imena!

Post by klixober »

Tomislav MO wrote:
komeba wrote:

Ako bi to bila želja građana Knina ili Vukovara, tko sam ja da mi smeta. :thumbup:
:-)
Zbog likova poput tebe koji se cinicno "cude" da Sarajlijama smeta skola "Srbija" na Palama,nekad pozalim sto nema vise RSK.
Tomislav MO

#261 Re: Škola simboličnog imena!

Post by Tomislav MO »

komeba wrote:
Tomislav MO wrote: Ako bi to bila želja građana Knina ili Vukovara, tko sam ja da mi smeta. :thumbup:
Zbog likova poput tebe koji se cinicno "cude" da Sarajlijama smeta skola "Srbija" na Palama,nekad pozalim sto nema vise RSK.
Pa ti slobodno žali ako ti je tako lakše, ali RSK više nema.

Zapravo su uzroci srpsko-hrvatskih sukoba 99% riješeni, pa kome drago, kome krivo. :thumbup:
BSn

#262 Re: Škola simboličnog imena!

Post by BSn »

Skolu svoju imaju, hej! A mi se guzvamo po cetvorica u taksiju.
klixober

#263 Re: Škola simboličnog imena!

Post by klixober »

Tomislav MO wrote:
komeba wrote:
Tomislav MO wrote: Ako bi to bila želja građana Knina ili Vukovara, tko sam ja da mi smeta. :thumbup:
Pa ti slobodno žali ako ti je tako lakše, ali RSK više nema.

Zapravo su uzroci srpsko-hrvatskih sukoba 99% riješeni, pa kome drago, kome krivo. :thumbup:
Bas su fino rijeseni srpsko-hrvatski problemi-kolektivnim etnickim ciscenjem.
Sta mislis da tako postupimo i sa secesionistima u BiH ?
nokia6170

#264 Re: Škola simboličnog imena!

Post by nokia6170 »

vaca wrote:
Prva bošnjačka gimnazija nije privatna škola.

...U decembru 1994.g. imenovana je Komisija za pripreme, na čelu sa sadašnjom direktoricom Lejlom Akšamija. Izvršni odbor Grada Sarajevo prihvatio je Elaborat, odobrio Nastavni plan i program čiji je obim povećan za 10% od postojećeg programa za gimnazije.
Gledaj, sam nacin financiranja moze, ali i ne mora da bude od uticaja da li je nesto javnog ili privatnog karaktera. Primjera radi, Sud BiH je javna institucija koja se financira iz budzeta BiH, ali isto tako je dobijala i dobija "donacije" od medjunarodne zajednice i samih pojedinihd rzava (Kanada, Japan, USA itd), ali joj to i dalje ne daje karakter medjunarodne ustanove, vec je opet domaca institucija.

Tako je i sa skolama, sustina da li je nesto javnog karaktera je ko je osnivac i ko ima ingerencije nad nekom ustanovom. Nad redovnim osnovnim i srednjim skolama ingerencije imaju ministarstva obrazovanja, dok kod "nejavnih" skola, ministarstvo nema ingerenciju imenovanja direktora, nadz. odbora...vec ima ingerenciju samo u pogledu da li neka skola ili obrazovna ustanova je uskladjena sa kriterijuma koje ministarstvo obrazovanja propise.

Mislim da sam bio dovoljno jasan i da si shvatio zasto je skola na Palama koja se zove Srbija javna skola, a zasto to nisu niti Bosnjacka gimnazija, niti Katolicki skolski centar.

p.s. a za Tomislava MO koji se pita zasto nekom smeta naziv Srbija, neka procita moj prvi post zasto bi to moglo da predstavlja problem.
Tomislav MO

#265 Re: Škola simboličnog imena!

Post by Tomislav MO »

komeba wrote:
Tomislav MO wrote: Pa ti slobodno žali ako ti je tako lakše, ali RSK više nema.

Ah, svatko radi kako misli da je bolje, ako se isplati zašto ne. :thumbup:

Moj savjet je da dobro razmislite. 8-)
Tomislav MO

#266 Re: Škola simboličnog imena!

Post by Tomislav MO »

nokia6170 wrote: p.s. a za Tomislava MO koji se pita zasto nekom smeta naziv Srbija, neka procita moj prvi post zasto bi to moglo da predstavlja problem.
Je li to ovo:
nokia6170 wrote: Ukoliko u Ustavu R Srbije pise da je drzava srpskog naroda, onda taj clan ustava daje za pravo da je Srbija=srpski. A ako se uspije napraviti veza izmedju Srbije i srpski, onda imamo problem, posto je skola javna ustanova, a Republika Srpska je i srpski i bosnjacki i hrvatski entitet, a samim tim i institucije tog entiteta...pa i ova nesretna skola na Palama, koja formalno-pravno ne smije da bude exluzivitet samo jednog konst. naroda u RS-u, odnosno Bosni i Hercegovini.
Ovako kako si elaborirao ima logike.

Mada, ako nije nelegalan naziv Republika Srpska što je puno bitnije, kako je onda bitan naziv neke osnovne škole. To mi jednostavno zvuči kao gubljenje vremena na gluposti.

Jel to sad trebamo par mjeseci raspravljati kako će se zvati škola na Palama? :-?
veljaca

#267 Re: Škola simboličnog imena!

Post by veljaca »

Tomislav MO wrote:
:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(

Kakav danak neiskustvu - tomice .....
vaca

#268 Re: Škola simboličnog imena!

Post by vaca »

nokia6170 wrote:
vaca wrote:
Prva bošnjačka gimnazija nije privatna škola.

...U decembru 1994.g. imenovana je Komisija za pripreme, na čelu sa sadašnjom direktoricom Lejlom Akšamija. Izvršni odbor Grada Sarajevo prihvatio je Elaborat, odobrio Nastavni plan i program čiji je obim povećan za 10% od postojećeg programa za gimnazije.
Gledaj, sam nacin financiranja moze, ali i ne mora da bude od uticaja da li je nesto javnog ili privatnog karaktera. Primjera radi, Sud BiH je javna institucija koja se financira iz budzeta BiH, ali isto tako je dobijala i dobija "donacije" od medjunarodne zajednice i samih pojedinihd rzava (Kanada, Japan, USA itd), ali joj to i dalje ne daje karakter medjunarodne ustanove, vec je opet domaca institucija.

Tako je i sa skolama, sustina da li je nesto javnog karaktera je ko je osnivac i ko ima ingerencije nad nekom ustanovom. Nad redovnim osnovnim i srednjim skolama ingerencije imaju ministarstva obrazovanja, dok kod "nejavnih" skola, ministarstvo nema ingerenciju imenovanja direktora, nadz. odbora...vec ima ingerenciju samo u pogledu da li neka skola ili obrazovna ustanova je uskladjena sa kriterijuma koje ministarstvo obrazovanja propise.

Mislim da sam bio dovoljno jasan i da si shvatio zasto je skola na Palama koja se zove Srbija javna skola, a zasto to nisu niti Bosnjacka gimnazija, niti Katolicki skolski centar.

p.s. a za Tomislava MO koji se pita zasto nekom smeta naziv Srbija, neka procita moj prvi post zasto bi to moglo da predstavlja problem.
Ma jasno je meni šta ti pišeš ali nije tačno. Raspitaj se malo, možeš i progooglati. Ova škola se vodi kao Javna Ustanova Prva Bošnjačka Škola Sarajevo. Kao takva je dobila i 6aprilsku nagradu 2006:

http://www.sarajevo.ba/ba/article.php?pid=140
Tomislav MO

#269 Re: Škola simboličnog imena!

Post by Tomislav MO »

vaca wrote: Ma jasno je meni šta ti pišeš ali nije tačno. Raspitaj se malo, možeš i progooglati. Ova škola se vodi kao Javna Ustanova Prva Bošnjačka Škola Sarajevo. Kao takva je dobila i 6aprilsku nagradu 2006:

Ma vidi ti to. :)

I što ćemo sad? :D
nokia6170

#270 Re: Škola simboličnog imena!

Post by nokia6170 »

Tomislav MO wrote:
vaca wrote: Ma jasno je meni šta ti pišeš ali nije tačno. Raspitaj se malo, možeš i progooglati. Ova škola se vodi kao Javna Ustanova Prva Bošnjačka Škola Sarajevo. Kao takva je dobila i 6aprilsku nagradu 2006:

Ma vidi ti to. :)

I što ćemo sad? :D
Novinarski text. Otidji na stranicu prve bosnjacke gimnazije pa procitaj istorijat. ne bih se bas slozio da ministarstvo obrzaovanja ima ingerenecije nad ovom skolom.

A ukoliko neko smatra da ima i da je upotpunosti javna ustanova, onda moze da uradi slobodno ovo sto je uradio Silajdzic sa osnovnom skolom Srbija. Znaci da se obrati Ustavnom sudu u pogledu diskriminatorskog naziva.

Naravno srpska i hrvatska politika u bih to nece nikada uraditi upravo iz razloga kojeg sam milion puta ponovi...nama ne smeta vase zapisavanje, ali ne dirajte i vi nama nase zapisavanje. naravno ta politika nema pravni osnov, jer ne postoji u Ustavu BiH "nase" i vase", jer je sve formalno-pravno nase...i srpsko i bosnjacko i hrvatsko..od Trebinja, Gruda, Sarajeva, Banja Luke, Brckog i Bihaca.

Meni Ustav daje pravo da mi smetaju takve stvari, kao sto ga daje i tebi..samo je razlika sto ti u zapisavanju ne vidis problem, a ja ga vidim...kao sto ti ne vidis problem u srpskoj poitici etnickih podjela, a ja ga vidim.

Dakle koncept razmisljanja nam se u korijenu razlikuje...na srecu ;-)
klif

#271 Re: Škola simboličnog imena!

Post by klif »

Ne mogu da tvrdim da nema, ali jos nisam cuo da se jedna osnovna skola zove po imenu neke drzave. To u BiH, medjutim, ne bi ni bio problem da se radi o skoli naziva Italija, Belgija, Tajland, Novi Zeland, Japan ili slicno, pa da skolarac na pitanje “U koju skolu ides?” odgovori “U Novi Zeland”, naprimjer. Naravno, bilo bi interesentno vidjeti lice neupucenog sagovornika nakon takvog odgovora, ali imena poput Novi Zeland, Belgija ili Italija ne bi pobudila neke posebne emocije kod pripadnika bilo kojeg od konstitutivnih naroda BiH.

Ime Srbija, drzava Srbija, sve sto u sebi sadrzava pridjev srpski, srbijanski ili slicno lijepo zvuci i proizvodi pozitivne emocije u usima onog dijela stanovnistva BiH koje se izjasnjava pripadnikom srpskog nacionalnog korpusa i oni tu ne nalaze nista lose. Naprotiv. Slicna je stvar sa pripadnicima onog dijela stanovnistva BiH koje se izjasnjava pripadnikom hrvatskog nacionalnog korpusa. Bosnjaci su ponekad probosanski, ponekad – cini mi se cesce - proislamski orijentirani, tako da nisam siguran da bi im naziv skole poput Turska, Pakistan, Iran, Saudijska Arabija, Malezija ili izvedenice iz tih imena jako parao usi. Ali, to cemo vidjeti ukoliko se otvori neka takva skola. Zasad su dzamije prioritet.

Licemjerni kakvi jesmo, cemo svim silama zastupati nasu istinu i pozivati se na prava koja mislimo da nam pripadaju. Argumentacija koju cemo pri tom koristiti je grandiozna i neoboriva. Pri tome cemo zaboraviti da svako pravo za sobom vuce i odredjene obaveze i da je granica moje slobode tamo gdje njom pocinjem da ugrozavam tvoju. Radi toga Tadic kaze da bi mu bilo drago da BiH otvori skolu naziva BiH u Raskoj.

Da je to Tadic ozbiljno mislio, onda bi srbijanski predsjednik zajedno sa trojicom BH predsjednika danas otvorio skolu u BiH pod nazivom Srbija, a sutra u Srbiji pod nazivom Bosna i Hercegovina. To je jednostavan princip u odnosima medju drzavama – reciprocitet, jer bi njegovim narusavanjem, na bilo koji nacin, moglo doci do pogorsanja odnosa medju njima. Tadicu, naravno, nije stalo do dobrih i na principu reciprociteta zasnovanih odnosa sa BiH, a argumentaciju za otvaranje skole, ma kako da se ona zove, cemo lako naci. Zar ne?
dallton

#272 Re: Škola simboličnog imena!

Post by dallton »

draganbl wrote:Kako ova vijest stari i komentari imaju sve manje smisla.
Od Tadićevog boravka na Palama prošlo je skoro 10 dana (ili još i više?) Tadić je, komentarišući svoj dolazak na Pale pokazao je dobar političar, a Komšić je neistinitom i nevažnom pričom o obezbjeđenju i pištoljima još jednom pokazao da je kreten. I dok su naši političari lajali jedni na druge, u međuvremenu je Srbija pohapsila kriminalce iz BiH.
U Srbiji (i u RS) je danas glavna vijest kako je Federer rasturio Đokovića (nije mi nimalo krivo što je taj klovn izgubio) - pogledati http://www.blic.rs, a u dnevnom avazu su sljedeće teme aktuelne, redom:
itd.

Šta želim da kažem: Političari u BiH (na čelu sa Dodikom, ali ni ostali ne posustaju) su stvorili atmosferu hladnog rata u kojoj (samo oni) love u mutnom i zauzimaju što bolje pozicije pred izbore, dok o običnom narodu (pročitajte vijesti) uopšte ne misle. Puni doprinos tome daju i ovakve diskusije.
nije tacno, odnosno nije u istoj ravni - reci mimo sudske presude da je "masakr insceniran" to je brate karadziceva prica, al ti se i dalje pravis lud i hoces da izjednacis sve ali to ne prolazi...

i ovim sto si gore napisao ti hoces da kazes da je reci "sami su sebe pobili" i "odgodjeno sudjenje brankovicu" jedno te isto...tu pricu mozes prodati naivnima kad ih nadjes, al oni su u velikoj manjini danas...
dallton

#273 Re: Škola simboličnog imena!

Post by dallton »

osa wrote:
dallton wrote:
nisi u pravu kao i obično, to je provokacija i to malo jačeg tipa, ali ako ne možeš ništa protiv nje, čemu povika , ćuti i radi, netko provokacijom smatra silne džamije, netko križeve i u dobrom broju slučajeva to i jesu provokacije, ali to je bih, pa o čemu ja pričam godinama, samo ja ne sanjarim prihvaćam stvari onakvima kakvima jesu.
pa da se bas neko uzbudjuje mogu ti reci da nije tacno, al je poenta onoga sto sam ja pisao gore da ti upotrebljavas svoju praznu pendrek logiku da sebe malo zabavljas...uklapas mi se fino u ideal penzioniranog drota
dallton

#274 Re: Škola simboličnog imena!

Post by dallton »

Tomislav MO wrote:
komeba wrote:
Tomislav MO wrote: Pa ti slobodno žali ako ti je tako lakše, ali RSK više nema.

Ah, svatko radi kako misli da je bolje, ako se isplati zašto ne. :thumbup:

Moj savjet je da dobro razmislite. 8-)
o tome se vec razmisljalo, i skontalo se da je najbolje da im se dadnu pasosi susjednih zemalja (ucinio tudjman)- strategija se pokazala efikasna, kao sto brojevi danas pokazuju
draganbl

#275 Re: Škola simboličnog imena!

Post by draganbl »

dallton wrote:
draganbl wrote:Kako ova vijest stari i komentari imaju sve manje smisla.
itd.

nije tacno, odnosno nije u istoj ravni - reci mimo sudske presude da je "masakr insceniran" to je brate karadziceva prica, al ti se i dalje pravis lud i hoces da izjednacis sve ali to ne prolazi...

i ovim sto si gore napisao ti hoces da kazes da je reci "sami su sebe pobili" i "odgodjeno sudjenje brankovicu" jedno te isto...tu pricu mozes prodati naivnima kad ih nadjes, al oni su u velikoj manjini danas...
Već sam ranije napomenuo da zbog tvojih fašističkih izjava neću komentarisati tvoje postove.
Post Reply