Škola jahanja

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Friesian

#1 Škola jahanja

Post by Friesian »

jel' koga to interesuje??
amelino

#2 Re: Škola jahanja

Post by amelino »

Interesuje mene. Pisi:-) Skole kod nas - gdje, koji su konji...ma sve:)
Bandierra Rossa

#3 Re: Škola jahanja

Post by Bandierra Rossa »

Mene jašu još od 1990,tako da mi škola ni ne treba.

U svakom slučaju,hvala...
Friesian

#4 Re: Škola jahanja

Post by Friesian »

hahhahaha...

zglavnom, ja se jahanjem bavim vise od dvije i po godine... krenuo sam rekreativno ali sad imam namjeru malo ozbiljnije da se bavim sa tim i to da pocnem sa dresurnim jahanjem... jos nema takmicenja tog tipa ali ce uskoro biti jer se pravi savez za konjicke olimpijske discipline... (obavjesti cete dobivati u rubrici o sportu - Konjicki sport)

ne znam da li Mircerka dopusta promociju kluba :) ali eto reci cu nesto o tome... jasem u klubu "Basquil" koji se nalazi na Misevicima... klub ima trenutno 4 konja na kojima se "radi" i jedno zdrijebe... te i jednog konja koji je trenutno u Beogradu na pripremama za takmicenja... pasmine konja koje imamo u klubu su:
- Zangersheide - kobila "Zenita",
- Lipicaner - kobila "Sana" i njeno zdrijebe "Saga",
- Engleski punokrvnjak - kastrat "Silver Star",
- Bosanski brdski konj - kastrat "Karaben", i
- Hrvatski toplokrvni konj - pastuh "Guinness".

nadam se da nisam nista preskocio... ako vas jos nesto interesuje pitajte... :D :D
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#5 Re: Škola jahanja

Post by anjusha »

pa cuj, nije bas da si se ubio od price.
kako je organizovano, koliko kosta, ko te uci, mozes li birati konja, ima li tu kakvih stepeni, koliko se brzo moze nauciti, koliko kosta sat jahanja kad vec naucis i sl....
ajde malo, elaboriraj :D
Friesian

#6 Re: Škola jahanja

Post by Friesian »

eh ovako... vidim da ima zainteresovanih :D tako da cu poceti...

Za sve zainteresovane organizuje se škola jahanja u trajanju od 30 sati. Pogodna je za djecu stariju od 10 godina,
kao i za odrasle. Program rada se prilagođava svakom polazniku pojedinačno. Ukoliko već znate da jašete, vršimo
procjenu vaših mogućnosti i nastavljamo s radom prema vašim potrebama.

Početnici: Prvi časovi se održavaju pojedinačno, rad na lonži, u prisustvu instruktora (5 do 10 časova, po potrebi)
• Dobrobit konja
• Sigurnost u radu
• Osnove brige o konjima
• Upoznavanje s opremom
• Praktičan rad (čišćenje konja, sedlanje i uzdanje, osnovne tehnike : upravljanje, hod i sjedeći kas, laki kas)

Napredni: rad u grupi ili pojedinačno po potrebi i mogućnostima jahača.
• Tehnika lakog kasa
• Osnove dresurnog jahanja
• Uvod u galop
• Osnove lonžiranja

Poletarci: rad u grupi.
• Dresurno jahanje
• Tehnika galopa
• Uvod u terensko jahanje

Po želji nudimo polaganje završnog ispita “PRVI KORACI”. Polaganje organizujemo dva puta godišnje.

Javni treninzi

U dogovoru s instruktorom se organizuje javni trening za grupu jahača.. Prijavite se ukoliko želite pokazati svoje
novostečeno znanje i vještine pred prijateljima i porodicom. Javni trening ima sve karakteristike javnog nastupa.
Priprema se određeni program koji jahači uvježbaju na treninzima prije nastupa, a goste pozivaju sami polaznici..

Škola jahanja – posebni program za djecu od 5 do 9 godina:
• Šetnja na konju uz pratnju
• Upravljanje
• Igre na konjima
• Za talentovane- kas na lonži, samostalno jahanje u manježu, osnove dresurnog jahanja

Ispit za djecu do 10 godina se izvodi u hodu i kasu.

Intenzivni kurs jahanja

Namjenjen je onima koji su talentovani, žele brzo da savladaju tehniku jahanja i imaju dovoljno vremena da dolaze na
treninge svaki dan. Traje 15 dana. Radi se po istom programu kao i za tromjesečnu školu jahanja ali po nešto
izmjenjenom rasporedu časova.

Cijena casa je 25KM za one koji zele samo rekreativno da jasu... Ukoliko mislite malo ozbiljnije da se bavite sa jahanjem onda uz dogovor sa trenerima se odredjuje i cijena... Treneri su Emina i Jasmin Kazazovic, veterinari... :D

sto se tice pitanja koliko brzo mozes nauciti to je vec individualno, tj. koliko si talentovan/talentovana... prema FEI (svjetska konjička organizacija) odredjeno je 30 casova jahanja da bi se savladale osnovne tehnike jahanja kako bi se jahac u svakoj situaciji mogao snaci... dakle, nekim ljudima treba manje a nekim nesto vise casova...

sto se tice konja ja sam vec nabrojao koje konje u klubu imamo (tako da ste upoznati sa tim) i prema tome da li je neko totalni pocetnik ili je vec ranije negdje jahao dodjeljuje mu se odredjeni konj... pa tako djeca i pocetnici jasu na Karabenu (bosanski brdski konj) i prema sposobnostima jahaca, kako napreduje itd. ide na druge konje koji se i po visini i po nacinu kretanja razlikuju od pocetnog sto samim tim dobro dodje kao promjena...

ovo je link stranice koja je jos u izradi tako da cete uskoro moci vidjeti i slike...
http://www.basquil.com/index.html
Last edited by Friesian on 13/05/2009 07:45, edited 1 time in total.
Friesian

#7 Re: Škola jahanja

Post by Friesian »

i skoro sam zaboravio: ukoliko nesto od programa (ili bilo sta drugo) nije jasno slobodno pitajte...
anjusha

#8 Re: Škola jahanja

Post by anjusha »

cekaj da vidim jesam li shvatila:
skola jahanja traje 30 casove
cijena po casu je 25 km
sto bi znacilo da je to 750 km

to bi mozda mjesecno bilo mozda oko 200 km... 2 casa sedmicno x 4 sedmice u mjesecu x 25 km

meni malo skupo :(
ali vjerujem da vrijedi
Last edited by anjusha on 12/05/2009 20:35, edited 1 time in total.
Friesian

#9 Re: Škola jahanja

Post by Friesian »

Friesian wrote:Cijena casa je 25KM za one koji zele samo rekreativno da jasu... Ukoliko mislite malo ozbiljnije da se bavite sa jahanjem onda uz dogovor sa trenerima se odredjuje i cijena...
sve zavisi koje su ti namjere...
anjusha

#10 Re: Škola jahanja

Post by anjusha »

hvala u svakom slucaju :D i jedva cekam slike :D
Lucie

#11 Re: Škola jahanja

Post by Lucie »

zanimliva tema.

ma sve sto je zabavno i zanimlivoje skupo alimislim da na ovo se vredi ustedjeti novac. mislim da nije nista lepo kao uzivati na konju lepote prirode.

bas vam zelim mnogo zainteresovanih.
Friesian

#12 Re: Škola jahanja

Post by Friesian »

nema na cemu... i hvala Lucie, u potpunosti se slazem s Vama... nema ljepseg osjecaja... a inace konjicki sport nije ni malo jeftin sport...
Eweleen

#13 Re: Škola jahanja

Post by Eweleen »

Friesian wrote: pasmine konja koje imamo u klubu su:
Lomi ga miškoo! :-)
Friesian

#14 Re: Škola jahanja

Post by Friesian »

???????????
Duge

#15 Re: Škola jahanja

Post by Duge »

Friesian wrote: sto se tice pitanja koliko brzo mozes nauciti to je vec individualno, tj. koliko si talentovan/talentovana... prema FCI (svjetska konjička organizacija) odredjeno je 30 casova jahanja da bi se savladale osnovne tehnike jahanja kako bi se jahac u svakoj situaciji mogao snaci... dakle, nekim ljudima treba manje a nekim nesto vise casova...
Mislis FEI (Fédération Équestre Internationale)
FCI je Fédération Cynologique Internationale ;-)

Skupo jeste, ali vjerujem da vrijedi.
Friesian

#16 Re: Škola jahanja

Post by Friesian »

hahahhaha.. da, FEI... jos sam na to obracao paznju (s obzirom da pogrijesim kad brzo pisem) i mislio sam da sam ispravio... :D :D

naravno da vrijedi... ogromno zadovoljstvo...
alica.k

#17 Re: Škola jahanja

Post by alica.k »

evo moja sestra vec dugo govori ona bi u skolu jahanja, ali ona ima samo 9 godina. sta mislis da li bi svejedno je primili sada, a ne tek dogodine?
patrius

#18 Re: Škola jahanja

Post by patrius »

Je l ovo vazi samo za jahanje konja :? :D
Friesian

#19 Re: Škola jahanja

Post by Friesian »

alica@ mogla bi ona i sad da se upise i veliki plus bi bio kad bi bila jace konstitucije... to je plus za njen uzrast a ne kasnije... :)

patrius@ da vazi samo za konje :D
alica.k

#20 Re: Škola jahanja

Post by alica.k »

ona je onako sitnija, ali je dosta jaka i (smijesno mi ovo reci) u dobroj kondiciji nekako za svoje godine. uglavnom, zvacemo, super mi je ovo da joj ispunim taj dugo sanjani san.
edit: e, da i gdje se to nalazi? onako poblize da mi objasnis...da vidim ocel mi bit frka vodit je tamo
Last edited by alica.k on 13/05/2009 14:10, edited 1 time in total.
patrius

#21 Re: Škola jahanja

Post by patrius »

Friesian wrote:alica@ mogla bi ona i sad da se upise i veliki plus bi bio kad bi bila jace konstitucije... to je plus za njen uzrast a ne kasnije... :)

patrius@ da vazi samo za konje :D
Za konje il' za jahanje konja :lol:
Friesian

#22 Re: Škola jahanja

Post by Friesian »

to ti se nalazi na brdu Misevici... moze se doci iz Binjezeva a moze i iz Rakovice...to je brdo iznad kole...
NATAŠA

#23 Re: Škola jahanja

Post by NATAŠA »

ajd još jedno pitanjce
moja kćerka je jako zainteesovana,ima trinaest godina i jače je konstitucije...kako ide to sa upisom i mogu li se termini uskladiti sa školom i da nam daš neki kontakt telefon
Friesian

#24 Re: Škola jahanja

Post by Friesian »

naravno... svi treninzi se dogovaraju sa trenerima i vi trazite termin kako vama odgovara... kontakt telefon: 061/218-613,Emina... :D
Friesian

#25 Re: Škola jahanja

Post by Friesian »

u nedjelju, 31.05., bi se trebalo odrzati takmicenje u dresurnom jahanju... pa ko voli nek izvoli :D

sa potvrdom o takmicenju (da li ce se odrzati ili ne) i sa detaljnijim informacijama se javljam u nedjelju...
Last edited by Friesian on 29/05/2009 00:02, edited 1 time in total.
Post Reply