Skoda Octavia vs. Audi A4

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

citroen xm

#76 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
Za razliku od tebe, koji si sad vec dokazani primitivac kratkog fitilja, i inih internet strucnjaka ovdje koji iscitavaju forume, mahalaju sa komsijama, pa se ovdje prosipaju pamet, ja iz prve ruke vozim 2,0TDI motor od 0 do 130k km (zasad) bez ijednog problema, na 120k zamjena seta zupcastog po cijeni kao i za svaki TDI i dovidjenja (u ovl. servisu 1130KM) i time sa daleko, cak sta vise nedostizan za tebe i tebi slicne, da razgovaram o tom motoru. Naravno, zamajac jeste potrosni materijal a to sto ti i tebi slicni nemate para da bi takve aute odrzavali kako treba, pa vam je redovno odrzavanje mana, je sasvim nesto drugo.
Da necu tebi slucajno da se pravdam o cemu cu da pise? A kad vec to potezes, nadji ijedan post u kojem sam palamudio o autima i kvarovima, a da nisam prisao tom autu, kako ti to obicno radis. Vadim podtake zato sto to nije napamet palamudologija nego konkretan podatak, koji ne moze biti ni glup, ni pametan i indikator sta je dobar, a sta los auto.

Da primitivac sam zato što ti tako kažeš. :lol: Pored budalaština koje ti pišeš, svakom normalnom vremenom fitilj postane kratak na tvoje opaske. Kad me već tjeraš da iznosim neke stvari, moj otac je kupio Pasata B6 2.0 TDi 2006. godište starog malo preko godinu dana od prvog vlasnika sa originalnih 40000 km. Dogurao je 60000 km i riknule su dizne(doduše ne sve :) ) :x Ok auto je napravljeno i prodato veoma brzo. Ja sam se otarasio tog auta, a posle sam shvatio da sam uradio pravu stvar jer na internetu se mogu pročitati samo žalopojke. Na drugom pasatu (isti model i motor) prijatelj po treći put mijenja dizne. :x :x

O tome ko ima para, a ko ne neću da pričam. Nisam ja ti ili emko pa da se hvalim ili žalim na svoje imovinsko stanje. Fazon je da ti pokušavajući da se vadiš pričaš gluposti. Čovjek fino kaže da kupovinom tog motora sa 200000 km trebaš lagano spremiti par hiljada za servise, a onda ga ti pitaš na osnovu čega to govori. A kada on spomene zamjenu samo plivajućeg zamajca od 1500 KM ti kažeš kako je to potrošni dio. A kada ja pitam logično kako to što je potrošni dio utiče na to da čovjek plaća 1500 M iz svog džepa i da li to što je potrošni dio mijenja stvari ti kažeš da mi nemamo novac da održavamo to auto pa se bunimo. Izvini lovatoru, ali ograničen si kao balkon. Palamudio si o mnogo toga i za kvalitet svakog auta si iznosio samo podatke o broju prodatih što je totalno nebulozno.
vukojebina

#77 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by vukojebina »

hahaha, aj najjace mi je, o kojem god autu se prica, babo kupio 2006. godine...vozim sluzbeno, imam u porodici...kralju, jednostavno si hejter, al onaj bezobrazni hejter...get a life... i da, nikad niko normalan ti nece povjerovat da si ti j babo imo passata 2.0
Sa_u_srcu

#78 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by Sa_u_srcu »

Necu da otvaram novu temu,. ali mi je potreban samo jedan savjet.

Naime moram da kupim disk plocice, jel pametno kupovati u ASI ili ima jedna kvalitetna marka koja je prilicno isplativa i kvalitetna kao i orginal...inace rijec je o Audiju a 3 2004 1.9 tdi hvala.
I takodje me zanima gdje mogu kupiti original Boshove brisace za isto auto...hvala i ako neklo zna cijene otprilike
goran16v

#79 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by goran16v »

olensoner wrote:Gorane, nemam namjeru da ulazim u neku raspravu sa tobom, ali cu ti odgovoriti na postavljeno pitanje meni. Ja nigdje nisam rekao da 2.0 TDI motor ne valja, cak stavise, imao sam G6 sa 2.0TDI motorom i bio sam zadovoljan. Medjutim problem kod Audija B8 2.0TDI je sto je vecina koji se sad prodaju, a imaju finih kilometara za godine su uglavnom bili u firmama, a najvise ih je crnih sa Ambiente opremom, izedaranim Michelin Energy Saver gumama (g.p. kad i auto) i zreli su za zamjenu seta kvacila, zamajca, DPF-a i jos nekih drugih stvari, ovakvih sam vidio bar 10-ak komada, naravno kod svakog je nedavno istekla garancija.
Servis za koji povremeno radim u zadnje vrijeme ima najvise A4 2.0TDI na dizalici, a problemi su najcesce ovi koje sam naveo gore. Meni nije znacajna nista ova rasprava, ali sam cisto htio covjeku da dam do znanja, sta ga moze ocekivati. Novo kad kupi ima garanciju i zna da ga nije nikakva mraka prije njega derala, tako da je par godina (vjerovatno i vise) miran, pa prst u uho.
Da ne ulazim u proracanstva sta se prodaje, zamajci, kvacila, veliki servisi su nista vise nego redovno odrzavanje i zamjena potrosnog materijala, a to sto je nama odrzavanje savremenog motora skupo i sto to odmah proglasavamo manom je drugi par rukava...
goran16v

#80 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by goran16v »

Sa_u_srcu wrote:Necu da otvaram novu temu,. ali mi je potreban samo jedan savjet.

Naime moram da kupim disk plocice, jel pametno kupovati u ASI ili ima jedna kvalitetna marka koja je prilicno isplativa i kvalitetna kao i orginal...inace rijec je o Audiju a 3 2004 1.9 tdi hvala.
I takodje me zanima gdje mogu kupiti original Boshove brisace za isto auto...hvala i ako neklo zna cijene otprilike
Ja sam par puta bio iznenadjem cijenom original dijelova u ASA-i i cijenom zamjenskih kod drugih (Kare, Sandor, Motorex Anet itd) kad su pojedini dijelovi u ASA-i bili jeftiniji zato da ti ne bude mrsko okrenti par brojeva i provjeriti cijene i uporediti. Sto se tice marki po prodavnicama dijelova Jurid, Texar, Ferodo su ok, pa na sta naletis...
Ista stvar ti vazi za brisace...
pirmin

#81 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by pirmin »

tutku wrote:Hvala svima na savjetima, odlucio sam, ipak ce to biti Octavija,
Dobar izbor, neka je sa srecom! :thumbup:

Ja vise sigurno necu uzeti auto koje je preslo 150HKm +/- koji cener. Ili cu ga uzeti nekih 35% ispod cijene da odradim
sve sve one stvari koje je neko ovdje vec nabrojao. :wink:
goran16v

#82 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by goran16v »

citroen xm wrote: Da primitivac sam zato što ti tako kažeš. :lol: Pored budalaština koje ti pišeš, svakom normalnom vremenom fitilj postane kratak na tvoje opaske. Kad me već tjeraš da iznosim neke stvari, moj otac je kupio Pasata B6 2.0 TDi 2006. godište starog malo preko godinu dana od prvog vlasnika sa originalnih 40000 km. Dogurao je 60000 km i riknule su dizne(doduše ne sve :) ) :x Ok auto je napravljeno i prodato veoma brzo. Ja sam se otarasio tog auta, a posle sam shvatio da sam uradio pravu stvar jer na internetu se mogu pročitati samo žalopojke. Na drugom pasatu (isti model i motor) prijatelj po treći put mijenja dizne. :x :x

O tome ko ima para, a ko ne neću da pričam. Nisam ja ti ili emko pa da se hvalim ili žalim na svoje imovinsko stanje. Fazon je da ti pokušavajući da se vadiš pričaš gluposti. Čovjek fino kaže da kupovinom tog motora sa 200000 km trebaš lagano spremiti par hiljada za servise, a onda ga ti pitaš na osnovu čega to govori. A kada on spomene zamjenu samo plivajućeg zamajca od 1500 KM ti kažeš kako je to potrošni dio. A kada ja pitam logično kako to što je potrošni dio utiče na to da čovjek plaća 1500 M iz svog džepa i da li to što je potrošni dio mijenja stvari ti kažeš da mi nemamo novac da održavamo to auto pa se bunimo. Izvini lovatoru, ali ograničen si kao balkon. Palamudio si o mnogo toga i za kvalitet svakog auta si iznosio samo podatke o broju prodatih što je totalno nebulozno.
Hehe, pa kad si toliki strucnjak sto dade ocu da kupi sranje od auta kad si vec napisao "moj otac je kupio Pasata B6 2.0 TDi 2006." jer ispada da si autoritet nad ocem posto si odmah iza toga napisao "Ja sam se otarasio tog auta, a posle sam shvatio da sam uradio pravu stvar" a sve ukupno bas onako daje razloga da ti covjek povjeruje...
moa

#83 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by moa »

Ne znam zasto sebi uopste postavljas to pitanje. Neki dan bio kod majstora koji radi na dionici Konjic-Sarajevo i sa njim u pricu bla bla bla. Kaze mi covjek evo radim godinama, jos nikad mi nije dosla u ruku Octavia. Cesi su inace jako dobri inzinjeri samo sto ih je sistem malo usporio ali sad su tu gdje jesu, prave vrhunska vozila.
Oktavia je novo auto i narednih 150 000 aBd neces imati nikakvih problema, dok kod audija ocekuj na jedno 200 000 hiljada uvalu za razne dijelove jer 000 KM na satu je ipak bolje nego 180 000 bez obzira o kojem se autu radilo. Meni u sustini ova dva vozila su u istoj klasi cak mi je Octavia za nijansu bolja (meni licno) i prostranija nego audi. Audi jeste dobro auto, to je bez sumnje ali meni je previse skucen.
530i

#84 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by 530i »

goran16v wrote:
kanite se price ciji tata ima vise para
A na jednoj drugoj temi:
goran16v wrote:
Ocit primjer je to da ovako nesto napise obicno neko ko vozi auto jeftiniji od VW-a, nikad skuplji!
:thumbup:
carobnjak1

#85 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by carobnjak1 »

moglo bi i belaja biti :))) zahuktalo se pravo
klixo

#86 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by klixo »

Jesi ozenjen ? Ako da , octavija , ako ne audi :lol: :zoka:
mayab

#87 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by mayab »

Da se i ja prijavim na temu - dakle, ja bih bez puno razmisljanja uzeo tu Oktaviju, novu, sigurno je Audi A4 u mnogim nijansama ispred Oktavije, ali nova Oktavija je super; uz to neponovljiv je osjecaj kada te u salonu doceka tvoj novi auto i ti ga izvezes na cestu 8-) .
Samo nemojte o gubitku vrijednosti novoga i ostalim pizdarijama toga tipa, jer to nije tema
basicm

#88 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by basicm »

Octavia definitivno, auto koje cu hvaliti na sav glas, iako ga nemam niti sta iz vw, ali imao sluzbenu i znam sta je sve pretrpila.
citroen xm

#89 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by citroen xm »

vukojebina wrote:hahaha, aj najjace mi je, o kojem god autu se prica, babo kupio 2006. godine...vozim sluzbeno, imam u porodici...kralju, jednostavno si hejter, al onaj bezobrazni hejter...get a life... i da, nikad niko normalan ti nece povjerovat da si ti j babo imo passata 2.0

A ko to priča? I znaš koliko mene zaboli neka stvar da li ćeš ti vjerovati ili ne.? Bitan si mi ko lanjski snijeg.
goran16v wrote:
Hehe, pa kad si toliki strucnjak sto dade ocu da kupi sranje od auta kad si vec napisao "moj otac je kupio Pasata B6 2.0 TDi 2006." jer ispada da si autoritet nad ocem posto si odmah iza toga napisao "Ja sam se otarasio tog auta, a posle sam shvatio da sam uradio pravu stvar" a sve ukupno bas onako daje razloga da ti covjek povjeruje...
Čovjek imao dobra iskustva sa Pasatom 3 pa mislio da će ubosti i sa ovim B6. A ako smo jedna porodica što je njegovo to je i moje tako da sa pravom mogu reći da sam ga se otarasio. A kažem ti kao i Vukojebini, boli me neka stvarda li ćete vi ograničeni povjerovati. 2.0 TDI je krš i ne bi ga poželio ni neprijatelju, a ti vozaj i misli i dalje da voziš spej šatl.
dottore

#90 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by dottore »

2.0TDI u passatu B6 i 2.0TDI CR u Audiju 8K nisu ni blizu isti motori... Ovaj u Audiju je prvi VAG CR motor, i sugruno je dobar motor, ali sa 150k ne bih ga ni pogledao.
goran16v

#91 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by goran16v »

citroen xm wrote:. A ako smo jedna porodica što je njegovo to je i moje tako da sa pravom mogu reći da sam ga se otarasio.
Bog si ove hefte...
Melami

#92 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by Melami »

tutku wrote:Dakle u dilemi sam u vezi kupovine jednog od ova dva automobila.
Prvi je skoda octavia 1.9 TDI Elegance plus, akcijska ponuda u skodinom salonu za 31 500KM, pa volio bih cuti iskustva onih koji se bolje razumiju, kako se pokazalo vozilo i sl. Prednost mu je sigurno sto je novo vozilo, iako je brend, uz duzno postovanje, nedorastao audiju, ali i to ima svojih prednosti i mana.
Drugo vozilo je Audi A4 2.0 TDI 2008-09. godiste, dakle nije novo vozilo, nisam jos nasao ni jedno konkretno ali ono sto me do sad zainteresiralo sve je bilo isto, neka normalna oprema, oko 150 hiljada predjenih kilometara i sl.
Vase misljenje ? Kojem dati prednost i zbog cega ?
Hvala :D
Naravno da je bolja opcija skoda.
Audi je mlad i ta kilometraza nije strasna, jer je ocigledno vozen na autoputu i na dugim distancama al nema veze sto je tako, ipak dati 30k za 150k predjenih kilometara, ma koje auto da je, to i nije pametna opcija.
Audi ko audi, uskoro ce mu trebati servisa, ne bas tako uskoro, al nikad ne mozes biti siguran. Ja se ne bi kockao jer servis za audi i nije bas jeftin.
citroen xm

#93 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
citroen xm wrote:. A ako smo jedna porodica što je njegovo to je i moje tako da sa pravom mogu reći da sam ga se otarasio.
Bog si ove hefte...
E neka si mi spustio. :lol: Jel ima nešto pogrešno? U čemu je problem? Reci nam da i mi budemo malo mudriji. :lol: :lol:
emko1234

#94 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by emko1234 »

carobnjak1 wrote:
emko1234 wrote:vas dvojica ste fahrudin radoncic i hilmo selimovic ovog foruma.

idete offtopic nepotrebno. 530i@, goran ti je postavio pitanje. ako imas konkretan odgovor daj mu ga, ako nemas pusti se suplje, filozofije, foruma i prica rekla-kazala.
ja imam to auto, i po tvojoj prici imam vise prava nego iko da prica o njemu. meni se auto ne kvari, odlicno me slusa. nema problema ni s diznama, ni mjenjacem, ni diodama (sto ovaj carobnjak napisa, nikad nisam cuo za problem s diodama. dioda il radi il ne radi. to nije problem. dioda ima duzi vijek trajanja od sijalice s niti, al nije vjecna. kad izgori promjenis je) zamajciem, ni amortizerima. i sta sad? zato sto ja imam pozitivno iskustvo, to znaci da su sve cetvorke ko ova moja?? naravno da nisu, prvo pitanje koje se postavlja je koliko odrzavan auto koji se stalno kvari?

ne moze me tito dragi ubijedit da ce se na danasnjem vaktu bilo koji po pravilima fabrike odrzavan auto, stalno kvarit. to su takve nebuloze priprostih glupana i anti-propaganda da je to strasno. naravno postoje kvalitetnija i manje kvalitetna auta. al auta koja se stalno kvare uz redovan servis, ne postoje.

@carobnajak, reci svom momku da ne moze kupit audija i otici na servis jednom u 3 godine. ocigledno je imao para za skodu (za koju si ti ko njegov partner navijao) al se odlucio za audija i kad se upali service lampica ne ode se na servis. to
prijatelju pocinjes da vrijedjas iznio sam svoje misljenje o audiju i skodi,ovdje nije tema imal para ili nema ,mogu ti reci da je auto islo na redovno na servis i svaki servis je radjen u ASI,momak je sad kupio novog BMW bez bilo cijeg nagovaranja jer je dovoljno sposoban i pmaetan da sam odlucuje imbecilu jedan!!!
prvo nisam ti prijatelj.
drugo nisam te uvrijedio namjerno, mislio sam da si zensko. nisam dobro procitao prvi post. trece imam taj auto. imao sam model prije, s 2.0tdi motorom. i nijedan problem nisam imao u 5 godina vozanja dvije cetvorke. naravno crkavale su sijalice. znao je otici i lezaj, znalo se dosut ulja prije servisa i slicne stvari koje po meni nisu nesto zbog cega treba zazirat od necega.
naravno da je tema ima li il nema para. znam ja puno ljudi koji misle da kad istresu 30 000 za auto il 50 da su rijesili dozivotno problem. i onda dolazi problem para, oko odrzavanja. set guma za moje auto, ljetnih kosta 2500 maraka. kako nije pitanje para? i sad ja svoje auto prodam nekome ko ima pare da ga kupi al nema da plati gume. nema za servisa. nema za sipanja.
nebitno je ko je taj momak. ja ne govorim samo o njemu. nego ti govorim i uopsteno.
i sta cu ja morat uzet ko argument? to sto se njegova cetvorka kvarila. pa i da jest tako boze moj, ne cini jedna lasta proljece.
citroen xm

#95 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by citroen xm »

Ima istine u tome, ali ovde nije poenta ima li ili nema budući vlasnik para za održavanje. Poenta je što kada se keže čovjeku da sa tim motorom od 200000 km treba spremiti par hiljada za servise, neko se nađe pametan i pita od kud to da trebaja par hiljada. Zbog tih para za servise se i preporučuje čovjeku novo auto jer bar zna da ga je od 0 km vozio lično on i da što se kvarova tiče može da stavi prst u uvo par godina jer ima garanciju.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#96 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by mali_milojica »

vukojebina wrote:hahaha, aj najjace mi je, o kojem god autu se prica, babo kupio 2006. godine...vozim sluzbeno, imam u porodici...kralju, jednostavno si hejter, al onaj bezobrazni hejter...get a life... i da, nikad niko normalan ti nece povjerovat da si ti j babo imo passata 2.0
Opet se javljas. Zar ti nisam rekao da sam sebe banujes na mjesec dana. Mene bi bilo stid javljati se dok se neke stvari ne slegnu i ohlade :D
Opet ce te neko provaliti,onda bi morao sebi staviti trajni ban :lol:
mali_milojica

#97 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by mali_milojica »

goran16v wrote:
Bog si ove hefte...
Ti si "Bog" ovog portala :lol:
goran16v

#98 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by goran16v »

mali_milojica wrote:
goran16v wrote:
Bog si ove hefte...
Ti si "Bog" ovog portala :lol:
A ti si kao neki saljivdzija...?
goran16v

#99 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by goran16v »

citroen xm wrote:
goran16v wrote:
Bog si ove hefte...
E neka si mi spustio. :lol: Jel ima nešto pogrešno? U čemu je problem? Reci nam da i mi budemo malo mudriji. :lol: :lol:
Dzaba, tebi nema pomoci...
mali_milojica

#100 Re: Skoda Octavia vs. Audi A4

Post by mali_milojica »

goran16v wrote: A ti si kao neki saljivdzija...?
:roll:
Ne,nisam.
Ali ti mi uveliko u tome pomazes.
Nego nek si ti nama rekao kako imas para,kako smo mi ostali jadovi pa nemamo za odrzavanje,a ti si velika faca pa si uspio kupiti poluproizvod za 35k maraka :lol:
Last edited by mali_milojica on 29/09/2012 14:54, edited 1 time in total.
Locked