Škoda Octavia III

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Maystor

#1 Škoda Octavia III

Post by Maystor »

Nakon Audija A3, Golfa 7 i Seata Leona, na MQB platformi nam dolazi Octavia 3. Trebala bi biti predstavljena sljedećeg mjeseca. Prototip je već snimljen na cesti:

Image

I dok se kod golfa ništa posebno nije promijenilo u profilaciji modela, nova Octavia preuzima potpuno drugačiju ulogu u koncernu. Dosadašnju ulogu jeftine porodične limuzine preuzima Rapid, a Octavia prelazi u viši razred. Biće dosta veća ali i skuplja od prethodnice. Ono što se zna je da će biti duga oko 4,8 m (25 cm više od aktuelne verzije). Tehnika i motori su isti kao i za ostale modele ne platformi MQB, ali u odnosu na golfa će imati znatno veći međuosovinski razmak (zahvaljajući varijabilnosti same platforme MQB).
Budući da je u BiH Octavia izuzetno popularna, biće zanimljivo vidjeti reakcije. Nažalost, mnogima će sada postati nedostupna.
goran16v

#2 Re: Škoda Octavia III

Post by goran16v »

@johntra
Na ovu informaciju da ce nova Octavia biti znatno veca od predhodne, da ce Rapid preuzeti mjesto sadasnje Octavie, a nova otici u srednju klasu, pa ce samim time i Superb morati ici vise (osim ako ideja nije da imaju 2 auta iste klase) sam naletio prije izvjesnog vremena na sta si ti odgovorio da od toga nece biti nista - a evo moze se naslutiti da hoce.
_Alcatraz_

#3 Re: Škoda Octavia III

Post by _Alcatraz_ »

Image

Image

Image

Slicno kao RAPID! ;)

Image
_Alcatraz_

#4 Re: Škoda Octavia III

Post by _Alcatraz_ »

A to je u stvari linija skodinog "VISION D"

Image

http://i.auto-bild.de/ir_img/7/9/5/0/7/ ... 0e7457.jpg

Image
Maystor

#5 Re: Škoda Octavia III

Post by Maystor »

Alcatraz, slike koje si postavio nemaju ama baš ništa sa novom Octaviom. To su samo kompjuterske ilustracije kojih ima bezbroj na internetu. Spamuješ temu :sad:

Naravno da će (u nekoj mjeri) izgledati slično kao i Rapid, jer je to novi dizajnerski pravac Škode. Meni se lično izuzetno dopada (za razliku od Yetija koji mi je odvratan).
_Alcatraz_

#6 Re: Škoda Octavia III

Post by _Alcatraz_ »

Maystor wrote:Alcatraz, slike koje si postavio nemaju ama baš ništa sa novom Octaviom. To su samo kompjuterske ilustracije kojih ima bezbroj na internetu. Spamuješ temu :sad:

Naravno da će (u nekoj mjeri) izgledati slično kao i Rapid, jer je to novi dizajnerski pravac Škode. Meni se lično izuzetno dopada (za razliku od Yetija koji mi je odvratan).
Ako je autobild to objavio onda nije spamovanje ;)
Mr.Fundamental

#7 Re: Škoda Octavia III

Post by Mr.Fundamental »

goran16v wrote:@johntra
Na ovu informaciju da ce nova Octavia biti znatno veca od predhodne, da ce Rapid preuzeti mjesto sadasnje Octavie, a nova otici u srednju klasu, pa ce samim time i Superb morati ici vise (osim ako ideja nije da imaju 2 auta iste klase) sam naletio prije izvjesnog vremena na sta si ti odgovorio da od toga nece biti nista - a evo moze se naslutiti da hoce.
To je tačno. Mislim da je na ovom forumu bila tema o Rapidu gdje sam i ja također rekao da će u Škodi doći do pomjeranja po klasama. Rapid je kompaktna klasa kao i aktuelna Octavia, a buduća Octavia će biti srednja klasa, a Superb viša srednja (u aktuelnoj generaciji srednja klasa).
johntra

#8 Re: Škoda Octavia III

Post by johntra »

@goran...Rapid nije kompaktna klasa i nasljeđuje Octaviu po pitanju filozofije prodaje i kupaca, znači jeftiniji model u ponudi, a i nastao je na A05 platformi, koja je manja od MQB...
Octavia i dalje ostaje kompakt, s tim što sada, vjerovatno, dobija klasičan izgled kompakta (bit će duža od Golfa), plus možda nekad limuzinska verzija, koja će biti veća dimenzijama, ali će i dalje biti kompaktna klasa..slično kao i sadašnji Superb po pitanju izgleda i pripadnosti klasama...znači, ovi renderi Auto Bilda sad izgledaju jako smiješni, jer su stari...

inače, ovo je slika koja je snimljena tokom prezentacije Rapida, na kojoj se vide linije buduće Octavie (zanemari Vision D, koji će opet sigurno DRASTIČNO uticati na izgled buduće Octavie), a koja je procurila na prezentaciji Rapida...

http://www.inautonews.com/are-you-the-2 ... da-octavia

inače, dok je Škoda pod kapom VW-a nikad se neće desiti da Superb ide u klasu više, dok to isto ne učini Passat...to je bar toliko jasno...
Maystor

#9 Re: Škoda Octavia III

Post by Maystor »

johntra wrote:@goran...Rapid nije kompaktna klasa i nasljeđuje Octaviu po pitanju filozofije prodaje i kupaca, znači jeftiniji model u ponudi, a i nastao je na A05 platformi, koja je manja od MQB...
Octavia i dalje ostaje kompakt, s tim što sada, vjerovatno, dobija klasičan izgled kompakta (bit će duža od Golfa), plus možda nekad limuzinska verzija, koja će biti veća dimenzijama, ali će i dalje biti kompaktna klasa..slično kao i sadašnji Superb po pitanju izgleda i pripadnosti klasama...znači, ovi renderi Auto Bilda sad izgledaju jako smiješni, jer su stari...

inače, ovo je slika koja je snimljena tokom prezentacije Rapida, na kojoj se vide linije buduće Octavie (zanemari Vision D, koji će opet sigurno DRASTIČNO uticati na izgled buduće Octavie), a koja je procurila na prezentaciji Rapida...

inače, dok je Škoda pod kapom VW-a nikad se neće desiti da Superb ide u klasu više, dok to isto ne učini Passat...to je bar toliko jasno...
johntra prijatelju, da nisi šta popio pred ovu utakmicu s grcima?
Gdje to još ima kompaktnih auta od 4,8 m? Liči li tebi ovo na kompakta?
Image
Maystor

#10 Re: Škoda Octavia III

Post by Maystor »

Da pojasnimo neke stvari, pošto vidim da neki ne razumiju o čemu se govori. MQB platforma ne znači da je auto u kompaktnoj klasi. Budući Passat, Tiguan, ali i Polo će takođe biti zasnovani na MQB-u, a ništa od navedenog nije kompaktna klasa. Nova Octavia napušta kompaktnu klasu i smješta se uz bok sadašnjem Superbu, a budući Superb će ići jednu klasu gore.
Ono u čemu je johntra polupao lončiće jeste hatchback verzija Octavije koja će možda doći kasnije, a to bi bio kompakt (otprilike pola metra kraći od limuzine). No ono što prvo dolazi nije to, već limuzinska verzija.
goran16v

#11 Re: Škoda Octavia III

Post by goran16v »

johntra wrote:@goran...Rapid nije kompaktna klasa i nasljeđuje Octaviu po pitanju filozofije prodaje i kupaca, znači jeftiniji model u ponudi, a i nastao je na A05 platformi, koja je manja od MQB...

E jbga, ako ovo "Biće dosta veća ali i skuplja od prethodnice. Ono što se zna je da će biti duga oko 4,8 m (25 cm više od aktuelne verzije). Tehnika i motori su isti kao i za ostale modele ne platformi MQB, ali u odnosu na golfa će imati znatno veći međuosovinski razmak (zahvaljajući varijabilnosti same platforme MQB)" ne znaci prelazak u srednju klasu ja ne znam sta znaci. Ja ne bih, da kao ti, gatam i spekulisem sta ce se desiti i sta se nece desiti...
Maystor

#12 Re: Škoda Octavia III

Post by Maystor »

U vezi sa dimenzijama automobila srednje klase, čisto za orijentaciju evo nekoliko primjera:

Auto - dužina (m)
---------------------------
Citroen C5 - 4,78
VW Passat - 4,77
Renault Laguna - 4,70
BMW 3 - 4,62
Audi A4 - 4,70
Škoda Superb - 4,84
Opel Insignia - 4,83
johntra

#13 Re: Škoda Octavia III

Post by johntra »

Maystor wrote:
Image
gdje se zna, imaš li kakve informacije o tome? navedi mi jedan izvor...sve što sam do sada pročitao su pretpostavke o dužini o 4,8 metara...niko ne spori da će Octavia narasti i to im je plan da je odvoje od Rapida, ali će se značajno temeljiti na Vision D konceptu, tako da ja vjerujem da će prvo biti predstavljen hatchback, pa onda limuzina...što se tiče MQB platoforme, ne moraš ti meni objašnjavati šta je ona, dobro ja to znam, ja sam je spomenuo u vezi objanšnjenja u koju klasu ide Rapid, koji je uvećani nasljednik Fabie Sedan...
to što ide maskirana verzija automobila od skoro pet metara, ne mora značiti da će to auto zaista biti toliko...i da bude, bit će ista situacija kao i sa Superbom B6, koji je, kad je izašao imao iste ili slične dimenzije sa modelima više srednje klase, a bio srednja klasa...isto kao što je sadašnja Octavia imala iste dimenzije sa nekim modelima srednje klase...
ako Octavia bude srednja klasa, a čisto sumnjam, onda se projekat Superba vjerovatno napušta, jer, opet kažem, sumnjam da će VW dati da Škoda bude iznad bilo kojeg njihovog modela...ali eto, živi bili pa vidjeli...
goran16v

#14 Re: Škoda Octavia III

Post by goran16v »

johntra wrote: bit će ista situacija kao i sa Superbom B6, koji je, kad je izašao imao iste ili slične dimenzije sa modelima više srednje klase, a bio srednja klasa...
Nije tacno, na temi o Mercedesu A sam prenio dimenzije glavnih predstavnika srednje klase i Superb je, izuzmemo li, mislim Lagunu, koja je manja po svim dimenzijama, imao prosjecnu duzinu, i najmanji medjuosovinski razmak, a sto se sirine tice mislim da je osim Lagune jedino Insignia bila uza, dok je npr. Mondeo veci i po duzini, i po sirini i po medjuosovinskom razmaki - znaci Superb NIJE imao slicne dimenzije modelima vise srednje klase.
johntra

#15 Re: Škoda Octavia III

Post by johntra »

stipu to....navedi mi dimenzije predstavnike te klase kad je izašla Škoda Superb B6 2008.godine...nemoj mi stavljati modele iz sadašnjih generacija...treba biti realan, pa reći:

Superb B6 4,83 metara, širina 1,8 metara
E klasa W211 4,83 metara, širina 1,8 metara
BMW 5 E60 4,84 metara, širina 1,84 metra
Volvo S80 4,84, širina 1,86 metara...
Jedino A6 C6 ide na 4,93 metra, širina 1,8 metara

ista je stvar i sa sadašnjom Octaviom, koja je svojim izlaskom imala dimenzije kao većina modela srednje klase...
goran16v

#16 Re: Škoda Octavia III

Post by goran16v »

johntra wrote:stipu to....navedi mi dimenzije predstavnike te klase kad je izašla Škoda Superb B6 2008.godine...nemoj mi stavljati modele iz sadašnjih generacija...treba biti realan, pa reći:

Superb B6 4,83 metara, širina 1,8 metara
E klasa W211 4,83 metara, širina 1,8 metara
BMW 5 E60 4,84 metara, širina 1,84 metra
Volvo S80 4,84, širina 1,86 metara...
Jedino A6 C6 ide na 4,93 metra, širina 1,8 metara

ista je stvar i sa sadašnjom Octaviom, koja je svojim izlaskom imala dimenzije kao većina modela srednje klase...
Ja sam naveo dimenzije aktuelne Octavie B6 sa aktuelnim konkurentima srednje klase jer evoluciju klase mora neko zapoceti...
Kod svoje usporedbe zaboravio si 2 vrlo bitne stvari:
1. Da su mimo S80, koji prakticno manji (duzi, ali uzi sa manji MOR) od Mondea s kojim se uporedno pzorivodi , svi modeli zamjenjeni u roku od 2 god.
2. Dimenziju jako bitnu za definiciju klase, a to je medjuosovinski ramak koji diktira velicinu unutrasanjosti
Superb: MOR: 2803, D: 4838, S: 1817
E klasa W211: MOR: 2855, D: 4851, S: 1821
BMW 5 E60: MOR: 2.888, D: 4841, D: 1846mm
Volvo s80: MOR: 2835mm, D: 4989, D: 1861
Kao sto vidis, Superb je kraci "unutra" od klase iznad aktuelne 2008. godine od 3 do 8 cm, a ti bi trebao znati koliko to znaci za unutrasnjost. Takodjer, lijepo si sirine zaokruzio na 1,8 metara, odnosno na decimetar, a Superb je uzi od 1,5 do 5 cm od navedenih.
Elem, da se ne natezemo, ako novu Octaviu razvuku za narednih 25 cm i srazmjerno tome povecaju medjuosovinski razmak mislim, dakle ne tvrdim, da nece postojati niko od "relevantnih", pocev od same fabrike do novinara itd ko taj auto nece svrstati u srednju klasu, ali poenta je da se pise o onome za sta si ti tvrdio da se nece desiti.
goran16v

#17 Re: Škoda Octavia III

Post by goran16v »

johntra wrote: ako Octavia bude srednja klasa, a čisto sumnjam, onda se projekat Superba vjerovatno napušta, jer, opet kažem, sumnjam da će VW dati da Škoda bude iznad bilo kojeg njihovog modela...ali eto, živi bili pa vidjeli...
Zaboravio si Phaetona...
preludezalude

#18 Re: Škoda Octavia III

Post by preludezalude »

Maystor wrote:U vezi sa dimenzijama automobila srednje klase, čisto za orijentaciju evo nekoliko primjera:

Auto - dužina (m)
Citroen C5 - 4,78
VW Passat - 4,77
Renault Laguna - 4,70
BMW 3 - 4,62
Audi A4 - 4,70
Škoda Superb - 4,84
Opel Insignia - 4,83
Duzina auta ne odredjuje u kojoj je klasi to auto.
johntra

#19 Re: Škoda Octavia III

Post by johntra »

goran16v wrote:
Ja sam naveo dimenzije aktuelne Octavie B6 sa aktuelnim konkurentima srednje klase jer evoluciju klase mora neko zapoceti...
Kod svoje usporedbe zaboravio si 2 vrlo bitne stvari:
1. Da su mimo S80, koji prakticno manji (duzi, ali uzi sa manji MOR) od Mondea s kojim se uporedno pzorivodi , svi modeli zamjenjeni u roku od 2 god.
2. Dimenziju jako bitnu za definiciju klase, a to je medjuosovinski ramak koji diktira velicinu unutrasanjosti
Superb: MOR: 2803, D: 4838, S: 1817
E klasa W211: MOR: 2855, D: 4851, S: 1821
BMW 5 E60: MOR: 2.888, D: 4841, D: 1846mm
Volvo s80: MOR: 2835mm, D: 4989, D: 1861
Kao sto vidis, Superb je kraci "unutra" od klase iznad aktuelne 2008. godine od 3 do 8 cm, a ti bi trebao znati koliko to znaci za unutrasnjost. Takodjer, lijepo si sirine zaokruzio na 1,8 metara, odnosno na decimetar, a Superb je uzi od 1,5 do 5 cm od navedenih.
Elem, da se ne natezemo, ako novu Octaviu razvuku za narednih 25 cm i srazmjerno tome povecaju medjuosovinski razmak mislim, dakle ne tvrdim, da nece postojati niko od "relevantnih", pocev od same fabrike do novinara itd ko taj auto nece svrstati u srednju klasu, ali poenta je da se pise o onome za sta si ti tvrdio da se nece desiti.
jbga, Superb je tada izašao i takve su mu bile dimenzije, tako da niko nije kriv što se čitava ergela više srednje klase kasnije promijenila...vozio sam se u većini ovih modela, a neke sam i vozio i slobodno mogu reći da Superb sigurno ima najviše prostora za noge nazad i da je po tom pitanju inžinjerima Škode uspjelo, ono što nije mnogima..upravo to se svuda i navodi kao Superbov glavni adut. tako da se po komforu ima čime nositi sa pripadnicima više srednje klase...također, sumnjam da nešto i zaostaje po pitanju komfora u širini...
što se tiče više klase VW, mislio sam na višu srednju, gdje nema VW-a, a sumnjam da će prije njega biti Škoda, dok je Phateonu ionako budućnost nesigurna...
da piše se o tome da bi Octavia mogla ići više, ali ovo su sve nagađanja, jer ne treba zaboraviti da se ista stvar desila sa prošlom generacijom Octavie...i da bude Octavia srednja klasa, šta će onda sa Superbom, koji je tek nešto više od četiri godine na tržištu i sigurno ima još dvije godine produkcije, a ja ne vidim nigdje informacije da mu se bliži kraj proizvodnje...
goran16v

#20 Re: Škoda Octavia III

Post by goran16v »

preludezalude wrote:
Maystor wrote:U vezi sa dimenzijama automobila srednje klase, čisto za orijentaciju evo nekoliko primjera:

Auto - dužina (m)
Citroen C5 - 4,78
VW Passat - 4,77
Renault Laguna - 4,70
BMW 3 - 4,62
Audi A4 - 4,70
Škoda Superb - 4,84
Opel Insignia - 4,83
Duzina auta ne odredjuje u kojoj je klasi to auto.
Ne samo duzina nego sve 3 osnovne dimenzije
Maystor

#21 Re: Škoda Octavia III

Post by Maystor »

johntra wrote:
Maystor wrote:
Image
gdje se zna, imaš li kakve informacije o tome? navedi mi jedan izvor...sve što sam do sada pročitao su pretpostavke o dužini o 4,8 metara...niko ne spori da će Octavia narasti i to im je plan da je odvoje od Rapida, ali će se značajno temeljiti na Vision D konceptu, tako da ja vjerujem da će prvo biti predstavljen hatchback, pa onda limuzina...što se tiče MQB platoforme, ne moraš ti meni objašnjavati šta je ona, dobro ja to znam, ja sam je spomenuo u vezi objanšnjenja u koju klasu ide Rapid, koji je uvećani nasljednik Fabie Sedan...
to što ide maskirana verzija automobila od skoro pet metara, ne mora značiti da će to auto zaista biti toliko...i da bude, bit će ista situacija kao i sa Superbom B6, koji je, kad je izašao imao iste ili slične dimenzije sa modelima više srednje klase, a bio srednja klasa...isto kao što je sadašnja Octavia imala iste dimenzije sa nekim modelima srednje klase...
ako Octavia bude srednja klasa, a čisto sumnjam, onda se projekat Superba vjerovatno napušta, jer, opet kažem, sumnjam da će VW dati da Škoda bude iznad bilo kojeg njihovog modela...ali eto, živi bili pa vidjeli...
Isprovaljivao si se do iznemoglosti. Imam mnoštvo informacija, ali da ja tebi to ne bih objašnjavao, sačekaćemo još par sedmica - u novembru će Octavia biti predstavljena, pa ćemo svi imati prilike da se pošteno ismijemo tvojim provalama.
Vision D sa Octaviom nema ništa; prvo je hatchback a drugo limuzina. Ali kao što rekoh - vidjećemo.
Te tvoje "sumnje" su u rangu kafanske priče o autima, a ne ozbiljna analiza automobilske industrije.
johntra

#22 Re: Škoda Octavia III

Post by johntra »

Kad mi nađeš jednu zvaničnu informaciju o tome prije premijere, onda ok...pošto ih nigdje nema, onda su i tvoje informacije kafanska priča i mokri snovi...Normalno da ćemo sačekati i vidjeti...Ja kažem da Octavia, uz svo povećanje dimenzija, za koje čisto sumnjam da će biti 4,8 metara, jer šta će im dva auta sa istim dimenzijama u istoj klasi, opet biti kompaktna klasa, kao što je i sada slučaj...
goran16v

#23 Re: Škoda Octavia III

Post by goran16v »

johntra wrote:Kad mi nađeš jednu zvaničnu informaciju o tome prije premijere, onda ok...pošto ih nigdje nema, onda su i tvoje informacije kafanska priča i mokri snovi...Normalno da ćemo sačekati i vidjeti...Ja kažem da Octavia, uz svo povećanje dimenzija, za koje čisto sumnjam da će biti 4,8 metara, jer šta će im dva auta sa istim dimenzijama u istoj klasi, opet biti kompaktna klasa, kao što je i sada slučaj...
Pa dobro, ni tebi nije mane sto se tice kafanskih prica, proricanja buducnosti i nagadjanja bez zvanicne info... :-D
To sto ti kazes to je jedna stvar, koliki si ispravno govorio mozemo tek kad bude prezentacija itd, ali ako po nezvanicnim najavama, koje sam ja citao AB-u ili AMuS - dakle izvori koji nece objaviti aspolutno sve sto cuju, a koje su ipak korak dalje od kafanske price, rastegnu duzinu na preko 4,8m i srazmjerno time i medjuosovinski razmak onda ce taj auto po dimenzijama biti debelo u srednjoj klasi, s tim da se slazem sa pitenjem sta ce biti sa Superbom dok ga (i ako) ne liferuju u klasu vise...
Maystor

#24 Re: Škoda Octavia III

Post by Maystor »

johntra wrote:Kad mi nađeš jednu zvaničnu informaciju o tome prije premijere, onda ok...pošto ih nigdje nema, onda su i tvoje informacije kafanska priča i mokri snovi...Normalno da ćemo sačekati i vidjeti...Ja kažem da Octavia, uz svo povećanje dimenzija, za koje čisto sumnjam da će biti 4,8 metara, jer šta će im dva auta sa istim dimenzijama u istoj klasi, opet biti kompaktna klasa, kao što je i sada slučaj...
Pitam se da li si ti svjestan kakve gluposti izvaljuješ.
Nema zvaničnih informacija prije nego što model bude predstavljen. Nijedna zvanična informacija za auto koje nije predstavljeno ne postoji. Postoje samo dobro i loše obaviješteni izvori. I postoji testno vozilo koje je juče snimljeno na cesti.
Ni sadašnja Octavia nije kompaktno auto. Ona je samo napravljena na platformi golfa (koji jeste kompakt). MQB platforma rješava taj problem jer je varijabilna (budući Polo i budući Passat će biti napravljeni na istoj toj platformi). Svakome ko je upućen u ovu temu je jasno da Octavia 3 neće imati nikakve veze sa kompaktnom klasom, osim možda tebi - ali to nije moj problem.
Maystor

#25 Re: Škoda Octavia III

Post by Maystor »

goran16v wrote:... s tim da se slazem sa pitenjem sta ce biti sa Superbom dok ga (i ako) ne liferuju u klasu vise...
Gorane, u autoindustriji nema kafanske priče "šta će mu ovo - šta će mu ono". Ne znam je li ti poznata činjenica da je Volkswagen (ne tako davno) imao na tržištu istovremeno Golfa karavan i Boru karavan, pa ti meni reci šta će im to dvoje.

Superb će otići (pola) klase gore, ali kad dođe novi model. Ovaj ostaje, biće par centimetara duži od Octavie 3 i par procenata skuplji i to je to. U čemu je problem?
Locked