Ja sam na Volvu V50 prije par godina imao isti problem kada su crkle tri od pet brava na autu. Sreća da sam nekako to u F-Autocentru sredio i platio jednu bravu dok je servis pod garancijom pokrio dvije brave.530i wrote:Hmm...a kad smo mi to mjerilo bilo čega, osim negativnih stvari? Škoda je solidan auto, ali uzeo bih samo Superba. Ostali su mi neudobni toliko da bi im teško pomogla i cijena niža za koju hiljadu. Meni moj komoditet nema cijenu.goran16v wrote: Nije problem naci auto slicnog cjenovnog razreda koji je u necemu (daleko) bolji od Fabije ali je tesko naci auto tog cijenovnog razreda koji je za naseg covjeka u cjelini bolji od Fabie. Opet cu biti sarkastican, kako to da je tako dobro prodaje kad je preskupa i kad toliko ne valja?!
Ovo naprosto nije tačno.goran16v wrote:Posto imam nekog iskustva i posto sam uporedo bio zaduzen iza odrzavanje i Fabia i direktne konkurencije slicnog godista (npr. Clio 1,2, 1,2 16v, 1,4 16v, 1,6e) odrzavanje Fabie je jefrinije, bilo u ovlastenom servisu, bilo u neovlastenom sa zamjenskim dijelovima i da se manje kvare.
Prvi servis Fabije (nakon godinu dana) = negdje oko 190KM
Prvi servis direktnog cjenovnog konkurenta (isti uslovi) = 85KM
Matematika je prosta stvar...a to da li se manje kvare je takođe upitno. Konkretna fabija je već dva puta bila u servisu zbog problema sa daljinskim zaključavanjem i na kraju su rekli "dođite opet ako se isto pojavi da mijenjamo komplet bravu i elektroniku". Dakle, mogu ostati bez zaključavanja auta bilo kad i bilo gdje. Solidan minus. Crkle su još i dvije sijalice. Ovaj drugi ama baš ništa.
Škoda Fabija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Drvosjeca iz Dejcica
#51 Re: Škoda Fabija
-
citroen xm
#52 Re: Škoda Fabija
Ma pusti maglenke, amortizere i slično. To nije redovno održavanje i to nisu godišnji kvarovi. Ako gledamo auto samo tako kao što ti gledaš Fabiu, onda je daleko najboji izbor za BiH kupca Dačija. Čak u mnogim stvarima daleko ispred Škode za BiH kupca.goran16v wrote:Posto imam nekog iskustva i posto sam uporedo bio zaduzen iza odrzavanje i Fabia i direktne konkurencije slicnog godista (npr. Clio 1,2, 1,2 16v, 1,4 16v, 1,6e, ili Fiesta za Zetec i Duracet motorim) odrzavanje Fabie je jeftinije, bilo u ovlastenom servisu, bilo u neovlastenom sa zamjenskim dijelovima i manje se kvare. Samo primjer, zamjenski amortizer 5. vrata za Forda je 54 KM, za Fabiu 24 KM u istoj prodavnici. Original maglenka za Fabiu u ovl. servisu 68 KM, zamjenska za Renaulta (Espace/Clio) 80 KM. Nedavno sam na Clio II ph1 1,4 16v na 105k km zamjenio sva 4 lezaja, hladnjak sam od sebe curi, a na drugom Clio II ph2 1,2 zamjenio na 100k km na trapovima sve osim opruga, amortizera i spona, sto ni na jednog Fabiji nisam morao na 200k km. Bobine i slicne disicpline da ne spominjem...citroen xm wrote: A što se tiče održavanja, nije ništa jeftinija od konkurencije. A što se kvarova tiče sve je to tu negdje. A bar za mene je važnije da je auto udobno i da ima bolji motor, nego da li ću u toku godine imati jedan kvar manje ili više nego kod konkurencije.
Vise puta dokazano, a prodaja najbolje pokazuje, da su za prosjecnog be-ha kupca udobnost i broj KS naspram ostalih faktora (koji prije svega imamu veze sa novcanim izdacima - ustedom) daleko manje bitni. Ovo boldirano sto si napisao je ubleha za citanke - tako se otprilike tjese ljudi ciji je brz i udoban auto vise u sevrisu nego ispred kuce.
-
goran16v
#53 Re: Škoda Fabija
Klasika, kad se neko, za koga se predpostavlja da zivi i radi u BiH, raspituje za auto za koji se predpostavlja da ce voziti i odrzavati u BiH, i kad se, kao odgovor na raspitivanje, podjele pozitivna iskustva o tom autu za koji se ispostavi da je najprodavaniji u BiH, a k tome ima veze sa VW-om, onda se kojekakvi strucnjaci tj kontrasi koji to jednastavno ne mogu otrpiti jave sa pricom "*ebo nas, nasu drzavu i nase podatke" i sl treba to gledati globalno ili pocnu o autima nevezanim za temu (isti 530i je sa Puntom i na isti nacin i sa istom "j*ebo ti nas pricom" i nicim izazvan trolao proslu temu o Fabiji). Kad prica ne odgovara lokalno odmah se prelazi na globalno.530i wrote:Uzorak od par stotina auta VS uzorak od par hiljada, desetina hiljada, da ne kažem miliona. I ti ubjeđuješ nekoga da je uzorak od par stotina jedini mjerodavan. Dosta sa tim ublehama, kao i sa ostalim ublehama.
Ovdje se razgovara o Fabiji u BiH i uzorak od 6 kom, a ne stotinu ce biti relevantniji od tih tvojim miliona komada sve dok tih 6 komada bude najprodavaniji auto u BiH.
Ako ti se prica ne svidja, nadjes sebi odgovarajuci forum i temu pa pisi brate o milionima, trilionima, a nas sto smo mjerilo za negativno pusti da pisemo o par stotina.
-
goran16v
#54 Re: Škoda Fabija
Cuj pusti maglenke, amortizere i slicno, sve se kvari i sve se popravlja. Ja ne znam nikog ko je sabirao troskove pa odvajao redovne od neredovnih ili sta je alternativa, kad cikne staklo fara, bobina, lezaj ili auspuh, da ugradim filter zraka umjesto njih, a kad hekne TPS senzor da ga zamjenim filtreom za ulje?citroen xm wrote: Ma pusti maglenke, amortizere i slično. To nije redovno održavanje i to nisu godišnji kvarovi. Ako gledamo auto samo tako kao što ti gledaš Fabiu, onda je daleko najboji izbor za BiH kupca Dačija. Čak u mnogim stvarima daleko ispred Škode za BiH kupca.
Last edited by goran16v on 15/06/2012 20:35, edited 1 time in total.
-
530i
#55 Re: Škoda Fabija
Hajde da se držimo teme - Fabija. Konstantno hvališ neudobnost i slabe osnovne benzinske motore. Zanimljivo. HTP motor je dobar do nekih 3000 obrtaja, onda umire kao kakav turbo dizel. Dinamika vožnje poslaba.
Za održavanje, za šta mi btw. nisi replicirao, objasnio ti je citroen xm.
A, u pravu si za to jebo našu državu. BiH nema nikakv legitimitet ni po osnovu smiješnog tržišta automobila, niti po osnovu bilo kakve tehničke kulture, niti po osnovu cesta...da se ne lažemo. Volio bih i ja da je drugačije. Tu priča pada u vodu. Priča o Škodi nastavak je mita o TAS-u koji su vješto iskoristili za plasiranje priče među raju, povlaštenom prodajom nazovisklopljenih škoda u Vogošći (plaćao se samo porez)...ništa ta auta nisu bolja od ocjene solidno, kao što sam rekao sa izuzećem superba. Kome odgovara neudbonost, slabija ponuda prostora, slabi motori (HTP) - samo naprijed...sto ljudi, sto ćudi.
A, u pravu si za to jebo našu državu. BiH nema nikakv legitimitet ni po osnovu smiješnog tržišta automobila, niti po osnovu bilo kakve tehničke kulture, niti po osnovu cesta...da se ne lažemo. Volio bih i ja da je drugačije. Tu priča pada u vodu. Priča o Škodi nastavak je mita o TAS-u koji su vješto iskoristili za plasiranje priče među raju, povlaštenom prodajom nazovisklopljenih škoda u Vogošći (plaćao se samo porez)...ništa ta auta nisu bolja od ocjene solidno, kao što sam rekao sa izuzećem superba. Kome odgovara neudbonost, slabija ponuda prostora, slabi motori (HTP) - samo naprijed...sto ljudi, sto ćudi.
-
goran16v
#56 Re: Škoda Fabija
Ne hvalim, procitaj sve jos jednom, nego jednostavno konstatujem da je i sa osnovnim motorima (slabim u odnosu na sta?) i sa udobnoscu kakva jeste ukupno gledajuci Skoda Fabia za prisjecnog vozaca i kupca auta te klase i u tom cjenovnom rangu odlican auto sto i prodaja govori.530i wrote:Hajde da se držimo teme - Fabija. Konstantno hvališ neudobnost i slabe osnovne benzinske motore. Zanimljivo. HTP motor je dobar do nekih 3000 obrtaja, onda umire kao kakav turbo dizel. Dinamika vožnje poslaba.
Za odrzavanje ti nemam sta replicirati, jer za razliku od tebe i xm-a, ja jesam uporedno odrzavo i Fabije i konkurenciju, a vi niste, tako da stvarni ne znam ko bi tu kome sta mogao objasniti.
Tacno je to sto pises o stanju u drzavi ali ti ili zivis u Svicarskoj pa vazis o cestama i tehnickoj kulturi ili je za tebe David Copperfield mala maca, jer si ti izgleda jedini covjek koji zivi i radi u BiH, a auto (ako ga ima) kupuje, koristi, odrzava, vozi i proda u inostranstvu gdje je Superb prosjek, pa da ti se *ebe kako stvari stoje u drzavi. Naravno, ne prodaje se Skoda dobro ni slucajno zbog toga sto je eventualno dobra (fola radi pogledaj prodaju u EU) nego iskljucivo zbog mita o TAS-u i povlastenom polozaju prije 10-15 god.
- basicm
#57 Škoda Fabija
Ma pricajte sta zelite ali Fabia je odlican auto, i veoma kvalitetan.
- nosara
#58 Re: Škoda Fabija
U odnosu na sta...?530i wrote:Hajde da se držimo teme - Fabija. Konstantno hvališ neudobnost i slabe osnovne benzinske motore. Zanimljivo. HTP motor je dobar do nekih 3000 obrtaja, onda umire kao kakav turbo dizel. Dinamika vožnje poslaba.
Skoda je mrak firma, ima svega za svaciji dzep, a fabija je buduca legenda... Tako tvrde ovi pederi sa zapada...
...uzeo bih samo Superba... Meni moj komoditet nema cijenu
Legendarno...
-
citroen xm
#59 Re: Škoda Fabija
To što ti navodiš može da se pokvari, a ne mora nikada. Daj cijene redovnog održavanja, servisa, zamjene filtera, ulja, pločica, remenja.....goran16v wrote:Cuj pusti maglenke, amortizere i slicno, sve se kvari i sve se popravlja. Ja ne znam nikog ko je sabirao troskove pa odvajao redovne od neredovnih ili sta je alternativa, kad cikne staklo fara, bobina, lezaj ili auspuh, da ugradim filter zraka umjesto njih, a kad hekne TPS senzor da ga zamjenim filtreom za ulje?citroen xm wrote: Ma pusti maglenke, amortizere i slično. To nije redovno održavanje i to nisu godišnji kvarovi. Ako gledamo auto samo tako kao što ti gledaš Fabiu, onda je daleko najboji izbor za BiH kupca Dačija. Čak u mnogim stvarima daleko ispred Škode za BiH kupca.
Zbog tih maglenki, amortizera gepeka i sličnih zezancija sam i naglasio ono "jedan kvar više ili manje godišnje", a još pri navođenju cijena obavezno se svi hvatate zamjenskih dijelova dok sa druge strane govorite cijenu originalnih. Dajte poređenje cijena originalnih dijelova.
I još ako uzmeš da od evropske konkurencije samo VW grupa u evropi do sada koristi trocilindrične motore što je smiješno. Vidim sada ih uvodi i PSA što je po meni totalno manito i ja takav motor nikad ne bi uzeo. Druga stvar su neki napredni motori kao što je Fiat-ov novi dvocilindraš. Svaka čast nekadašnjim bokserima sa dva cilindra, ali u novom autu sa dosta opreme staviti tri cilindra je ludost.
-
goran16v
#60 Re: Škoda Fabija
Koliko puta si imao auto kojem osim redovnih sevisa bas nikad nista nisi morao zamjeniti i popraviti? Ja - nikad. Cijene redovnog odrzavanja su vrlo slicne, nazalost nemam kod sebe nijedan racun da uporedim, a razlike u servisima su u tome sta je predvidjeno u kom servisnom intervalu i od tacnog modela, dok je radni sat u prosjeku (vise ovl. servisa za istu marku vc konkurencija) isto kosta.citroen xm wrote:
To što ti navodiš može da se pokvari, a ne mora nikada. Daj cijene redovnog održavanja, servisa, zamjene filtera, ulja, pločica, remenja.....
Zbog tih maglenki, amortizera gepeka i sličnih zezancija sam i naglasio ono "jedan kvar više ili manje godišnje", a još pri navođenju cijena obavezno se svi hvatate zamjenskih dijelova dok sa druge strane govorite cijenu originalnih. Dajte poređenje cijena originalnih dijelova.
I još ako uzmeš da od evropske konkurencije samo VW grupa u evropi do sada koristi trocilindrične motore što je smiješno. Vidim sada ih uvodi i PSA što je po meni totalno manito i ja takav motor nikad ne bi uzeo. Druga stvar su neki napredni motori kao što je Fiat-ov novi dvocilindraš. Svaka čast nekadašnjim bokserima sa dva cilindra, ali u novom autu sa dosta opreme staviti tri cilindra je ludost.
To sto je tebi 3-cilindras smijesan, sta je mahnito, a sta nije i sta bi ti uzeo je kao i to da je VW 3-cilindras smijesan a Fiatov 2-cilindras napredan je iskljucivo tvoje misljnje, koje postujem ali nikako opceprihvacen fakt. Kad se pojavio i ja sam bio skeptik prema HTP motoru, ali kad smo navrat-na nos kupili Fabiu 1,2 HTP kavaran i kad je za 10 mj zgazila 100k km bez ijedne greske (svaki dan 5 ljudi dodje i ode u Zenicu, a u medjuvremenu se koristi na terenu) onda sam skinuo kapu tom motoru, bez obzira sto nema puno KS.
-
citroen xm
#61 Re: Škoda Fabija
Naravno da se kvari, ali neću kupiti Fabiu zato što joj maglenka i to zamjenska košta 20 KM manje nego za neki drugi automobil. Zbog toga joj je neki drugi dio skuplji. Sve je to u pet deka. Valjda postoje i neke druge stvari bitnije za jedan automobil pa makar se vozio i u BiH. Ja sam se u fabiji vozio samo u gradu. Što se tiče udobnosti, meni je 300 km u Pasatu 5+ prisjelo, a mogu tek misliti kako je u Fabiji na istoj toj kilometraži uz dodatno kilav motor. E zbog osjećaja posle tih 300 KM ili 100 nebitno, ta razlika u cijeni dijelova koji se kvare jednom u 100000 km je totalno nebitna.
Kada sam rekao za tri cilindra nisam mislio na izdržljivost i da neće pregurati 100 hiljada km. Pa svaki današnji motor će izgurati bar 200000 bez većih problema. Mislio sam na neravnomjeran rad, užasan zvuk, nisku snagu i sve ono što konkurencija nudi bolje kroz istu zapreminu spakovanu u 4 cilindra.
Kada sam rekao za tri cilindra nisam mislio na izdržljivost i da neće pregurati 100 hiljada km. Pa svaki današnji motor će izgurati bar 200000 bez većih problema. Mislio sam na neravnomjeran rad, užasan zvuk, nisku snagu i sve ono što konkurencija nudi bolje kroz istu zapreminu spakovanu u 4 cilindra.
-
530i
#62 Re: Škoda Fabija
U odnosu na cjenovnu konkurenciju.nosara wrote:U odnosu na sta...?530i wrote: Kome odgovara neudbonost, slabija ponuda prostora, slabi motori (HTP) - samo naprijed...sto ljudi, sto ćudi.
- nosara
#63 Re: Škoda Fabija
Na primjer...?530i wrote:U odnosu na cjenovnu konkurenciju.nosara wrote:U odnosu na sta...?530i wrote: Kome odgovara neudbonost, slabija ponuda prostora, slabi motori (HTP) - samo naprijed...sto ljudi, sto ćudi.
-
Adoxxx
#64 Re: Škoda Fabija
Koliko sam mogao skontati, jedina fabija koja valja je 1.9 TDI
-
530i
#65 Re: Škoda Fabija
nosara wrote: U odnosu na sta...?
530i wrote:U odnosu na cjenovnu konkurenciju.
To se sam raspitaj...sramota mene da napišem, optužit ćete me da se šprdamnosara wrote:Na primjer...?
- nosara
#66 Re: Škoda Fabija
Ja mislio da imas pojma...530i wrote:nosara wrote: U odnosu na sta...?530i wrote:U odnosu na cjenovnu konkurenciju.To se sam raspitaj...sramota mene da napišem, optužit ćete me da se šprdamnosara wrote:Na primjer...?
- Medonjaa
#67 Re: Škoda Fabija
za one koji ne traže od motora skoro ništabasicm wrote:Ma pricajte sta zelite ali Fabia je odlican auto, i veoma kvalitetan.
kad bi odlični TSI 86 KS davali za 17.000 KM sa dobrom opremom e onda bi to bio odličan auto, best buy
ovako sa ovom ragom trocilindrašem od 60 KS koji ima kamionsko ubrzanje od 17 sekundi na 100 km/h, mogu zamislit kakva su međuubrzanja (da je jedan moderni šleper odere ko mačku)
http://www.auto-types.com/skoda-fabia-1 ... 58439.html
to je loše
-
kikic
#68 Re: Škoda Fabija
Za koliko bi se mogao kupiti jedan ovakav automobil sa pocetka teme, sa najslabijim motorom, do neki 5 goxina, 50000 km?
- Medonjaa
#69 Re: Škoda Fabija
skoro kod mene jaro kupio 2008. sa 50.000 km za 10.500 KM, inače sa 70 KS dakle ona jača verzija 1.2 motorakikic wrote:Za koliko bi se mogao kupiti jedan ovakav automobil sa pocetka teme, sa najslabijim motorom, do neki 5 goxina, 50000 km?
2007. može biti nešto ispod 10.000, uostalom prelistaj ponudu Fabia na PIK-u
-
milojicabrzi
#70 Re: Škoda Fabija
[quote]kad bi odlični TSI 86 KS davali za 17.000 KM sa dobrom opremom e onda bi to bio odličan auto, best buy[quote]
Upravo tako!
Potpis!
Pecat!
Upravo tako!
Potpis!
Pecat!
-
goran16v
#71 Re: Škoda Fabija
Evo ja sam se raspitao. Redosljed je direktna konurencija: Fabija; Clio; Fiesta; Punto530i wrote:
To se sam raspitaj...sramota mene da napišem, optužit ćete me da se šprdam
Medjuosovinski razmak (mm): 2465; 2575; 2948; 2511
Sirina putnickog prostora napprijed (mm): 1380; 1380; 1285, 1295
Sirina putnickog prostora nazad (mm): 1384; 1343; 1245;
Visina putnickog prostora naprijed mm): 989; 907; 985, 930
Visina putnikog prostora nazad (mm): 994; 861; 855; 910
Zapremina prtljaznika (lit): 300; 288; 281; 275
Naravno da bi se bilo sramota... Ne brini necemo te optuziti da se sprdas vec da dokazati da lupetas napamet. Jer Fabia, ne samo na ne nema slabiju ponudu prostora, kako tvrdi jedan "priznati strucnjak i znalac", nego je jedina od pomenutih standardno ima 5. vrata, najveci gepek, najsiru kabinu naprijed i nazad, te najvise prostora naprijed i nazad. Nazalost podatke za prostor za noge naprijed i nazad sam uspio naci samo za Clia. Bilo bi interesantno ako to neko ima da uporedimo jer Skoda ima najkraci medjuosovinki razmak, a ne bi me cudilo da nema najmanje prostora za noge.
Vjerovatno je za ove pdatke kriv mit o TAS-u i Imamoviceve povlastice.
-
Jay Gatsby
#72 Re: Škoda Fabija
A koja inače firma ili proizvođač daju turbobenzinca s 90-ak konja sa dobrom opremom za 17.000 KM da odem kupiti jednog?milojicabrzi wrote:kad bi odlični TSI 86 KS davali za 17.000 KM sa dobrom opremom e onda bi to bio odličan auto, best buy
Upravo tako!
Potpis!
Pecat!
- nosara
#73 Re: Škoda Fabija
A koji to proizvodjac daje takvu ponudu, da mu i ja turim pecat...?milojicabrzi wrote:kad bi odlični TSI 86 KS davali za 17.000 KM sa dobrom opremom e onda bi to bio odličan auto, best buy
Upravo tako!
Potpis!
Pecat!
Kako bi tek super bilo da je dzaba...?
-
Jay Gatsby
#74 Re: Škoda Fabija
I najveća provala mi je prevoj Ivan. On izgleda dođe kao mitska planina koju ne možeš savladati ako nemaš barem 200 KS i obrtni moment barem 400 Nm. Sve ispod toga su niškorisni automobili. Isto kao da se do jučer nismo vozili u Jugu 45, Golfu 1.3, Escortu 1.3, Ladama, Stojadinima i inim prometalima tim istim "planinskim masivom".
Fabija 1.2 sa 60 KS za lovu za koju se prodaje i s opremom koju ima je dobra, vrlo solidna, kupovina. I automobil je takav.
Fabija 1.2 sa 60 KS za lovu za koju se prodaje i s opremom koju ima je dobra, vrlo solidna, kupovina. I automobil je takav.
-
goran16v
#75 Re: Škoda Fabija
Mozda bi bi bilo bolje da daju 12.000 ili za 8.000 KM?Medonjaa wrote: kad bi odlični TSI 86 KS davali za 17.000 KM sa dobrom opremom e onda bi to bio odličan auto, best buy