Pa onda znas da samo voziti i biti vozen nedovoljno da procjenis da li je auto, ukljucujuci i pomenutu Fabiu opcenito dobar a pogotovo da li je/nije preskup i da li se za te pare moze kupiti bolji ili ne (a upravo si to napisao), jer osim tih "vozacko-vozno-tehnickih osobina"i karakteristika u ocjenu o autu ulaze i "kupi-odrzavaj-popravljaj-budi vidjen-mazni trebu-prodaj" komponenta.citroen xm wrote:Pa nemam iskustva kao vlasnik, ali sam se vozio i vozio sam i staru i novu tako da valjda mogu da prosudim. Ali komentarisati o zahvalnosti i održavanju ne mogu jer nisam posjedovao niti jednu.
Škoda Fabija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v
#26 Re: Škoda Fabija
- drndalo
#27 Re: Škoda Fabija
Jastaradi, zaduzili su se da kupe Japanaca i Francuza, a da su kupovali Nijemce i Cehe, to bi placali cash-om, a ne kreditima... Stvarno poredis kruske i lubenice...nosara wrote:Kad si bio u zagabriji jesi li vidio 50 milijardi eVra duga...?
- nosara
#28 Re: Škoda Fabija
drndalo wrote:Jastaradi, zaduzili su se da kupe Japanaca i Francuza, a da su kupovali Nijemce i Cehe, to bi placali cash-om, a ne kreditima... Stvarno poredis kruske i lubenice...nosara wrote:Kad si bio u zagabriji jesi li vidio 50 milijardi eVra duga...?
Gdje ti vidis kruske i lubenice...?Uglavnom cim vidis Golfa II sa MP3 plejerom skupljim od auta kod nas sve ti je jasno. Ja bio do Zagreba prosli tjedan i trudio sam se da vidim II ali tesko tek poneki ima
- basicm
#29 Re: Škoda Fabija
Fabia je odlicno auto! Imali smo sluzbenu 1.9 TDi PD, ja sam je vozio na servise, presla 190 hiljada kad smo je mijenjali staro za novo, i vlasnik salona je ostavi kcerki jer je tako dobra bila. Nikad osim redovnog servisa nista, osim neke spojnice na crijevu od klime koje je pokrila garancija. Rezim voznje je bio "sluzbeni", najmanje 15 ruku je vozalo, auto je otislo kao novo. Definitivno best buy za BiH u bilo kojoj varijanti. Inace smatram Skodu best buy u svim klasama.
- drndalo
#30 Re: Škoda Fabija
@nosara
Kruske i lubenice vidim u tome sto covjek kaze da je u ZAG vidio svega, ali da NEMA toliko opcinjenosti Njemackim proizvodima kao kod nas, a ti ga pitas je li vidio zaduzenost od 50 Milijardi ?
Ako suse zaduzili toliko, a nisu, za auta, a auta nisu Nijemci, onda ispda da su se zaduzili za Japance i Francuze...
Kruske i lubenice vidim u tome sto covjek kaze da je u ZAG vidio svega, ali da NEMA toliko opcinjenosti Njemackim proizvodima kao kod nas, a ti ga pitas je li vidio zaduzenost od 50 Milijardi ?
Ako suse zaduzili toliko, a nisu, za auta, a auta nisu Nijemci, onda ispda da su se zaduzili za Japance i Francuze...
- Dr.Mr.Fr.
#31 Re: Škoda Fabija
Posjedovao isto, 1.2 HTTP, sa 64 KS, 4 covjeka i upaljena klima ne mogu uz Vraca, po meni jedina mana, ostalo sve 5 
Last edited by Dr.Mr.Fr. on 15/06/2012 14:07, edited 1 time in total.
- nosara
#32 Re: Škoda Fabija
drndalo wrote:@nosara
Jos jednom citiram dio njegovog posta na koji sam se referirao...
Nadam se da je jasnije...Uglavnom cim vidis Golfa II sa MP3 plejerom skupljim od auta kod nas sve ti je jasno. Ja bio do Zagreba prosli tjedan i trudio sam se da vidim II ali tesko tek poneki ima
-
goran16v
#33 Re: Škoda Fabija
Skoda, kao i Dacia, kao pa i turski Renault i ostali slicni automobili te stari modelu u prodaji paralelno s novim su osmisljeni upravo za trzista zemalja u "tranziciji" kakva smo mi. Skoda ni po cemu pojedinacno nije najbolja, ali kad se uzmu svi parametri auta, a zatim drustva i zemlje, infrastrukture, mentalteta, standarda, platezne moci itd za nasu zemlju i za okolinu se ipak moze reci da je Skoda best buy ili je vrlo blizu tome.basicm wrote:Fabia je odlicno auto! Imali smo sluzbenu 1.9 TDi PD, ja sam je vozio na servise, presla 190 hiljada kad smo je mijenjali staro za novo, i vlasnik salona je ostavi kcerki jer je tako dobra bila. Nikad osim redovnog servisa nista, osim neke spojnice na crijevu od klime koje je pokrila garancija. Rezim voznje je bio "sluzbeni", najmanje 15 ruku je vozalo, auto je otislo kao novo. Definitivno best buy za BiH u bilo kojoj varijanti. Inace smatram Skodu best buy u svim klasama.
-
goran16v
#34 Re: Škoda Fabija
Vjeruj mi da ni 75 KS koje sam vozio nekad, pa i 80 KS, koje vozim sad, doduse tezih sa 4 covjeka i klimom uz Vraca nisu nista bolji!Dr.Mr.Fr. wrote:Posjedovao isto, 1.2 HTTP, sa 64 KS, 4 covjeka i upaljena klima ne mogu uz Vraca, po meni jedina mana, ostalo sve 5
-
Miro Spiro
- Grijem se na: toplotna pumpa
- Vozim: Jensen Interceptor
#35 Re: Škoda Fabija
nosara wrote:
Nadam se da je jasnije...Uglavnom cim vidis Golfa II sa MP3 plejerom skupljim od auta kod nas sve ti je jasno. Ja bio do Zagreba prosli tjedan i trudio sam se da vidim II ali tesko tek poneki ima
Sto reci koju posluku porati
Ocito ne znas citati izmedju redova. Ali evo da ti ja procitam. Nevezano za Fabiu imam i ja jednu u obitelji 1.9 ali necemo vise o autu nego o tome kako se II sa MP3 plejerom i USB -om za stick prodaje za koliko????.Takav auto nadjes u okolnim zemljama za maksimum 1,500KM ali ne kod nas kod nas je oko 3-6.000
P.S
Kredit moras dici i za nijemca i za ceha i oni su skupi cak gledajuci sto se dobije u paketu i preskupi.
- nosara
#36 Re: Škoda Fabija
Kakvo citanje izmedju redova i koji kurac... Voze bolja i skuplja auta i zato su u mom kurcu... I tacka...Miro Spiro wrote:nosara wrote:
Sto reci koju posluku porati![]()
Ocito ne znas citati izmedju redova. Ali evo da ti ja procitam. Nevezano za Fabiu imam i ja jednu u obitelji 1.9 ali necemo vise o autu nego o tome kako se II sa MP3 plejerom i USB -om za stick prodaje za koliko????.Takav auto nadjes u okolnim zemljama za maksimum 1,500KM ali ne kod nas kod nas je oko 3-6.000to je opcinjenost nijemcom za razliku od nasih okolnih komsija gdje se svasta nalazi na ulicama.
P.S
Kredit moras dici i za nijemca i za ceha i oni su skupi cak gledajuci sto se dobije u paketu i preskupi.
Od ove fraze mi se povraca... Bljak...!Sto reci koju posluku porati
- pajero
#37 Re: Škoda Fabija
Na ove teme majke mi neko moze upisati doktorat. Naslov teme i prvi post je jedino sto bude vezano za temu sve ostalo (cast izuzecima) moze se brisati! Preko Megana, Golfa II, Zagreba, kupovne moci Bosanaca i hercegovaca do "skupog" MP3 player-a!!! I tako svaka tema!!!
Kako god, ja sam vlasnik jedne Fabie mkII, 1,2 51kw, 2007 godiste, Ambient oprema kupljena u januaru 2008 godine u Auto Agentu. Odrzavana redovno u tom ovlastenom servisu. Ja je vozim zadnjih 7 000km. Uradio redovni servis na 90 000km. Fabia je ispunila sva moja ocekivanja do sada. Treba mi mali gradski autic, sa solidnom potrosnjom, klimom i auto koje ce me odvuci na more 4-5 puta godisnje i to je to. Da motor moze jaci, moze! Da bi mogla biti udobnija, mogla bi! Ali koliko para toliko muzike. Eto to je iz prve ruke, ako mogu jos nekako pomoci...

Kako god, ja sam vlasnik jedne Fabie mkII, 1,2 51kw, 2007 godiste, Ambient oprema kupljena u januaru 2008 godine u Auto Agentu. Odrzavana redovno u tom ovlastenom servisu. Ja je vozim zadnjih 7 000km. Uradio redovni servis na 90 000km. Fabia je ispunila sva moja ocekivanja do sada. Treba mi mali gradski autic, sa solidnom potrosnjom, klimom i auto koje ce me odvuci na more 4-5 puta godisnje i to je to. Da motor moze jaci, moze! Da bi mogla biti udobnija, mogla bi! Ali koliko para toliko muzike. Eto to je iz prve ruke, ako mogu jos nekako pomoci...
- nosara
#38 Re: Škoda Fabija
Ovo je podatak koji se odnosi na hrvatsku, u kojoj, za razliku od glupih bosanaca, njemacki automobili nisu na cijeni...Najprodavanija marka je i dalje Volkswagen koji u ovako teškim uvjetima na tržištu ima pravo slaviti, jer jedini bilježi rast prodaje i skoro rekordni udio na tržištu. VW je u prva četiri mjeseca 2011. prodao 1558 automobila s udjelom na tržištu 10,7 posto, a u prva četiri mjeseca 2012, prodaja je skočila na 1733 automobila i povećao se udio na tržištu na visokih 12,94 posto.
- nosara
#39 Re: Škoda Fabija
Zar se ne raspada uz Ivan...? Pricaju strucnjaci da uzbrdo moze samo slep-sluzbom...pajero wrote:Na ove teme majke mi neko moze upisati doktorat. Naslov teme i prvi post je jedino sto bude vezano za temu sve ostalo (cast izuzecima) moze se brisati! Preko Megana, Golfa II, Zagreba, kupovne moci Bosanaca i hercegovaca do "skupog" MP3 player-a!!! I tako svaka tema!!!
Kako god, ja sam vlasnik jedne Fabie mkII, 1,2 51kw, 2007 godiste, Ambient oprema kupljena u januaru 2008 godine u Auto Agentu. Odrzavana redovno u tom ovlastenom servisu. Ja je vozim zadnjih 7 000km. Uradio redovni servis na 90 000km. Fabia je ispunila sva moja ocekivanja do sada. Treba mi mali gradski autic, sa solidnom potrosnjom, klimom i auto koje ce me odvuci na more 4-5 puta godisnje i to je to. Da motor moze jaci, moze! Da bi mogla biti udobnija, mogla bi! Ali koliko para toliko muzike. Eto to je iz prve ruke, ako mogu jos nekako pomoci...![]()
Koliko trosi po gradu, ako vozis opusteno...?
- drndalo
#40 Re: Škoda Fabija
A koliko mjeseci si proslih godina najvece prodaje Opela zaboravio spomenuti ??? I daj vise da idemo daleko od teme, stvarno usrasmo, i sefa, i stanicu, i skretnice, i .......
-
Gost1515
#41 Re: Škoda Fabija
nosara wrote:Ovo je podatak koji se odnosi na hrvatsku, u kojoj, za razliku od glupih bosanaca, njemacki automobili nisu na cijeni...Najprodavanija marka je i dalje Volkswagen koji u ovako teškim uvjetima na tržištu ima pravo slaviti, jer jedini bilježi rast prodaje i skoro rekordni udio na tržištu. VW je u prva četiri mjeseca 2011. prodao 1558 automobila s udjelom na tržištu 10,7 posto, a u prva četiri mjeseca 2012, prodaja je skočila na 1733 automobila i povećao se udio na tržištu na visokih 12,94 posto.
A Opel je inače renomirani proizvođač automobila iz Zimbabvea ...drndalo wrote:A koliko mjeseci si proslih godina najvece prodaje Opela zaboravio spomenuti ??? I daj vise da idemo daleko od teme, stvarno usrasmo, i sefa, i stanicu, i skretnice, i .......
- drndalo
#42 Re: Škoda Fabija
Da, u citatu koji iskljucivo spominje poznatog Zambijskog proizvodjaca VW !
- pajero
#43 Re: Škoda Fabija
Ma jebi ga dam zeni da vozi a ja guram do tenela...hahahahahaanosara wrote:Zar se ne raspada uz Ivan...? Pricaju strucnjaci da uzbrdo moze samo slep-sluzbom...pajero wrote:Na ove teme majke mi neko moze upisati doktorat. Naslov teme i prvi post je jedino sto bude vezano za temu sve ostalo (cast izuzecima) moze se brisati! Preko Megana, Golfa II, Zagreba, kupovne moci Bosanaca i hercegovaca do "skupog" MP3 player-a!!! I tako svaka tema!!!
Kako god, ja sam vlasnik jedne Fabie mkII, 1,2 51kw, 2007 godiste, Ambient oprema kupljena u januaru 2008 godine u Auto Agentu. Odrzavana redovno u tom ovlastenom servisu. Ja je vozim zadnjih 7 000km. Uradio redovni servis na 90 000km. Fabia je ispunila sva moja ocekivanja do sada. Treba mi mali gradski autic, sa solidnom potrosnjom, klimom i auto koje ce me odvuci na more 4-5 puta godisnje i to je to. Da motor moze jaci, moze! Da bi mogla biti udobnija, mogla bi! Ali koliko para toliko muzike. Eto to je iz prve ruke, ako mogu jos nekako pomoci...![]()
![]()
Koliko trosi po gradu, ako vozis opusteno...?
Sto se tice "strucnjaka"...hajmo dalje...
Po gradu trosi DO 8 litara po bordu. Ja nikad nisam koristio tehniku do cepa tako da ako laze bord lazem i ja. Zena vozi svaki dan Sedrenik - Dobrosevici - Sedrenik i bord pokazije od 6,5-7,2l. A to ti je sve opustena voznja jer ona nije za "divljanje"...
-
Gost1515
#44 Re: Škoda Fabija
Da budemo onda načisto, prvo kažeš:
pa ti kontriraš sam sebi:
Pa ti čovjek kao primjer da lidera, logičnodrndalo wrote:@nosara
pa ti kontriraš sam sebi:
pa sa ja samo zapitam odakle je onda taj Opel, drugi najstariji proizvođač auta iz Vaterlanda ...drndalo wrote:A koliko mjeseci si proslih godina najvece prodaje Opela zaboravio spomenuti ??? I daj vise da idemo daleko od teme, stvarno usrasmo, i sefa, i stanicu, i skretnice, i .......
-
citroen xm
#45 Re: Škoda Fabija
E jebem li ga ja, ako sam je vozio i vozio se u njoj valjda mogu da ocijenim njenu startnost, ponašanje na putu, potrošnju, komfor i udobnost ili ti u ovom slučaju neudobnost.goran16v wrote:Pa onda znas da samo voziti i biti vozen nedovoljno da procjenis da li je auto, ukljucujuci i pomenutu Fabiu opcenito dobar a pogotovo da li je/nije preskup i da li se za te pare moze kupiti bolji ili ne (a upravo si to napisao), jer osim tih "vozacko-vozno-tehnickih osobina"i karakteristika u ocjenu o autu ulaze i "kupi-odrzavaj-popravljaj-budi vidjen-mazni trebu-prodaj" komponenta.citroen xm wrote:Pa nemam iskustva kao vlasnik, ali sam se vozio i vozio sam i staru i novu tako da valjda mogu da prosudim. Ali komentarisati o zahvalnosti i održavanju ne mogu jer nisam posjedovao niti jednu.
A što se tiče održavanja, nije ništa jeftinija od konkurencije. A što se kvarova tiče sve je to tu negdje. A bar za meneje važnije da je auto udobno i da ima bolji motor, nego da li ću u toku godine imati jedan kvar manje ili više nego kod konkurencije.
- drndalo
#46 Re: Škoda Fabija
@Gost-e
Fino si ti to spojio u jedan post, ali ako ih posmatras odvojeno, kao sto su pisani, na jednu konstataciju jedan odgovor/provokacija, pa i na drugu isto tako, kako je i bilo pisano, onda dobijes ovo sto sam zadnje rekao jer nisam zelio nista drugo nego kontrirati na proizvoljno iz velikog konteksta izvucenu statistiku o rastu VW-a sa 10,x% na 12.x%...
I ti padas u zamku kao i neki drugi ovdje, kada vam odgovara da je Opel Njemacki proizvodjac, onda ga se spominje i zbraja u prodajne rezultate, kada vem se kaze da je Opel njemacki proizvod u poredjenju sa VW-om, odmah skocite i isucete nozeve uz povik:"Ko Njemacki? Americko sr*a**"...
Moj prvi citat je bio pitanje da li su se u HR toliko zaduzili zbog VW, ostalih Nijemaca, Japanaca, Talijana... I kakve veze to ima sa kompletnim dugom... Sada kada citam taj post, ispada da je covjek mislio na Golf II, mada ga je oznacio samo sa:" II ", sto i nije bas razumljivo, ali taj dio ide meni na dusu...
Fino si ti to spojio u jedan post, ali ako ih posmatras odvojeno, kao sto su pisani, na jednu konstataciju jedan odgovor/provokacija, pa i na drugu isto tako, kako je i bilo pisano, onda dobijes ovo sto sam zadnje rekao jer nisam zelio nista drugo nego kontrirati na proizvoljno iz velikog konteksta izvucenu statistiku o rastu VW-a sa 10,x% na 12.x%...
I ti padas u zamku kao i neki drugi ovdje, kada vam odgovara da je Opel Njemacki proizvodjac, onda ga se spominje i zbraja u prodajne rezultate, kada vem se kaze da je Opel njemacki proizvod u poredjenju sa VW-om, odmah skocite i isucete nozeve uz povik:"Ko Njemacki? Americko sr*a**"...
Moj prvi citat je bio pitanje da li su se u HR toliko zaduzili zbog VW, ostalih Nijemaca, Japanaca, Talijana... I kakve veze to ima sa kompletnim dugom... Sada kada citam taj post, ispada da je covjek mislio na Golf II, mada ga je oznacio samo sa:" II ", sto i nije bas razumljivo, ali taj dio ide meni na dusu...
-
goran16v
#47 Re: Škoda Fabija
Posto imam nekog iskustva i posto sam uporedo bio zaduzen iza odrzavanje i Fabia i direktne konkurencije slicnog godista (npr. Clio 1,2, 1,2 16v, 1,4 16v, 1,6e, ili Fiesta za Zetec i Duracet motorim) odrzavanje Fabie je jeftinije, bilo u ovlastenom servisu, bilo u neovlastenom sa zamjenskim dijelovima i manje se kvare. Samo primjer, zamjenski amortizer 5. vrata za Forda je 54 KM, za Fabiu 24 KM u istoj prodavnici. Original maglenka za Fabiu u ovl. servisu 68 KM, zamjenska za Renaulta (Espace/Clio) 80 KM. Nedavno sam na Clio II ph1 1,4 16v na 105k km zamjenio sva 4 lezaja, hladnjak sam od sebe curi, a na drugom Clio II ph2 1,2 zamjenio na 100k km na trapovima sve osim opruga, amortizera i spona, sto ni na jednog Fabiji nisam morao na 200k km. Bobine i slicne disicpline da ne spominjem...citroen xm wrote: A što se tiče održavanja, nije ništa jeftinija od konkurencije. A što se kvarova tiče sve je to tu negdje. A bar za mene je važnije da je auto udobno i da ima bolji motor, nego da li ću u toku godine imati jedan kvar manje ili više nego kod konkurencije.
Vise puta dokazano, a prodaja najbolje pokazuje, da su za prosjecnog be-ha kupca udobnost i broj KS naspram ostalih faktora (koji prije svega imamu veze sa novcanim izdacima - ustedom) daleko manje bitni. Ovo boldirano sto si napisao je ubleha za citanke - tako se otprilike tjese ljudi ciji je brz i udoban auto vise u sevrisu nego ispred kuce.
Last edited by goran16v on 15/06/2012 17:07, edited 1 time in total.
-
530i
#48 Re: Škoda Fabija
Hmm...a kad smo mi to mjerilo bilo čega, osim negativnih stvari? Škoda je solidan auto, ali uzeo bih samo Superba. Ostali su mi neudobni toliko da bi im teško pomogla i cijena niža za koju hiljadu. Meni moj komoditet nema cijenu.goran16v wrote: Nije problem naci auto slicnog cjenovnog razreda koji je u necemu (daleko) bolji od Fabije ali je tesko naci auto tog cijenovnog razreda koji je za naseg covjeka u cjelini bolji od Fabie. Opet cu biti sarkastican, kako to da je tako dobro prodaje kad je preskupa i kad toliko ne valja?!
Ovo naprosto nije tačno.goran16v wrote:Posto imam nekog iskustva i posto sam uporedo bio zaduzen iza odrzavanje i Fabia i direktne konkurencije slicnog godista (npr. Clio 1,2, 1,2 16v, 1,4 16v, 1,6e) odrzavanje Fabie je jefrinije, bilo u ovlastenom servisu, bilo u neovlastenom sa zamjenskim dijelovima i da se manje kvare.
Prvi servis Fabije (nakon godinu dana) = negdje oko 190KM
Prvi servis direktnog cjenovnog konkurenta (isti uslovi) = 85KM
Matematika je prosta stvar...a to da li se manje kvare je takođe upitno. Konkretna fabija je već dva puta bila u servisu zbog problema sa daljinskim zaključavanjem i na kraju su rekli "dođite opet ako se isto pojavi da mijenjamo komplet bravu i elektroniku". Dakle, mogu ostati bez zaključavanja auta bilo kad i bilo gdje. Solidan minus. Crkle su još i dvije sijalice. Ovaj drugi ama baš ništa.
-
goran16v
#49 Re: Škoda Fabija
Ne mogu da se raspravljam sa ljudima koji pisu bilo sta, cesto i bez ikakvog smisla samo da napisu nesto kontra (obicno bilo cega sto ima veze sa VW-om). Sad odjednom Fabia u BiH nije najprodavaniji auto zato sto je eventualno najbolji omjer ulozeno-dobiveno za prosjecnog be-ha kupca nego zato sto mi mjerilo kad treba kupiti los auto, pa onda isti covjek, koji me BTW proziva da je supra i balansiranje jednom godisnje bacanje para, potegne pricu o udobnosti i Superbu kao da, u najmanju ruku, zadnjih 30 god kupuje iskljucivo aute vise srednje klase od po 50k KM, po mogucnosti sa zracnim ovjesom i nista ispod toga i kao da je Superb nista vise nego prosjecan auto u BiH.530i wrote:Hmm...a kad smo mi to mjerilo bilo čega, osim negativnih stvari? Škoda je solidan auto, ali uzeo bih samo Superba. Ostali su mi neudobni toliko da bi im teško pomogla i cijena niža za koju hiljadu. Meni moj komoditet nema cijenu.goran16v wrote: Nije problem naci auto slicnog cjenovnog razreda koji je u necemu (daleko) bolji od Fabije ali je tesko naci auto tog cijenovnog razreda koji je za naseg covjeka u cjelini bolji od Fabie. Opet cu biti sarkastican, kako to da je tako dobro prodaje kad je preskupa i kad toliko ne valja?!
-
530i
#50 Re: Škoda Fabija
Uzorak od par stotina auta VS uzorak od par hiljada, desetina hiljada, da ne kažem miliona. I ti ubjeđuješ nekoga da je uzorak od par stotina jedini mjerodavan. Dosta sa tim ublehama, kao i sa ostalim ublehama.