Škoda Fabija

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
johntra

#201 Re: Škoda Fabija

Post by johntra »

goran16v wrote: Da skratim pricu i predjem na bitno, ispravio sam ti predhodni post k'o "kontrolni" i vrlo efikasno i jednostavno pokazao da nista od toga sto si kao veliki strucnjak i poznavalac prilika tvrdio - nije tacno. Niti su blizu u prodaji, niti u ponudi modela (Sa Scoutom i Tourom Skoda trenutno nudi 14 modela), niti u ponudi motora (pardnon, Skodinih motora je 10, zaboravio sam 3,2). Ovaj post nema potrebe da"ispravljam" jer nema nijedne cinjenice, samo filozofija i prica napamet.
Ne znam da li to radis u neznanju, ili zato sto mislis da dovoljno znas pa samouvjereno i bez provjere pises napamet, ili pises po principu "sto je babi milo", ili namjerno pises netacne tvrdnje nadajuci da si dovoljan autoritet i da nikome nece pasti napamet da provjeri ne znam, ali to nije ni bitno - bitno je da pises netacne stvari i sad mozes da nastavis sa proricanjem buducnosti, folozofijom, procjenama, analizama itd...
ti možeš samo ispraviti nešto kad neko napiše pisanu grešku ili kad se prebroji kao ja...ostalo ništa nisi ispravio, osim da voliš navoditi podatke o prodajama, padanju cijena...
niko se ovdje ne pravi pametan osim tebe, a ti i dalje nisi ničim dokazao da je Fabia bolja kupovina od Sandera u BiH, osim da si naveo prodajne brojke...a kad ispucaš suhe brojke, onda se hvataš priče o postprodaji...
biraš i dalje šta tebi odgovara, pa na to daješ neke odgovore sa puno cifri...slučaj na ovoj temi je konkretno pitanje o kupovini Megana dizela ili Fabie, koje si tako nonšalatno preskočio..
i da Škoda ima 36 modela, opet je jadna činjenica da prodaje samo duplo više modela od super, uber plastične Dacie, a još ranije su krenuli sa preporodom od jadne Dacie...
haj napiši još koju prodajnu cifru, da se prepadnemo...
citroen xm

#202 Re: Škoda Fabija

Post by citroen xm »

Hvala onome liku što je mislio da mi je šuknuo za subjektivan osjećaj. Samo sjedi u oba modela pa ćeš se uvjeriti da Clio ima više mjesta bez obzira na brojke.
Ajmo sada povratak na Dačija VS Škoda.

Prvo pisalo se o Fabiji, a nejn konkuent je Sandero.

Sandero za 13800 KM nudi: ABS, dva jastuka, 5 vrata, klima, maglenke, podizače i 1.2 16V motor

Fabija za 14500 KM: nema ABS, ništa od elektrifikacije, nema klimu, maglenke iima 1 jastuk i ima 1.2 trocilindrični najslabiji motor.

Samo 1.2 16V motor za vlasnika vrijedi više od 3 ta najslabija HTP motora.

Toliko o poređenju ova dva modela, a sada malo o ponudi Dačije bez teretnog programa:

Modeli: Logan, LOGAN MCV(potpuno različit od običnog logana jer ima i ponudu sa 7 sjedišta i još izmjena), Sandero, Sandero Stepway, Daster, Lodži, Doker. Sve serijski modeli. Dakle 7 modela.

Motori: 1.2 TCE, 1.2 16V, 1.6 8V, 1.6 16V, 1.5 DCI tri verzije(75, 90 i 110 KS). Dakle 7motora.

Dakle 7 aktuelnih modela i 7 motora od firme koja je napunila 8 godina od preporoda.

Da Dačija nije konkurencija Škodi može reći samo zagriženi ljubitelj svega što dolazi iz VW grupe. A šta je bolja kupovina procjenite poredeći cijene.
goran16v

#203 Re: Škoda Fabija

Post by goran16v »

johntra wrote: ti možeš samo ispraviti nešto kad neko napiše pisanu grešku ili kad se prebroji kao ja...ostalo ništa nisi ispravio, osim da voliš navoditi podatke o prodajama, padanju cijena...
niko se ovdje ne pravi pametan osim tebe, a ti i dalje nisi ničim dokazao da je Fabia bolja kupovina od Sandera u BiH, osim da si naveo prodajne brojke...a kad ispucaš suhe brojke, onda se hvataš priče o postprodaji...
biraš i dalje šta tebi odgovara, pa na to daješ neke odgovore sa puno cifri...slučaj na ovoj temi je konkretno pitanje o kupovini Megana dizela ili Fabie, koje si tako nonšalatno preskočio..
i da Škoda ima 36 modela, opet je jadna činjenica da prodaje samo duplo više modela od super, uber plastične Dacie, a još ranije su krenuli sa preporodom od jadne Dacie...
haj napiši još koju prodajnu cifru, da se prepadnemo...
Pa kud ces bolji dokaz da je Fabia bolja kupovina od Sandera od cnjenice da su u istoj klasi, da su orjentisani na istu grupu kupca, i da se Fabija bolje prodaje (da ne idem dalje da je najprodavanija u BiH)???????
Ne znam u kakvoj agoniji moras biti pa pored cinjenice da je odnos u ponudi modela 13:5, a u ponudi motora 10:4 mozes i dalje tvrditi da tu nema zaostajanja.
Za razliki od tebe koji samo nesto predvidjas bez moji odgovori sa puno cifri su jako precizni. To sto ti ne mozes protiv cifrara pa bi od muke grizao auspuh nije moj problem...
Ako bolje procitas vidjeces da dio teme oko Meganea nisam preskocio nego sam nasao da je redovna cijena tog auta 27,5k KM i da postoji itekakav razlog zasto se prodaju za 23,5 (ako ista znas, sto je vrlo upitno, onda znas kakav je tretman u toku na livadi u Barama).
Samo lik u ocaju i koji ne zeli priznati da je pogrijesio moze napisati: "jadna činjenica da prodaje samo duplo više modela"
goran16v

#204 Re: Škoda Fabija

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Hvala onome liku što je mislio da mi je šuknuo za subjektivan osjećaj. Samo sjedi u oba modela pa ćeš se uvjeriti da Clio ima više mjesta bez obzira na brojke.

Sandero za 13800 KM nudi: ABS, dva jastuka, 5 vrata, klima, maglenke, podizače i 1.2 16V motor

Fabija za 14500 KM: nema ABS, ništa od elektrifikacije, nema klimu, maglenke iima 1 jastuk i ima 1.2 trocilindrični najslabiji motor.

Toliko o poređenju ova dva modela, a sada malo o ponudi Dačije bez teretnog programa:

Modeli: Logan, LOGAN MCV(potpuno različit od običnog logana jer ima i ponudu sa 7 sjedišta i još izmjena), Sandero, Sandero Stepway, Daster, Lodži, Doker. Sve serijski modeli. Dakle 7 modela.

Motori: 1.2 TCE, 1.2 16V, 1.6 8V, 1.6 16V, 1.5 DCI tri verzije(75, 90 i 110 KS). Dakle 7motora.

Dakle 7 aktuelnih modela i 7 motora od firme koja je napunila 8 godina od preporoda.

Da Dačija nije konkurencija Škodi može reći samo zagriženi ljubitelj svega što dolazi iz VW grupe. A šta je bolja kupovina procjenite poredeći cijene.
Ja ne znam odalke ti izvlacis podatke ali na zvanicnoj stranici Dacie za BiH su slovom i brojem 4 modela: Sandero, Logan, Logan karavan i Duster te 3 motora: 1,4; 1,6 i 1,5 dCi, ovo za 1,2 TCE je na povjerenje i ja ne znam da je iko jos vidio uzivo modele koje nabrajas? Cak i kad bi otisli u buducnost, po toj racunici Skoda nudi 15 modela i 15 motora, sto je opet duplo i opet ce neko reci "ne zaostaje jer to je jednih duplo vise". Pa i kad uporedimo kroz istoroju, 7 modela i 7 motora poslije 13 godina (ne 9, Renault je kipio Daciu 1999. i ukljucio se u razvoj Supernove) je losiji odnos od 15 modela i 15 motora u 18 godina (1994. god VW postao vecinski vlasnik Skode, tek od 2000. god 10%) zar ne?
Ako ciljas na mene, nikad nisam napisao da je Dacia nije konkurencija Skodi, naprotiv, samo sam skrenuo paznju gdje se tvrdi da ne zaostaje, ali napisati da je cijena pokazatelj sta je dobra kupovina je glupost za anale. Po toj logici i gledajuci iskljucivo cijenu sta je bolja kupovina Maple ful oprema za 16k KM ili osnovni audi A3 s za 40k KM?
Ista poruka kao i za johntru, ako postoji pokazatelj sta je dobra kupovina onda je to broj prodatih i nista vise.
basicm

#205 Škoda Fabija

Post by basicm »

Samo da napomenem da je vec vrijeme da se selimo na drugu temu kako bi je uhelacili, ova je dovoljno uneredjena :)

Fabia i Sandero - Fabia definitivno, a Fabia i Clio je vec da se covjek zamisli.
Ali kod nas na forumu nema sivo,samo crno i bijelo, zato smo dosadni i sami sebi.
johntra

#206 Re: Škoda Fabija

Post by johntra »

goran16v wrote:
Pa kud ces bolji dokaz da je Fabia bolja kupovina od Sandera od cnjenice da su u istoj klasi, da su orjentisani na istu grupu kupca, i da se Fabija bolje prodaje (da ne idem dalje da je najprodavanija u BiH)???????
Ne znam u kakvoj agoniji moras biti pa pored cinjenice da je odnos u ponudi modela 13:5, a u ponudi motora 10:4 mozes i dalje tvrditi da tu nema zaostajanja.
Za razliki od tebe koji samo nesto predvidjas bez moji odgovori sa puno cifri su jako precizni. To sto ti ne mozes protiv cifrara pa bi od muke grizao auspuh nije moj problem...
Ako bolje procitas vidjeces da dio teme oko Meganea nisam preskocio nego sam nasao da je redovna cijena tog auta 27,5k KM i da postoji itekakav razlog zasto se prodaju za 23,5 (ako ista znas, sto je vrlo upitno, onda znas kakav je tretman u toku na livadi u Barama).
Samo lik u ocaju i koji ne zeli priznati da je pogrijesio moze napisati: "jadna činjenica da prodaje samo duplo više modela"
pa ti nikako da skontaš da ima ljudi koji se ne žele povesti za većinom...hebo vas više logika, kud svi, tu će i mali Mujo...znači, glavni ti je argument prodaja i nemaš drugog, čime direktno preskačeš usporedbu ovih modela i onoga šta je bolje...a tu dolazimo na teritoriju tvojih centimetara, koji su sad na strani Sandera, ali to tako lako prešućuješ...
pa normalno da je jadna činjenica da Škoda, iza koje stoji konglomerat i haman najjača autokompanija na svijetu sa 13 modela u ponudi, prodaje samo duplo više modela od Dacie sa pet modela..do sada bi trebali biti ko Renault...kad bude Dacia imala još dva, ta će se razlika još dodatno istopiti...
tih livada i mahinacija kod Bunje se držiš ko pijan plota...to sad znači ako se nekom autu izvadi radio, srednji naslon za ruku ili bilo šta drugo da bi se postigla cijena od 23 i po milje, odmah znači da to auto nije u redu i da će neko u njemu sutra poginuti? za tvoj info, trenutno je ove godine bolja prodaja tog raskupusanog Megana, nego novog Golfa u BiH...zovi CIPS tj. novu IDDEA-u, pa se raspitaj sam...to je još jedan dokaz da kod nas narod voli jeftino, to jeste za što manje para više muzike, što objašnjava dobru prodaju Škode...lafo kvalitetno auto, pa ga svi traže...jes, jes...
nosara

#207 Re: Škoda Fabija

Post by nosara »

johntra wrote:
goran16v wrote:
pa ti nikako da skontaš da ima ljudi koji se ne žele povesti za većinom...hebo vas više logika, kud svi, tu će i mali Mujo...znači, glavni ti je argument prodaja i nemaš drugog, čime direktno preskačeš usporedbu ovih modela i onoga šta je bolje...a tu dolazimo na teritoriju tvojih centimetara, koji su sad na strani Sandera, ali to tako lako prešućuješ...
pa normalno da je jadna činjenica da Škoda, iza koje stoji konglomerat i haman najjača autokompanija na svijetu sa 13 modela u ponudi, prodaje samo duplo više modela od Dacie sa pet modela..do sada bi trebali biti ko Renault...kad bude Dacia imala još dva, ta će se razlika još dodatno istopiti...
tih livada i mahinacija kod Bunje se držiš ko pijan plota...to sad znači ako se nekom autu izvadi radio, srednji naslon za ruku ili bilo šta drugo da bi se postigla cijena od 23 i po milje, odmah znači da to auto nije u redu i da će neko u njemu sutra poginuti? za tvoj info, trenutno je ove godine bolja prodaja tog raskupusanog Megana, nego novog Golfa u BiH...zovi CIPS tj. novu IDDEA-u, pa se raspitaj sam...to je još jedan dokaz da kod nas narod voli jeftino, to jeste za što manje para više muzike, što objašnjava dobru prodaju Škode...lafo kvalitetno auto, pa ga svi traže...jes, jes...
Tebi nekad relevantno nase trziste, nekad nije... :-) Ako skodu ovdje kupuju jer je jeftina, zasto je kupuju u eu...? Tamo ima i jeftinije, i kusato i repato... Ipak, skoda stalno raste... :?

Mora da je nekvalitetna... :D
ned424

#208 Re: Škoda Fabija

Post by ned424 »

Jao jao ljudi sto zakuhaste moze li Skoda uz ivan ili ne moze hahah Imao moj Babo ovakvu haha Skodu i isli svi na more sa svom opremom i na galeriji bruka svega!!!Image
citroen xm

#209 Re: Škoda Fabija

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
citroen xm wrote:Hvala onome liku što je mislio da mi je šuknuo za subjektivan osjećaj. Samo sjedi u oba modela pa ćeš se uvjeriti da Clio ima više mjesta bez obzira na brojke.

Ja ne znam odalke ti izvlacis podatke ali na zvanicnoj stranici Dacie za BiH su slovom i brojem 4 modela: Sandero, Logan, Logan karavan i Duster te 3 motora: 1,4; 1,6 i 1,5 dCi, ovo za 1,2 TCE je na povjerenje i ja ne znam da je iko jos vidio uzivo modele koje nabrajas? Cak i kad bi otisli u buducnost, po toj racunici Skoda nudi 15 modela i 15 motora, sto je opet duplo i opet ce neko reci "ne zaostaje jer to je jednih duplo vise". Pa i kad uporedimo kroz istoroju, 7 modela i 7 motora poslije 13 godina (ne 9, Renault je kipio Daciu 1999. i ukljucio se u razvoj Supernove) je losiji odnos od 15 modela i 15 motora u 18 godina (1994. god VW postao vecinski vlasnik Skode, tek od 2000. god 10%) zar ne?
Ako ciljas na mene, nikad nisam napisao da je Dacia nije konkurencija Skodi, naprotiv, samo sam skrenuo paznju gdje se tvrdi da ne zaostaje, ali napisati da je cijena pokazatelj sta je dobra kupovina je glupost za anale. Po toj logici i gledajuci iskljucivo cijenu sta je bolja kupovina Maple ful oprema za 16k KM ili osnovni audi A3 s za 40k KM?
Ista poruka kao i za johntru, ako postoji pokazatelj sta je dobra kupovina onda je to broj prodatih i nista vise.
Obično u postovima koje ne citiram zaokružim par ljudi tako da se ni ovaj put nisam obraćao samo tebi već svima. :thumbup:
Mislim da sam već ponovio više puta da stranica Dačije nije ažurirana više mjeseci, valjda su se prešaltali na FB gdje su stvarno aktivni. A informaciju za Sandero sam izvukao odavde, od zastupnika Dačije iz Zenice. Pogledaj zadnje pitanje http://www.pik.ba/artikal/2265778/dacia ... ta=pitanja i vidjećeš da sandero 1.2 16V sa klimom, ABS-om, podizačima i maglenkama košta 13950KM ja sam rekao 13800 KM, moja greška za 150. KM). A mogu saznati i na FB-u, nije problem. Što se tiče ostalih modela, oni već postoje, samo još nisu predstavljeni kod nas, a to se ubrzo očekuje.

Na preporod Dačije sam mislio godinu 2004. kada i jeste pravi preporod jer je tada izašao prvi logan, simbol preporoda te marke. Ono prije su samo blijedi pokušaji.

Pusti Maple, to je kineski škart čiji je zastupnik prevario kupce u BiH pa sada nemaju ni servisne podrške, a ni podrške u dijelovima. garanciju da ne spominjem. Naravno da cijena nije pokazatelj svega. Ne mogu reći da je Sandero bolji od Oktavije zato što je jeftiniji. Ali ako poredimo dva najjača konkurenta(Fabija VS Sandero) na tržištu jeftinih novih automobila onda valjda i cijena mnogo govori. A iako su garancije preko 3 godine većinom markentinški trikovi ipak 5 godina ili 150000km kod Dačije znače nešto kao i cijena redovnog servisa od 60KM za bivši 1.4 motor, a valjda ni kod ovog 1.2 nije skuplja puno. Za 1.6 iz Stepveja je 80 KM redovni servis(zamjena ulja, filtera..) Možda je za Fabiju jeftiniji. To stvarno ne znam. Sve to igra veliku ulogu kod kupca koji za malo para traži nov automobil. Ako griješim slobodno recite u čemu. :thumbup:
goran16v

#210 Re: Škoda Fabija

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote:
Tebe handri samo jedna stvar, a to je koji se auto najbolje prodaje jer taj podatak govori sve! Pricu o malom Mujici ostavi za memoare
johntra

#211 Re: Škoda Fabija

Post by johntra »

Ma ne hebe mene nista,nego ti opet selektivno izbjegavas pricu...idi trazi neki link ili brojku da odgovoris citroenu,pa.kasnije idi kod Bunje na livadu,da osmotris situaciju...
goran16v

#212 Re: Škoda Fabija

Post by goran16v »

johntra wrote:Ma ne hebe mene nista,nego ti opet selektivno izbjegavas pricu...idi trazi neki link ili brojku da odgovoris citroenu,pa.kasnije idi kod Bunje na livadu,da osmotris situaciju...
Nemam sta da izbjegavam. Pokusao si biti mangup i strucnjak pa s visoka i na foru prodati pricu tj teoriju o modelima i motorima, ocekivao si da ce to biti uzeti zdravio za gotovo - nije ti proslo, dobio si lekciju, pomiri se s tim...
Da ponovim:
Fabija je najprodavaniji model u BiH, samim time najprodavaniji u svom segmentu i iako je skuplja od Sandera bolje se prodaje i to najbolje pokazuje gdje je bolji omjer ulozeno - dobiveno za prosjecnog kupca u BiH.
Takodjer, Dacia kao brend se moze porediti sa Skodom i ta usporedba kaze, za razliku od tvojih tvrdnji, Dacia zaostaje i po broju modela u po broju motora u ponudi.
Takodjer, Fabia ne zaostaje po ponudi prostora iza konkurencije, kako to opet drugi strucnjak tvrdi, jer joj je unutrasnjost vec od 3 od 4 direktna konurenta pomenuta ovdje. I da joj je veca samo od jednog, a ne od 3, to je dovoljno da se kaze da ne zaostaje.
To je to... Nema dalje...
eeddiinn

#213 Re: Škoda Fabija

Post by eeddiinn »

A po čemu se to dacia i skoda mogu porediti kao brendovi? po broju modela i motora? porediti fabiu i sandera u najjeftinijim varijantama ok ali bilo šta dalje od toga je totalni apsurd. dacia se može skodi suprostaviti samo najjeftinijim varijantama ali nećim većim ili skupljim apsolutno ne jer to i nemaju u ponudi. nemaju direktnog suparnika oktaviji, superbu, a o rs varijantama fabie i oktavie da i nepričamo. prica da skoda prodaje najjeftinije modele bas i nestoji jer dobar dio prodaje skode drži i oktavia, a pogledajte samo na cesti pa 90% je u izvedbi elegance.
Mr.Fundamental

#214 Re: Škoda Fabija

Post by Mr.Fundamental »

eeddiinn wrote:A po čemu se to dacia i skoda mogu porediti kao brendovi? po broju modela i motora? porediti fabiu i sandera u najjeftinijim varijantama ok ali bilo šta dalje od toga je totalni apsurd. dacia se može skodi suprostaviti samo najjeftinijim varijantama ali nećim većim ili skupljim apsolutno ne jer to i nemaju u ponudi. nemaju direktnog suparnika oktaviji, superbu, a o rs varijantama fabie i oktavie da i nepričamo. prica da skoda prodaje najjeftinije modele bas i nestoji jer dobar dio prodaje skode drži i oktavia, a pogledajte samo na cesti pa 90% je u izvedbi elegance.
Upravo tako. Neka ozbiljnija usporedba između Dacije i Škode počinje i završava se kod baznog Sandera i Fabie. Kod viših paketa opreme i ostalih modela, glupo je porediti ove dvije marke, jer je Škoda barem klasu ispred Dacije. Škoda koristi modernu VW tehniku dok se Dacije zasnivaju na staroj renaultovoj tehnici. I to je sasvim ok, i Dacia ima mjesto na tržištu- nju kupuju ljudi koji hoće novo i robusno, ali jeftino auto. Nemaju nikavih specijalnih zahtjeva od auta, ono im služi za prijevoz od A do B, ne pate od imidža marke, nit im treba savremena tehnologija. Tehnološki gledano- nit se Sandero može poredit sa Fabiom, niti Logan sa Oktaviom, niti Duster sa Yetijem. I od tuda je i razlika u cijeni između te dvije marke.
drndalo

#215 Re: Škoda Fabija

Post by drndalo »

Stvarno *erete k'o foke ! Hajde fino procitajte naslov teme !? Skoda Fabija...

Otkud onda vise od 6 strana Yeti-a, Logana, Duster-a, SuperB-a, Octavia??? Ako ista iz Dacie moze biti konkurent Fabia-i, onda je to San(a)dero, i to je covjek i rekao negdje prije 6 strana, a onda su poceli traktati "moj je veci od tvog", "tvoj je veci od njegovog", "njegov je veci od drndalovog", "drndalov je veci od Holmsovog"... :-D

Dakle poredjenje je pocelo izmedju jeftinjaka Fabia HTP vs. Sandero, a kao i svaku temu usraste i sefa, i stanicu, i novi Talgo i Koncar voz, i skretnice, i rekonstruisanu prugu preko Bradine... :run:

Da odgovorim na ovu konstataciju:
Mr.Fundamental wrote:Tehnološki gledano- ...........niti Duster sa Yetijem.
U pravu si da ova 2 ne mogu da se porede, Duster je za Yeti-a ozbiljniji terenac... To ne znaci da je Yeti los, on je samo pravljen za druge stvari... Ali naci ce se vec neko da me demantuje, i da zakljuci da je Yeti u stvari pobjednik Dakara, a mi to ni ne znamo... :cry:

Uh, 1000 MB je ko lutka, da mi je sada jedna muzejska... :thumbup:

Image
pajero

#216 Re: Škoda Fabija

Post by pajero »

Opa sada smo se prebacili na Daciju...napredak! Sta je sljedece Aveo? Corsa? 208?

Ja sam za vikend presao 200km po gradu sa tim 1,2 motorom, upaljenom klimom...i veoma dobro autic ide. Ili sam operisan od "nane mi sam prvi na semaforu", "kad su gume pocele jesti asfalt", "kako sam uzeo levata oko Vjecnice"... :evil:

Onaj ko postavi temu sa naslovom za samo jedno auto nema ovde nikakve sanse...treba postavljati temu samo:

Fabia vs nesto...i ima da se nacita... :mrgreen:
frngla

#217 Re: Škoda Fabija

Post by frngla »

sta ces, sve sumaheri, a do rata svima tristac i skoda 120 l bili vrhunac luksuza...
johntra

#218 Re: Škoda Fabija

Post by johntra »

@goran....ti nijednog argumenta osim prodaje nemaš, a kao što znamo, masovna prodaja nečega ne mora značiti da je to isto best buy ili da je najbolje u klasi...onda bi po toj logici Yugo odavno pokorio Ameriku...(ne upoređujem Yugu i Škodu, da se ko ne uhvati)
dalje, bez obzira što je Škoda, lafo, drastično naprednija u svakom segmentu, Dacia opet ne zaostaje puno za njom...to što nema neke modele, nije minus, jer će ih imati, a onda će se i ovaj omjer promijeniti...to je ono što ti ne možeš, ili ne želiš svariti, a također ne spada u SF, nego u zakone tržišta...znaš ono, ponuda-potražnja...
za ostale modele i centimetre me boli briga...u ovoj usporedbi Sandero je po pitanju dimenzija bolji...
što se mene tiče, kad se sve podvuče, vrijeme Dacie tek dolazi i tek će proći ono što je Škoda imala prije nekoliko godina, kad je bila apsolutni vladar jeftinog brenda i prodajni hit...

@frngla...Tristać jako dobro ide, a i išao je...
goran16v

#219 Re: Škoda Fabija

Post by goran16v »

johntra wrote: dalje, bez obzira što je Škoda, lafo, drastično naprednija u svakom segmentu, Dacia opet ne zaostaje puno za njom...to što nema neke modele, nije minus, jer će ih imati, a onda će se i ovaj omjer promijeniti...to je ono što ti ne možeš, ili ne želiš svariti, a također ne spada u SF, nego u zakone tržišta...znaš ono, ponuda-potražnja...
za ostale modele i centimetre me boli briga...u ovoj usporedbi Sandero je po pitanju dimenzija bolji...
što se mene tiče, kad se sve podvuče, vrijeme Dacie tek dolazi i tek će proći ono što je Škoda imala prije nekoliko godina, kad je bila apsolutni vladar jeftinog brenda i prodajni hit...

@frngla...Tristać jako dobro ide, a i išao je...
Krenulo se od tvrdnje da Dacia ne zaostaje , sad vec ne "zaostaje puno", za 2 dana ce zaostajati puno ali sa nekim "ali"...
Sto se centimetara tice, ja nisam raspravljao da li je Sandero veci ili manji, ja sam jednostavno pokazao da je tvrdnja da Fabia zaostaje u ponudi prostora cista glupost, a i kad dodjemo do Sandero vs Fabia u pitanju cm, to sto Sandero nudi vise cm niposto ne znaci da je uopste gledano bolji automobil niti da je bolja kupovina...
Sto se ostalog tice, kao i uvijek sve je nagadjanje i spekulacija (kao da u najmanju ruku sjedis u UO Renaulta prilikom stateskog planiranja) i jos uvijek vazi ista poruka kao i za ostale rasprave s tobom, kad se desi ono sto tvrdis da ce se desiti, osvjezi temu i ja cu prvi napisati da si u pravu, a do tad to je SF....
citroen xm

#220 Re: Škoda Fabija

Post by citroen xm »

Ajde da malo smirimo strasti. Kao što neko reče treba porediti samo Sandero i Fabiju. čemu priča o Superbu kada Dačija nema konkurenta. Čemu poređenje Logan VS Oktavija, kada je Oktavija mnogo bolji automobil i mnogo skuplji. Valjda je to jasno.

Čovjek u BiH koji za vlastite potrebe kupuje nov automobil do 16000 sigurno ne može izabrati auto svojih snova, neku sportsku jurilicu, luksuzan automobil.... Zbog toga tu nema puno biranja srcem. Ide se na čistu računicu. Ko daje više za iste pare? Ja mislim zbog svih podatakao o ova dva automobila da je Sandero mudriji izbor i da se nađem u takvoj situaciji uzeo bi njega. Jednostavno auto za isto para nudi osjetno više. A o tome da je Sandero ili Fabija predmet želja i snova nekog automobilskog zaljubljenika, da se ne lažemo NIJE.

Ko hoće novo za te pare bira razumom, ko bira srcem mora tražiti najbolji polovan primjerak željenog automobila za dati novac ili zavući ruku duboko u džep za novi automobil.

Moj izbor razumom bi bio Sandero, a srcem(jednog dana obavezno) nešto sasvim drugo i staro sada već 20 godina. Ali nije tema o njemu pa neću ni da spominjem.
newklear

#221 Re: Škoda Fabija

Post by newklear »

Pozdrav

Prije dva mjeseca na automobilu Skoda Fabia 1.2. (2007.godina) otkazala je bobina (ili bombina ne znam kako se tačno zove) br.1. Prije 5 dana isti problemi, uglavnom servis kaže otkazala bobina br. 3.

Jučer opet isti problemi, opet vozilo na isti servis i na VAG aparatu piše GREŠKA UOČENA (kao i prije) i piše da je opet problem u bobini br. 3.

Na moje pitanje kako to da je otkazala bobina koju mi je stavio prije 2 dana rekao je ''to nije ta bobina nego ova druga (br.2) što nismo promijenili. pokazuje da je treća zato što je ta bobina njemu prva na redu'' i dalje je priča išla kao neka masa ide preko te bla bla bla i td... uglavnom ubjeđiva me da je problem u bobini br.2 i kada je promijeni da neće biti više problema...

pitam upućenije - je li to stvarno tako ili je ovo neko zavaravanje??
pajero

#222 Re: Škoda Fabija

Post by pajero »

Koji je motor? Je li to ova mkII fabia (novi model)? Koji servis ti je uocio gresku i "napravio"?
newklear

#223 Re: Škoda Fabija

Post by newklear »

pajero wrote:Koji je motor? Je li to ova mkII fabia (novi model)? Koji servis ti je uocio gresku i "napravio"?

škoda servis,motor 1.2, stara tipa Fabie, ova

Image
goran16v

#224 Re: Škoda Fabija

Post by goran16v »

newklear wrote:
pajero wrote:Koji je motor? Je li to ova mkII fabia (novi model)? Koji servis ti je uocio gresku i "napravio"?

Image
Moguce je da sukcesivno i u kratkom vremenu crknu sve 3 bobine. Ako je ovlasteni Skoda servis onda mora izdati radni nalog (koji potpises prilikom predaje auta i na kojem su navedeni simptomi) i racun koji podrazumjeva garanciju na ugradjene dielove i radove kao i zamjeneni dio u gepeku. Ako si siguran da je prije dva dana greska bila na bobini br. 3 i da je zamjenjena bobina br.3 koju hoce opet da mijenjaju, ili da je umjesto pokvarene br. 3 zamjenjena ispravna br. 2 onda lijepo sa nalogom i racunom trazis garanciju i reklamaciju na radove. Ako nisi siguran, tj ako postoji mogucnost da je fakat prije dva dana crkla br. 2 i da su je zamjenili, pa da je odmah zatim crkla i br. 3 onda pusti da ti zamjene i tu 3. bobinu i ako se ponovo sta desi, opet isti recept, sa racunima od zamjene sve 3 bobin pravac servis po garanciju i reklamaciju.
Ako si mjenjao u ovl. servisu i ako imas racune onda imas i odredjenu sigurnost, tj zastitu i mozes da se natezes oko garancije i reklamacije (puno puta sam to uradio), ako si mjenjao kod nekog neovlastenog onda je mogao da te izvara kako hoces...
newklear

#225 Re: Škoda Fabija

Post by newklear »

goran16v wrote:
newklear wrote:

Image
Moguce je da sukcesivno i u kratkom vremenu crknu sve 3 bobine. Ako je ovlasteni Skoda servis onda mora izdati radni nalog (koji potpises prilikom predaje auta i na kojem su navedeni simptomi) i racun koji podrazumjeva garanciju na ugradjene dielove i radove kao i zamjeneni dio u gepeku. Ako si siguran da je prije dva dana greska bila na bobini br. 3 i da je zamjenjena bobina br.3 koju hoce opet da mijenjaju, ili da je umjesto pokvarene br. 3 zamjenjena ispravna br. 2 onda lijepo sa nalogom i racunom trazis garanciju i reklamaciju na radove. Ako nisi siguran, tj ako postoji mogucnost da je fakat prije dva dana crkla br. 2 i da su je zamjenili, pa da je odmah zatim crkla i br. 3 onda pusti da ti zamjene i tu 3. bobinu i ako se ponovo sta desi, opet isti recept, sa racunima od zamjene sve 3 bobin pravac servis po garanciju i reklamaciju.
Ako si mjenjao u ovl. servisu i ako imas racune onda imas i odredjenu sigurnost, tj zastitu i mozes da se natezes oko garancije i reklamacije (puno puta sam to uradio), ako si mjenjao kod nekog neovlastenog onda je mogao da te izvara kako hoces...
Radio sam u ovlaštenom Škoda servisu ali nisam dobio ni nalog ni račun ni nikakav papir. Platio bobinu 47 KM i doviđenja...
Post Reply