Skoda fabia
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
jabucica
#1 Skoda fabia
Doslo vrijeme da se uzme i prvo auto.
Mnogi su mi preporucili skodu fabiu pa evo ovdje da cujem malo iskustva o tom auto, jel kvarljivo, koji su motori bolji, koji losiji itd.
Nemam neke posebne prohtjeve, samo da je auto koje se malo kvari jer sam studentica i ne znam ama bas nista oko auta. Ostali prijedlozi su dobro dosli, clio itd. Za auto sam spremna potrositi do 6000KM.
Hvala svima
Mnogi su mi preporucili skodu fabiu pa evo ovdje da cujem malo iskustva o tom auto, jel kvarljivo, koji su motori bolji, koji losiji itd.
Nemam neke posebne prohtjeve, samo da je auto koje se malo kvari jer sam studentica i ne znam ama bas nista oko auta. Ostali prijedlozi su dobro dosli, clio itd. Za auto sam spremna potrositi do 6000KM.
Hvala svima
-
maxell_sarajevo
#2 Re: Skoda fabia
Solidno auto za prosjecnu voznju kuca-posao-kuca, otici grada i koji put na remo.Motori 1.4 malo vise trosi, a ako hoces da stedis koju markicu na gorivu onda SDI.Nema nekih kvarova, ne kradu se mnogo, uglavnom neces pogrijesiti ako je kupis.
- Optimist
#3 Re: Skoda fabia
Ima milion i jedna tema o Fabiji, ali mrsko koristiti trazilicu. 
-
mentalist
#4 Re: Skoda fabia
Ako nadješ očuvan primjrak sa malim ulaganjem ćeš se navozati. Nisu nešto pretjerano udobna, ali se dobro ponaša u vožnji. Možda malo lošije kočnice, kao da imaš osjećaj da neće nikad stati. Nemoj se nadati nekom pretjeranom luksuzu, mada je opet sve tu na dohvat ruke.
Kod mene je karavanka sa SDI motorom pa bi možda mogao tražiti TDI jer je dosta troma, ali zato kompezuješ sa potrošnjom. Mana im je što odlaze brzo seleni pa se pripremi na skoriju zamjenu po kupovini, ako već nisu otišli. To je neka ocjena za ovih par mjeseci što je kod mene
U svakom slučaju, nije loš izbor
Kod mene je karavanka sa SDI motorom pa bi možda mogao tražiti TDI jer je dosta troma, ali zato kompezuješ sa potrošnjom. Mana im je što odlaze brzo seleni pa se pripremi na skoriju zamjenu po kupovini, ako već nisu otišli. To je neka ocjena za ovih par mjeseci što je kod mene
U svakom slučaju, nije loš izbor
- hopi
#5 Re: Skoda fabia
ima tema o fabiama, za te pare sumnjam da može dizel bilo koji, onda ići na 1.2 htp.
-
simens1
#6 Re: Skoda fabia
cim kupis tu fabiu odma stavi zeder il neku zastitu sve sem lavlje kandze i mirno spavaj ta se auta kradu isto koliko i golfovi sigurno znam jer su mom komsiji marnuli ljetos i trazili da iam da pare sto je on odbio jer je bila kasko....moj prijedlog je da je zastitis...sretno sa kupovinommaxell_sarajevo wrote:Solidno auto za prosjecnu voznju kuca-posao-kuca, otici grada i koji put na remo.Motori 1.4 malo vise trosi, a ako hoces da stedis koju markicu na gorivu onda SDI.Nema nekih kvarova, ne kradu se mnogo, uglavnom neces pogrijesiti ako je kupis.
-
lenanimra
#7 Re: Skoda fabia
teško za te pare naci ocuvano dizlo,a 1.2 HTP djeluje dosta trom,imo sam priliku vozit ga :/,ima sasvim solidno prostora za tu klasu,ali ovaj je bio 2012g,skuplji je od konkurencije,mislim da ti je bolje riješenje da uzmeš Punta ili Clia za te pare,a Škoda ove generacije 2000-2003 doista ima loše farove ,ili sam naletio na loše očuvane primjerke
-
530i
#8 Re: Skoda fabia
Nađi očuvan, dobar auto. Možda ću pretjerati, ali od prvog vlasnika, sa malom kilometražom, vožen mimo gradskih gužvi, održavan redovno, garažiran...ali takvog auta nema baš za 6000KM, tj. veoma teško.
Fabia je solidan auto, ali groznih sjedišta i plastike iznutra. Meni je npr. puno bolji Peugeot 206, ako možeš živjeti sa kriminalnom ručicom mjenjača...
Fabia je solidan auto, ali groznih sjedišta i plastike iznutra. Meni je npr. puno bolji Peugeot 206, ako možeš živjeti sa kriminalnom ručicom mjenjača...
- mayab
#9 Re: Skoda fabia
http://www.klix.ba/forum/search.php?key ... C5%BEilicaOptimist wrote:Ima milion i jedna tema o Fabiji, ali mrsko koristiti trazilicu.
Izgleda bas!
-
jabucica
#10 Re: Skoda fabia
Prelistala sam ovaj forum unazad 3-4 mjeseca i nisam nasla adekvatnu temu. Ima mnogo tema al ne konkretno sto mene zanima.Optimist wrote:Ima milion i jedna tema o Fabiji, ali mrsko koristiti trazilicu.
Jedna je tema bila korisna al nedovoljno.
-
jabucica
#11 Re: Skoda fabia
Nisam rekla da preferiram dizel ili benzin. Bitno mi je da se ne kvari, i da ima dobar odnos ulozeno-dobijeno u smislu, snaga-potrosnja.hopi wrote:ima tema o fabiama, za te pare sumnjam da može dizel bilo koji, onda ići na 1.2 htp.
-
jabucica
#12 Re: Skoda fabia
Ne bjezim ni od punta, clia ni 206, ali zaboravi navesti da mi je sigurnost jedan od najbitnijih faktora, a 206 i punto mi s ebas cine sitni nekakvi i nesigurni.a pored toga koliko sam cula fiat i 206 imaju kvarova, nebitno kakvih, al je ne bi bas voljela da za svaku sitnicu idem majstoru, a ja sama ionako ne znam nista popraviti. Prije nekoliko godina u blizini kuce se 206 zapucala u drvo i raspala se totalno, strah me nekako tog auta od tada.530i wrote:Nađi očuvan, dobar auto. Možda ću pretjerati, ali od prvog vlasnika, sa malom kilometražom, vožen mimo gradskih gužvi, održavan redovno, garažiran...ali takvog auta nema baš za 6000KM, tj. veoma teško.
Pa eto ako bi neko moga iznijeti neke podatke o sigurnosti bila bi mu veoam zahvalna.
Takodjer, ako neko nesto znao o clio, voljela bi custi misljenja, sigurnost, motori koji su dobri, i kvarova da li ima cestih.
Last edited by jabucica on 20/12/2012 09:22, edited 1 time in total.
-
jabucica
#13 Re: Skoda fabia
Koji su onda motori dobri po tebi?maxell_sarajevo wrote:Solidno auto za prosjecnu voznju kuca-posao-kuca, otici grada i koji put na remo.Motori 1.4 malo vise trosi, a ako hoces da stedis koju markicu na gorivu onda SDI.Nema nekih kvarova, ne kradu se mnogo, uglavnom neces pogrijesiti ako je kupis.
-
goran16v
#14 Re: Skoda fabia
Kao studentici (predpostavljam i ne previse zahtjevnom vozacu) svi motori u Fabiji po pitanju snage i voznih osobina ce ti biti sasvim OK, pogotovo po gradu i povremene voznje vani. Svaki motor ima svoje mane i prednosti. Osnovni 1,4 MPI motori su OK, stara konstrukcija ali su poznati kao malo veci potrosaci po gradu, 1,2 HTP je malo savremeniji, takodjer pouzdan ali zna patiti od nekih savremenih boljki tipa bobina itd, mada ja u svojoj praksi, a imam prilicno iskustva sa skodama, nisam imao nikakvih problema sa tim motorom. 1,9 SDI motor je u biti najbolje rjesenje ali je problem sto za predvidjene novce tesko da ces naci dobar auto. 1,4 16v, 1,4 TDI, 1,9 TDI mislim da se ne bi mogli uklopiti u tu cifru, barem ne u nekom solidnom stanju isplativom za kupovinu. Sto se opreme tice, takodjer ne treba biti previse izbirljiv, najbitnije je da ima 1 ili 2 Airbaga, ABS i A/C, servo volan ima svaka, a velika vecina ionako ima serijski ovo sto sam nabrojao. Ako vec ganjas Fabiu najbitnije je da nadjes dobar auto, po mogucnosti 1. vlasnik sa urednom serv. knjizicom, da nije uvoz i sa OK kilometetrazom. Svako suzavanje izbora motora i opreme ce ti bitno smanjiti izbor auta u ponudi.jabucica wrote:Koji su onda motori dobri po tebi?maxell_sarajevo wrote:Solidno auto za prosjecnu voznju kuca-posao-kuca, otici grada i koji put na remo.Motori 1.4 malo vise trosi, a ako hoces da stedis koju markicu na gorivu onda SDI.Nema nekih kvarova, ne kradu se mnogo, uglavnom neces pogrijesiti ako je kupis.
Jedna od prednosti Fabie je to sto ih je dosta kupljeno u BiH i sto je moguce naci auto kupljen u BiH, uredno odrzavan (svako trci u ovl. servis kad kupi nov auto), sa relativno malom kilometrazom, koji prodaju ljudi bez ikakvih skrivenih namjera i koji nisu skloni prevarama i mahinacijama pa imas vece sanse da ne budes prevarena.
- relax11
#15 Re: Skoda fabia
Drug ne znam jesi li uzeo auto 
Ja sam uzeo fabiu 2001 godiste , metali crna 1.9tdi 101ps 7.200km, a trosi 4.5-5litara
Auto je znaci zvijer, preporucujem ti ga u svako slucaju, ako nisi sta kupio
Pozz..
Ja sam uzeo fabiu 2001 godiste , metali crna 1.9tdi 101ps 7.200km, a trosi 4.5-5litara
Pozz..
- Qler
#16 Re: Skoda fabia
E hebem mu, ako je Fabia zvijer, sta onda reci za prava auta 
- sorcerer
#17 Re: Skoda fabia
gdje to uzimate? da uzmem i ja jednu....
- sorcerer
#19 Re: Skoda fabia
rat je davno prosao.nema vise uzimanja....mozes kupit samo....
- alibegoa
#20 Re: Skoda fabia
Hehe meni su bas takvu doduse metalik tamno plavu ukrali 2008relax11 wrote:Drug ne znam jesi li uzeo auto
Pozz..
-
lavic
#21 Re: Skoda fabia
Bogami si se dobro izvalio za tu "zvijer".relax11 wrote:Drug ne znam jesi li uzeo auto
Pozz..
- relax11
#22 Re: Skoda fabia
lavic wrote:Bogami si se dobro izvalio za tu "zvijer".relax11 wrote:Drug ne znam jesi li uzeo auto
Pozz..
Vjeruj i da nisam, gledao sam takode dvije fabie 1.9 tdi, to su drug grobovi za cijenu 6.500km.
Ova je sa opremom elegance, znaci sve na svijetu ima sto pozelis, za 7.200km ne znam da li se moze sta bolje uzeti sa svom opremom. Ja ga odvuku majstoru da ga pregleda, kaze auto nema apsolutno nikakvih kvarova. Tako da mi nije zao ni jedne marke sto sam dao za ovo auto
-
swatch
#23 Re: Skoda fabia
da si uzeo merca starog 12 godina i rekao ima sve sto pozelis rekao bih ti da vjerujem, ali govoris o fabiji staroj 12 godina, nigdje veze...
-
mentalist
#24 Re: Skoda fabia
poredi mečku i fabiu
nisu ni po cijeni a ni klasi da bi ih stavljao u isti rang
nisu ni po cijeni a ni klasi da bi ih stavljao u isti rang
- relax11
#25 Re: Skoda fabia
Prijatelju, ne vidim razloga zasto bi lagao...swatch wrote:da si uzeo merca starog 12 godina i rekao ima sve sto pozelis rekao bih ti da vjerujem, ali govoris o fabiji staroj 12 godina, nigdje veze...
Znaci auto ima sve sto se moze imati.. "elegance" oprema znaci najbogatija oprema u skodi
Pozz..