skoda fabia 2004
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- dariva
#1 skoda fabia 2004
Zdravo drugari novi sam na ovom forumu pa me interesuje sve vezano za skodu fabiu,2004 godiste 1,2 htp motor 47kw.presla 96000 uzeta od prvog vlasnika.pa me interesuje kako odrzavati sta im je sto bi rekli falinka.sto se tice potrosnje vozio sam je po auto cesti znam da je mali motor ali sam je vozio 120km na h i mogu reci da sam prezadovoljan racunar pokazuje 5,5lna 100km.dok u gradu naravno je veca neka normalna voznja 6do6,5l.otvorite dusu ljubitelji FABIE hehe

- klaki
#2 Re: skoda fabia 2004
Preporučeno je mjenjati ulje svako 5 hiljada kilometara i motor se treba dizati na jedno 8.5-9 hiljada obrtaja pri svakoj voznji radi karbonizacije koja može uništiti motor, a događa se kada motor radi na malim obrtajima.
Isto tako kad se tek pali auto ostaviti ga 5-10 minuta da se zagrije, a kad zavrsis sa vožnjom ostavi ga da stoji upaljen par minuta da se ohladi, pa ga onda ugasi.
Nemoj gasat, čuvaj glavu.
Isto tako kad se tek pali auto ostaviti ga 5-10 minuta da se zagrije, a kad zavrsis sa vožnjom ostavi ga da stoji upaljen par minuta da se ohladi, pa ga onda ugasi.
Nemoj gasat, čuvaj glavu.
- dariva
#3 Re: skoda fabia 2004
benzinac je nije dizel neznam nemam iskustva sa ovim motorom 1,2 htp
-
citroen xm
#4 Re: skoda fabia 2004
Klaki te malo zajebava. 
Ma održavaj kako je fabrika propisala i vozi kao i svako drugo auto, biće sve u redu. Jedino bi trebao prekontrolisati lanac jer ti motori imaju problem sa njim.
Ma održavaj kako je fabrika propisala i vozi kao i svako drugo auto, biće sve u redu. Jedino bi trebao prekontrolisati lanac jer ti motori imaju problem sa njim.
- dariva
#5 Re: skoda fabia 2004
neznam kako provjeriti lanac da nebi davao uzalud novac po servisima imal neki laksi nacin 
-
citroen xm
#6 Re: skoda fabia 2004
Pa najbolje je u servisu ili kod nekog majstora koji se razumije. Pregledi bilo gdje nisu skupi. Ali pitaj ove što voze fabije, oni će ti najbolje reći samo dok se jave. Mislim da Goran 16V ima veliko iskustvo sa fabijama.
- dariva
#7 Re: skoda fabia 2004
ok hvala ti samo neka se jave dobar je svaki dobar savjet

- mayab
#8 Re: skoda fabia 2004
Imao 1.2 htp 64 KS presao nesto preko 80000 km za 7 godina ulje se prema Skodi mijenja na 15000 km ili godina dana.Lanac bi se trebao mijenjati na 120000 km
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
-
maxell_sarajevo
#9 Re: skoda fabia 2004
Vozim vec drugu Fabiju (prije toga dvije Felicije), trenutna je mk1 2006 godiste 1,2htp, 75000km na satu
Ulje mjenjam svakih 10000km i to Castrol 5w40.Redovni servis me košta oko 110KM.
Registracija me košta 463KM
Kad budes preticao ugasi klimu
Potrošnja u špici oko 7,8l(zimi 8,5l), a kad uhvatis zeleni val mozes spustiti i na 5,7l, prema moru u petoj i laganoj vožnji mozes i na 5l spustiti.
Mahana kod Fabija je gumice balans štange, to cesto ode zbog loših puteva, a jednom sam mijenjao i bombinu i to je sve sto sam imao od kvarova u ovih sedam godina na Škodilaku.
Ulje mjenjam svakih 10000km i to Castrol 5w40.Redovni servis me košta oko 110KM.
Registracija me košta 463KM
Kad budes preticao ugasi klimu
Potrošnja u špici oko 7,8l(zimi 8,5l), a kad uhvatis zeleni val mozes spustiti i na 5,7l, prema moru u petoj i laganoj vožnji mozes i na 5l spustiti.
Mahana kod Fabija je gumice balans štange, to cesto ode zbog loših puteva, a jednom sam mijenjao i bombinu i to je sve sto sam imao od kvarova u ovih sedam godina na Škodilaku.
- dariva
#10 Re: skoda fabia 2004
maxel hvala na odgovoru.prvi vlasnik je uradio mali servis zamjenio je ulje i filtere posto putujem za sloveniju cesto sa njom mislim svaki mjesec,uradio bi joj mali servis opet.posto sam preso oko 6 hiljada,sad me interesuje to kastrol ulje mora biti 5/40 ili moze i gusce.neki dan sam isao u skodin servis u tuzli samo za zadnje pakne mi trazi za zamjenu i naravno njihove pakne 170 KM ja mislim da je to ipak puno kao daju fola na garanciju pa u sloveniji nije toliko pakne kostaju 24 evra i zamjena 20 evra.dali me ti u servisu u tuzli zele oderat ili..
-
maxell_sarajevo
#11 Re: skoda fabia 2004
Ja uzimam sinteticko ulje, a moze i polusintetickodariva wrote:maxel hvala na odgovoru.prvi vlasnik je uradio mali servis zamjenio je ulje i filtere posto putujem za sloveniju cesto sa njom mislim svaki mjesec,uradio bi joj mali servis opet.posto sam preso oko 6 hiljada,sad me interesuje to kastrol ulje mora biti 5/40 ili moze i gusce.neki dan sam isao u skodin servis u tuzli samo za zadnje pakne mi trazi za zamjenu i naravno njihove pakne 170 KM ja mislim da je to ipak puno kao daju fola na garanciju pa u sloveniji nije toliko pakne kostaju 24 evra i zamjena 20 evra.dali me ti u servisu u tuzli zele oderat ili..
Skupo je u ovlastenom raditi, najbolje ti je u ASA-i (imas i skodinu radnju kod Zeljinog stadiona) kupiti materijal, a onda kod nekog majstora da ti to za 15-20KM zamijeni.Tako ja radim, a onda odem kod Džafka(kod pekare AS) da mi zamijeni, stavi mi i pečat u servisnu, a racune svakako sve cuvam ako budem kad prodavao auto da me ne prave budalom.
Zaboravio sam napisati prije dvije godine sam mijenjao i disk plocice cijena u ASA-i bila oko 60-tak KM, a onda kod majstora zamijenio za 10KM.
- dariva
#12 Re: skoda fabia 2004
ja sam inace iz tuzle i ima taj ovlasteni servis,ma da tako ce i biti materijal kupiti i majistoru otici.ako imas jos koji savjet slobodno reci

-
goran16v
#13 Re: skoda fabia 2004
Kad su me vec "prozvali" da se i ja javim. Vozio vise takvih Fabia sa tim motorom uglavnom sluzbenih skoro bez ikakvih problema. jedna je za 10 mjesci zgazila 100k km uglavnom na potezu Ze - Sa - Ze sa nikad manje od 4. unutra bez ijednog kvara i nastavila tako do 190k km.
Taj motor kao motor nema nekih velikih mana, samo redovno odrzavanje svakih 10k km i to je to. Taj motor nema remen nego lanac, tako da na servisima znaju kad je vrijeme za eventualne intervencije. Relativna mana (mozda nekome nije) mu je snaga i malo o. momenta, odnosno potrosnja, da bi isao kako treba moras ga drzati u viskom obrtajima (koje zacas navlaci pa imas osjecaj da je jaci nego sto jeste), sto se s druge strane manifestuje povecanom potrosnjom, pogotovo ako je opterecen sa vise putnika, prtljage ili uzbrdicama.
Generalna mana tog modela su gumice balans stange, selen blokovi, podizaci prednjih prozora (ako su el. pucaju sajle), bude gresaka sa mirkoprekidacima u bravama (kao i svaki VW koji ima takvu bravu, ista je npr. na G -IV), ponekad bobine ali ne obavezno. Zna se desiti da se pokvari brisac 5. vrata, el. brava na 5. vratima, ali nista kriticno.
Sto se dijelova tice, za sve dijeove obavezno uzeti cijene i kod ovlastenih i kod ostalih prodavaca jer se zna desiti da je orig. dio jeftiniji nego zamjenski (npr. selen blokovi u ASA-i su 16 KM zamjenski 20 KM) ali i da je neshvatljivo skuplji i sa tim dijelovima kod puozdanog mehanicara.
U principu to je drveni i vrlo jednostavan auto, nezahtjevan za voznju i odrzavanje, relativno imun na problemke s gorivo i auto od kojeg te nece glava zaboliti sve dok modes drzao u glavi da ima 70-ak, a NE 170-ak KS.
Taj motor kao motor nema nekih velikih mana, samo redovno odrzavanje svakih 10k km i to je to. Taj motor nema remen nego lanac, tako da na servisima znaju kad je vrijeme za eventualne intervencije. Relativna mana (mozda nekome nije) mu je snaga i malo o. momenta, odnosno potrosnja, da bi isao kako treba moras ga drzati u viskom obrtajima (koje zacas navlaci pa imas osjecaj da je jaci nego sto jeste), sto se s druge strane manifestuje povecanom potrosnjom, pogotovo ako je opterecen sa vise putnika, prtljage ili uzbrdicama.
Generalna mana tog modela su gumice balans stange, selen blokovi, podizaci prednjih prozora (ako su el. pucaju sajle), bude gresaka sa mirkoprekidacima u bravama (kao i svaki VW koji ima takvu bravu, ista je npr. na G -IV), ponekad bobine ali ne obavezno. Zna se desiti da se pokvari brisac 5. vrata, el. brava na 5. vratima, ali nista kriticno.
Sto se dijelova tice, za sve dijeove obavezno uzeti cijene i kod ovlastenih i kod ostalih prodavaca jer se zna desiti da je orig. dio jeftiniji nego zamjenski (npr. selen blokovi u ASA-i su 16 KM zamjenski 20 KM) ali i da je neshvatljivo skuplji i sa tim dijelovima kod puozdanog mehanicara.
U principu to je drveni i vrlo jednostavan auto, nezahtjevan za voznju i odrzavanje, relativno imun na problemke s gorivo i auto od kojeg te nece glava zaboliti sve dok modes drzao u glavi da ima 70-ak, a NE 170-ak KS.
- dariva
#14 Re: skoda fabia 2004
goran hvala na jako preciznom odgovoru to mi je trebalo jos jednom hvala

- mayab
#16 Re: skoda fabia 2004
Za tih 7 godine promijenio zadnji i srednji lonac auspuha (original skup do bola, kupio kod "Šandora", i onda ti lonci duze trajali nego prvougradjeni), pomenute gumice na ovjesu, prednje pakne, desnu mandzetu, cinšpulu na jednom cilindru, lijevi prednji el.podizac stakla, ruku zadnjeg brisaca(slomio je teski snijeg koji je preko noci napadao).Ulje mijenjao jednom godisnje i to sinteticko , najcesce Valvoline 5w30 cini mi se, zajedno sa svim filterima.mayab wrote:Imao 1.2 htp 64 KS presao nesto preko 80000 km za 7 godina ulje se prema Skodi mijenja na 15000 km ili godina dana.Lanac bi se trebao mijenjati na 120000 km
- dariva
#17 Re: skoda fabia 2004
eh kad bi mene sluzila tako bio bi prezadovoljan
uzeo sam od prvog vlasnika redovno je radio male servise sto potvrdjuje servisna knjiga uzeo sam je u sloveniji ,do sad je mjenjan komplet izduvni sistem auspuh,prednje kocnice i krajnice to je to znaci mogo bi ocekivati jos po nesto da presla je 96000