Škoda Fabia 1.9
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Better Man
#26 Re: Škoda Fabia 1.9
Bolja ova nova, jer ipak je 3 godine mlađa, ima manju kilometražu, a i noviji je model.
-
goran16v
#27 Re: Škoda Fabia 1.9
Meni je konkretno ovaj auto jako sumnjiv. Prvo pise 1. vlasnik, a prodaje auto kuca. Posto je oprema vrlo cudna (3-kraki kozni volan, profilirana sjedala sa "nepoznatim" dezenom, a nema alufelge, grijace pr. sjedala, pretinac za sicu ispod radija kao Elegance za nase trziste, pa i gume mi na slici djeluju previse tanko kao da su 165/70R14 umjesto 185/60R14, a previse je opremljen za "nas" Comfort) vjerovatno je uvezen. Mozda misli na 1. vlasnika dok je on nije kupio, ali nije to isto kao 1. vlasnik. Druga stvar koja mi je upala u oci je znacka sa oznakom opreme iznad bocnog zmigavca, na lijevom blatobranu je ima, na desnom je nema, ista stvar sa oznakom Fabia/SDI na 5. vratima sto znaci da je vjerovatno nesto farbano. To niko nece ukrasti...saraleite wrote:zaboravila sam staviti link za ovu iz 2005, evo ga
http://www.pik.ba/artikal/4936458/skoda ... -2005-god/
meni je ovdje glavna dilema zbog goriva i potrošnje, šta se više isplati
-
citroen xm
#28 Re: Škoda Fabia 1.9
I ja htejedoh pitati za sjedišta i volan. Takve prvi put vidim na Fabiji MK1.
-
LeKo
#29 Re: Škoda Fabia 1.9
Farbana je ona prilično, iznad suvozačevih vrata se na liniji krova na slici vidi presjek, zamisli kako je tek uživo. Što se crvene 1.4-16v tiče, lijeva strana mi se čini mnogo sjajnijom od desne....goran16v wrote:Meni je konkretno ovaj auto jako sumnjiv. Prvo pise 1. vlasnik, a prodaje auto kuca. Posto je oprema vrlo cudna (3-kraki kozni volan, profilirana sjedala sa "nepoznatim" dezenom, a nema alufelge, grijace pr. sjedala, pretinac za sicu ispod radija kao Elegance za nase trziste, pa i gume mi na slici djeluju previse tanko kao da su 165/70R14 umjesto 185/60R14, a previse je opremljen za "nas" Comfort) vjerovatno je uvezen. Mozda misli na 1. vlasnika dok je on nije kupio, ali nije to isto kao 1. vlasnik. Druga stvar koja mi je upala u oci je znacka sa oznakom opreme iznad bocnog zmigavca, na lijevom blatobranu je ima, na desnom je nema, ista stvar sa oznakom Fabia/SDI na 5. vratima sto znaci da je vjerovatno nesto farbano. To niko nece ukrasti...saraleite wrote:zaboravila sam staviti link za ovu iz 2005, evo ga
http://www.pik.ba/artikal/4936458/skoda ... -2005-god/
meni je ovdje glavna dilema zbog goriva i potrošnje, šta se više isplati
-
Selmir_Tz
#30 Re: Škoda Fabia 1.9
Slučajno sam zadnjih nekoliko dana imao priliku da provozam firmin Skoda Fabia 1.2, inače prvi put u životu sa tim motorom, model sa 1.9 dizelom sam vozio i ranije. Na osnovu toga, evo nekih objektivnih utisaka.
Prešao sam nekih 300km, potrošnja se kretala oko 5-6l na otvorenom, lagana vožnja od 60-70km/h (uglavnom naseljena mjesta pa ne može brže da se vozi). Nekih 50km gradske vožnje je imalo za rezultat i mnogo veću potrošnju koja je išla i do 10l (Fabia ima bord računar).
Svo vrijeme sam vozio sam pa je auto dobro "išlo" mada motor nema baš mnogo snage (51kW). Bilo je tu i brdske vožnje, ide solidno ali da su u autu bile još 4 osobe ne vjerujem da bi u trećoj mogao da ide uzbrdo. Inače vozim auto sa sličnim motorom, Fiat Bravo 1.2 16V sa 80KS i mnogo puta sam išao istom dionicom (Bijeljina-Tuzla-Doboj) sa cijelom porodicom-dakle ja, supruga, otac, majka i sin od 20 mjeseci) i Fiat je prelazio Majevicu u trećoj uzbrdo bez problema. Jasno je da je Fabia teže auto (radi se o karavan izvedbi) ali treba priznati da snage fali.
Pored toga, moram napomenuti da motor ima jako ružan zvuk, štaviše iritantan, posebno na dužim relacijama. Da se tačnije izrazim, motor je vrlo, vrlo bučan, više od 1.9 dizela što me iznenadilo.
Moja iskustva su krajnje objektivna, auto nije moje, prvi put ga vozim i to su prvi, sirovi utisci (maloprije sam stigao). Fabia je relativno udobna, mjenjač se fino šalta, prostora ima, sprijed je pregledna ali straga se ne vidi fakat ništa.
U svakom slučaju, na osnovu ovog kratkog iskustva, ne preporučujem 1.2 motor. Ako se stalno vozite sami ajd nekako ali ovaj motor jednostavno nije u stanju da se nosi sa punim autom. Kratka Fabia bi vjerovatno bolje išla sa ovim motorom ali karavan verzija sa 1.2 benzincem je jako loša kombinacija. Poseban problem bi bila potrošnja koja bi sasvim sigurno bila nekih 7-10l sa natovarenim autom tako da "štedljivost" malog motora gubi smisao. Ono što se uštedi na registraciji platit će se na potrošnji jer motor mora žestoko da se zavrti da bi "povukao" a živce da ne spominjem. Neki benzinac sa 1.6l zapremine bi bio mnogo bolji izbor od 1.2 pa ne vidim zašto su ga pravili (junački troši u gradu!!!). Prema tome, po mogućnosti idite na 1.9 dizel - vozio sam isti model Fabie sa tim motorom i to je jednostavno sasvim drugi auto.Bukvalno leti.
Prešao sam nekih 300km, potrošnja se kretala oko 5-6l na otvorenom, lagana vožnja od 60-70km/h (uglavnom naseljena mjesta pa ne može brže da se vozi). Nekih 50km gradske vožnje je imalo za rezultat i mnogo veću potrošnju koja je išla i do 10l (Fabia ima bord računar).
Svo vrijeme sam vozio sam pa je auto dobro "išlo" mada motor nema baš mnogo snage (51kW). Bilo je tu i brdske vožnje, ide solidno ali da su u autu bile još 4 osobe ne vjerujem da bi u trećoj mogao da ide uzbrdo. Inače vozim auto sa sličnim motorom, Fiat Bravo 1.2 16V sa 80KS i mnogo puta sam išao istom dionicom (Bijeljina-Tuzla-Doboj) sa cijelom porodicom-dakle ja, supruga, otac, majka i sin od 20 mjeseci) i Fiat je prelazio Majevicu u trećoj uzbrdo bez problema. Jasno je da je Fabia teže auto (radi se o karavan izvedbi) ali treba priznati da snage fali.
Pored toga, moram napomenuti da motor ima jako ružan zvuk, štaviše iritantan, posebno na dužim relacijama. Da se tačnije izrazim, motor je vrlo, vrlo bučan, više od 1.9 dizela što me iznenadilo.
Moja iskustva su krajnje objektivna, auto nije moje, prvi put ga vozim i to su prvi, sirovi utisci (maloprije sam stigao). Fabia je relativno udobna, mjenjač se fino šalta, prostora ima, sprijed je pregledna ali straga se ne vidi fakat ništa.
U svakom slučaju, na osnovu ovog kratkog iskustva, ne preporučujem 1.2 motor. Ako se stalno vozite sami ajd nekako ali ovaj motor jednostavno nije u stanju da se nosi sa punim autom. Kratka Fabia bi vjerovatno bolje išla sa ovim motorom ali karavan verzija sa 1.2 benzincem je jako loša kombinacija. Poseban problem bi bila potrošnja koja bi sasvim sigurno bila nekih 7-10l sa natovarenim autom tako da "štedljivost" malog motora gubi smisao. Ono što se uštedi na registraciji platit će se na potrošnji jer motor mora žestoko da se zavrti da bi "povukao" a živce da ne spominjem. Neki benzinac sa 1.6l zapremine bi bio mnogo bolji izbor od 1.2 pa ne vidim zašto su ga pravili (junački troši u gradu!!!). Prema tome, po mogućnosti idite na 1.9 dizel - vozio sam isti model Fabie sa tim motorom i to je jednostavno sasvim drugi auto.Bukvalno leti.
- BlackCaviar
#31 Re: Škoda Fabia 1.9
Hvala puno na izdvojenom vremenu da bi napisao svoje iskustvo. Takav mi je odgovor i trebao. Još sam u pregovorima sa prodavačem