ŠKODA FABIA 1.9 SDI/ 1.4 MPI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

CileK

Post by CileK »

Pogledaj obrtaje.... odprilike jos 600... prvo... ovde nije rijec koliko si dugo vozio max. brzinom nego koliko si najvise vozio .... to razluci... drugo ... na njoj su gume koje dolaze na fabiji i stare su dvije godine...neka marka nesto sa v.... ako ti sta znaci fabija je sedan i elegans......... trece... auto treba biti dobro razradjeno da bi moglo razviti zeljenu brzinu.... Prema tome niko ne kaze da cu ja drzati 180 km/h duze vrijeme.... pa brate nije niko lud.... obrati malo paznji na temperaturu ... u autu su nas bila trojica...

ODSTUPANJA NE MOGU BITI VECA OD 5km/h ako ti je tacan sat .... fabrika nikad nece napisati MAX. brzinu! ako vozim ja 180km/h vozi i audi pored mene 180KM/h pa probao sam i sa cetvorkom nego ti malo provjeri taj sat ... ili pusti nek te radar spuca pa ces znati :-D
LeKo

Post by LeKo »

Cile svaka cast, stavio si graficku podrsku za osobe koje ne vjeruju, meni se neda raspravljati sa JD-om...nisam najbrzi, nemam najbolji auto, ali granice poznajem......presao sam sa BMW-a 328 ci 96g na novu fabiu i nisam se pokajao :)....
nineac

Post by nineac »

Cile samo da ti nešto pojasnim pošto slučajno imam dosta podataka, pa među njima imam koliko koji modeli odstupaju!
Na tim brzinama se uopće nemjeri odstupanje jer previše faktora utiče na to da "celer" nepokazuje tačno, ali konkretno za Fabiju je slijedeće stanje:
50 km/h odstupanje 1.5%
90 km/h odstupanje 2.1%
130 km/h odstupanje 4.7%
Nemoj misliti da je to puno, odstupanje na A6 2.5 TDI pri 130 km/h je 6.2 %
Pri brzini od 200 km/h Auto Moto und Sport je mjerio samo na Golfu IV GTI i odstupanje je bilo 9.3% s tim da stoji napomena od + - 1% jer nemogu ni oni na toj brzini skroz tačno to izmjeriti!
Svi proizvođači ti navode tačnu brzinu izmjerenu posebnim uređajima! Samo je Mazda 90-tih godina navodila najveću brzinu koja se može održavati bez opasnosti na motor tokom trajanje cijelog rezervoara! Tako npr. one su po papirima uvjek bile sporije od konkurenata i npr. Mazda 626 koju je imao moj prijatelj išla je po papirima 178 km/h (2.o 115 ks) pri 4.500 o/min a crveno je počinjalo na 6.200 o/min, i on je redovno je mogao zakucati u crveno u 5 brzini s tim što je tada išla po "celeru oko 215 km/h!
Ako tvoja Škoda se počne grijati na toj brzini onda je odmah prodaj, jebije onda! Mislim to je ipak skoro nemoguće za novo auto! Ali to što ti možeš sa tom Škodom nabiti preko 180 km/h vjeruj mi super je rezultat! Imaš dosta "boljih" auta kojima je to misaona imenica a 180 nabiju kada hvataš zalet od S.Broda pa nabiju tu brzinu kod Zovkine pumpe u Zagrebu :lol:
CileK

Post by CileK »

Prvi put je dostigla tu brzinu na tom auto putu.... drugi put je to bilo na nasem auto putu prema visokom i to na ravnici pored zatvorene energopetrolove punpe a ako nevjerujes stavi stoju za brisac pa ces vidjeti!Ako imas toliko podataka onda ce mo svi da ti damo podatke svojih auta pa nam ti jarane proracunaj.... znaci odstupanje je po tvom negdje za moju fabiu pri 180 odprilike 6% a jel to i u + i u - ...ako je tako mozda sam navukao i dveije glave... daj ba uozbili se ... ja sam pokazao koliko je bilo na satu a ti proracunavaj... znaci ja sam sa felicijom 1.3 koja moze 155 vozim samo negdje po tvom oko 140 ...nebuloza! ... ili pak 165! ... he he eh
evo ti jos jedna slikica A3 1.9 TDI 130KS (gume ljetne) ,,, vozio sam 200 a ti nam proracunaj svojim podatcima koliko sam ja stvarno vozio...

Image
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Samo jos kad bi neko objasnio, kakve veze ima moze li se Fabia maksimalno nagurati na 180, 170, 160, 200 km/h, sva ova rasprava bi mozda i bila smislena.

Ovako je potpuno besmislena... nekakvo bezvezno showing-off naduravanje. Sve u svemu prilicno djetinjasto, posebno oni komentari o neophodnosti masine sa 150KS, ili koliko vec. :roll:

Kretanje maksimalnom brzinom ne predstavalja ni 1 promil ukupne upotrebljivosti automobila, a na nasim cestama posebno gubi na vaznosti. Kome je do utrkivanja, neka se uclani u neki auto-klub i vozi brdske relije, karting, formulu... aaaaa, ali ne moze to bas svako.

Lakse je ispasti mangup u gradu...3 trake, vecina raje ide nekim svojim poslom, cca 60 - 80 km/h i tu na scenu stupa mali nasilnik, sa svojim "bolidom". Bez muke pretice sve "konkurente" i izlazi na "autoput", pa demonstrira kako brzo zna voziti po pravcu. Jadno :roll:

Ko zna voziti, ne predstavlja mu problem snaga motora ili maksimalna ostvariva brzina, pa cak ni ubrzanje, vec upravo takvi mali trkaci po pravcu, koji u opasnost dovode sebe i druge. Uzivati u brzoj voznji se moze i sa Yugom, a o brzim i jacim autima da ne govorim.

Na nasim cestama je steta imati jak auto. Osim sto predstavlja over-kill, koji u vecini situacija ne moze pokazati svoje mogucnosti, cesto navede svog vlasnika na nepromisljene poteze, koji ga mogu kostati.

Ja volim brzu voznju, ali javni putevi (posebno nasi) ne sluze za to. Smijesno je kad vidim nekog "pilota", kako se lomi da pretekne sve pred sobom, a do svoje destinacije stignemo obojica, u razmaku od samo nekoliko sekundi ili minuta. S tom razlikom da ja nisam nepotrebno rizikovao, preznojavao se, upropastavao svoj auto i razbacivao gorivo.

Opet ponavljam, prosjecna brzina je puno bitnija od maksimalne i od rapidnog ubrzavanja. Jednostavno, matematika, fizika, logika... :)
mehopuzic

Post by mehopuzic »

slazem se sa nineacom za ovo odstupanje.... njagore brzinomjere ima alfa-romeo valjda!
moze li mi iko reci koliko je odstupanje za volvo v70 2.4T (200KS) 2003g??
u njemackoj sam se vozio u njemu brzinom 240KM/H!? kolko smo u stvari isli???
jeste mi pomogli oko odluke 1.4mpi/1.9sdi svaka vam dala :sad:
nineac

Post by nineac »

Nekontam majke mi ja ti bezze kažem neke podatke ti odmah ospeš paljbu! na kraju krajeva VW standardno ima problema sa "celerom" od golfa 1 generacije to nisu rješili, ali kao što reče neko to uopće nema smisla jel ta Fabija može 170 ili 180 ili 190 km/h kada ona ima 68 ks i zna se zašta je napravljena i zašta su njene kočnice predviđene kao i njene gume!
Čovjek je dobro reko, baš smo mu pomogli! Pita šta je bolji izbor sdi ili 1.4 mpi, pa eto s obzirom da je barel nafte juče bio 55.67$ mislim da je izbor jasan!
BigusDickus

Post by BigusDickus »

btw, postoji dozvoljena greska na instrumentima za mjerenje brzine vozila, samo sto je dozvoljeno laganje samo u +. Dakle, kilometarsat nikada nece pokazivati manju brzinu, od stvarne, vec samo tacnu ili vecu. Kada bi pokazivao manju brzinu, auto bi se smatrao tehnicki neispravnim.

Procitao sam negdje, da je tolerancija +10% od stvarne brzine + 10 km/h. Sve preko ovoga je neispravnost uredjaja.

A izmedju benzinca i dizela se odluci, na osnovu svojih potreba, kao sto sam napisao vec... da sad ne ponavljam cijelu pricu. :-?
nineac

Post by nineac »

E tu među tim autima koje su mjerili ima samo jedan japanac Toyota Yaris koja pri svim brzinama pokazuje manje nego što stvarno ide, tako da pri 130 km/h pokazuje 1.3 % manju brzinu od stvarne,zato su samo nju i uzeli jer je to redovan problem na Yarisu, pa i oni isto naglašavaju da je dozvoljeno odstupanje 10 % tj. da pokazuje više nego što vozi, ali nije problem ni obrnuto, jer poznat je problem Golfa II iz 80-tih kada je isto pravilo važilo, a na Golfovima II GTI 16V sa 129ks čija je max brzina bila 195 km/h celer je redovno pokazivao i po 230 km/h pri max brzini, što je bilo stvarno smješno!
E za tog volva nema, ima za S40 2.0 T i kod 130 je 1.4 %, i oni s ekao smatraju preciznijima, BMW,Mercedes,svi audi osim A6, Opel, Ford, dok u drugi razred spada VW (Seat,Škoda) Alfa, Reno itd
VR6

Post by VR6 »

Je, odstupanja su moguca i normalna. Oprema koja bi mjerila stvarnu brzinu u km/h je jos uvijek preskupa za serijske proizvodnje. Svi uredjaji za mjerenje brzine se nakon proizvodnje testiraju i tu postoji odredjena tolerancija do koje smije biti odstupanja. Preko toga nisu zadovoljili test, sto je veca brzina odstupanja su veca. Pri 60-ak km/h odstupanja su oko 2 km/h, a pri 250 km/h odstupanja znaju biti oko 30-ak km/h. Pri 180 km/h moze biti mozda 10-15km/h, vise ne. Svi poznati auto magazini strani mjere ta odstupanja, pa se nakon nekoliko testova moze vidjeti da je to normalna stvar i kolike su varijacije otprilike...
JD

Post by JD »

LeKo wrote:Cile svaka cast, stavio si graficku podrsku za osobe koje ne vjeruju, meni se neda raspravljati sa JD-om...nisam najbrzi, nemam najbolji auto, ali granice poznajem......presao sam sa BMW-a 328 ci 96g na novu fabiu i nisam se pokajao :)....
Ne kontam sta se imas raspravljati samnom, ja nisam rekao da ne vjerujem da Fabia toliko ide, ako na to ciljas.
CileK

Post by CileK »

Ma izmedzu dizela i benzinca samo ti mozes odluciti .... zavisi koliko vozas auto ... ako manje vozis bolje je benzinac a ako "taksiras" onda se uhvati dizela odnosno skontas po svojoj mogucnosti i potrebi!
mehopuzic

Post by mehopuzic »

nineac wrote:E tu među tim autima koje su mjerili ima samo jedan japanac Toyota Yaris koja pri svim brzinama pokazuje manje nego što stvarno ide, tako da pri 130 km/h pokazuje 1.3 % manju brzinu od stvarne,zato su samo nju i uzeli jer je to redovan problem na Yarisu, pa i oni isto naglašavaju da je dozvoljeno odstupanje 10 % tj. da pokazuje više nego što vozi, ali nije problem ni obrnuto, jer poznat je problem Golfa II iz 80-tih kada je isto pravilo važilo, a na Golfovima II GTI 16V sa 129ks čija je max brzina bila 195 km/h celer je redovno pokazivao i po 230 km/h pri max brzini, što je bilo stvarno smješno!
E za tog volva nema, ima za S40 2.0 T i kod 130 je 1.4 %, i oni s ekao smatraju preciznijima, BMW,Mercedes,svi audi osim A6, Opel, Ford, dok u drugi razred spada VW (Seat,Škoda) Alfa, Reno itd
znaci ako je pisalo 240 ja sam isao min 230???
nineac

Post by nineac »

Pa nekontam šta je tu čudno za 2.4 Turbo motor?
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Ma eto moja trica 100ks tdi 200 bez napora ide na ravno 4000 obrtaja po brzinomjeru!E sad oni u papirima navode 188max, ali auto se vrti 4500 u bijelom i jos malo predje u crveno..do 200 dodje brzo, dalje sporo ubrzava a i ja nisam dalje vozio..auto je bilo puno raje(5-ero) i sa klimom..od nekih sam i ja cuo da te sdi idu 190 kad se bas natjeraju...pa felicija 1.6 sa 75 ks ide 130 u trecoj, a kamoli jaca auta..bitan je najvise odnos u mjenjacu!Neko spomenu A3 sa 130ks, kako ide taj?:)
A sto se tice tih fabija, sve sam vozao, cak sam i ja sdi imao godinu dana..Sdi je fin motorcic, ali evo ninaec kaze da legne i on iako nema turbinu..logicno jer se stvarno mora tjerati do krajnih granica za neke performanse..ali zato meni do mora prosjek(stalno preticanja i puni gas) iznosi 4l..performansi nemas soim u prvoj brzini:)..preticanja su krajnje rizicna ali opet kao i svako auto da se natjerati ko zna!!.2 je katastorfa, promasaj od motora, to vam sigurno govorim..ima samo tri cilindra a trosi 9 litara..katastorfa!Meni 1.8t sa 180 konja trosi manje!A jos izgleda kazu mi da su se neki tehnicki nedostaci pojavili..ide on fino,ali..1.4 isto tako, trose, slabo vuku...Uzmi sdi i saltaj ga puno, ugradi sebi dobar radio i uzivaj:)
nineac

Post by nineac »

E ta mana na 1.2 i 1.4 (74kw) je zbog toga što je motor skroz izrađen od aluminijuma, i pošto aluminijum brže predaje toplotu, kod niskih temperatura stvori se kondenzacija (ispod 0) i onda se zaledi, pa pošto je led jači od tih običnih materijala može doći do kapitalnih kvarova! Oni su ubacivali Webasto grijače, koji će postepeno smanjivati temperaturu, ali nešto ja baš nemam povjerenja u takav sistem, pogotovo kada je parkiraš na Bjelašnici u januaru na -30, tada da imaš VESO peć pod motorom nebi ti pomoglo :lol:
A to za SDI je karakteristično da ko ima benzina u krvi, taj se debelo zajebo što uzme taj motor! To je za penzionere!
Taj motor stvarno moraš derat da bi nešto od njega izvuko, ali ipak to je ljudi DIESEL, bio on SDI,TDI šta god, njega pogoni plinsko ulje, a kompresija mu je faktor spoticanja (što veća kompresija veće je opterećenje na klipovima, karikama, ležajevima radilice) i pošto opterećenje raste kvadratnim omjerom, koliko god diesel bio robustan (na visokim obrtajima to mu je mana) on na npr. 4000 o/min ima dalekoooo veći napor podnjeti nego benzinac od 1.9ltr!
Zato, ljudi vozite diesel civilizovano, i kod TDI-ja i sličnih motora uživajte u elastičnosti, inače kupite kakav 16V motor sa min. 8.000 obrtaja i rješili ste problem!
Kupi SDI ali samo ako nemaš običaj preteć u cugu 3 auta, inače nebi bilo poželjno da ostaneš fleka na nekom kamionu!
Post Reply