ŠKODA FABIA 1.9 SDI/ 1.4 MPI
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
mehopuzic
#1 ŠKODA FABIA 1.9 SDI/ 1.4 MPI
Sta mislite o prelasku sa 14.mpi na 1.9 sdi....
potrosnja bi svakako trebala biti manja li da li je uzitak u voznji manji( da li sporije ubrzava, da li je manje agilna ....???))
potrosnja bi svakako trebala biti manja li da li je uzitak u voznji manji( da li sporije ubrzava, da li je manje agilna ....???))
-
nineac
Kolika je razlika u cijeni?
SDI ubrzava za 18.6sec do 100 km/h, 154 km/h je najveća brzina, a po tvorničkim podacima prosječna potrošnja je 4.9ltr, ali dodaj tu još nekih 0.5 ltr.
Sada kolika je razlika u cjeni, jer ni 1.4 mpi nebi trebao više trošiti, a vjerovatno je življi, jer SDI nema turbo punjača, a obrtni moment mu je 124nm pri 2.400 o/min što baš i nije puno, ali obrtaji na kojima razvija obrtni moment je visok za diesela!
Moj savjet, sačekaj malo, skupi još para i kupi TDI, tu ćeš puno dobiti, jer TDI je za naše ceste bolja opcija zbog velikog obrtnog momenta!
SDI ubrzava za 18.6sec do 100 km/h, 154 km/h je najveća brzina, a po tvorničkim podacima prosječna potrošnja je 4.9ltr, ali dodaj tu još nekih 0.5 ltr.
Sada kolika je razlika u cjeni, jer ni 1.4 mpi nebi trebao više trošiti, a vjerovatno je življi, jer SDI nema turbo punjača, a obrtni moment mu je 124nm pri 2.400 o/min što baš i nije puno, ali obrtaji na kojima razvija obrtni moment je visok za diesela!
Moj savjet, sačekaj malo, skupi još para i kupi TDI, tu ćeš puno dobiti, jer TDI je za naše ceste bolja opcija zbog velikog obrtnog momenta!
-
ado-šampion
Možda je Fabia MPI sa 75 konja, ali opet i njena maksimalna brzina je 170-175. Ne vjerujem da brzinomjer toliko pretjeruje. Vozio sam Fabiu SDI na polaganju vozačkog ispita i ništa posebno! Solidno vuče u prve tri brzine, pa i u četvrtoj (petu nisam iskušao
), ali pravo sporo ubrzava. Za gradsku namjenu, pa i za kraće relacije po auto-putu dovoljno! Ako se radi o Fabiji MPI sa 60 KS, ja bih svakako izabrao SDI, ali za MPI sa 75 bih razmislio.
-
ado-šampion
Komentar "ništa posebno" odnosi se na motor, inače je Fabija za mene daleko najbolja u klasi!
-
LeKo
Ma kakv SDI ubrzava kao da slepas trolejbus( vozio golfa 4 sa tim motorom - haverov), kod mene je 1.4 - 16V 74 KW otvorena do 6L gradska do 8,5L a neuporedivo je brza i agilnija, od 0-100 za nekih 11 sec to je vec nesto
mada je SDI sigurno isplativija investicija i zbog odrzavanja, kasnije prodaje (dizel drzi cijenu) a i zbog potrosnje....sve je stvar ukusa...sam odluci 
- Drvosjeca iz Dejcica
Kod mene Sedan 1,4 MPI 68 KS po gradu trosi 9L, testirao dva puta u zadnjih mjesec dana. Nije nesto brzo auto i po mome misljenju najslabija tacka u Fabiji su motori od 60 i 68 KS. Na autoputu sam je vozio 160 pri 4800 obrtaja, mogao sam navuci jos na 170 ali to bi bilo vec preko 5000 obrtaja sto je jako blizu crvenoj granici na obrtomjeru. Kada bih birao izmedju 1,4 benzinac i 1,9 SDI sad bih uzeo SDI, manja potrosnja, ali bih vjerovatno skupio jos love pa uzeo 1,9 TDI sa 74 KW.
-
nineac
Neko reče da mu je Škoda Fabija najbolje auto u klasi! Mislim da jeste, ali njena solidnost ima jednu manu, a to je težina koja nije mala!
Stoga i 1.4 sa 60 i 68 ks su slabi, a pogotovo SDI! Ko mislim duže da je zadrži neka uzme TDI!
Nebrojeno puta sam vidio te SDI motore u Octaviama, i Golfovima IV kako su prolupali!
Stoga moj glas za TDI od 74kw i 250 nm!
Stoga i 1.4 sa 60 i 68 ks su slabi, a pogotovo SDI! Ko mislim duže da je zadrži neka uzme TDI!
Nebrojeno puta sam vidio te SDI motore u Octaviama, i Golfovima IV kako su prolupali!
Stoga moj glas za TDI od 74kw i 250 nm!
-
Monsignor
Samo za ove koji ne vjeruju da kazem da je Fabiju 1.9 SDI moguce natjerati cak i preko 180 na ravnom (ali za to treba provesti sate i sate na autputu drzeci nogu na gasu do daske ili neki 80 000 km). Nisam ni ja vjerovao dok se sam nisam uvjerio.
Ja ti predlazem SDI definitivno. Prije sam i sam bio veliki protivnik tog motora ali valjda se vremena mijenjaju
Gorivo stalno poskupljuje (ogroman razlog) a SDI trosi ako ga stedis na otvorenoj cesti nekih 4,5l u gradu nikad preko 6,5 sto se za 1.4 mpi i ne moze reci ona sa upaljenom klimom u gradu ide i do 10l.
Ako kupis SDI pocni se lagano navikavati da ti za preticanje treba malo vise prostora, da pravovremeno mijenjas brzinu prije nego krenes u preticanje i to je to.
Kad ju budes prodavao, SDI ce definitvno bolje drzati cijenu!
U svakom slucaju razmisli... nije vrijeme za bacanje para.
Ja ti predlazem SDI definitivno. Prije sam i sam bio veliki protivnik tog motora ali valjda se vremena mijenjaju
Gorivo stalno poskupljuje (ogroman razlog) a SDI trosi ako ga stedis na otvorenoj cesti nekih 4,5l u gradu nikad preko 6,5 sto se za 1.4 mpi i ne moze reci ona sa upaljenom klimom u gradu ide i do 10l.
Ako kupis SDI pocni se lagano navikavati da ti za preticanje treba malo vise prostora, da pravovremeno mijenjas brzinu prije nego krenes u preticanje i to je to.
Kad ju budes prodavao, SDI ce definitvno bolje drzati cijenu!
U svakom slucaju razmisli... nije vrijeme za bacanje para.
-
BigusDickus
Dizeli su odlicne masine, ali je razlika u cijeni neopravdana, ako se auto ne koristi za cesta, duzta putovanja. Sto se tice nasih puteva, sasvim je dovoljna i ona Fabia sa 1.2 HTP masinom. Potrosnja joj je mala, a karakteristike sasvim OK, za svakoga ko nema nekakvih trkackih ambicija.
Na nasim putevima je puno bitnije vozacko umijece, od snage motora. Dzaba ti velika brzina na pravcu, ako ne znas proci kroz krivinu kako treba. Uvijek je bitnija prosjecna brzina od maksimalne. Ova glupa naduravanja po gradu, od semafora do semafora, ja ne smatram voznjom, vec nepotrebnom bukom, deranjem guma i razbacivanjem goriva.
Po mom misljenju, odluka izmedju benzinca i dizela prije svega zavisi od potreba. Ko je stalno na putu, definitivno treba razmisljati o dizelu, a ko auto koristi uglavnom po gradu i povremeno za duze puteve, nema razloga da placa razliku od nekoliko 1000 KM. Bolje da uzme auto sa vise opreme i benzinskim motorom.
Na nasim putevima je puno bitnije vozacko umijece, od snage motora. Dzaba ti velika brzina na pravcu, ako ne znas proci kroz krivinu kako treba. Uvijek je bitnija prosjecna brzina od maksimalne. Ova glupa naduravanja po gradu, od semafora do semafora, ja ne smatram voznjom, vec nepotrebnom bukom, deranjem guma i razbacivanjem goriva.
Po mom misljenju, odluka izmedju benzinca i dizela prije svega zavisi od potreba. Ko je stalno na putu, definitivno treba razmisljati o dizelu, a ko auto koristi uglavnom po gradu i povremeno za duze puteve, nema razloga da placa razliku od nekoliko 1000 KM. Bolje da uzme auto sa vise opreme i benzinskim motorom.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Mene u po noci da probude i pitaju "hoces li MPI ili SDI po istim parama?" odgovorio bi TDI
.
Uzmi SDI ako je ista cijena
a i 1000 € da je visa opet SDI je bolji izbor .
Uzmi SDI ako je ista cijena
-
CileK
Onda je ta tvoja fabia bravi truhlo kad ne moze ni 170... ja sam svoju vozio 180...imam sliku ak ne vjerujes!Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kod mene Sedan 1,4 MPI 68 KS po gradu trosi 9L, testirao dva puta u zadnjih mjesec dana. Nije nesto brzo auto i po mome misljenju najslabija tacka u Fabiji su motori od 60 i 68 KS. Na autoputu sam je vozio 160 pri 4800 obrtaja, mogao sam navuci jos na 170 ali to bi bilo vec preko 5000 obrtaja sto je jako blizu crvenoj granici na obrtomjeru. Kada bih birao izmedju 1,4 benzinac i 1,9 SDI sad bih uzeo SDI, manja potrosnja, ali bih vjerovatno skupio jos love pa uzeo 1,9 TDI sa 74 KW.
-
ado-šampion
Ja ću pojesti tu Fabiju ako troši ispod 10 u gradu! Pa 1.4 MPI (60 KS) troši 10 u gradu!LeKo wrote:Ma kakv SDI ubrzava kao da slepas trolejbus( vozio golfa 4 sa tim motorom - haverov), kod mene je 1.4 - 16V 74 KW otvorena do 6L gradska do 8,5L a neuporedivo je brza i agilnija, od 0-100 za nekih 11 sec to je vec nestomada je SDI sigurno isplativija investicija i zbog odrzavanja, kasnije prodaje (dizel drzi cijenu) a i zbog potrosnje....sve je stvar ukusa...sam odluci
Nemoj nikako uzimati HTP motore, to je sr...e sa 3 cilindra, radi ko traktor, mirniji je dizel od njega! I tromo naravno...
-
BigusDickus
Ma o cemu ti pricas? Ja sam vozio i Fabiu i Polo sa 1.2 HTP masinom. Sasvim OK, a unutra se jedva cuje da radi. btw, masina je efikasnija i ima bolji obrtni moment od 1.4 litarskih.ado-šampion wrote:Ja ću pojesti tu Fabiju ako troši ispod 10 u gradu! Pa 1.4 MPI (60 KS) troši 10 u gradu!LeKo wrote:Ma kakv SDI ubrzava kao da slepas trolejbus( vozio golfa 4 sa tim motorom - haverov), kod mene je 1.4 - 16V 74 KW otvorena do 6L gradska do 8,5L a neuporedivo je brza i agilnija, od 0-100 za nekih 11 sec to je vec nestomada je SDI sigurno isplativija investicija i zbog odrzavanja, kasnije prodaje (dizel drzi cijenu) a i zbog potrosnje....sve je stvar ukusa...sam odluci
Nemoj nikako uzimati HTP motore, to je sr...e sa 3 cilindra, radi ko traktor, mirniji je dizel od njega! I tromo naravno...
Istestiraj jednu Fabiju sa 1.2 HTP masinom i pripremi, ostar noz i viljusku, da pojedes isti, jer auto ne potrosi preko 9 u gradu.
-
LeKo
...hehheheh ne kontam adu sto se silji na iznos potrosnje mog auta, pa pasa moj ja ga sipam trosio on 5 ili 15 litara, nemam razloga za muljazu, iz mog dzepa ide lova i haj ako bi presao preko toga da Vas lazem, ali sam sebe ne mogu lagat nikako .... 
-
ado-šampion
Je..ga, zezno sam se. Gledo sam sad neke testove, ta Fabija fakat troši manje od one sa 68 konja. Izvinjavam se zbog komentara.
-
CileK
moja je 50KW i 68SK i evo slikica pri 180km/h....LeKo wrote:....i ja svoju 180 KM/H pri 4800 o/min a moze josh....1.4 - 16v 74/101
http://www.auto.ba/forum/viewtopic.php?t=2494&start=0
-
nineac
Samo nastavi tako, jednog dana možda uhvatiš klip kako ti izljeće iz hube
Čovječe to je auto 1.4 i 68ks, možeš vozit 180 i kusur, ali nemožeš dokle hoćeš!!!
Takođe, tvornica navodi 165-170km/h ali stvarnu brzinu!
Za moje auto (Vectra B 2.0 16V) piše 215 km/h ali ja sam je vozio 230 km/h (po celeru) e sad uzmi koliko je odstupanje na celeru, znači vozio sam možda 215-220 km/h u stvarnosti, ali čisto sumnjam više od 215 km/h!
Tako da si i ti vozio oko 165-170 km/h!
Takođe, dali su ti originalne gume, tj. dimenzije?
Koliko su ti potrošene gume??? Kada sam ja vozio 230 bile su nove, a prije toga bile su Kumho koje su došle na autu kada sam ga kupio, i bile su do bola poderane, i tada sam po celeru mogao u trećoj 180 km/h, a sad mogu 155 km/h
Čovječe to je auto 1.4 i 68ks, možeš vozit 180 i kusur, ali nemožeš dokle hoćeš!!!
Takođe, tvornica navodi 165-170km/h ali stvarnu brzinu!
Za moje auto (Vectra B 2.0 16V) piše 215 km/h ali ja sam je vozio 230 km/h (po celeru) e sad uzmi koliko je odstupanje na celeru, znači vozio sam možda 215-220 km/h u stvarnosti, ali čisto sumnjam više od 215 km/h!
Tako da si i ti vozio oko 165-170 km/h!
Takođe, dali su ti originalne gume, tj. dimenzije?
Koliko su ti potrošene gume??? Kada sam ja vozio 230 bile su nove, a prije toga bile su Kumho koje su došle na autu kada sam ga kupio, i bile su do bola poderane, i tada sam po celeru mogao u trećoj 180 km/h, a sad mogu 155 km/h
- Drvosjeca iz Dejcica
Nema sta da ti ne vjerujem, to je silovanje auta. Vjerovatno moze i moja 170 pa cak i 180 ali to ne zelim raditi, pogotovo sto je auto bilo maximalno optereceno, tri covjeka plus 5 kofera u gepeku.Onda je ta tvoja fabia bravi truhlo kad ne moze ni 170... ja sam svoju vozio 180...imam sliku ak ne vjerujes!
- Drvosjeca iz Dejcica
Povuci saug na 170, mozda i uspijes nagurati na 200 km/hJD wrote:Eh moram testirati Corsu svoju da je naguram na 200 kad vec te Fabije mogu po 180