Skoda Fabia 1.2 HTP ili Chevrolet Aveo 1.2 16v

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

poker_1988

#26 Re: Skoda Fabia 1.2 HTP ili Chevrolet Aveo 1.2 16v

Post by poker_1988 »

Klodovik wrote:
Haris.ba wrote:Za aveo ne znam, ali za skodu:

razlozi zbog koji ne bih uzeo skodu:

- ocajan (polozaj i debljina) stubova od sofersajbi, lijevi u lijevoj krivini skoz pokrije pravac kretanja pa se stalno moras izmicati naprijed i u stranu da vidis cestu: veoma lose kod vangradske voznje - a Bosna je puna takvih cesta.

- veoma skucena: osjecam se klaustofobicno, malo je prostora, kad pomakne skoz prednje sjediste nazad nema prostora za noge na zadnjem sjedistu(nekih max 10cm); ne kontam kako su uopste dopustili da se toliko moze sjediste nazad povuci

- motor nije los, ima tri cilindra: to znaci gradska umjerena voznja: i nema problema; za vanjsku voznju motor se mora tjerati iznad 3000 obrtaja - sto je puno za taj motor(veca potrosnja), Furati autoputem 160 mozes, ali motor nije predvidjen za to. U petoj negdje oko 100 - 110 na sat si na 2000 obrtaja. Ipak mislim da je onaj motor koji se daje za 15666 stvarno preslab osim za grada.

zasto bih uzeo skodu:

- koliko god problematican servis imas, sve djelove mozes naruciti i dolaze ako ih nema na skladistu za 7 dana(15 izuzetak)
- zato sto je "domace" auto
- imas puno majstora koji znaju skodu popravljati
- Ima finu unutrasnjost, a i svidja mi se njen vanjski izgled "supermini ripoff"

Klodovik wrote:Sanderov 1.4 motor ima 112Nm obrtnog momenta. Slabo je to. Preslabo za 1.4 motor.
Uporedi dacija motor sa 4 cilindra sa fabijom sa istim motorom pa ces vidjeti nesrazmjere u cijeni.
Daciju bih uvijek prije preporucio nego skodu: jedino sto joj je plastika unutar auta ocajna - ali kome ne smeta uredu. I bezveze mi je njihovo rjesenje za rezervni tocak. Izvadis sve iz gepeka da bi odvrnuo saraf da oslobodi gumu koja lezi u nekavoj mrezi gola kisi i snijegu i onda otpadne ispod auta. I smeta sto kad upalis tekucinu za sofersajbu moras upaliti posebno i brisace.

P.S.
Nista ne znaci sto je auto iz Koreje.
1.4 motor u Sanderu ima 75 KS i 112Nm. Motor 1.2 HTP (jača verzija) u Fabiji ima 70 KS i 112Nm. To su uporedivi motori. Fabijin 1.4 jeste skuplji, ali ima 86 KS i 132 Nm. Osjeti se ta razlika dobro. No, ako je postavljaču teme budžet toliko ograničen ili jednostavno ne želi davati više novca za automobil, preostaje mu samo da uzme kalkulator u ruke i riješit će sve dileme za petnaest minuta.

JA BI NAJRADIJE SEBI KUPIO POLOVNOG MERCEDESA W124 300 COUPE.......SA OKO 180 KS,MOZE SE NACI DO 10 000 DA GORI..........ZNACI FULL FULLOVA OPREMA,A MOTOR DA NE PRICAM.....JEDE CESTU..............I RADO BI AUTOMATIC MJENJAC................

ALI MOJ STARI INSISTIRA DA MI KUPI NOV AUTOMOBIL,RADI SIGURNOSTI I TAKO TOGA........A I SMATRA DA JE MERC PREJAK ZA POCETNIKE,POGOTOVO V6
inspiron

#27 Re: Skoda Fabia 1.2 HTP ili Chevrolet Aveo 1.2 16v

Post by inspiron »

poker_1988 wrote: JA BI NAJRADIJE SEBI KUPIO POLOVNOG MERCEDESA W124 300 COUPE.......SA OKO 180 KS,MOZE SE NACI DO 10 000 DA GORI..........ZNACI FULL FULLOVA OPREMA,A MOTOR DA NE PRICAM.....JEDE CESTU..............I RADO BI AUTOMATIC MJENJAC................

ALI MOJ STARI INSISTIRA DA MI KUPI NOV AUTOMOBIL,RADI SIGURNOSTI I TAKO TOGA........A I SMATRA DA JE MERC PREJAK ZA POCETNIKE,POGOTOVO V6
Reci ti starom da je to redni sestak, i provjeri PP, zivio :bih:
VR6

#28 Re: Skoda Fabia 1.2 HTP ili Chevrolet Aveo 1.2 16v

Post by VR6 »

AdnanSA wrote:Skroz je off topic ali eto.
Motori su ti 2,0 FSI Golf V deklarisana snaga motora ti je 150 ks
Alfa Romeo 147 2,0 TS deklarisana snaga 150 ks
Citroen C$ 2,0 deklarisana snaga 140 ks
Honda Civic 1,8 deklarisana snaga 140 ks
Dakle svi su fabrički deklarisani na tu snagu ( na radilici) ali eto u praksi na točkovima imaju i više.
NPR taj Golf u praksi ima najmanje 180 ks na radilici a ne 150 ks kako ga je fabrika deklarisala.
5%-10% je normalan gubitak snage od radilice do točkova.
Ako je tako, mogu ti reci da se sto prije rijesis tog casopisa, jer ocito ne znaju sta rade :D Da 2.0 FSI ima skoro 180 KS, znaci 30-ak vise od deklarisanog, sanse nema. Posto su im svi auti imali previse konja, rekao bi da ne znaju koristiti valjke. Ova stranica koju sam ja stavio, oni rade u saradnji sa proizvodjacem, to je institut za testiranje tih rototestera i sigurno imaju tacne podatke, a kao sto vidis, na njihovoj stranici skoro svi motori imaju manje KS nego je deklarirano - sto je i logicno, upravo zbog gubitaka u prenosu. Da neki auto ima vise konja moguce je, al ne u tolikoj kolicini...
Sehro1

#29 Re: Skoda Fabia 1.2 HTP ili Chevrolet Aveo 1.2 16v

Post by Sehro1 »

Je li Fabija 1,2 51kw/70KS 5G, stvarno vrednija od Sandera 1.4 MPI, CIJELIH 4000 KM sa priblizno istom opremom ?
citroen

#30 Re: Skoda Fabia 1.2 HTP ili Chevrolet Aveo 1.2 16v

Post by citroen »

Sehro1 wrote:Je li Fabija 1,2 51kw/70KS 5G, stvarno vrednija od Sandera 1.4 MPI, CIJELIH 4000 KM sa priblizno istom opremom ?

Nije................... :run:
starii

#31 Re: Skoda Fabia 1.2 HTP ili Chevrolet Aveo 1.2 16v

Post by starii »

citroen wrote:
Sehro1 wrote:Je li Fabija 1,2 51kw/70KS 5G, stvarno vrednija od Sandera 1.4 MPI, CIJELIH 4000 KM sa priblizno istom opremom ?

Nije................... :run:
ova nova nije... :run:
mayab

#32 Re: Skoda Fabia 1.2 HTP ili Chevrolet Aveo 1.2 16v

Post by mayab »

Sigurno nije vrijednija, puno je to para u klasi tih "jeftinijih " auta
vozač

#33 Re: Skoda Fabia 1.2 HTP ili Chevrolet Aveo 1.2 16v

Post by vozač »

ne znam šta da ti kažem,
škode ne bih kad bi džaba bila, sve je na njoj odvratno, ko da ga je rus pravio, plus što ih žestoko kradu u zadnje vrijeme
a taj aveo, pa kakvo je to auto da nema ni ABS u osnovnoj opremi, da se krstim i nogama bi, zar neko to proizvodi, čuj auto bez ABS-a
meni se čini da ti je onda pametnije potražiti nekog hjundaija ili nešto slično, ja sam ih imao prilike voziti, njihovi mali autići su ko bombona, a i ne troše puno
a stari ako ti je već raspoložen za novo auto, pa nek doda još 5 milja i kupi ti c4, svi problemi riješeni
dinaraaa

#34 Re: Skoda Fabia 1.2 HTP ili Chevrolet Aveo 1.2 16v

Post by dinaraaa »

Fabia je najkvalitetnija, najrobusnija,najbolje drži cijenu, i za dijelove nije frka niti je skupo nešto posebno.
Ali ovaj benz. trocilindraš je loš izbor spor, slab , troši podosta za svoju ccm i buka je velika kao da voziš dizela.
Mehaničari kažu da motor nije moguće "osvježiti" već se mijenja kpl. :?
vozač

#35 Re: Skoda Fabia 1.2 HTP ili Chevrolet Aveo 1.2 16v

Post by vozač »

ja znam da kažu, škodu pred kuću, hercegovku u kuću, ne treba ti veća kletva
pa ti sad gledaj šta ćeš kupiti.
a to da drži cijenu, tačno je, drži ... oktavia,
holowey

#36 Re: Skoda Fabia 1.2 HTP ili Chevrolet Aveo 1.2 16v

Post by holowey »

kao vlasnik jedne fabije, valjda imam pravo sta da kazem na ovu temu :wink: imas moju preporuku da uzmes aveo sa troja vrata :D

ovo posebno vazi ako ces auto najvise koristiti po gradu jer je fabija jako nepregledna sa svojim stubovima
maxell_sarajevo

#37 Re: Skoda Fabia 1.2 HTP ili Chevrolet Aveo 1.2 16v

Post by maxell_sarajevo »

vozač wrote:ja znam da kažu, škodu pred kuću, hercegovku u kuću, ne treba ti veća kletva
pa ti sad gledaj šta ćeš kupiti.
a to da drži cijenu, tačno je, drži ... oktavia,
A sta ti vozac vozis?
Mozda nekog mercedesa pa da si relevantan da pricas o slaboj kvaliteti Škode!?

Evo ja vozim pet godina Fabiu, 50.000km presla, nijednog kvara i ne vidim razloga da pricam da je lose auto, a kostalo me malo vise od 15.000KM :-D
Post Reply