Klodovik wrote:1.4 motor u Sanderu ima 75 KS i 112Nm. Motor 1.2 HTP (jača verzija) u Fabiji ima 70 KS i 112Nm. To su uporedivi motori. Fabijin 1.4 jeste skuplji, ali ima 86 KS i 132 Nm. Osjeti se ta razlika dobro. No, ako je postavljaču teme budžet toliko ograničen ili jednostavno ne želi davati više novca za automobil, preostaje mu samo da uzme kalkulator u ruke i riješit će sve dileme za petnaest minuta.Haris.ba wrote:Za aveo ne znam, ali za skodu:
razlozi zbog koji ne bih uzeo skodu:
- ocajan (polozaj i debljina) stubova od sofersajbi, lijevi u lijevoj krivini skoz pokrije pravac kretanja pa se stalno moras izmicati naprijed i u stranu da vidis cestu: veoma lose kod vangradske voznje - a Bosna je puna takvih cesta.
- veoma skucena: osjecam se klaustofobicno, malo je prostora, kad pomakne skoz prednje sjediste nazad nema prostora za noge na zadnjem sjedistu(nekih max 10cm); ne kontam kako su uopste dopustili da se toliko moze sjediste nazad povuci
- motor nije los, ima tri cilindra: to znaci gradska umjerena voznja: i nema problema; za vanjsku voznju motor se mora tjerati iznad 3000 obrtaja - sto je puno za taj motor(veca potrosnja), Furati autoputem 160 mozes, ali motor nije predvidjen za to. U petoj negdje oko 100 - 110 na sat si na 2000 obrtaja. Ipak mislim da je onaj motor koji se daje za 15666 stvarno preslab osim za grada.
zasto bih uzeo skodu:
- koliko god problematican servis imas, sve djelove mozes naruciti i dolaze ako ih nema na skladistu za 7 dana(15 izuzetak)
- zato sto je "domace" auto
- imas puno majstora koji znaju skodu popravljati
- Ima finu unutrasnjost, a i svidja mi se njen vanjski izgled "supermini ripoff"
Uporedi dacija motor sa 4 cilindra sa fabijom sa istim motorom pa ces vidjeti nesrazmjere u cijeni.Klodovik wrote:Sanderov 1.4 motor ima 112Nm obrtnog momenta. Slabo je to. Preslabo za 1.4 motor.
Daciju bih uvijek prije preporucio nego skodu: jedino sto joj je plastika unutar auta ocajna - ali kome ne smeta uredu. I bezveze mi je njihovo rjesenje za rezervni tocak. Izvadis sve iz gepeka da bi odvrnuo saraf da oslobodi gumu koja lezi u nekavoj mrezi gola kisi i snijegu i onda otpadne ispod auta. I smeta sto kad upalis tekucinu za sofersajbu moras upaliti posebno i brisace.
P.S.
Nista ne znaci sto je auto iz Koreje.
JA BI NAJRADIJE SEBI KUPIO POLOVNOG MERCEDESA W124 300 COUPE.......SA OKO 180 KS,MOZE SE NACI DO 10 000 DA GORI..........ZNACI FULL FULLOVA OPREMA,A MOTOR DA NE PRICAM.....JEDE CESTU..............I RADO BI AUTOMATIC MJENJAC................
ALI MOJ STARI INSISTIRA DA MI KUPI NOV AUTOMOBIL,RADI SIGURNOSTI I TAKO TOGA........A I SMATRA DA JE MERC PREJAK ZA POCETNIKE,POGOTOVO V6