SKODA AUTO
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
mostar88
#1 SKODA AUTO
Pozdrav svima! Tek sam polozila vozacki, pa bi me zanimalo kakvo je vase iskustvo sa automobilima marke SKODA (posebno FABIA). Da li su pouzdani, ekonomicni, cjenovno povoljni itd.
Hvala na dobronamjernim sugestijama!
Aida
Aida
- TarikSA
#2 Re: SKODA AUTO
Lose mjesto za raspitat se o tome...naci ce se oni zustri protivnici VW koncerna (citaj vozaci korejaca, francuza i japanaca), a opet ce se naci oni koji ce zakivati u zvijezde koncer pa tako i SKODU...posebno postane interesantno kad se pocnu prepucavati i spominjati svoje Golfove 2ke koje idu ko metak itd...
Ja cu ti ipak pokusati iskreno reci iz mog iskustva sa dvije skode u mom zivotu.
Prva je Fabia sa 1.4 benzinskim motorom
Auto ok lezi na cesti (nista spektakularno, al pretpostavljam da trazis auto za grad)
Nije bas udoban, al to je svakako stvar ukusa.
Trosi...hmmm....meni je trosio podosta za tako mali motor, al eto nisam ga ni mazio iskreno receno...trosio je 11l grad....otvorena cesta nemam pojma to nikad nisam pratio....
Dijelovi nista preskupi tj ovlasteni servisi u SA su ok cijenama, posebno AutoAgent...
Kupovina: ja sam svoju platio novu, al znam da se sad polovne neko 2002-2004 godista sa tim motorom krecu oko 9000-11000.
Drugo auto je Skoda Octavia 1.9TDI
To je vec bilo auto, lezi odlicno na cesti.
Udobnost ok i nema cudnih zvukova iz armature.
Trosi ko upaljac:) tj meni po gradu trosio 7 otprilike, otvorena cesta opet ne znam.
Dijelovi kao za Fabiu ok, s tim da su nekih 15-20% skuplji, servis i ruke isto ko i Fabia.
Kupovina: platio novu, godiste oko 2000-2005 kostaju od 14-20000KM posebno ovaj motor.
Iskreno ni jedan ni drugi me nikad nisu izdali, naravno redovno servisirani...jednom mi Fabiji otisao alternator (al serviseri kazu da je to kao i sijalica, tako da nije nista spektakularno sto je crknuo).
Meni su pouzdani i naravno sa godinama postaju sve skuplji za odrzavati u ovlastenom servisu, pa mozda i potegnes do nekog privatnika da ti nastavi servisirati auto...
Eto toliko od mene, nadam se da sam pomogao...
Ja cu ti ipak pokusati iskreno reci iz mog iskustva sa dvije skode u mom zivotu.
Prva je Fabia sa 1.4 benzinskim motorom
Auto ok lezi na cesti (nista spektakularno, al pretpostavljam da trazis auto za grad)
Nije bas udoban, al to je svakako stvar ukusa.
Trosi...hmmm....meni je trosio podosta za tako mali motor, al eto nisam ga ni mazio iskreno receno...trosio je 11l grad....otvorena cesta nemam pojma to nikad nisam pratio....
Dijelovi nista preskupi tj ovlasteni servisi u SA su ok cijenama, posebno AutoAgent...
Kupovina: ja sam svoju platio novu, al znam da se sad polovne neko 2002-2004 godista sa tim motorom krecu oko 9000-11000.
Drugo auto je Skoda Octavia 1.9TDI
To je vec bilo auto, lezi odlicno na cesti.
Udobnost ok i nema cudnih zvukova iz armature.
Trosi ko upaljac:) tj meni po gradu trosio 7 otprilike, otvorena cesta opet ne znam.
Dijelovi kao za Fabiu ok, s tim da su nekih 15-20% skuplji, servis i ruke isto ko i Fabia.
Kupovina: platio novu, godiste oko 2000-2005 kostaju od 14-20000KM posebno ovaj motor.
Iskreno ni jedan ni drugi me nikad nisu izdali, naravno redovno servisirani...jednom mi Fabiji otisao alternator (al serviseri kazu da je to kao i sijalica, tako da nije nista spektakularno sto je crknuo).
Meni su pouzdani i naravno sa godinama postaju sve skuplji za odrzavati u ovlastenom servisu, pa mozda i potegnes do nekog privatnika da ti nastavi servisirati auto...
Eto toliko od mene, nadam se da sam pomogao...
-
milojicabrzi
#3 Re: SKODA AUTO
Vidi, SKoda ti vazi za dobar omjer cijene i kvalitete, tako da je to auto izbor mudrih ljudi, koji zele imati vw tehnologiju po pristupacnoj cijeni. Ne znam da li trazis novo ili polovno auto, ako je polovnjak, pazi da nije puno presao, jer su Fabije u BiH cesta sluzbena ili komercijalna vozila.
Ja sam mijenjao auto prije dvije godine, i zao mi je sto nisam imao 3.000 KM, koliko mi je trebalo da dobacim do nove Fabije, i sad mi je zao zbog toga.
Ako si pocetnik i ne prelazis puno, za tebe bi dobra solucija bila Fabija benzin sa 1,2 motorom. Ove sa 1,4 motorom izbjegavaj, jer se taj motor pokazao kao najlosiji u VW paleti u zadnjih 10-ak godina, i prema statistikama cesto se kvari a i momacki trosi,...
Uglavnom, pazi i da ima solidnu opremu (abs, centralna itd), i racunaj da moras jos dati 400 KM za Zeder ili Lavlju kandzu ako hoces mirno da spavas...
Sretno.
Ja sam mijenjao auto prije dvije godine, i zao mi je sto nisam imao 3.000 KM, koliko mi je trebalo da dobacim do nove Fabije, i sad mi je zao zbog toga.
Ako si pocetnik i ne prelazis puno, za tebe bi dobra solucija bila Fabija benzin sa 1,2 motorom. Ove sa 1,4 motorom izbjegavaj, jer se taj motor pokazao kao najlosiji u VW paleti u zadnjih 10-ak godina, i prema statistikama cesto se kvari a i momacki trosi,...
Uglavnom, pazi i da ima solidnu opremu (abs, centralna itd), i racunaj da moras jos dati 400 KM za Zeder ili Lavlju kandzu ako hoces mirno da spavas...
Sretno.
- citroen
#4 Re: SKODA AUTO
Aida! koliko imas godina i kako te nije stid...tek polozila i odmah na forum,da pitas o skodimostar88 wrote:Pozdrav svima! Tek sam polozila vozacki, pa bi me zanimalo kakvo je vase iskustvo sa automobilima marke SKODA (posebno FABIA). Da li su pouzdani, ekonomicni, cjenovno povoljni itd.
Aida
Ako mislis na novu fabiu,sto se tice motora svi su dobri,mozda ovi 1.2HTP(tri cilindra) su malo losiji od ostalih ali oni su osnovna ponuda,najjeftiniji ...Najbolji je 1.9TDI i 1.4 16V kojeg sam imao priliku voziti,i mislim da je prava mjera za taj auto,ne trosi puno a ide sasvim dobro...ali ako zelis novu fabiu sacekaj malo jer uskoro pocinje prodaja fabia sa 1.2 TSI motorom koji ce po meni biti najbolji motor za fabiu.Sto se tice prve generacije fabie i ona se pokazala kvalitetnom,motor 1.4 8V MPI koji je bio tad u ponudi je bio dobar sto se tice izdrzljivosti,ali je potrosnja bila prevelika.To je originalni skodin motor,nije VW a ovi su kasnije poceli da se ugradjuju 1.2 i 1.2HTP,zatim dieseli 1.9sdi i 1.4tdi.1.9TDI,pa et sta god odlucis da kupis nek bude sa srecom..
-
AdnanSA
#5 Re: SKODA AUTO
Škoda je dobro auto. Nema nikakvog luksuza ali je pouzdana i best buy u raznim klasama. Kada bih imao jedno 35000 KM viška poručio bih novu Fabiu sa DSG-om i 1,4 turbo-kompresor benzincom. Moja stara službena Fabia SDI na putu Sarajevo-Mostar po BC troši 3,5 litra istina penzionerske vožnje i prosjekom od 58 km/h.
- Haris.ba
#6 Re: SKODA AUTO
Samo oko ovih tsi motora (turbobenzinci).
Evo cijena za oktaviju:
Classic 1.4 MPI 5 Brzina 22.482
Classic 1.4 TSI 6 Brzina 27.049
Classic 1.4 TSI DSG Automatic 31.193
Classic 1,9 TDI DPF 5 Brzina 27.937
Classic 1,9 TDI DPF DSG Automatic 32.496
Classic 1,9 TDI 5 Brzina 27.186
Classic 1,9 TDI DSG Automatic 31.486
Tsi - turbobenzinac naspram standardnog atmosferskog motora(mpi) je skuplji za 4000 maraka. Jest da ima bolji mjenač i manje troši, al onda ne vidim smisla, po trenutnim cijenama, ne uzeti dizel. Ako bude slična priča kao i sa 1.2 tsi motorom u fabiji (skuplji 3000-4000 milje), onda se već zalazi u teritoriju dizelaša. A onda kada se već ima masla za tsi, onda se ima masla i za dsg - automatski mjenač - to mi nekako najviše ima smisla jedno sa drugim.
A ovi fabijini benzinski motori mogu kada se voze bez naglih ubrzanja i usporavanja i uz šaltanja na 2000 okretaja, po gradu trošiti 7 litara.
Evo cijena za oktaviju:
Classic 1.4 MPI 5 Brzina 22.482
Classic 1.4 TSI 6 Brzina 27.049
Classic 1.4 TSI DSG Automatic 31.193
Classic 1,9 TDI DPF 5 Brzina 27.937
Classic 1,9 TDI DPF DSG Automatic 32.496
Classic 1,9 TDI 5 Brzina 27.186
Classic 1,9 TDI DSG Automatic 31.486
Tsi - turbobenzinac naspram standardnog atmosferskog motora(mpi) je skuplji za 4000 maraka. Jest da ima bolji mjenač i manje troši, al onda ne vidim smisla, po trenutnim cijenama, ne uzeti dizel. Ako bude slična priča kao i sa 1.2 tsi motorom u fabiji (skuplji 3000-4000 milje), onda se već zalazi u teritoriju dizelaša. A onda kada se već ima masla za tsi, onda se ima masla i za dsg - automatski mjenač - to mi nekako najviše ima smisla jedno sa drugim.
A ovi fabijini benzinski motori mogu kada se voze bez naglih ubrzanja i usporavanja i uz šaltanja na 2000 okretaja, po gradu trošiti 7 litara.
- starii
#7 Re: SKODA AUTO
uzmi 1.2HTP neces se pokajati..auto dobro malo troši...ono za gradske voznje i do mora taman..
ako gdje nađes i SDI a da nije plaho prešla uzmi, neceš se pokajati..ako ti treba kakav info msg me
ako gdje nađes i SDI a da nije plaho prešla uzmi, neceš se pokajati..ako ti treba kakav info msg me
-
asafinho
#8 Re: SKODA AUTO
bjezi od fabije kao djavo od krsta
imam fabiju 2002 karavan 1.4 MPi crveno i
trosi boga oca
12 grad
sreca pa sam joj plin odradio,da nisam ako bi se u njoj zelio vozati morao bi hodati puknutih carapa i gaca
djelovi riknjavaju svako malo
razni djelovi crkavaju
jest da se puno prelazi al vala sta sam u nju para ulozio do sad mogao sam neko drugo auto 10 godina odrzavat
ne znam to je moje misljenje,samo sam realan,imam to auto i ne kujem ga u zvjezde samo sam realan 
-
ADYS
#9 Re: SKODA AUTO
1,9 SDI fabia ti je odlična, imam je oko 4 godine i jako sam zadovoljan. Trenutno razmišljam da je zamjenim za mlađe godište (moja je 2002.), da li neko zna do koje godine su se proizvodili modeli istog oblika kao i moja (ove nove/zadnje mi se ne sviđaju na izgled) i koliko je trenutno cijena na tržištu polovnih auta ove moje iz 2002. godine (prešla 83.000km). Hvala
- Neelix
#10 Re: SKODA AUTO
isto to auto, isto godiste, moj tata vozi, elegance oprema, sa 2 i po litra potrosnje manje po gradu u odnosu na tebe (sto je opet puno, al sta mu ti radis ondaasafinho wrote:bjezi od fabije kao djavo od krstaimam fabiju 2002 karavan 1.4 MPi crveno i
trosi boga oca
12 grad
sreca pa sam joj plin odradio,da nisam ako bi se u njoj zelio vozati morao bi hodati puknutih carapa i gaca
razni djelovi crkavaju
jest da se puno prelazi al vala sta sam u nju para ulozio do sad mogao sam neko drugo auto 10 godina odrzavat
ne znam to je moje misljenje,samo sam realan,imam to auto i ne kujem ga u zvjezde samo sam realan
-
maxell_sarajevo
#11 Re: SKODA AUTO
Super auto za nase uslove, i ako je 90% voznje po gradu, vozim vec cetvrtu Skodu i prezadovoljan sam jer uz redovno odrzavanje (ulje, filtere) nisam imao nekih kvarova, doduse danas zamijenio balans stangu, riknula nakon cetiri godine, cijena popravke kod Ese u Kasindolskoj 45KM dio + 10KM ruke, a za ovu popravku su mi u ASA-i su mi trazili 150KM, pa samo obrati paznju gdje ces je servisirati ako je naravno uzmes.
Dakle moja topla preporuka da je uzmes, a ako si zainteresovana mogu ti dati jednu testnu voznju sa mojom fabijom.
Dakle moja topla preporuka da je uzmes, a ako si zainteresovana mogu ti dati jednu testnu voznju sa mojom fabijom.
-
jefferson
#12 Re: SKODA AUTO
Mislim da je to za tebe Aida super auto, pogotovo ako ima 1.9tdi motor s obzirom da ces imati puno obrtnog momenta u malom automobilu, sto znaci sigurna preticanja i odmarajucu voznju po nasim brdima i planinama!
- mayab
-
LeKo
#14 Re: SKODA AUTO
Moje iskustvo vezano za Škode je veoma pozitivno, slobodno mogu preporučiti i FAB i OCT.
Imao stari model fabije 1.4-16v (odlično ide) bez kvarova, prodata nakon 65k KM
Imam octaviju 1.9 TDI, trenutno na satu 34k KM bez kvarova
Nedavno kupio stari model fabije 1.4 TDI, trenutno na satu 98k KM (ovaj fakat malo troši), do sada bez kvarova.
Sretno u odabiru Škode.
Imao stari model fabije 1.4-16v (odlično ide) bez kvarova, prodata nakon 65k KM
Imam octaviju 1.9 TDI, trenutno na satu 34k KM bez kvarova
Nedavno kupio stari model fabije 1.4 TDI, trenutno na satu 98k KM (ovaj fakat malo troši), do sada bez kvarova.
Sretno u odabiru Škode.
-
vnm
#15 Re: SKODA AUTO
octavia je uzasno nepregledno auto, pa mislim da nije bas za nekoga ko je tek polozio. fabia je ok kad se naviknes.
-
jefferson
#16 Re: SKODA AUTO
ma koje je to auto novo pregledno? octavia je medju boljima kakvih ima auta.vnm wrote:octavia je uzasno nepregledno auto, pa mislim da nije bas za nekoga ko je tek polozio. fabia je ok kad se naviknes.
-
Grga07
#17 Re: SKODA AUTO
ma koju god skodu da uzmes neces se pokajati barem ja tako mislim, a moj savjet bi ti bio da ne ulazies previse novca u prvo auto, pogotovo ako nisi prije vozila i sl. jel "svi" koji tek poloze(pa i ja) cesto nesto zakacimo, zagrebemo, zveknemo u rupu i sl. pa da te dusa nebi bolila bolje nesto skormnije za pocetak..
pozdrav
pozdrav
-
bombarder22
#18 Re: SKODA AUTO
Moj je savjet škoda sdi ili 1,2 htp.I jedna i druga su se pokazale extra.
Nije velika potrošnja a relativno jeftine za održavanje.
Samo paket opreme elegance.Pokazalo se da ako je paket opreme jeftiniji (classic ili ambiente) vrata se zatvaraju ko na kapiji,pušta vodu itd, a ovaj paket je extra, ne samo po dodatnoj opremi nego govorim i o završnoj obradi vozila.
U svakom slučaju ako se odlučiš za kupovinu sretno.
Nije velika potrošnja a relativno jeftine za održavanje.
Samo paket opreme elegance.Pokazalo se da ako je paket opreme jeftiniji (classic ili ambiente) vrata se zatvaraju ko na kapiji,pušta vodu itd, a ovaj paket je extra, ne samo po dodatnoj opremi nego govorim i o završnoj obradi vozila.
U svakom slučaju ako se odlučiš za kupovinu sretno.
-
mostar88
#19 Re: SKODA AUTO
Hvala vam puno
Puno ste mi pomogli svojim super odgovorima!
Puno ste mi pomogli svojim super odgovorima!
- respo
#20 Re: SKODA AUTO
lakse naci decka i nek te voza 
-
rusmir.ba
#21 Re: SKODA AUTO
Ako ces kupovati polovnu (nisi navela) onda ti je to kao da grabis grah iz vrece pa sta zagrabis 
Na svasta mozes naletiti, ja sam fabiu vozao sluzbenu 2god, po meni najbolji odnos cijena-kvalitet-potrosnja (1.9SDI) i ona kupim polovnu i pravo se nasankam. Djelovi nisu skupi pojedinacno ali kad krenu otkazivati nakupi se toga. Poslije zamjenim identicnu samo 3god mladju i total druga prica. Ponekad odu neke sitnice ali redovan servis i to je to.
Sarajevo-Mostar cesto prosjek 3.5l, po gradu 6-8. Ako neces daleko ici zaboravi na ovo, trebas prekucati jedno 50.000km da ti se isplati razlika cijene benzinca i diesela.
Cuvaj se uvoznih i sluzbenih, bez servisne knjige, pa cak i sa servisnom, vraceni su satovi bar 100.000, i Bog zna kako su vozeni.
Ako si u Mostaru pogledaj u Hercegovina Auto, cesto imaju fabije koje dobiju kao staro za novo. Vecinom sluzbene, presle 120-150.000km ali redovno servisirane i pregledane prije prodaje. Zna biti dobrih benzinaca 1.2HTP
Na svasta mozes naletiti, ja sam fabiu vozao sluzbenu 2god, po meni najbolji odnos cijena-kvalitet-potrosnja (1.9SDI) i ona kupim polovnu i pravo se nasankam. Djelovi nisu skupi pojedinacno ali kad krenu otkazivati nakupi se toga. Poslije zamjenim identicnu samo 3god mladju i total druga prica. Ponekad odu neke sitnice ali redovan servis i to je to.
Sarajevo-Mostar cesto prosjek 3.5l, po gradu 6-8. Ako neces daleko ici zaboravi na ovo, trebas prekucati jedno 50.000km da ti se isplati razlika cijene benzinca i diesela.
Cuvaj se uvoznih i sluzbenih, bez servisne knjige, pa cak i sa servisnom, vraceni su satovi bar 100.000, i Bog zna kako su vozeni.
Ako si u Mostaru pogledaj u Hercegovina Auto, cesto imaju fabije koje dobiju kao staro za novo. Vecinom sluzbene, presle 120-150.000km ali redovno servisirane i pregledane prije prodaje. Zna biti dobrih benzinaca 1.2HTP
-
AdnanSA
#22 Re: SKODA AUTO
Išao sam na put sa službenom Fabiom SDI. Nasuo pun do čepa i prešao 1100 km na otvorenoj cesti. Ima još jedna četvrt rezervoara i BC kaže da može preći još 250 km sa preostalim gorivom. Nevjerovatno kako malo troši.
Doduše prosjek brzine 60 km/h ne pretjerano brzo ali kod nas i nemožeš uhvatiti veći prosjek od 60 km/h
Doduše prosjek brzine 60 km/h ne pretjerano brzo ali kod nas i nemožeš uhvatiti veći prosjek od 60 km/h
-
asafinho
#23 Re: SKODA AUTO
potrosnja je takva kod svake buraz,ne cepim je bog mi je svjedokNeelix wrote:isto to auto, isto godiste, moj tata vozi, elegance oprema, sa 2 i po litra potrosnje manje po gradu u odnosu na tebe (sto je opet puno, al sta mu ti radis ondaasafinho wrote:bjezi od fabije kao djavo od krstaimam fabiju 2002 karavan 1.4 MPi crveno i
trosi boga oca
12 grad
razni djelovi crkavaju
). nekih sitnih kvarova je bilo, ali nista strasno. presla oko 85000 dosad.
- Neelix
#24 Re: SKODA AUTO
prava je kilometraza, nova je kupljena. doduse, tvoja je presla puno vise, ne mogu predvidjeti kako ce se i moja ponasati sa tim brojem km, ali zasad smo zadovoljni, osim potrosnje.