skljocanje vilice

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
mamica papucarka

#1 skljocanje vilice

Post by mamica papucarka »

je li se jos nekome desava. :mrgreen: Meni je ranije vrlo cesto i nije godinama, kad jutros evo malo i to kad malo vise otvorimo usta :lol: i sad me strah da ako zijevnem ne ostanem otvorenih usta ko pes :lol:
i maloprije procitah na jednom forumu jedna moja forumasica skoro tako ostala otvorenih usta na sred trgovine. Morala ici na stomatologiju da joj vrate zglob :shock: :run:
i evo Mamica suti i ceka da skljocanje samo prodje :oops: :D
da li da panicim ili ne :lol: (ma lazem, vec sam se uspanicila)
mamica papucarka

#2 Re: skljocanje vilice

e ja sam tako bez obaveza da mogu iz ovih stopa stomatologu :D sta ti je ba :lol:

znam ja o cemu se radi. Cesto de sesava ljudima koji skrgucu zubima (a to bas radim, a tako sam i jedan zub slomila :roll: ) i moze se ukocit vilica, a i ne mora :-)
ma nije strasno, ali mene strah da ako zijevnem vise ne skljocne ili se ne ukoci :D da sam ja sama kuci, ali nisam. Kud bi sa djecom :lol:

nije moguce da niko nema problema sa ovim, kad je ovo skljocanje jako cesto kod ljudi :D
Op3r4t0r

#3 Re: skljocanje vilice

Post by Op3r4t0r »

Kazu da se to cesto desava kod ljudi, citaj zena, koje puno pricaju, pa ti sad vidi mozes li se tu pronaci :)

Da se vratim na temu, moja mama se zali na to skljocanje vilice odkad ja znam za sebe, s vremenom se valjda navikla, koliko se sjecam nije bas nesto posebno poduzimala uvezi toga
mamica papucarka

#4 Re: skljocanje vilice

Op3r4t0r wrote:Kazu da se to cesto desava kod ljudi, citaj zena, koje puno pricaju, pa ti sad vidi mozes li se tu pronaci :)

Da se vratim na temu, moja mama se zali na to skljocanje vilice odkad ja znam za sebe, s vremenom se valjda navikla, koliko se sjecam nije bas nesto posebno poduzimala uvezi toga
ma nisam neka ekstra pricalica (dobro ponekad :lol: )
da mi je poceo skljocat zglob na prstu, pa hajde :lol:

nego, sad procitah kako se ovoj zemi ukocila vilica u sred trgovine. Kaze zena kad nije umrla sto od stida sto od bolova :lol:
a muz mi radi u bolnici, pa cekam da on dodje, da proba vratit :D
Daphna

#5 Re: skljocanje vilice

Post by Daphna »

Kako znam za sebe vilica mi škljoca... Naravno, taj se problem javlja povremeno... Nekada imam probleme kada jedem... Nekada je i bolno... A nekada i komično... Nema mi ništa gore kada počnem da se ljubim a ona u po frke, ne škljoca, već zaštopa... :mrgreen: I onda smijeh, malo akrobacija dok se sve vrati u normalu i Jovo na novo...

Mamice, dobro si me podsjetila da se prilično dugo moja vilica nije oglasila skljocanjem... :mrgreen:
mamica papucarka

#6 Re: skljocanje vilice

Daphna wrote:Kako znam za sebe vilica mi škljoca... Naravno, taj se problem javlja povremeno... Nekada imam probleme kada jedem... Nekada je i bolno... A nekada i komično... Nema mi ništa gore kada počnem da se ljubim a ona u po frke, ne škljoca, već zaštopa... :mrgreen: I onda smijeh, malo akrobacija dok se sve vrati u normalu i Jovo na novo...

Mamice, dobro si me podsjetila da se prilično dugo moja vilica nije oglasila skljocanjem... :mrgreen:
sad si me podjestila :lol:

btw, barem sad ne vicem po kuci :mrgreen:
Sir Charles

#7 Re: skljocanje vilice

Post by Sir Charles »

Hm, i meni skljoca vilica otkad znam za sebe, ali nikad nikakvih problema nisam imao. To i ne primjecujem dok se ne spomene i ne pocne prica o tome :D
mamica papucarka

#8 Re: skljocanje vilice

sta nas je limenih :lol:
mamica papucarka

#9 Re: skljocanje vilice

ma ja ti spadam u onu vrstu ljudi koji cim ih nesto prozigne trce doktoru. a trenutno mi je zaista nemoguce i mislim da mi se ismijali i kada bih dosla, jer nije strasno. Ne boli me, nije ukoceno i samo malo skljoca. Jedino ne bi bilo lose se raspitat za preventivu, ali sad zaista ne mogu kad bi cuskije padale.

posto sam panicar, sad mi je lakse jer vidim da ima hrpa raje sa istim problemom :D (jelde da sam grozna :lol: )
alcho

#10 Re: skljocanje vilice

Post by alcho »

A sta i da se desi...ne moraju ti usta uvijek biti zatvorena... :D
mamica papucarka

#11 Re: skljocanje vilice

babyline wrote:pa ako ti se ne ide do stomatologa mozd ti pomognu raja na forumu.. btw. zove se bruxisam i stomatolozi znaju pomoci, nije lose ni preventiva, ali ako si zauzeta, razumijem te.
pa jel ima kakva vjezba za to :? ja ne smijem trazit tu bolest po netu, jer bih mogla sebi naci jos 100 bolesti :mrgreen:

cula sam da se cesto desava bas kod zubara kada su usta dugo otvorena :D

btw, evo dobila sam savjet od osobe kojoj se to desilo i kojoj su namjestali vilcu i ovo su joj rekli stomatolozi

kopiram

onda su mi rekli da kao prvo obavezno pocnem nosit gumenu udlagu dok spavam i kao drugo da redovito vjezbam ligamente vilice

to radis tak da rukama cvrsto stisnes podrucje oko zgloba (to ti dodje direktno ispod uha) i onda polako otvaras usta koliko mozes a da ti jezik bude vrhom na gornjem nepcu 20tak puta dnevno

hvala kolegice ako kojim slucajem procitas (mada je sa drugog foruma :) )
ziggy

#12 Re: skljocanje vilice

Post by ziggy »

Ja kako znam za sebe imam to skljocanje u zglobu koji spaja vilice.Niej me nikad boljelo,zna nekad biti zvucnije ali mislim da to nije nista opasno.
Dr.Cuddy

#13 Re: skljocanje vilice

Post by Dr.Cuddy »

mamica papucarka wrote:je li se jos nekome desava. :mrgreen: Meni je ranije vrlo cesto i nije godinama, kad jutros evo malo i to kad malo vise otvorimo usta :lol: i sad me strah da ako zijevnem ne ostanem otvorenih usta ko pes :lol:
i maloprije procitah na jednom forumu jedna moja forumasica skoro tako ostala otvorenih usta na sred trgovine. Morala ici na stomatologiju da joj vrate zglob :shock: :run:
meni je temporomandibularni zglob iskočio u vozu (neam blage od čega) i ostala vilica zakočena da nisam usta mogla zatvoriti...1cm razmak između gornje i donje vilice, morala sam se na slamku hraniti. doktorica mi je vratila vilicu na mjesto (potez prema dole i gurne nazad - da boli, boli) i sad samo imam zadebljanje na zglobu (kad zinem) ali više nisam imala problema. otiđi da ti pogledaju. mislim da imaju neku bocu za opuštanje tog mišića oko zgloba...da se ne zaglavi, zlu ne trebalo!

Image
Last edited by Dr.Cuddy on 09/07/2008 11:48, edited 1 time in total.
mamica papucarka

#14 Re: skljocanje vilice

koliko sam shvatila nije opasno, nego ti se moze desit da ti se bukvalno cijela vilica ukoci i da ne mozes zatvorit usta (desava se kad nesto zagrizes, zijevas, proderes se...)
I to ova forumasica kaze da jako, jako boli i da moras otic u ambulantu da ti oni to vrate. I onda radis ove vjezbe da ojacas ligamente.Ona kaze da se njoj vise nije pojavljivalo kako radi ove vjezbe.
i evo me vjezbam i izgledam ko budala :oops: :mrgreen: , ali sve za zdravlje :lol:
mamica papucarka

#15 Re: skljocanje vilice

Moonlight & Magnolia wrote:
mamica papucarka wrote:je li se jos nekome desava. :mrgreen: Meni je ranije vrlo cesto i nije godinama, kad jutros evo malo i to kad malo vise otvorimo usta :lol: i sad me strah da ako zijevnem ne ostanem otvorenih usta ko pes :lol:
meni je temporomandibularni zglob iskočio u vozu (neam blage od čega) i ostala vilica zakočena da nisam usta mogla zatvoriti...1cm razmak između gornje i donje vilice, morala sam se na slamku hraniti. doktorica mi je vratila vilicu na mjesto (potez prema dole i gurne nazad - da boli, boli) i sad samo imam zadebljanje na zglobu (kad zinem) ali više nisam imala problema. otiđi da ti pogledaju. mislim da imaju neku bocu za opuštanje tog mišića oko zgloba...da se ne zaglavi, zlu ne trebalo!

Image
jest, bas tu skljoca. Posebno kad spustim glavu pa otvorim usta. Meni se to ranije desavalo. Cak se znalo malo ukocit (mada sam ja mogla otvarat i zatvarat usta, ali teze)i bolit me, ali nije sigurno 3-4 godine (ili ja nisam obracala paznju)
probat cu dan, dva radit ove vjezbe, a ako ne upali moram napravit termin kod zubara. Doduse, iduci mjjesec ga svakako imam, ali eto mozda bih trebala malo ranije :roll:
Dr.Cuddy

#16 Re: skljocanje vilice

Post by Dr.Cuddy »

@mamica

zubar ti neće pomoć puno (osim da ti da uputnicu ili ako to škljocanje nije nastalo vađenjem nekog zuba ili nekom zubnom traumom). treba ti maksilofacijalni hirurg...ako ti šta treba, imaš PP...prošla sam kroz to, ali ništa strašno!
mamica papucarka

#17 Re: skljocanje vilice

Moonlight & Magnolia wrote:@mamica

zubar ti neće pomoć puno (osim da ti da uputnicu ili ako to škljocanje nije nastalo vađenjem nekog zuba ili nekom zubnom traumom). treba ti maksilofacijalni hirurg...ako ti šta treba, imaš PP...prošla sam kroz to, ali ništa strašno!
ma meni vise i odgovara doktor nego stomatolog, jer mi je bolnica 50 m od kuce :D a
Celly

#18 Re: skljocanje vilice

Post by Celly »

Evo da se i ja prijavim....vec nekoliko godina osjetim neko krckanje pored uha kad otvorim vilicu sirom (ali samo na desnoj strani lica). Nekad je pravo izrazeno, imam osjecaj da ce mi se slomit vilica i boli, a nekad toga uopste nema. Nisam skontala sta uzrokuje da se pogorsa ili popravi. A nisam ni doktoru isla.
Bosanac_21

#19 Re: skljocanje vilice

Post by Bosanac_21 »

Meni se zna desiti kad zijevam :-) - osjetim kao da pukne i neki sum kao neka srz i odjednom stane kao da se nista nije desilo :roll:
maidic

#20 Re: skljocanje vilice

Post by maidic »

Meni se desava kada zijevam citav zivot i nisam imala nikakvih problema, nikada me nije bolilo, a i skripim zubima kada spavam, ocito je povezano. Ali moj dajdza je morao nesto operisati, ali njemu je skljocala vilica i kada je jeo, vise nema problema, moja rodica je jedno vrijeme morala nositi neku vrstu proteze navece i prestalo je skljocati. ja jos nisam imala vecih problema osim SKLJOC :)
Gorštak

#21 Re: skljocanje vilice

Post by Gorštak »

Kod mene škljoca ujutro kad ustanem, dok se ne razradi. To mi se počelo događati ima pola godine. Nekako se krši, imam osjećaj da ima lufta, i da će iskočiti, ali ne iskače. To mi naročito smeta ako ujutro jedem (što je inače jako jako rijetko) jer tada škljoca i krcka ko ludo.
Ja puno pričam inače (a pričanjem i zarađujem za život) pa sam mislio da mi se nešto potrošilo zbog toga, stvarno :mrgreen:
Sad mi je u zadnjih dvadesetak dana samo od sebe to manje izraženo.
walkabout

#22 Re: skljocanje vilice

Post by walkabout »

ova vjezba gora nego kamasutra... :oops:
seba

#23 Re: skljocanje vilice

Post by seba »

walkabout wrote:ova vjezba gora nego kamasutra... :oops:
kamasutra,zubarka danas :)
tebiodmene

#24 Re: skljocanje vilice

Post by tebiodmene »

Bond_JaneBond wrote:Meni je zubarka davno rekla vjezbu protiv skljocanja..
Dodirnes vrhom jezika nepce, "cuvas" vilicu sa obe ruke takoreci-stavis obe ruke kao da pridrzavas vilicu i jezikom odmices donji dio..Treba raditi nekoliko puta na dan, 12tak puta..Probajte, meni vise ne skljoca..
Da, i meni je zubar preporucio te vjezbe.
Posebno mi je skrenuo paznju da vodim racuna kada zijevam. Ta radnja moze zavrsiti problemom. Kada zijevam, pri stavljanju ruke na usta, zapravo bih trebala cuvati dlanom donju vilicu tako da se usta ne otvore koliko bi trebala. 8) Ili bar da pokusam, opet pri zijevanju, otvarati usta "u osmijeh" sto otprilike znaci u sirinu.
Nikakve posebne tegobe nemam osim sto nekada osjecam lagane trnce u tom "skljocavom" dijelu vilice. :skoljka:
Zanimljivo da nas ima toliko sa "limenim" problemom.
Moj zubar je to nazvao iscasenjem vilice.
Post Reply