i maloprije procitah na jednom forumu jedna moja forumasica skoro tako ostala otvorenih usta na sred trgovine. Morala ici na stomatologiju da joj vrate zglob
i evo Mamica suti i ceka da skljocanje samo prodje
da li da panicim ili ne
Moderator: anex
ma nisam neka ekstra pricalica (dobro ponekadOp3r4t0r wrote:Kazu da se to cesto desava kod ljudi, citaj zena, koje puno pricaju, pa ti sad vidi mozes li se tu pronaci
Da se vratim na temu, moja mama se zali na to skljocanje vilice odkad ja znam za sebe, s vremenom se valjda navikla, koliko se sjecam nije bas nesto posebno poduzimala uvezi toga
sad si me podjestilaDaphna wrote:Kako znam za sebe vilica mi škljoca... Naravno, taj se problem javlja povremeno... Nekada imam probleme kada jedem... Nekada je i bolno... A nekada i komično... Nema mi ništa gore kada počnem da se ljubim a ona u po frke, ne škljoca, već zaštopa...I onda smijeh, malo akrobacija dok se sve vrati u normalu i Jovo na novo...
Mamice, dobro si me podsjetila da se prilično dugo moja vilica nije oglasila skljocanjem...
pa jel ima kakva vjezba za tobabyline wrote:pa ako ti se ne ide do stomatologa mozd ti pomognu raja na forumu.. btw. zove se bruxisam i stomatolozi znaju pomoci, nije lose ni preventiva, ali ako si zauzeta, razumijem te.
meni je temporomandibularni zglob iskočio u vozu (neam blage od čega) i ostala vilica zakočena da nisam usta mogla zatvoriti...1cm razmak između gornje i donje vilice, morala sam se na slamku hraniti. doktorica mi je vratila vilicu na mjesto (potez prema dole i gurne nazad - da boli, boli) i sad samo imam zadebljanje na zglobu (kad zinem) ali više nisam imala problema. otiđi da ti pogledaju. mislim da imaju neku bocu za opuštanje tog mišića oko zgloba...da se ne zaglavi, zlu ne trebalo!mamica papucarka wrote:je li se jos nekome desava.Meni je ranije vrlo cesto i nije godinama, kad jutros evo malo i to kad malo vise otvorimo usta
i sad me strah da ako zijevnem ne ostanem otvorenih usta ko pes
![]()
i maloprije procitah na jednom forumu jedna moja forumasica skoro tako ostala otvorenih usta na sred trgovine. Morala ici na stomatologiju da joj vrate zglob![]()
![]()
i evo Mamica suti i ceka da skljocanje samo prodje![]()
![]()
da li da panicim ili ne(ma lazem, vec sam se uspanicila)

jest, bas tu skljoca. Posebno kad spustim glavu pa otvorim usta. Meni se to ranije desavalo. Cak se znalo malo ukocit (mada sam ja mogla otvarat i zatvarat usta, ali teze)i bolit me, ali nije sigurno 3-4 godine (ili ja nisam obracala paznju)Moonlight & Magnolia wrote:meni je temporomandibularni zglob iskočio u vozu (neam blage od čega) i ostala vilica zakočena da nisam usta mogla zatvoriti...1cm razmak između gornje i donje vilice, morala sam se na slamku hraniti. doktorica mi je vratila vilicu na mjesto (potez prema dole i gurne nazad - da boli, boli) i sad samo imam zadebljanje na zglobu (kad zinem) ali više nisam imala problema. otiđi da ti pogledaju. mislim da imaju neku bocu za opuštanje tog mišića oko zgloba...da se ne zaglavi, zlu ne trebalo!mamica papucarka wrote:je li se jos nekome desava.Meni je ranije vrlo cesto i nije godinama, kad jutros evo malo i to kad malo vise otvorimo usta
i sad me strah da ako zijevnem ne ostanem otvorenih usta ko pes
![]()
i maloprije procitah na jednom forumu jedna moja forumasica skoro tako ostala otvorenih usta na sred trgovine. Morala ici na stomatologiju da joj vrate zglob![]()
![]()
i evo Mamica suti i ceka da skljocanje samo prodje![]()
![]()
da li da panicim ili ne(ma lazem, vec sam se uspanicila)
ma meni vise i odgovara doktor nego stomatolog, jer mi je bolnica 50 m od kuceMoonlight & Magnolia wrote:@mamica
zubar ti neće pomoć puno (osim da ti da uputnicu ili ako to škljocanje nije nastalo vađenjem nekog zuba ili nekom zubnom traumom). treba ti maksilofacijalni hirurg...ako ti šta treba, imaš PP...prošla sam kroz to, ali ništa strašno!
kamasutra,zubarka danaswalkabout wrote:ova vjezba gora nego kamasutra...
Da, i meni je zubar preporucio te vjezbe.Bond_JaneBond wrote:Meni je zubarka davno rekla vjezbu protiv skljocanja..
Dodirnes vrhom jezika nepce, "cuvas" vilicu sa obe ruke takoreci-stavis obe ruke kao da pridrzavas vilicu i jezikom odmices donji dio..Treba raditi nekoliko puta na dan, 12tak puta..Probajte, meni vise ne skljoca..