'ŠKLJOCANJE VILICE'
Moderator: anex
-
triple mama
#1 'ŠKLJOCANJE VILICE'
Da li se nekom slično dešava? moja kći je istraumirana jer joj je nedavno škljocnula vilica kad je jako otvorila usta. od jucer je opet boli iznad uha (valjda na tom sastavu??). gledala je an internetu da li imaju neke masaže da se rade i vidjela da je bilo slučajeva da osoba otvori i 'nešto zakoči' i više ne može zatvoriti usta....boli je..ne moze da jede...neki savjet? da odem maksilofacijalnom doktoru na pregled? hvala!
- zforumas
#2 Re: 'ŠKLJOCANJE VILICE'
Moja supruga je imala isti problem. Nakon tih vjezbica puno je bolje. U slucaju da ne daj Boze zaglavi vilica otvorena ni slucajno da pokusava na silu zatvoriti nego pravac nekom iskusnom stomatologu. Postoji nekakav zahvat kojim se vilica zatvori. U suprotnom rizikuje komplikacije u vidu loma tih kostiju.triple mama wrote:Da li se nekom slično dešava? moja kći je istraumirana jer joj je nedavno škljocnula vilica kad je jako otvorila usta. od jucer je opet boli iznad uha (valjda na tom sastavu??). gledala je an internetu da li imaju neke masaže da se rade i vidjela da je bilo slučajeva da osoba otvori i 'nešto zakoči' i više ne može zatvoriti usta....boli je..ne moze da jede...neki savjet? da odem maksilofacijalnom doktoru na pregled? hvala!
-
triple mama
#3 Re: 'ŠKLJOCANJE VILICE'
znaci imaju neke vjezbe? gdje da je odvedem na pregled? stomatologu ili maksilofacijalnom?zforumas wrote:Moja supruga je imala isti problem. Nakon tih vjezbica puno je bolje. U slucaju da ne daj Boze zaglavi vilica otvorena ni slucajno da pokusava na silu zatvoriti nego pravac nekom iskusnom stomatologu. Postoji nekakav zahvat kojim se vilica zatvori. U suprotnom rizikuje komplikacije u vidu loma tih kostiju.triple mama wrote:Da li se nekom slično dešava? moja kći je istraumirana jer joj je nedavno škljocnula vilica kad je jako otvorila usta. od jucer je opet boli iznad uha (valjda na tom sastavu??). gledala je an internetu da li imaju neke masaže da se rade i vidjela da je bilo slučajeva da osoba otvori i 'nešto zakoči' i više ne može zatvoriti usta....boli je..ne moze da jede...neki savjet? da odem maksilofacijalnom doktoru na pregled? hvala!
- zforumas
#4 Re: 'ŠKLJOCANJE VILICE'
Mi smo bili kod stomatologa jer je kucni prijatelj. Postoje vjezbe, u biti to je samo lagano stvaranje otpora rukom na donjoj vilici i pokusaj otvaranja usta. Recimo "nalakti" se na sto i nasloni dlan na bradu i onda polako otvara usta. Dovoljno je 5 minuta dnevno.triple mama wrote:znaci imaju neke vjezbe? gdje da je odvedem na pregled? stomatologu ili maksilofacijalnom?zforumas wrote:Moja supruga je imala isti problem. Nakon tih vjezbica puno je bolje. U slucaju da ne daj Boze zaglavi vilica otvorena ni slucajno da pokusava na silu zatvoriti nego pravac nekom iskusnom stomatologu. Postoji nekakav zahvat kojim se vilica zatvori. U suprotnom rizikuje komplikacije u vidu loma tih kostiju.triple mama wrote:Da li se nekom slično dešava? moja kći je istraumirana jer joj je nedavno škljocnula vilica kad je jako otvorila usta. od jucer je opet boli iznad uha (valjda na tom sastavu??). gledala je an internetu da li imaju neke masaže da se rade i vidjela da je bilo slučajeva da osoba otvori i 'nešto zakoči' i više ne može zatvoriti usta....boli je..ne moze da jede...neki savjet? da odem maksilofacijalnom doktoru na pregled? hvala!
-
triple mama
#5 Re: 'ŠKLJOCANJE VILICE'
znaci imaju neke vjezbe? gdje da je odvedem na pregled? stomatologu ili maksilofacijalnom?[/quote]
Mi smo bili kod stomatologa jer je kucni prijatelj. Postoje vjezbe, u biti to je samo lagano stvaranje otpora rukom na donjoj vilici i pokusaj otvaranja usta. Recimo "nalakti" se na sto i nasloni dlan na bradu i onda polako otvara usta. Dovoljno je 5 minuta dnevno.[/quote]
hvala puno. uzecemo uputnicu i na stomatologiju ili maksilofacijalnu...molim jos nekoga ko mi moze neki savet dati!
Mi smo bili kod stomatologa jer je kucni prijatelj. Postoje vjezbe, u biti to je samo lagano stvaranje otpora rukom na donjoj vilici i pokusaj otvaranja usta. Recimo "nalakti" se na sto i nasloni dlan na bradu i onda polako otvara usta. Dovoljno je 5 minuta dnevno.[/quote]
hvala puno. uzecemo uputnicu i na stomatologiju ili maksilofacijalnu...molim jos nekoga ko mi moze neki savet dati!
- Filter
#6 Re: 'ŠKLJOCANJE VILICE'
maksilofacijalnom, vjerovatno je iscasila vilicni zglob. ne prckati samtriple mama wrote: hvala puno. uzecemo uputnicu i na stomatologiju ili maksilofacijalnu...molim jos nekoga ko mi moze neki savet dati!
-
triple mama
#7 Re: 'ŠKLJOCANJE VILICE'
ok, hvala...svasta, kako je mogla samo otvaranjem i zatvaranjem to iscasiti?Filter wrote:maksilofacijalnom, vjerovatno je iscasila vilicni zglob. ne prckati samtriple mama wrote: hvala puno. uzecemo uputnicu i na stomatologiju ili maksilofacijalnu...molim jos nekoga ko mi moze neki savet dati!
- Filter
#8 Re: 'ŠKLJOCANJE VILICE'
lakse nego sto mislis. vjerovatno nije nista strasno, ali bolje je pustiti nekome strucnom da pogledatriple mama wrote:ok, hvala...svasta, kako je mogla samo otvaranjem i zatvaranjem to iscasiti?Filter wrote:maksilofacijalnom, vjerovatno je iscasila vilicni zglob. ne prckati samtriple mama wrote: hvala puno. uzecemo uputnicu i na stomatologiju ili maksilofacijalnu...molim jos nekoga ko mi moze neki savet dati!
- Dr.medicine
#9 Re: 'ŠKLJOCANJE VILICE'
hirurgu ako joj je skliznuo blago zglob da ga vrati. jer da je potpuna luksacija vidjelo bi se.
-
Fauja Singh
#10 Re: 'ŠKLJOCANJE VILICE'
Meni skljoca od kad znam za sebe, ali ne pridajem tome znacaj.
-
triple mama
#11 Re: 'ŠKLJOCANJE VILICE'
Dr.medicine wrote:hirurgu ako joj je skliznuo blago zglob da ga vrati. jer da je potpuna luksacija vidjelo bi se.
Eh sad je referendum u kuci odvesti dr ili ne jer svima skljocaju vilice od kad znaju za sebe
-
triple mama
#12 Re: 'ŠKLJOCANJE VILICE'
triple mama wrote:Dr.medicine wrote:hirurgu ako joj je skliznuo blago zglob da ga vrati. jer da je potpuna luksacija vidjelo bi se.
Eh sad je referendum u kuci odvesti dr ili ne jer svima skljocaju vilice od kad znaju za sebeuzela uputnicu za maksilofacijalno ambulantni pregled na Dipu ... sto kazete ne vjerujem da je ista strasno jer nju samo boli i ne smije/ ne moze otvoriti puno usta.... mislim da duze vrijeme nece smijeti ni zijevati
- Bluemore
#13 Re: 'ŠKLJOCANJE VILICE'
zforumas wrote:
Mi smo bili kod stomatologa jer je kucni prijatelj. Postoje vjezbe, u biti to je samo lagano stvaranje otpora rukom na donjoj vilici i pokusaj otvaranja usta. Recimo "nalakti" se na sto i nasloni dlan na bradu i onda polako otvara usta. Dovoljno je 5 minuta dnevno.
- HAVANA
#14 Re: 'ŠKLJOCANJE VILICE'
Sto me sekiraju bezezeFauja Singh wrote:Meni skljoca od kad znam za sebe, ali ne pridajem tome znacaj.
-
developer10
#15 Re: 'ŠKLJOCANJE VILICE'
Znam osobu koja je taj problem imala godinama i onda iznenada samo od sebe prošlo.
- salik79
#16 Re: 'ŠKLJOCANJE VILICE'
Da li puno zvace zvake?triple mama wrote:Da li se nekom slično dešava? moja kći je istraumirana jer joj je nedavno škljocnula vilica kad je jako otvorila usta. od jucer je opet boli iznad uha (valjda na tom sastavu??). gledala je an internetu da li imaju neke masaže da se rade i vidjela da je bilo slučajeva da osoba otvori i 'nešto zakoči' i više ne može zatvoriti usta....boli je..ne moze da jede...neki savjet? da odem maksilofacijalnom doktoru na pregled? hvala!
-
triple mama
#17 Re: 'ŠKLJOCANJE VILICE'
Da... jucer na pregledu kad je ustanovljeno da ima to laicki receno iscasenje vilice dr rece da ne smije zvakati zvaku i jesti orasaste plodove... kod zubara ne otvarati do granice izdrzljivosti usta i praviti pauze... ali dr isto tako kaze da je ipak mala ona za takvo sto... obicno pocne kasnije i cesto se ponavlja tokom zivota i zato treba pazitisalik79 wrote:Da li puno zvace zvake?triple mama wrote:Da li se nekom slično dešava? moja kći je istraumirana jer joj je nedavno škljocnula vilica kad je jako otvorila usta. od jucer je opet boli iznad uha (valjda na tom sastavu??). gledala je an internetu da li imaju neke masaže da se rade i vidjela da je bilo slučajeva da osoba otvori i 'nešto zakoči' i više ne može zatvoriti usta....boli je..ne moze da jede...neki savjet? da odem maksilofacijalnom doktoru na pregled? hvala!
- salik79
#18 Re: 'ŠKLJOCANJE VILICE'
Onda ne "berite" brigu, bit ce to ubrzo dobro, ako Bog da...Prosao sam isto, pa iz licnog iskustva. Malo se "istrosi" hrskavica, ali nakon par dana mirovanja (apstinencije od suvisnog otvaranja i zatvaranja celjusti) sve se vrati na svoje. Desilo mi se, hvala Bogu, samo jednom i ubrzo proslo bez ikakvih dodatnih posljedica, ili komplikacija.triple mama wrote:Da... jucer na pregledu kad je ustanovljeno da ima to laicki receno iscasenje vilice dr rece da ne smije zvakati zvaku i jesti orasaste plodove... kod zubara ne otvarati do granice izdrzljivosti usta i praviti pauze... ali dr isto tako kaze da je ipak mala ona za takvo sto... obicno pocne kasnije i cesto se ponavlja tokom zivota i zato treba pazitisalik79 wrote:Da li puno zvace zvake?triple mama wrote:Da li se nekom slično dešava? moja kći je istraumirana jer joj je nedavno škljocnula vilica kad je jako otvorila usta. od jucer je opet boli iznad uha (valjda na tom sastavu??). gledala je an internetu da li imaju neke masaže da se rade i vidjela da je bilo slučajeva da osoba otvori i 'nešto zakoči' i više ne može zatvoriti usta....boli je..ne moze da jede...neki savjet? da odem maksilofacijalnom doktoru na pregled? hvala!