Sklapanje braka u Njemačkoj - dokumenti

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
to_the_roots

#1 Sklapanje braka u Njemačkoj - dokumenti

Post by to_the_roots »

Da li se neko ženio/udavao u Njemačkoj, a da je bh. državljanin?

Treba mi pomoć oko jednog dokumenta. Naime, želim ove godine u Njemačkoj da sklopim brak s njemačkim državljaninom. Saznala sam koji su mi dokumenti potrebni za vjenčanje i među njima je i tzv. Ehefähigkeitszeugnis. Mislila sam da je to njihov ekvivalent za našu potvrdu o slobodnom bračnom stanju, ali to nije to.

Naime, Nijemci prave razliku između Ehefähigkeitszeugnis ("potvrda da je osoba sposobna da sklopi brak") i Ledigkeitsbescheinigung ("potvrda o slobodnom bračnom stanju").

Njemački matičar želi dokument u kojem piše da sam ja slobodnog bračnog stanja i da prema pravu države mog porijekla NEMA bračnih smetnji da stupim u brak s XY (osoba se mora tačno navesti).

Koliko ja znam, naši organi to ne izdaju.

Da li je neko imao iskustva s ovim i kakav je dokument na kraju pribavio?

Unaprijed hvala! :)
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#2 Re: Sklapanje braka u Njemačkoj - dokumenti

Post by Zviz »

U maticnom uredu.
to_the_roots

#3 Re: Sklapanje braka u Njemačkoj - dokumenti

Post by to_the_roots »

Zviz wrote:U maticnom uredu.
:roll:

To nije odgovor na moje pitanje.
Zviz

#4 Re: Sklapanje braka u Njemačkoj - dokumenti

Post by Zviz »

Dokument se izdaje u maticnom uredu. Nes' ga u Vatrogasnoj stanici vadit'.
BornInHell

#5 Re: Sklapanje braka u Njemačkoj - dokumenti

Post by BornInHell »

Haha dobar si...haj u ambasadu nek ti dadnu ovjereno tako da u njemu pise to sto Svabe zele, tako rade Ameri mozda imaju i ovi nasi.
daduli_sa

#6 Re: Sklapanje braka u Njemačkoj - dokumenti

Post by daduli_sa »

Zivjela wikipedia!

helem, ako ne pronadjes kod nas ko izdaje ovu potvrdu (mislim da bi njemacka ambasada mogla dati uputu), izgleda da postoji sluzbeni put kojim se u samoj Njemackoj pitanje ovog dokumenta moze rijesiti.

Kann ein solches Zeugnis nicht beigebracht werden (etwa weil der Heimatstaat solche Zeugnisse nicht ausstellt), so kann der Präsident des Oberlandesgerichts, in dessen Bezirk die Eheschließung angemeldet wurde, als Behörde der Justizverwaltung von dem Erfordernis der Beibringung eines Ehefähigkeitszeugnisses Befreiung erteilen (§ 1309 Abs. 2 BGB). Der Antrag auf Befreiung ist bei dem Standesbeamten zu stellen, der diesen an den OLG-Präsidenten weiterleitet. Der Standesbeamte hat die Entscheidung des OLG-Präsidenten vorzubereiten

Alles Gute! :bih:
dedovic.almir

#7 Re: Sklapanje braka u Njemačkoj - dokumenti

Post by dedovic.almir »

to_the_roots wrote:Da li se neko ženio/udavao u Njemačkoj, a da je bh. državljanin?

Treba mi pomoć oko jednog dokumenta. Naime, želim ove godine u Njemačkoj da sklopim brak s njemačkim državljaninom. Saznala sam koji su mi dokumenti potrebni za vjenčanje i među njima je i tzv. Ehefähigkeitszeugnis. Mislila sam da je to njihov ekvivalent za našu potvrdu o slobodnom bračnom stanju, ali to nije to.

Naime, Nijemci prave razliku između Ehefähigkeitszeugnis ("potvrda da je osoba sposobna da sklopi brak") i Ledigkeitsbescheinigung ("potvrda o slobodnom bračnom stanju").

Njemački matičar želi dokument u kojem piše da sam ja slobodnog bračnog stanja i da prema pravu države mog porijekla NEMA bračnih smetnji da stupim u brak s XY (osoba se mora tačno navesti).

trebaju ti dokumenti - uvjerenje o slobodnom bracnom stanju iz opcine gdje si roden u Bosni.
daduli_sa

#8 Re: Sklapanje braka u Njemačkoj - dokumenti

Post by daduli_sa »

dedovic.almir wrote:
to_the_roots wrote:Da li se neko ženio/udavao u Njemačkoj, a da je bh. državljanin?

trebaju ti dokumenti - uvjerenje o slobodnom bracnom stanju iz opcine gdje si roden u Bosni.

Ma nije ovdje samo pitanje slobodnog bracnog stanja nego nesto, laicki prevedeno, kao saglasnost drzave/nadlezne institucije da ne postoji neki drugi razlog koji se protivi sklapanju braka. Njemacka je uvela taj dodatni dokument vjerovatno zbog nekih iskustava sa nekim drzavama koje imaju dodatna vjerska/etnicka pravila pa primijenili na sve useljenike.
to_the_roots

#9 Re: Sklapanje braka u Njemačkoj - dokumenti

Post by to_the_roots »

daduli_sa wrote:Zivjela wikipedia!

helem, ako ne pronadjes kod nas ko izdaje ovu potvrdu (mislim da bi njemacka ambasada mogla dati uputu), izgleda da postoji sluzbeni put kojim se u samoj Njemackoj pitanje ovog dokumenta moze rijesiti.

Kann ein solches Zeugnis nicht beigebracht werden (etwa weil der Heimatstaat solche Zeugnisse nicht ausstellt), so kann der Präsident des Oberlandesgerichts, in dessen Bezirk die Eheschließung angemeldet wurde, als Behörde der Justizverwaltung von dem Erfordernis der Beibringung eines Ehefähigkeitszeugnisses Befreiung erteilen (§ 1309 Abs. 2 BGB). Der Antrag auf Befreiung ist bei dem Standesbeamten zu stellen, der diesen an den OLG-Präsidenten weiterleitet. Der Standesbeamte hat die Entscheidung des OLG-Präsidenten vorzubereiten

Alles Gute! :bih:
hvala, ovo mi je već poznato i upravo to želim izbjeći, jer je to postupak koji može trajati mjesecima.

daduli_sa wrote:
dedovic.almir wrote:

Ma nije ovdje samo pitanje slobodnog bracnog stanja nego nesto, laicki prevedeno, kao saglasnost drzave/nadlezne institucije da ne postoji neki drugi razlog koji se protivi sklapanju braka. Njemacka je uvela taj dodatni dokument vjerovatno zbog nekih iskustava sa nekim drzavama koje imaju dodatna vjerska/etnicka pravila pa primijenili na sve useljenike.
tačno, uvjerenje o slobodnom bračnom stanju nije isto što i ovaj Ehefähigkeitszeugnis, kojim se potvrđuje da prema pravu zemlje porijekla jednog od zaručnika nema zakonskih prepreka da se sklopi brak s osobom XY (tačno navedeno ime i prezime drugog zaručnika). to i naši matičari traže od stranih državljana kada žele sklopiti brak u bosni (dokument je poznat pod nazivom "nulla osta"). uvjeti za sklapanje braka se, naime, utvrđuju za svakog zaručnika prema pravu zemlje njegovog porijekla.

u međuvremenu sam saznala da naši matičari izdaju takav dokument, ali džaba - njemački matični ured ne priznaje taj dokument iz BiH, što znači da će biti potrebno tražiti oslobađanje od prilaganja tod dokumenta pred njemačkim sudom - ovo mi je nerazumljivo i neprihvatljivo, budući da se postupak za oslobađanje od prilaganja Ehefähigkeitszeugnis po pravilu kod njih može pokrenuti samo ako mi zemlja porijekla baš nikako ne može izdati taj dokument :roll:
groove

#10 Re: Sklapanje braka u Njemačkoj - dokumenti

Post by groove »

ohooo, ode zemska u njemacku :D koji grad
uglavnomja

#11 Re: Sklapanje braka u Njemačkoj - dokumenti

Post by uglavnomja »

fino se vjencate u bih i sve ok :-)
dedovic.almir

#12 Re: Sklapanje braka u Njemačkoj - dokumenti

Post by dedovic.almir »

@to_the_roots

Mozda taj dokument koji maticari izdaju Njemacka ne priznaje jer ga nisi Apostil nadovjerila u BiH.

Pokusaj sa tom opcijom, ne znam zasto ne bi prihvatili.
bboypatron

#13 Re: Sklapanje braka u Njemačkoj - dokumenti

Post by bboypatron »

Pozdravljam,

MOze li mala pomoc da ne otvaram ponovo temu.

Papir za Njemacku. Ako se osoba X zeli udati za drzavljanina Njemacke, nakon dobijenih papira,koliko dugo ista mora cekati da dobije stalne Njemacke papire, i da li Njemci provjeravaju na adresu stanovanja da li je osoba X nastanjena kod Njemackog drzavljanina???

Hvala
Zviz

#14 Re: Sklapanje braka u Njemačkoj - dokumenti

Post by Zviz »

bboypatron wrote:Pozdravljam,

MOze li mala pomoc da ne otvaram ponovo temu.

Papir za Njemacku. Ako se osoba X zeli udati za drzavljanina Njemacke, nakon dobijenih papira,koliko dugo ista mora cekati da dobije stalne Njemacke papire, i da li Njemci provjeravaju na adresu stanovanja da li je osoba X nastanjena kod Njemackog drzavljanina???

Hvala

Ima kontrole ako je istina sto kazu roditelji moje daljne rodice. Udala se nanovo samo da nije u Bosni vise.
amarspike

#15 Potrebni dokumenti za sklapanje braka u Njemackoj

Post by amarspike »

Pozz Raja..

Da li mozda neko zna koje Dokumente je potrebno imati ili izvaditi za sklapanje braka u Njemackoj ili vjencanje :D

Moja cura zivi gore a ja sam iz nase lijepe Bosne pa bi bio zahvalan da mi netko od vas moze odgovoriti :)

Koje papire ja moram da izvadim a i ona isto Koje treba izvadit ovdje u Njemackoj i naraavno sta sve moram da polozim od testova :D, isto tako ovdje Imam i firmu koja mi nudi posao da bi odma mogao raditi i ÉURE zaradivati :P

Hvala unprijed :)
muminovic

#16 Re: Potrebni dokumenti za sklapanje braka u Njemackoj

Post by muminovic »

Prije nego otvoris temu, moras malo pretraziti forum preko opcije gore desno u cosku SEARCH, jer ista tema vec postoji:

http://www.klix.ba/forum/sklapanje-brak ... 5s150.html
amarspike

#17 Re: Potrebni dokumenti za sklapanje braka u Njemackoj

Post by amarspike »

Tamo lijepo djevojka napisala "Treba mi pomoć oko jednog dokumenta. Naime, želim ove godine u Njemačkoj da sklopim brak s njemačkim državljaninom. Saznala sam koji su mi dokumenti potrebni za vjenčanje i među njima je i tzv. Ehefähigkeitszeugnis."

Nigdje nije napisala koji dokumenti trebaju, nema nigdje kakve liste :D Bolje ti citaj :D :D
LosaKopija

#18 Re: Potrebni dokumenti za sklapanje braka u Njemackoj

Post by LosaKopija »

Internacionalni rodni list
Licna karta (eventualno i kopija)
Dokaz o slobodnom bracnom stanju
Sa ovim se mozes vjencati,a da bi otisao u njemacku moras polozit kurs na Gete institutu

Njoj sta treba je isto ovo sto i tebi plus:
-Dokaz da moze snositi troskove zivota za vas dvoje.ako nije u stanju da to cini onda joj je potrebna potvrda da ce njeni roditelji snositi tvoje troskove odredjeni period.
-Ugovor od stana,sa kvadraturom

Nisam siguran jesam li sve napisao ali mislim da jesam
insomnia78

#19 Re: Potrebni dokumenti za sklapanje braka u Njemackoj

Post by insomnia78 »

Cura lijepo u opstinu tamo gdje zivi, gdje ce te se vjencati i nek vidi
Nije to mala zajebancija da bi ti sad na forumu pito sta od papira treba

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#20 Re: Potrebni dokumenti za sklapanje braka u Njemackoj

Post by Chmoljo »

amarspike wrote:Tamo lijepo djevojka napisala "Treba mi pomoć oko jednog dokumenta. Naime, želim ove godine u Njemačkoj da sklopim brak s njemačkim državljaninom. Saznala sam koji su mi dokumenti potrebni za vjenčanje i među njima je i tzv. Ehefähigkeitszeugnis."

Nigdje nije napisala koji dokumenti trebaju, nema nigdje kakve liste :D Bolje ti citaj :D :D
zbog vas je bolje da su ove teme spojene. ako neko da informaciju o tom jednom dokumentu, onda vjerovatno može i ostalima pomoći, a prije će doći na ovu temu, jer će biti u njegovoj historiji postova :)
Post Reply