Skinuta tajnost s obavještajnih procjena SAD o Jugoslaviji

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
SherlockHolmes
Posts: 1274
Joined: 27/02/2005 23:58

#1 Skinuta tajnost s obavještajnih procjena SAD o Jugoslaviji

Post by SherlockHolmes » 17/12/2006 19:05

Oslobodjenje wrote:CIA 1990. godine najavila raspad SFRJ

VAŠINGTON - U institutu Woodroe Wilson u Vašingtonu početkom decembra održana je međunarodna konferencija povodom skidanja oznake tajnosti s američkih obavještajnih procjena o Jugoslaviji u periodu od 1948. do 1990. godine, prenosi Fena. Zbirka od 34 dokumenta Nacionalnog obavještajnog savjeta otkriva s kakvim su procjenama raspolagali vlastodršci u Vašingtonu tokom burnih godina jugoslovensko-sovjetskog raskola, nacionalizma kao kohezionog, ali i rušilačkog faktora u raspadu jugoslovenske federacije, i bezuspješnih nastojanja da se uspostave stabilne i trajne institucije prije neminovne Titove smrti.

Najviše pažnje privukao je dokument koji je praktično najavio raspad SFRJ.

U uvodu zbirke koju je sastavio

John Allen, bivši službenik obavještajnog odsjeka State Departmenta, stoji da je njena svrha, između ostalog, da pomogne američkim i evropskim zvaničnicima koji se bave oblikovanjem budućnosti Balkana jer, navodi se, “rađanje šest republika nije kraj nego početak nove balkanske priče”.

“Mene je najviše zanimao dokument iz 1990. godine, u kojem je CIA iznijela predviđanje da će se Jugoslavija ubrzo raspasti”, kaže autor knjige o raspadu Jugoslavije, Miša Gleni.

Dokument pod šifrom NIE-1590, od 18. oktobra 1990. godine, sadrži četiri ključne tačke: u prvoj se tvrdi da će SFRJ prestati da funkcioniše 1991. godine, a da će se raspasti godinu dana kasnije. Druga procjena bila je da će Srbija blokirati konfederalizaciju zemlje. Treća, ispostavilo se i pogrešna, bila je da će doći do albanskog ustanka na Kosovu, a četvrta glasi da su “ozbiljni međurepublički sukobi malo vjerovatni, ali će raspad biti praćen međunacionalnim sukobima unutar pojedinih republika”.

Miši Gleniju je posebno upala u oči pogrešna procjena o prijetećoj pobuni kosovskih Albanaca, dok je drugo, mnogo očiglednije krizno žarište zanemareno. Ta, kako je Gleni naziva, “obavještajna aljkavost” bila je uglavnom posljedica činjenice da Balkan nije bio ni blizu vrha vanjskopolitičkih prioriteta tadašnje američke administracije - to je bilo vrijeme prvog zalivskog rata, ujedinjenja Njemačke i raspada Sovjetskog Saveza.

Administracija Georgea Busha starijeg je obavještajnu procjenu da je raspad Jugoslavije neminovan, i da će uslijediti vrlo brzo, odbacila kao “pretjeranu”.

Nijemci izdali ostale

David Binder, autor članka objavljenog u New York Timesu u novembru 1990. godine, da će se raspasti SFRJ, ističe da je Amerika sve do 1991. godine bila za očuvanje Jugoslavije.

“Posljednja procjena u ovoj seriji glasi da SAD ne mogu da učine ništa da spriječe raspad Jugoslavije. To i nije bilo toliko neobično, imajući u vidu činjenicu da je Vašington imao uticaj na saveznom nivou, dok su republike u međuvremenu uspostavile bliske veze sa zemljama koje su im bile svojevrsni mentori. Nijemci su, da se tako izrazim, izdali ostale. Kohl i Gensher su sistematski radili protiv konsenzusa postignutog između tadašnje Evropske zajednice i SAD - da ne treba ishitreno i jednostrano priznavati proklamovanu nezavisnost jugoslovenskih republika”, kazao je Binder.

Glupost

Objavljeni dokumenti pokazuju da je slično bilo reagovanje i na procjene iz 1947. godine, da predstoji razlaz Tita i Staljina.

Tadašnji podsekretar State Departmenta, Deann Achison, preko depeše američkog otpravnika poslova u Beogradu velikim slovima je napisao “GLUPOST”.
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=47


SherlockHolmes
Posts: 1274
Joined: 27/02/2005 23:58

#2

Post by SherlockHolmes » 17/12/2006 20:25

Nezavisne Novine wrote: SAD nisu mogle da spriječe kraj Jugoslavije
Beta 14.12.2006 21:21

VAŠINGTON - Stejt department, CIA i ostale obavještajne službe nisu devedesetih godina imali jasnu sliku zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije i baratali su pogrešnim obavještajnim procjenama, proističe iz izvještaja tih službi koji su odnedavno pristupačni javnosti.

Američki novinar Dejvid Bajnder, koji je novembra 1990. u "Njujork tajmsu" prenio predviđanja CIA da će se Jugoslavija ubrzo raspasti, izjavio je za BBC i da vjeruje da je taj dokument CIA završio u nekoj "birokratskoj rupi".

Tridesetak izvještaja obavještajnih službi obuhvaćeno je u publikaciji pod nazivom "Od nacionalnog komunizma do nacionalnog kolapsa", koji obuhvata period od 1948. do 1990, objavljeni su krajem protekle sedmice u Vašingtonu.

O sadržaju tih izvještaja priređen je 7. decembra u Vašingtonu skup u organizaciji Instituta "Vudrou Vilson" i Nacionalnog obavještajnog savjeta SAD (NIC).

Bajnder je objasnio da dokument pod šifrom NIE-1590, od 18. oktobra 1990. godine, sadrži četiri ključne tačke, a da se u prvoj tvrdi da će SFRJ prestati da funkcioniše 1991. godine, a da će se raspasti godinu dana kasnije.

Druga procjena bila je da će Srbija blokirati konfederalizaciju zemlje. Treća - ispostavilo se i pogrešna - bila je da će doći do albanskog ustanka na Kosovu, a četvrta da su "ozbiljni međurepublički sukobi malo vjerovatni, ali da će raspad biti praćen međunacionalnim sukobima unutar pojedinih republika".

Bajnder je za BBC rekao da su SAD sve do 1991. godine bile za očuvanje Jugoslavije, ali da je Njemačka (tadašnji kancelar Helmut Kol i šef diplomatije Hans Ditrih Genšer) sistematski radila protiv konsenzusa postignutog između tadašnje evropske zajednice i SAD - da ne treba ishitreno i jednostrano priznavati proklamovanu nezavisnost jugoslovenskih republika.

"Posljednja procjena u ovoj seriji glasi da SAD ne mogu da učine ništa da spriječe raspad Jugoslavije. To i nije bilo toliko neobično, imajući u vidu činjenicu da je Vašington imao uticaj na saveznom nivou, dok su republike u međuvremenu uspostavile bliske veze sa zemljama koje su im bile svojevrsni mentori. Nijemci su, da se tako izrazim, izdali ostale", rekao je Bajnder.

Administracija Džordža Buša Starijeg je obavještajnu procjenu da je raspad Jugoslavije neminovan i da će uslijediti vrlo brzo, odbacila kao "pretjeranu".

Miša Gleni, autor knjige o raspadu Jugoslavije, smatra da je "obavještajna aljkavost" bila uglavnom posljedica činjenice da je Jugoslavija u to vrijeme bila potpuno sporedna tema koja nikoga nije posebno interesovala, niti je iko očekivao da će se pretvoriti u takvu noćnu moru.

Gleni je na skupu u Institutu "Vudrou Vilson" rekao da Balkan nije bio ni blizu vrha spoljnopolitičkih prioriteta tadašnje američke administracije, jer je to bilo vrijeme Prvog zalivskog rata, ujedinjenja Njemačke i raspada Sovjetskog Saveza. Cilj objavljivanja dokumenata o Jugoslaviji i diskusija o njihovom sadržaju trebalo bi da pomogne da se u budućnosti slične greške svedu na minimum.
http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=3404&meni=3

Ima li neko jos informacija o ovim dokumentima?

SherlockHolmes
Posts: 1274
Joined: 27/02/2005 23:58

#3

Post by SherlockHolmes » 21/12/2006 12:18


Post Reply