malo duzi tekst, google translate, o povecanju brzina u skijanju zadnjih godina
Kristoffersen je nedavno izjavio za TV 2 da to ide prebrzo i da je "veleslalom postao super-G, a super-G spust".
Pod tim podrazumijeva da su staze postavljene s puno manjim zavojem i s većom udaljenostom između vrata - što povećava brzinu.
VG je duboko zaronio u brojke. Pogledali smo sve veleslalomske i superveleslalomske utrke iz sezone 2012./13. Razlike su velike i ispada da Kristoffersen ni na koji način ne govori bez osnova.
U veleslalomu ide u prosjeku 4,4 sekunde brže nego prije tri godine. U super-G-u ide 5,66 sekundi brže nego prije pet godina.
Sva vremena tečaja preuzeta su sa FIS-ovih stranica. Ne smatra se utrka na kojoj je početak ili kraj pomaknut s onoga što je normalno, ili utrka na kojima nema osnova za usporedbu.
A ima nekoliko primjera kako se stvari sada odvijaju puno brže: Ako pogledate veleslalomske utrke u Adelbodenu, ukupno vrijeme tijekom dva kola punih je 9,64 sekunde brže nego prošle godine.
Ako se vratite sve do 2014., prošlo je 20,85 sekundi sporije nego ove godine.
To je od istog početka do istog kraja, ali s otvorenijim nizom staza, s manje okreta i s većom udaljenostom između vrata.
Na izuzetno brzim stazama u Adelbodenu ove su godine zabilježene četiri ozljede, od kojih su dvojica trkača helikopterom prebačena u bolnicu.
također čitati
Kristoffersen o početku neuspjeha: - Mislim da nisam zaboravio na skijanje
- To su dva najružnija sudara koja sam vidio u veleslalomu otkad sam došao na Svjetsko prvenstvo, kaže Henrik Kristoffersen za VG.
Poziva se na pad Amerikanca Tommyja Forda i Norvežanina Lucasa Braathena. Braathen je vani za sezonu i mora na operaciju koljena, dok je Ford zadobio i neke lakše ozljede glave i vrata, uz ozljedu koljena, za koju još ne znaju u kakvom su stanju. Pali su i Švicarci, Semyel Bissig i najbolji prijatelj Braathena, Atle Lie McGrath. Bissig je imao sreće i bio je vani samo nekoliko dana, dok je McGrath morao na operaciju.
također čitati
- Prvo i najvažnije, mislim da ako ljudi misle da je u redu imati nekoliko takvih padova, u dva dana, onda to mora biti na njihovom ogrtaču, kaže Kristoffersen i nastavlja:
Lucas ima 20 godina i ako je popušio ligament koljena, moglo bi proći godinu dana prije nego što se vrati. A vidjeli ste i slučajeve kada se ne vratite u istu fazu kao prije. Nevjerojatna je šteta, a nije kriv što je pao.
Unatoč izuzetno brzim i otvorenim stazama, oni su bili u skladu s FIS-ovim propisima o načinu postavljanja staza. Kristoffersen nije siguran misli li da pravila štite sigurnost trkača.
- FIS može promijeniti pravila ako to želi učiniti sigurnijim. Prvo i najvažnije, razum bi trebao vladati. To je sport kojem su sklone ozljede, ali treba pokušati što više smanjiti opasnost.
- Ako postave staze s više okreta, tako da smanjite brzinu, riješite velik dio problema.
- Mislite li da su staze postavljene tako otvoreno da bi se poboljšao TV?
- Osobno mislim da na televiziji izgleda hladnije s više okreta, ali mislim da daje više ljudi priliku da se bore za čelne pozicije, odgovara dječak Rælingen.
Alpska legenda Marcel Hirscher (31) bacio se u raspravu i podržava Kristoffersenov očaj.
- Bilo je puno ozljeda, a ja sam prestrašen onim što sam vidio, kaže Hirscher u intervjuu za AudiTalk.
Austrijanac se smatra jednim od najboljih alpinista svih vremena i osam je puta osvojio ukupnu loptu u Svjetskom kupu. Također je četiri puta pobijedio na sada kontroverznoj utrci veleslaloma u Adelbodenu.
- Uvijek sam se borio za manju brzinu u veleslalomu, jer mislim da to neće imati nikakve razlike za gledatelje. Kad danas postoji staza za veleslalom jedanaest sekundi brža nego kad sam ja sudjelovao, mislim da morate početi s boljom kontrolom brzine kako biste minimalizirali štetu, kaže Hirscher.
No, ne slažu se svi s Kristoffersenom.
- Mislim da je to dio sporta i da se dosta razlikuje od mjesta do mjesta, rekao je Aleksander Aamodt Kilde za VG 10. siječnja.
Bærumsgutten se i dalje slaže s Kristoffersenom da više okreta može učiniti sigurnijim.
- Istodobno je to sport u kojem se moraš uhvatiti u koštac sa svime. Teško je