Ima li ko iskustva sa ovom skijom. Salomom Scream 8 x Pilot , space frame.
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
Jesam,seriju od prije dvije godine, i to je puno "pitomija" skija od ovog GS-a. Iskreno ju preporucujem svakom imalo boljem amateru. Ja sam malo presmjelo uzeo atomic GS i nema sanse da iskoristim sve sto ta skija moze, cak u nekim situacijama bih volio da imam bas taj salomom equipe.whow wrote:Reci mi jesi li skijao na Salomon Equipe i ako jesi kakvi su tvoji utisci.Monsignor wrote:Samo te dok god ih budu pravili
Dalje, Salomom Equpie bilo koja 8 2v ili 10 2v, po meni jako dobra serija. Puno meksa od Atomica GS 11 i laksa za upravljanje ali samo pri manjim brzinama.
A koji Equipe hoces da kupis?whow wrote:Reci mi jesi li skijao na Salomon Equipe i ako jesi kakvi su tvoji utisci.Monsignor wrote:Samo te dok god ih budu pravili
Dalje, Salomom Equpie bilo koja 8 2v ili 10 2v, po meni jako dobra serija. Puno meksa od Atomica GS 11 i laksa za upravljanje ali samo pri manjim brzinama.
Moj osobiti respect tebi brzi covjece i cuvat cu te se !!!tataratira wrote:jao šminkera, skijam na ELAN RC "g" titanium serija iz ko zna koje godine
visina 205, vezovi marker m48 titanium isto stari ko i skije
a kladim se da nema niko brži, pogotovo na ovim šminkerskim skijicama
za slalom![]()
baš sam proveo Bajram na Jahorini i jedva čekam početak sezone
a vi šminkeri čuvajte se![]()
ja wrote:a može li meni neko reći šta trebam da znam, kupim i radim - učim skijati ove zime!?!?!
Prije su isli iz Franje Rackog, a sad, stvarno ne znam.tigris wrote:nego....zanima me da ima li bus do Bjelasnice ili Igmana za skijase?
ove zime necu moci voziti gore pa me malo brine prevoz?
ako neko zna ....odakle polazi bus...........hvala
Ja sam bio u Sarajevu u Martu ove godine i tom prilikom sam posjetio nezaobilaznu pijacu na Stupu. Vidim tip prodaje Volki g3 mislim 2003 model sa Marker vezovima, trazi $400 a vjerovatno bi se ova cjena dala suzbiti. Ali pazi nemoj da kupujes kod tipova na samom ulasku u pijacu oni prodaju stare rental skije ko zna odakle koje su precjenjene. Problem sa skijama u Sarajevu je da lanjski model kosta ove godine isto kao i prosle sto je pravo bezeveze . Dakle treba ti rekreativni model pristupacan cijenom. Rossignol ima lanjskih ili malo starijih modela koji bi se vjerovatno mogu pronaci po povoljnim cijenama mozda Cobra model koji je identican RMP modelu za 2006 godinu samo sa drugacijom grafikom a upola cijene. Haad skije su pristupacne cijenom , ja bih ti licno preporucio model Monster IM 70 , solidna all mountin skija i vjerovatno se moze pronaci povoljno. Najbolje ti je da renats odredeni model prije nego ga kupis tako ces najbolje vidjeti dali ti odgovara.Alfons Kauders wrote:vidim ima ljudi koji se razumiju u sve ovo.... pa da pitam, posto kontam zamijeniti skije, gdje su u sa najpovoljnije ? cuo sam da je velpro jeftin, kontam uzeti nesto oko 170 cm, radijus oko 16 metara, ako ko sta moze preporuciti a da nije preskupo - nit sam bojan krizaj, nit sam s parama, samo za rekreaciju...
Gledo sam prosle godine nesto na Stupu, i cijene vala i nisu bile cemu, skoro ko u radnji a mal izbor dobrih skija. Ove koje trenutno imam su takodje s pijace (Salomon Axendo 185 cm), ali su mi prevelike, i mal im je sidecut... A buraz ima bas taj Rossignol RPM 50, model od prije 2 godine, samo sto sam ja malo veci, i volim ponekad i malo brzu voznju, a te skije imaju pravo mal radijus, 14 m cini mi se, i prekratke su mi (160cm)... Al razlika je nebo-zemlja, puno se manje na njima umara i za neku laganicu su ok... Tesko je kod nas iznajmiti neki aktuelni model, tako da kupujes vazda macka u vreci, hvala na savjetima, samo ako uspijem pronaci Head kod nas...whow wrote: Ja sam bio u Sarajevu u Martu ove godine i tom prilikom sam posjetio nezaobilaznu pijacu na Stupu. Vidim tip prodaje Volki g3 mislim 2003 model sa Marker vezovima, trazi $400 a vjerovatno bi se ova cjena dala suzbiti. Ali pazi nemoj da kupujes kod tipova na samom ulasku u pijacu oni prodaju stare rental skije ko zna odakle koje su precjenjene. Problem sa skijama u Sarajevu je da lanjski model kosta ove godine isto kao i prosle sto je pravo bezeveze . Dakle treba ti rekreativni model pristupacan cijenom. Rossignol ima lanjskih ili malo starijih modela koji bi se vjerovatno mogu pronaci po povoljnim cijenama mozda Cobra model koji je identican RMP modelu za 2006 godinu samo sa drugacijom grafikom a upola cijene. Haad skije su pristupacne cijenom , ja bih ti licno preporucio model Monster IM 70 , solidna all mountin skija i vjerovatno se moze pronaci povoljno. Najbolje ti je da renats odredeni model prije nego ga kupis tako ces najbolje vidjeti dali ti odgovara.
Slazem se da prekratke skije ponekad mogu postati nestabilne. Ja sam probao ovaj IM Monster demo model i bio je o.k. vrlo mirna i stabilna skija jedini je problem sto je mozdda malo poljena u brzim okretima. Evo ja sam ove sedmice prodao Rossies B2 , kupio sam ih polovne za $250 Cad , malo preduge za mene al' reko' stavit cu ih u oglas . Nije prosla niti sedmice odose za duploAlfons Kauders wrote:Gledo sam prosle godine nesto na Stupu, i cijene vala i nisu bile cemu, skoro ko u radnji a mal izbor dobrih skija. Ove koje trenutno imam su takodje s pijace (Salomon Axendo 185 cm), ali su mi prevelike, i mal im je sidecut... A buraz ima bas taj Rossignol RPM 50, model od prije 2 godine, samo sto sam ja malo veci, i volim ponekad i malo brzu voznju, a te skije imaju pravo mal radijus, 14 m cini mi se, i prekratke su mi (160cm)... Al razlika je nebo-zemlja, puno se manje na njima umara i za neku laganicu su ok... Tesko je kod nas iznajmiti neki aktuelni model, tako da kupujes vazda macka u vreci, hvala na savjetima, samo ako uspijem pronaci Head kod nas...whow wrote: Ja sam bio u Sarajevu u Martu ove godine i tom prilikom sam posjetio nezaobilaznu pijacu na Stupu. Vidim tip prodaje Volki g3 mislim 2003 model sa Marker vezovima, trazi $400 a vjerovatno bi se ova cjena dala suzbiti. Ali pazi nemoj da kupujes kod tipova na samom ulasku u pijacu oni prodaju stare rental skije ko zna odakle koje su precjenjene. Problem sa skijama u Sarajevu je da lanjski model kosta ove godine isto kao i prosle sto je pravo bezeveze . Dakle treba ti rekreativni model pristupacan cijenom. Rossignol ima lanjskih ili malo starijih modela koji bi se vjerovatno mogu pronaci po povoljnim cijenama mozda Cobra model koji je identican RMP modelu za 2006 godinu samo sa drugacijom grafikom a upola cijene. Haad skije su pristupacne cijenom , ja bih ti licno preporucio model Monster IM 70 , solidna all mountin skija i vjerovatno se moze pronaci povoljno. Najbolje ti je da renats odredeni model prije nego ga kupis tako ces najbolje vidjeti dali ti odgovara.
za vrijeme ski sezone radi linija Franje Rackog - Ilidza - Babin Do/BjelasnicaMonsignor wrote:Prije su isli iz Franje Rackog, a sad, stvarno ne znam.tigris wrote:nego....zanima me da ima li bus do Bjelasnice ili Igmana za skijase?
ove zime necu moci voziti gore pa me malo brine prevoz?
ako neko zna ....odakle polazi bus...........hvala
definitivno se slazem. papci koji su se uhljebili gore vode neku svoju glupu politiku, svake godine dizu cijene, bez da podignu nivo usluga. ok, napravili su onaj kolijevka lift - ali i to je po meni totalno glupo, umjesto da srede onaj "ipsilon", ili barem da poprave heliodrom, da se ne kvari svaki cas. a najvise me nervira kada dodjes na bjelasnicu i recimo nema puno raje, a uslovi odlicni, oni nece da upale heliodrom jer "jarane sta cu ja paliti lift radi 50 ljudi, skupo je to, imas trosjed..." i tako ti slicni nebulozni komentari. ako vec ugasi lift, onda nek barem smanji cijenu karte za 30% ili nesto.. a da ne spominjem zavalu sa sezonskim kartama... ma fujuvjek dobar gost wrote:Ne bih sad trgovao opremom ili nesto slicno, zelim da podjelim svoje razocarenje sa svima Vama koji upraznjavate zimske sportove po nasim planinama.
Zalosno je da danas sve manje raje skija ili borda, skupo brate. Kad saberem koliko mi rapa treba, nasekiram se pravo, dnevna karta od 26.km, parking 5.km, opremu platis koliko platis, benzin ili diesel, hrana+caj, sve u svemu bar 50.km za pojedinca da provede dan na planini. A to sve bez PDV-a....
Raje je na Bjelasnici malo pravo, ima onih novopecenih snobova koji kupe opremu zbog cura ili dugog jezika, to su oni sto po citav dan vise po kafanama i sminkerishu se sa svojom novom opremom, a prave raje slabo ima jer se para nema.
Ja kao momak koji radi sebi mogu priustiti planinu jednom sedmicno ili jednom u dvije sedmice, a ste ce roditelji koji imaju malu djecu, ili drugacije da se izrazim kome su oni pravili one bungalove silne na Bjelasnici. Ako sam Vas upeglo pardon, al fakat sam se sjebo, za slicne pare ja mogu otici negdje vani pa ko covjek se izmerakat.
Biti jednom sedmicno na planini definitivno "bije" sjeverno Americke standarde. Znaci sve u svemu ti mozes skijati i do dvadeset dana u sezoni. Za razliku od tebe ja prosjecno provedem izmedu 12-15 dana na planinama Rocky Mountains , ostalu sazonu provedem na localnom brdu koje uvijek ima snijega ( man made snow) te radi do 9 navacer tako da u sam tu odprilike tri dana u sedmici . Sezonska karta kosta $270 CAD te uz to dobijes 25% popusta u ostalim resort-ima . Sto se tice sminkeresanja i opreme to su gluposti . Dobra oprema sa ne kupuje zbog smikerisanja nego zbog skijanja . Ja trenutno imam tri para skija ( B5 , S-12 & Scream 8 ) ne zbog smiknkerisanje nego sto volim skijanje . Kada sam na planini : ne jedem , ne pijem kafe , ne druzim se , samo skijanje, skijanje skijanje . Jedem i pijem na putu prema planinama i kada se vracan kuci (oko 8 sati voznje) , dakle krene se rano ujutro 5 pm stignem na planinu u 9 am skijam do 4 pm i onda nazad kuci . Jednodnevni izlet me kosta oko $120 = Disel 50, karta 60 , ulazak u park $ 8 plus hrana i pice se nose od kuce. Na ovo jos dodaj $161 CAD kazna za prebrzu voznju koju sa fasvao prije dvije sedmiceuvjek dobar gost wrote:Ne bih sad trgovao opremom ili nesto slicno, zelim da podjelim svoje razocarenje sa svima Vama koji upraznjavate zimske sportove po nasim planinama.
Zalosno je da danas sve manje raje skija ili borda, skupo brate. Kad saberem koliko mi rapa treba, nasekiram se pravo, dnevna karta od 26.km, parking 5.km, opremu platis koliko platis, benzin ili diesel, hrana+caj, sve u svemu bar 50.km za pojedinca da provede dan na planini. A to sve bez PDV-a....
Raje je na Bjelasnici malo pravo, ima onih novopecenih snobova koji kupe opremu zbog cura ili dugog jezika, to su oni sto po citav dan vise po kafanama i sminkerishu se sa svojom novom opremom, a prave raje slabo ima jer se para nema.
Ja kao momak koji radi sebi mogu priustiti planinu jednom sedmicno ili jednom u dvije sedmice, a ste ce roditelji koji imaju malu djecu, ili drugacije da se izrazim kome su oni pravili one bungalove silne na Bjelasnici. Ako sam Vas upeglo pardon, al fakat sam se sjebo, za slicne pare ja mogu otici negdje vani pa ko covjek se izmerakat.
Brate jasno je meni sve, nije zimski sport za svakoga, iziskuje malo vise sredstava. Tako je bilo uvijek, no da svratis malo na nase nekad Olimpijske planine, sve jasno bi ti bilo.whow wrote:Biti jednom sedmicno na planini definitivno "bije" sjeverno Americke standarde. Znaci sve u svemu ti mozes skijati i do dvadeset dana u sezoni. Za razliku od tebe ja prosjecno provedem izmedu 12-15 dana na planinama Rocky Mountains , ostalu sazonu provedem na localnom brdu koje uvijek ima snijega ( man made snow) te radi do 9 navacer tako da u sam tu odprilike tri dana u sedmici . Sezonska karta kosta $270 CAD te uz to dobijes 25% popusta u ostalim resort-ima . Sto se tice sminkeresanja i opreme to su gluposti . Dobra oprema sa ne kupuje zbog smikerisanja nego zbog skijanja . Ja trenutno imam tri para skija ( B5 , S-12 & Scream 8 ) ne zbog smiknkerisanje nego sto volim skijanje . Kada sam na planini : ne jedem , ne pijem kafe , ne druzim se , samo skijanje, skijanje skijanje . Jedem i pijem na putu prema planinama i kada se vracan kuci (oko 8 sati voznje) , dakle krene se rano ujutro 5 pm stignem na planinu u 9 am skijam do 4 pm i onda nazad kuci . Jednodnevni izlet me kosta oko $120 = Disel 50, karta 60 , ulazak u park $ 8 plus hrana i pice se nose od kuce. Na ovo jos dodaj $161 CAD kazna za prebrzu voznju koju sa fasvao prije dvije sedmiceuvjek dobar gost wrote:Ne bih sad trgovao opremom ili nesto slicno, zelim da podjelim svoje razocarenje sa svima Vama koji upraznjavate zimske sportove po nasim planinama.
Ja kao momak koji radi sebi mogu priustiti planinu jednom sedmicno ili jednom u dvije sedmice, a ste ce roditelji koji imaju malu djecu, ili drugacije da se izrazim kome su oni pravili one bungalove silne na Bjelasnici. Ako sam Vas upeglo pardon, al fakat sam se sjebo, za slicne pare ja mogu otici negdje vani pa ko covjek se izmerakat..Dakle 50 km da skijas na olimpiskoj planing pola sata od kuce uopce nije tako lose.