Tayyip wrote:Opetja033 wrote:
Je li hrvatsko pleme iz 6. stoljeca isto sto i Hrvati danas? Je li srpsko pleme iz 6. stoljeca isto sto i Srbi danas? Jesu li anticki Grci isto to i Grci danas? Jesu li predislamski Arapi isto sto i Arapi danas? Jesu li Kelti isto sto i Irci danas? Mogu nastaviti u beskonacnost. Zasto samo neprijatelji Bosnjaka i bosnjastva uzimaju nas Bosnjake kao primjer? Po cemu se mi to razlikujemo od bilo kojeg naroda koji je prosao kroz hiljadugodisnju historiju i pri tome dobar dio nas promjenio vjeru?
Tvoja se tvrdnja svodi na slijedece: danasnji Bosnjaci nemaju veze sa Bosnjacima srednjovjekovne Bosne, tj da su moderna konstrukcija. Samim time tvrdis da su i danasnji Bosnjaci a i oni srednjovjekovni - Srbi i Hrvati. Baci karte na stol.
Mi nismo Cericevi Bosnjaci, mi smo Bosnjaci.
Svaka ti čast! AFERIM!
Pa evo, ako ti sta znaci i ja ti cestitam na britkom postu!
Razmisljao sam cak da ti ne uzvracam odmah vec da ovo bude efektan zavrsetak ove veceri.
Ali moram, samo kratko.
Dakle vidim da me dozivljavas kao antibosnjaka, odnosno kao nekoga ko samo srbima i hrvatima daje pravo na povjesno naslijedje.
Sasvim pogresno.
Ono sto jeste cinjenica i sto se mora uvaziti jeste da se danasnja "metoda pravljenja nacije" radikalno razlikuje od onoga kako se to radilo prije hiljadu godina. Bosnjaci nazalost imaju tu veliku rupu i vise je nego jasno da se jos nisu najbolje skontali kako da je popune.
Najjaci bosnjacki identifikacioni element je svakako ovaj zadnji rat. I, u vezi s tim, islam kao isprva NAMETNUTI integracioni element a kasnije opceprihvacen. Ali insistiranje na tim elementima "novijeg datuma" nije dovoljno za tvorbu nacije ako se ne "zakaci" i daleka proslost, konkretno predislamska Bosna.
Tu medjutim nastaje problem, kako povezati Tvrtkovica, Turke, Austrugare, NOB, ZAVNOBiH, 1074., 1992...da sve skupa bude jedan kontinuitet, koji se nece sudarati sa druga dva "kontinuiteta" koji su se bogme dobro slegli.
Tezak zadatak priznajem.
To bi bilo banalno i najkrace objasnjenje problema i ja, pravo da ti kazem, ne znam kako bih i sam to rjesio kad bih dobio taj zadatak, a uvjeravam te rjesavao bih ga "kao da je moj" tj. punim svojim bicem bez imalo rezerve, iskreno i sa najboljom namjerom.
Ovo samo naglasavam zato da po ko zna koji but odbacim sa indignacijom sve ove podmukle kritike da sam antibosnjak. Kojesta, ja samo suosjecam sa vasim problemom i znam pouzdane da se niucem ne razlikujem od razmisljanja mojih prijatelja bosnjaka, koji su, naravno, mnogo zreliji i ozbiljniji bosnjaci od Latica, Zukorlica i Cerica.
Trebalo bi se dakle tim problemom (problem identifikacije naroda i nacije) OZBILJNO POZABAVITI.
Nemam uopce namjeru da to mi forumasi rjesimo ovom raspravom, ja samo zelim da naglasim da je ovo sto se desava - da se pitanjem identifikacije Bosnjastva bave samozvani i samopozvani kreatori nacije... pa to je u najmanju ruku drsko i bezobrazno.
Pa hajde sve da im se ta zadaca i prepusti, ali zaista ta njihova definicija MORA BITI CVRSTA I STABILNA. Do najmanjeg detalja. Nesto kao softverski program koji se ne smije svaki cas rusiti.
Ovo sto slusam i vidim, pa to se brate rusi samo od sebe. Cak i kad vas antibosnjaci ostave na miru.
A ja nisam taj i zato vas ne ostavljam na miru!