Skandali u Tuzli

Za sve koji vole ta divna stvorenja...
Post Reply
sofi
Posts: 98
Joined: 02/12/2006 23:37

Skandali u Tuzli

Post by sofi » 19/04/2007 19:53

Kalendar wrote:SKANDALOZNO U Tuzli lutalice ubijali u školskom dvorištu

POKOLJ PASA PRED PRESTRAVLJENOM DJECOM

Image
(U blizini ulaza u skolu dogodio se pokolj pasa - photo:mp)

Stravičan, necivilizacijski događaj zbio se jučer ujutro, u dvorištu osnovne škole Brčanska Malta u Tuzli. Na očigled djece koja su došla u jutarnju smjenu, radnik općinske strvoderske službe, Meho Šišić, puškom je ubijao pse lutalice.

Ovaj pokolj dogodio se između 7, 30 i 8 sati. Prasak sačmare i cijuk pasa, uznemirili su djecu i roditelje, kao i stanare nekoliko solitera u susjedstvu. Oko 8,15 strvoder je mirne savjesti u kamionetu (052-K-472) s truplima četiri ubijena psa napustio školsko dvorište.

Image
(Ucenici pokazuju mjesto gdje su ubijeni psi)

- Ovo je bilo jezivo. Među ubijenim psima bilo je i štenadi. Neka djeca su ih pokušala zaštititi, ali je čovjek pucao pred njima. Što bi se desilo da je metak pogodio neko od djece - svjedočila je događaju Vanja Rizvić, koja je poslije kćerku-učenicu 2. razreda odvela kući, jer poslije stravičnog prizora nije bila sposobna pratiti nastavu.

Strvodera je, kaže poslovođa "Komunalca", Sinan Bukvar, pozvao direktor škole, Faruk Hadžić, plašeći se za učenike. Lovac je došao u 5 sati, ali pošto nije našao pse, čekao je da počne nastava. Znao je da s dolaskom učenika, dolaze i psi. Djeca ih hrane i igraju se s njima.

- Nikada se nije desilo da je neki od tih pasa ugrizao učenika. Bili su miljenici nastavnika i učenika, hranili smo ih - rekla je neimenovana nastavnica.

Image
(Ranjena skotna kuja Beta i njeni mali prijatelji)

Dan prije, dogodilo se slično i tada je pokolj preživjela skotna, lijepa crna kuja, Beta. Sačma je pogodila u desno oko i uho, te u vrat. Pobjegla je, a djeca su je umotala zavojima. Iz brojnih rana širi se nesnosan smrad. Pas se pati i jučer smo zamolili dr. Jasmina Ferizbegovića, direktora Veterinarske stanice, da pomogne ozlijeđenom psu. Po Betu je, zamislite, došao Meho Šišić, koji je i ozlijedio.

- S poduzećem "Komunalac" imamo ugovor po kome njihova strvoderska služba treba da s ulica sklanja lutalice. Predviđeno je da ne smiju ubijati pse poslije 7 sati. Nisu to smjeli uraditi poslije tog vremena i pred djecom - izjavila je djelatnica Općinske službe za komunalne poslove, Alma Bubić.

Image
(Nacin ubijanja pasa osudili su i ucenici VII razreda skole)

Na pitanje, zar ne postoji humaniji način ne uklanjanja pasa lutalica od ubijanja sačmarom, Alma Bubić je rekla da nema novaca za nabavku specijalne puške. "Komunalcu" se, inače, za odstrel pasa mjesečno plaća oko 2.000 maraka. (mp)

Roditelji pišu peticiju

Image
(Tesko ranjenu Betu zavojima su umotala djeca)

Roditelji učenika škole Brčanska Malta pokrenuli su potpisivanje peticije načelniku Tuzle, da spriječi pokolj pasa na ulicama, te da se zbrinu na civiliziraniji način. Animirat će za svoju akciju i ostale tuzlanske škole. (mp)

Puška košta 3.000 KM
Direktor Veterinarske postaje, dr. Jasmin Ferizbegović, rekao je da puška sa anenstetikom za uspavljivanje pasa košta, vjerovatno, oko 3.000 maraka.

Image
(Beta poslije ukazane pomoci u Veterinarskoj stanici - snimke: mp)

- Pse je najbolje zbrinuti u azilu "Opastanak", ali tamo je kaotično stanje, jer se oko prava upravljanja azilom spore osobe iz "Opstanka" i nizozemski donatori - kazao je dr. Ferizbegović.

U azilu je oko 350 izgladnjelih pasa, a izmedju dvaju strana bilo je i fizičkih obračuna. U općini na sve ne reagiraju. Nezvanično doznajemo da će holandsko udruzenje za zastitu pasa u BiH uskoro pokrenuti akciju ponovnog dobijanja prava na brigu o tuzlanskom azilu. (mp)


sofi
Posts: 98
Joined: 02/12/2006 23:37

Post by sofi » 19/04/2007 19:57

ŠEF STRVODERSKE SLUŽBE "KOMUNALCA", MUHIDIN ČELIKOVIĆ, IZJAVIO DA JE PRIČU O RANJENOJ BETI IZMISLIO NOVINAR

Image Image

sofi
Posts: 98
Joined: 02/12/2006 23:37

Post by sofi » 19/04/2007 20:00

Kalendar wrote:Životna drama sa sretnim završetkom

LABRADORICA BETA U DOMU PORODICE SOFTIĆ

Životna drama jednog teško ranjenog psa, labradorice Bete, dobila je sretan kraj zahvaljujuci tuzlanskim veterinarima, clanovima foruma Tuzlaci-Tuzlacima, novinarima i porodici Softić iz Tuzle.

Priča o psu koji je pukom slučajnošću preživio masakr u dvorištu osnovne škole Brčanska Malta, obišla je putem interneta i drugih medija cijeli svijet. Po nalogu šefa strvoderske službe "Komunalca" Muhidina Čelikovića, a na poziv direktora škole Faruka Hadžića, i uz blagoslov Općinske službe za "higijenu grada", radnik Meho Šišić je 26. februara, oko 7,45 sati, pred svjedocima, i pred učenicima, sačmom iz lovačke puške ubio je četiri psa, od kojih i jedno štene, ali je promašio Betu koja je pobjegla. Sačma je psa pogodila u oko, uho i vrat.

Betu su sakrila djeca i da bi zaustavila krvarenje, omotala su joj glavu zavojima. Tada, u stvari, počinje priča o borbi za spas psa. Zahvaljujući novinarima, Beta je prevezena u Veterinarsku stanicu u Bukinju (odvezao je čovjek koji je u nju pucao!). Direktor stanice, dr. Jasmin Ferizbegović, te njegovi saradnici Salih Karić i Dragoljub Todorović, umjesto eutanazije, upustili su se u borbu za spas psa. Zaustavili su infekciju, očistili rane, timarili su Betu cijeli mjesec. Ostala je slijepa na jedno oko, ali se oporavila.

Istovremeno je krenula medijska potraga za udomiteljima psa. Putem foruma Tuzlaci-Tuzlacima, te http://www.tuzlalive.ba, kao i zagrebačkog "Večernjeg lista", "Tuzlanskog lista", "Nezavisnih novina" i "Oslobođenja", za priču o Beti doznale su Tuzlanke Merima H. i Amela Z. iz SAD, i Ljiljana S., koja s porodicom živi u Njemačkoj. Osigurali su sredstva za nabavku kućice i boksa za psa, osnovne opreme, hrane i lijekova.

Ne znajući za donatorska sredstva, želju da usvoje Betu izrazili su članovi porodice Softić iz Slavinovića. Biljana i Mirsad Softić, te njihove kćeri studentica Jasmina i srednjoškolka Hilda, odlučili su uzeti psa koji je postao nekom vrstom simbola otpora ljudskoj okrutnosti i nehumanom načinu uklanjanja lutalica s tuzlanskih ulica. "Svakako smo djeci obećali nabaviti psa, a Beta nam se na prvi pogled dopala", kazao je Mirsad Softić i lijepi kraj priče počeo se ispredati.

Zajedničkim sredstvima već spomenutih donatora, porodice Softić i novinara "Večernjeg lista" i "Oslobođenja", za Betu je u dvorištu porodične kuće u izgradnji, izgrađen dom - boks veličine 1,5 sa 3 metra, a unutra kućica dovoljno velika za psa srednje veličine, kakva je lijepa labradorica, Beta.

Nakon posljednjeg pregleda i tretmana u Veterinarskoj stanici, Mirsad Softić i kćerka Jasmina, preuzeli su u subotu, 24.marta, Betu i doveli je u novi dom. Tamo je prvi put je bez straha od šintora, popila vodu i pojela prvi obrok za nju spremljene hrane. Sva sretna i vesela, izvukla je iz kućice dekicu, igrala se s njom i znatiželjno gledala ljude, koji će ubuduće brinuti o njoj. Svakom je posjetiocu radosno lizala ruku, tražeći igru, a već sutradan, s Jasminom i Hildom, igrala se jurcajući na obližnjoj livadi.

Počela je tako Beta novi, ljepši i sretniji život nego što ga je imala prije mjesec dana. Zahvaljujući ljudima koji životinje doživljavaju kao dar prirode čije zakone bi morali poštovati i: šintor Meho Šišić, njegov šef Muhidin Čeliković (koji je pravdajući svoju bezobzirnost i nesposobnost izjavio da je novinar natjerao djecu da zamotaju zdravog psa kako bi imao priču za novine!?), direktor Komunalca Halid Hrustić, direktor škole Faruk Hadžić, općinski službenici koji su plaćeni da održavaju higijenu grada, i svi drugi kojima u drami psa Bete savjest nije čista i mirna.

Preneseno sa http://www.tuzlalive.ba


(Uskoro na forumu fotoreportaza vezana za udomljavanje Bete i akciji naših forumaša)

kadaj
Posts: 25
Joined: 19/02/2007 13:20

Post by kadaj » 19/04/2007 20:04

Tuzla....

sofi
Posts: 98
Joined: 02/12/2006 23:37

Post by sofi » 19/04/2007 20:04

No coment

Beta, od ranjavanja do udomljavanja

Image Image Image Image

Image Image Image Image

Image Image Image Image

Image Image Image

Image Image Image [URL=http://img338.imageshack.us/my.php?image=f21ne1.jpg][img]http://img

User avatar
Pasiflora
Posts: 3910
Joined: 30/03/2007 20:41
Location: Bolje bi bilo da je malo dalje

Post by Pasiflora » 19/04/2007 20:13

Hvala bogu na dobrim ljudima!!!! :-D :-D :-D :-D :-D :-D

PITARKA_SA
Posts: 2846
Joined: 12/06/2005 16:13
Location: rajvosa

Post by PITARKA_SA » 19/04/2007 20:49

joj ja cim udjem na ovaj dio foruma odma pocnem psovati,nervirati se...
sreca pa je bebara sretno udomljena

sofi
Posts: 98
Joined: 02/12/2006 23:37

Post by sofi » 19/04/2007 21:11

stochar wrote:gledam na TV Kiseljak najavljuju u nedjelju akciju 'unistavanja pasa' na podrucju sela Bilalovac i mole mjeshtane da ne smetaju lovcima u obavljanju posla.

srednji vijek...yebo te, pa ovo je stvarno zadnja rupa na zemlji!!! Još najavljuju na TV-u molim te...Koji su to degenerici! :x :x :x

Cober
Posts: 917
Joined: 14/05/2005 03:26

Post by Cober » 20/04/2007 09:06

Hvala Bogu pa još ima normalnih ljudi koji su osnov našeg danas i sutra. Međusobno povezivanje i organizovanje građana je jedini način da se doprinese normalnijem društvu.

User avatar
baby_angel
Posts: 523
Joined: 01/08/2006 12:52

Post by baby_angel » 20/04/2007 11:44

Svaka cast toj djeci i tim roditeljima. I moje dijete ide u skolu, i kad bi neko mlatio puskom po dvoristu bila bih u stanju nekome glavu da razbijem!!! :x :x :x
A da ne pricamo o traumi koju djeca dozive kada vide takav pokolj :( Treba da se stide i direktor, i kafilerija, i vlada, i visoki predstavnik i svi :(
Sjecam se dok sam bila klinka, uvijek smo ispred zgrade imali neke cuke, pravili smo im kucice, hranili ih, igrali se s njima, vodili ratove sa klincima iz susjedne zgrade jer su nam krali nase cuke i vodili ih ispred svoje zgrade... Ali smo svi bili slozni kad bi dosli sintori, krili smo te cukice zajednickim snagama :) Meni je lijepo kad se toga sjetim, a ovaj supak sa sacmarom je uskratio ovu djecu za jedno tako lijepo sjecanje iz djetinjstva :(

mIRCerka
Posts: 28209
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka » 20/04/2007 13:36

stochar wrote:gledam na TV Kiseljak najavljuju u nedjelju akciju 'unistavanja pasa' na podrucju sela Bilalovac i mole mjeshtane da ne smetaju lovcima u obavljanju posla.

srednji vijek...


KISELJAK SAKRIJ ONA CETIRI STENCA HITNO!!!!!!!!!!!!!

User avatar
Pasiflora
Posts: 3910
Joined: 30/03/2007 20:41
Location: Bolje bi bilo da je malo dalje

Post by Pasiflora » 20/04/2007 16:31

[b]Sofi,[/b] pokusavam ti poslati privatnu poruku ali mi se cini da ne prolazi.
Hoces li molim te, provjeriti pa mi javi.

SevdaIija
Posts: 7
Joined: 13/03/2007 00:21

Post by SevdaIija » 27/04/2007 22:59

Spot : Pomozimo napustenim psima

http://www.youtube.com/watch?v=pY-EV5TC-Iw

kiseljak
Posts: 191
Joined: 08/03/2007 21:29

Post by kiseljak » 27/04/2007 23:01

Dragi dobri ljudi hvala vam od srca svih nas!!!!!!
Ovo je užas što se radi :)

sofi
Posts: 98
Joined: 02/12/2006 23:37

Post by sofi » 03/05/2007 20:06

Prenosim vijest s tuzlanskog portala Tuzlalive

GRABOVICA: UBIJEN NJEMAČKI TERIJER

Vlasnik njemačkog terijera, E.K. (36) iz Tuzle juče je policiji prijavio nepoznatu osobu, koja je u ponedjeljak u Grabovici ubila njegovog ljubimca, koji je bio u dvorištu vikendice.

Ubica je, najvjerovatnije puškom, ustrijelio terijera, koji je u utorak podlegao u Veterinarskoj stanici.

Vlasnik je policiji izjavio da je pas vrijedan oko 700 eura, da je bio dresiran, te da ne zna motiv ubistva.

Kako saznajemo, u posljednjih godinu dana ovo je prvo prijavljeno kazneno djelo mučenje i ubijanje životinja na području Tuzlanskog kantona.

Vijesti je objavljena 3. May 2007

User avatar
StLouis
Posts: 2971
Joined: 07/03/2004 00:00
Location: USA

Post by StLouis » 03/05/2007 20:16

ovo je tako tuzno, primitivno, *ebeno sramotno da ti se zeludac okrene!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x

*IZDA IM MATERINA LUDJACKA!!! ovo treba poslati svim svjetskim drustvima za zastitu zivotinja. jadne zivotinje

sofi
Posts: 98
Joined: 02/12/2006 23:37

Post by sofi » 03/05/2007 20:30

Yebote, ne smiješ pustiti svog psa u svoje dvorište od yebenih psihopata!
Ja jutros izvela svog psa, (koji baj d vej ima oko tri kile, pa mu još nisam našla toliko malu brnjicu u ovoj Tuzli) na veliki travnjak koji imamo iza zgrade.. Kad ide poštar...Kontam normalan čovjek, a moj pas inače ne gleda uopće nepoznate ljude. A on, čim mu se približila na pet metara, zastade i pripremi se da je šutne nogom. I gleda u mene i govori: "Ubiću je, nosi je odavde jebo li vam bog mater pa vodate te džukele!" (!!!!!!!!????????) UF, evo opet se iznervirah...Kako sam mu samo psovala, bila sam spremna potući se sa idiotom, ali sreća nije mu prišla, iako sam znala da neće. Ali prepala se galame, pa počela lajat, a on za njom da je nogom udari.Nikad nisam više psovala nikome, pogotovo starijem "gospodinu"! Cijela moja zgrada izašla na prozore, pa su mu i oni psovali...Idiot. Imamo iza zgrade tonu mačaka, pasa (svi iz naselja izlaze tu) i nikad nikakav problem....ccc...
Psihopate! Jadan ovaj terijer, bio je u svom dvorištu! A sudeći po Tuzlanskoj policiji, koja nije u stanju zaštiti porodice kada imaju problem, ova prijava je bila uzaludna...:(
Ko, zašto, kako????

sofi
Posts: 98
Joined: 02/12/2006 23:37

Post by sofi » 03/05/2007 21:01

Evo još malo Tuzle sa Tuzlalive-a
Nisam tražila dopuštenje da prenosim vijesti sa portala, pa ću ovom viješću i završiti. Ako želite biti obaviješteni o ovakvim događajima u TZ izjasnite se, pa ću tražiti dozvolu...


ALARMANTNO: ZA 24 SATA PAS UGRIZAO 11 PROLAZNIKA U CENTRU TUZLE

Veterinarska stanica, Infektivna klinika, Komisija za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te općinski načelnik alarmirani su danas zbog 11 Tuzlaka, koje je, dok su hodali centrom grada, ugrizao pas.

Stanje je ocijenjeno alarmantnim, a serume su danas primili Ekrem Mujkanović (69), Nedret Mehić (52), Hazim Smajlović (35), Muharem Selesković (66) i Alma Kostić (30), koje je jutros, između 8 i 9 sati, ugrizao, po svemu sudeći, isti pas.

Sličnu neprijatnost juče su doživjeli policajac iz Kalesije Adil Valjevac, kojeg je u blizini MUP-a napao pas, Muhidin Redžić, Ilija G., Edin Lemezović je napadnut sinoć, dok je Ibrahim K. uspio udariti psa i izbjeći ugriz.

Više detalja o kojem psu se radi, na kojim lokacijama i na koji način je pas napadao prolaznike naknadno ćemo objaviti.

Još uvijek se ne zna da li je pas uhvaćen.

Vijesti je objavljena 26. April 2007


TUZLA:PROLAZNICI I DALJE U OPASNOSTI ZBOG PSA KOJI JE NAPAO 11 LJUDI
Pas ‘žućo’, koji je u posljednja dva dana ugrizao 11 osoba u centru Tuzle, još uvijek nije uhvaćen, saznaje Tuzlalive.ba.

Muhidin Čeliković iz “Komunalca” izjavio je da su šinteri u Džafer mahali juče oko 10 sati ranili tog psa, ali im je on uspio pobjeći.

-Tražimo ga, ali ga nigdje nema-rekao je Čeliković.

Najveći problem je što se zna da li se radi o psu zaraženim bjesnilom ili jednostavno agresivnom psu.

Direktor Veterinarske stanice Tuzla, Jasmin Ferizbegović kaže da bi se svim prolaznicima, koje je ‘žućo’ ugrizao, trebala uključiti antirabična terapija, odnosno postupiti kao da je pas bijesan.

Da potsjetimo, četiri osobe su napadnute juče u intervalu od 8 do 9 sati, na relaciji od “Crvenog 7″ do pekare “Kabil” kod Kipova, a jedna na Ircu. Pas je bio sa psihički oboljelim sugrađaninom zvanim ‘pravnik’ i ‘advokat’, koji često vodi čopor pasa sa sobom.

Ekremu Mujkanoviću je na Ircu ‘žućo’ , koji ga je s leđa napao, otkinuo i komad nogavice, Nedreta Mehića napao je kod Iskre, gdje je pas bio na sredini ulice, Mehić na trotoaru. Pas se iznenada vratio i ugrizao Mehića za članak.

Hazima Smajlovića je na sličan način napao kod MUP-a, Muharema Seleskovića kod zgrade Suda, a Almu Kostić kod pekare “Kabil”.

Šef Infektivne klinike UKC Tuzla, Sead Ahmetagić kaže da je broj pacijenata koji se javljaju povećan za 40 procenata. U prva tri mjeseca javilo se 110 ljudi, od čega je 40 iz Tuzle.

Vijesti je objavljena 27. April 2007

Inače, poznajem tog čovjeka, nekada je bio ugledan advokat...Uvijek ima nekoliko pasa koji ga prate u stopu i čuvaju kao oči u glavi. Niko čovjeka ne smije ni pogledati zbog njih. Meni nikada nisu djelovali agresivno, ali im se nisam smjela nikada ni obratiti. Čudna je ta komunikacija koju imaju s "advokatom"...Na svakom semaforu čekaju s njim i tek kada on krene, krenu i oni. Klasična psihologija stada, "advokat" alfa, a oni omega...Mislim da su razdražljivi zato što su gladni, nisam baš sigurna ni da "advokat" ima šta za jesti, ali znam da sve dijele bratski...Žao mi što su ranili psa strvoderi glupi!!!Ne shvataju da ništa nisu riješili time. Advokat i dalje imati svoj čopor...Tužno.......ali ništa se ne mijenja.....Prečesto u zDNJE VRIJEME POŽELIM DA MENE UGRIZE NEKI PAS LUTALICA....mISLIM DA BIH SA SAČMARICOM UŠETALA U OPĆINU, POKUŠAVAJUĆI ZAŠTITI PSE OD NEHUMANIH LJUDI!!!!!!!!!!!!

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 03/05/2007 21:02

Samo ti, no sikiriki ;)

Post Reply