Sjeverna longitudinala

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mlinka

#1 Sjeverna longitudinala

Post by mlinka »

Zna li itko, kada se planira nastaviti izgradnja ove brze ceste. Došli su do Merkatora, a kad će se ići dalje?
mayab

#2 Re: Sjeverna longitudinala

Post by mayab »

Svako pametan vidi da je izgradnja te i drugih bitnih cesta u Sa stvarno neophodna, izleda osim onih koji bi trebalo da se pobrinu za to
esad_plavi

#3 Re: Sjeverna longitudinala

Post by esad_plavi »

Samo da je izgrade sto prije, to plus petlja na stupu, plus obilaznica bi rjesilo najmanje 50% saobracajnih guzvi.
karanana

#4 Re: Sjeverna longitudinala

Post by karanana »

to su barem djelomicno uradili par kilometara od stanice do merkatora. ja cak nisam znao da ima plan da se nastavi, ali koliko toliko su uradili. ali sta je sa drugim planovima? ni makac. bilo bi dobro probiti barem jos dva prolaza do drinske. jedan izmedju pofalica i otoke i jedan ili dva izmedju otoke i brijesca.
Ambrozija

#5 Re: Sjeverna longitudinala

Post by Ambrozija »

karanana wrote:to su barem djelomicno uradili par kilometara od stanice do merkatora. ja cak nisam znao da ima plan da se nastavi, ali koliko toliko su uradili. ali sta je sa drugim planovima? ni makac. bilo bi dobro probiti barem jos dva prolaza do drinske. jedan izmedju pofalica i otoke i jedan ili dva izmedju otoke i brijesca.
A gdje tacno ide ova sjeverna longitudinala? mislim znam da ide od Zelj. stanice do Mercatora, zar je moguce da ide dalje? Kroz onu ulicu Marka Marulica cini mi se da bas i ne moze, ili?
I zna li ko kada pocinje gradnja Juzne (ako se tako zove) kroz Grbavicku?
karanana

#6 Re: Sjeverna longitudinala

Post by karanana »

ja ne znam ni kuda ce siriti tu juznu longitudinalu. srusli ono jada od one kafanice a 20 metara dalje zgradetina od 10 ulaza i po 8 spratova.

a ni za sjevernu nemam pojma kuda bi isla jer marka marulica je uska a ima i puno kuca starih i za rusenje za koje nece rjesiti imovinsko pravne odnose godinama. i onda izlazi nakon nekih kilometar od merkatora na naselje i hrpu kuca ispred, i nema dalje.
sorcerer

#7 Re: Sjeverna longitudinala

Post by sorcerer »

karanana wrote:
a ni za sjevernu nemam pojma kuda bi isla jer marka marulica je uska a ima i puno kuca starih i za rusenje za koje nece rjesiti imovinsko pravne odnose godinama. i onda izlazi nakon nekih kilometar od merkatora na naselje i hrpu kuca ispred, i nema dalje.
sjeverna se ukljucuje na onaj dio ulice kod stare osnovne skole blagoje parovic,i dalje nastavlja kroz krug centrotrans transporta do pijace kvadrant,a vecina tih starih kucica s desne strane marka marulica je predvidjena za rusenje.
mayab

#8 Re: Sjeverna longitudinala

Post by mayab »

karanana wrote:to su barem djelomicno uradili par kilometara od stanice do merkatora. ja cak nisam znao da ima plan da se nastavi, ali koliko toliko su uradili. ali sta je sa drugim planovima? ni makac. bilo bi dobro probiti barem jos dva prolaza do drinske. jedan izmedju pofalica i otoke i jedan ili dva izmedju otoke i brijesca.
Jarane, to je uradjeno, ima mislim vec 4 godine, i od tada ni makac, mozda moji unuci to dozive :x
Bisogna Vincere

#9 Re: Sjeverna longitudinala

Post by Bisogna Vincere »

Kakve crne longitudinale sa SDA na vlasti. Oni od Sarajeva prave kasabu. Njihov najveći domet su makadami jer ih to podsjeca na njihove zavicaje.
Skyfox

#10 Re: Sjeverna longitudinala

Post by Skyfox »

ne znam tacno definiciju ali ja ovu dionicu sjev. long. ne bih nazvao brzom cestom obzirom na kolicinu semafora i pjesackih prelaza.
A da nam treba da se rastereti glavna cesta definitvno treba!
Comrad

#11 Re: Sjeverna longitudinala

Post by Comrad »

Image

Problem sa ovim crtezom je sto na ovim planiranim trasama ima toliko objekata, kuca, zgrada da je tesko biti optimistican da ce ovaj plan ikada ugledati svjetlo dana. :roll:
Skyfox

#13 Re: Sjeverna longitudinala

Post by Skyfox »

to je bilo 07.01.2011 valda se nesto promijenilo od tada!?

Ako su ti objekti izgradeni bez dozvole lako bi se mogao rijesiti problem, a ako imaju dozvole daBogda...
mlinka

#14 Re: Sjeverna longitudinala

Post by mlinka »

Pa zašto su gradili sjevernu longitudinalu do Merkatora? Završili do pola, i stali.
Ili su slovenci i Todorić malo podmazali... ovi lokalci nam zamazali oči, uzeli lovu i šatro para nema više.
Sjeverna longitudinala (pod uslovom da je komplet završena) je spas za grad. Ne razumijem da za spas nema para.
mlinka

#15 Re: Sjeverna longitudinala

Post by mlinka »

Evo sad pregledah sajt zavoda za izgradnju. http://zik.ks.gov.ba/zavr%C5%A1eno
Nevjerovatno. Po njima Sjeverna longitudinala je završen projekat. Dakle, samo je jedan zaključak: Uzeli su pare, uradili onima koji su im platili (Merkator, Konzum i Interex i možda Awaz Twist) i završili.
Ko jebe građane, moji građani.
bebeSa

#16 Re: Sjeverna longitudinala

Post by bebeSa »

Od Merkatora pa nadalje ulicom Marka Marulica sa desne strane su sve privatne kuce sa vlasnistvom zemlje...nemaju ni grad a ni opstina para da isplate. Ljudi u tom dijelu grada (dolac malta, ali ne ta ulica) koji su radili legalizaciju placali gradjevinske dozvole po cijeni od cca 750 km/m2 a opstina nudi manje za otkup da bi mogla srusiti. 99% objekata na ovom potezu je legalno odavno prije rata i naglasavam na privatnom zemljistu! U prvom redu do ceste se vide rusevne stare kuce ali drugi treci red skoro pa vile. Ko ce to platiti... nema sanse za jos koju godinu sigurno, ako ne i za desetljece! Nekima od tih starih kuca nisu htjeli dati urbanisticke za tekuce odrzavanje kao predvidjeno za rusenje pa da slucajno ne dignu cijenu objektima, a ljudi doslovno sa kisobranima po kuci!!! To je nasa opstina, neka su posadili dva stabla, to im je valjda dio vadikane, cekamo slijedeci blam!

LP
P308

#17 Re: Sjeverna longitudinala

Post by P308 »

Koliko znam Marka Marulica je predvidjana kao ulica sa nizom poslovnih objekata, ali izgleda nista od toga nece biti, bar ne u blizoj buducnosti.
bebeSa

#18 Re: Sjeverna longitudinala

Post by bebeSa »

Ma jok
nemaju da isplate narod da naprave cestu a kamoli da jos i sami grade morali bi otkupiti i zemljista koja ne smetaju cesti...
Evo primjer: Zbog novog poslovnog objekta u ul Saliha Udzvarlica planski izmjestili autobusko stajaliste i bukvalno novom cestom obilaze taj objekat!!! Sta li ce jos morati zaobici izmjenama plana?
korporativnapohlepa

#19 Re: Sjeverna longitudinala

Post by korporativnapohlepa »

Ima li negdje 3d, video prikaz ili nesto slicno gdje se moze vidjeti trasa sjeverne longitudinale?
tempuser

#20 Re: Sjeverna longitudinala

Post by tempuser »

karanana wrote: 27/11/2012 00:15 ja ne znam ni kuda ce siriti tu juznu longitudinalu. srusli ono jada od one kafanice a 20 metara dalje zgradetina od 10 ulaza i po 8 spratova.

Koliko znam, plan je da se ta zgrada izmjesti na parking iza zgrade, s tim sto stanari traze da se prvo sagradi nova zgrada i da se usele u nju pa da krene rusenje stare. Makes sense..
VladaFBiH

#21 Re: Sjeverna longitudinala

Post by VladaFBiH »

tempuser wrote: 09/03/2020 22:25
karanana wrote: 27/11/2012 00:15 ja ne znam ni kuda ce siriti tu juznu longitudinalu. srusli ono jada od one kafanice a 20 metara dalje zgradetina od 10 ulaza i po 8 spratova.

Koliko znam, plan je da se ta zgrada izmjesti na parking iza zgrade, s tim sto stanari traze da se prvo sagradi nova zgrada i da se usele u nju pa da krene rusenje stare. Makes sense..
stiže ferman (u ovom slučaju odgovor) 8 godina poslije :)

mada ova tema ne bi smjela biti mrtva jer je Sjeverna longitudinala maltene jedan od glavnih projekata u Sarajevu
OldMayor

#22 Re: Sjeverna longitudinala

Post by OldMayor »

Pa ne mogu da zavrse juznu koja fakticki ima trasu, koju treba samo prosiriti, te koja ima rjeseno gotovo 80% imovinsko pravnih odnosa. Barem do Vojnickog.

I sta onda ocekivati od Sjeverne.

Ja mislim da se Sjeverna nikada nece zavrsiti. Jbg.

Sto se mene tice vazniji je projekat gradski autoput, te juzna long koja povezuje najmnogoljudnija naselja Alipasino i Dobrinju sa centrom grada. Plus tim putem prolazi i trolejbus. Tako da je to bitniji projekat od sjeverne long.
Logovan

#23 Re: Sjeverna longitudinala

Post by Logovan »

VladaFBiH wrote: 10/03/2020 09:22 mada ova tema ne bi smjela biti mrtva jer je Sjeverna longitudinala maltene jedan od glavnih projekata u Sarajevu
Jedan od glavnih projekata, a stali sa radovima davnih dana, niti imaju u planu da završe, niti da spomenu slučajno. :D Šutnja totalna, niko ništa.

Ne mogu da povežu dva dijela južne longitudinale (zgrada koja se treba rušiti), a kamoli da završe sjevernu longitudinalu. Pardon, ne mogu ni da krenu sa radovima. :lol:
corvus_edin

#24 Re: Sjeverna longitudinala

Post by corvus_edin »

Image
Post Reply