Sjeci sve... Koji ce nam suma...

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Alfons Kauders

#1 Sjeci sve... Koji ce nam suma...

Post by Alfons Kauders »

Proizvodnja šumskih sortimenata u Federaciji BiH u januara ove godine u odnosu na isti period lani veća je za 38.000 metara kubnih ili 49,4 posto. Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku, ...

... proizvodnja sortimenata od četinara veća je za 64,5 posto, dok je proizvodnja sortimenata od lišćara veća za 39,1 posto.

Prodaja šumskih sortimenata u ovom periodu veća je za 25.000 metara kubnih ili 42,4 posto.

Prodaja sortimenata od četinara veća je za 65,4 posto, dok je prodaja sortimenata od lišćara veća za 21,1 posto.

Masala stoko, aferim... :D :D :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

živa istina.... slušam obrazovanog mladića

neki reče da je danas sotona uzeo obličje ekologa

:D:D:D
Skyfox

Post by Skyfox »

Katastrofa koliko maha je uzelo to nekontrolisano unistavanje sumskog fonda!!!
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Skyfox wrote:Katastrofa koliko maha je uzelo to nekontrolisano unistavanje sumskog fonda!!!
sto je najgore nije to nekontrolisano, nije rijec o divljoj sjeci, vec sve po zakonu s dozvolama, i jos se hvale ekonomisti i politicari kako nam raste izvoz...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Zbog neplanske sjece stabala, dolazi do stvaranja klizista, kojih je oko sarajeva 2004.godine bilo ravno 200.

Naravno, tu uskacu NVOi da spasavaju sto se spasiti da, izvrse gradjevinske radove za uspostavu drenaznog sistema, i onda posade bagrem, jer on najbrze pusta korjenje i zadrzava zemljiste.
Naravno, strane organizacije su dosle pameti, pa doniraju SADNICE drveca umjesto pare, i polako saniraju te probleme.

I onda nashi jednostavno nastave sjecu, jer ce doci ludi stranci da popravljaju to....
Skyfox

Post by Skyfox »

Al te sadnice tesko da mogu nadoknaditi sumu od cca 40 godina ili vise, citav eko sistem tog podrucja se izmjeni. Zalosno...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Skyfox wrote:Al te sadnice tesko da mogu nadoknaditi sumu od cca 40 godina ili vise, citav eko sistem tog podrucja se izmjeni. Zalosno...
Sadnice? :-)

Ne bi vjerovao koliko smo puta pronasli sirom ljubljene nam, po raznoraznim pecinama pobacane sveznjeve sadnica nakon sto se sjeca obavila u tim dijelovima. Cak imam i slike iz srednje Bosne.

Taman kad skontas da gore ne moze - shvatis koliko si bio u krivu :roll:
Edit

Post by Edit »

Eh... kada ce gradjani i NVO poceti da koriste mogucnosti koje su im teoretski date...?

Treba podnositi krivicne prijave protiv nacelnika sluzbi koje su bile duzne, a nisu, obezbijedile zakonitost... u svakom segmentu zivota!

U ovom slucaju krivicne prijave protiv policije koja nadgleda to podrucje, nadleznog podrucnog ministarstva, u ovom slucaju svake lokalne drzavne ustanove koja nosi ime "sume" i u opsiu poslova ima zastitu... Kad dobiju krivicnu prijavu, morat ce nalaziti opravdanja za neizvresn posao, izaci ce na vidjelo ili nemar, ili korupcija ili nestrucnost drzavnih sluzbenika... Tek kada neko zbog toga izgubi poziciju i ostane bez radnog mjesta, nesto ce se poceti mijenjati.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Edit wrote:Eh... kada ce gradjani i NVO poceti da koriste mogucnosti koje su im teoretski date...?

Treba podnositi krivicne prijave protiv nacelnika sluzbi koje su bile duzne, a nisu, obezbijedile zakonitost... u svakom segmentu zivota!

U ovom slucaju krivicne prijave protiv policije koja nadgleda to podrucje, nadleznog podrucnog ministarstva, u ovom slucaju svake lokalne drzavne ustanove koja nosi ime "sume" i u opsiu poslova ima zastitu... Kad dobiju krivicnu prijavu, morat ce nalaziti opravdanja za neizvresn posao, izaci ce na vidjelo ili nemar, ili korupcija ili nestrucnost drzavnih sluzbenika... Tek kada neko zbog toga izgubi poziciju i ostane bez radnog mjesta, nesto ce se poceti mijenjati.
Vazim od sinoc o tome... Bujrum... Ja upravo saljem.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=35233
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Edit wrote:Eh... kada ce gradjani i NVO poceti da koriste mogucnosti koje su im teoretski date...?

Pazi nesto... Od najblizeg sela do mjesta gdje je ovo slikano ima preko 25km. Policiji ne pada na pamet ni sela obilaziti, a kamo li ici gledati sta rade po sumi, posto bi za to trebali biti zaduzeni sumari.

Medjutim, svi znamo ko i sta su sumari, tako da i ta stavka pada u vodu.

S trece strane - kako i na koji nacin u nasoj drzavi dokazati ko je ostavio te sadnice, ko je uopste trebao to posumiti, od koga ih je dobio te ko kontrolise to podrucje?

Da ironija bude najveca ove stvari se najcesce rade u podrucjima koja se trebaju staviti pod neki stepen zastite (kao sto je i ovo o kojem pricam) gdje je u cilju prije proglasavanja zasticenog podrucja sto vise toga isjeci i sto vise toga unistiti jer kasnije ce biti malo teze. I ko onda tu da "gubi vrijeme" na nekakve sadnice?
Goran_35

Post by Goran_35 »

mIRCerka wrote:Zbog neplanske sjece stabala, dolazi do stvaranja klizista, kojih je oko sarajeva 2004.godine bilo ravno 200.

Naravno, tu uskacu NVOi da spasavaju sto se spasiti da, izvrse gradjevinske radove za uspostavu drenaznog sistema, i onda posade bagrem, jer on najbrze pusta korjenje i zadrzava zemljiste.
Naravno, strane organizacije su dosle pameti, pa doniraju SADNICE drveca umjesto pare, i polako saniraju te probleme.

I onda nashi jednostavno nastave sjecu, jer ce doci ludi stranci da popravljaju to....
Image

I ne samo klizista,vec sume smanjuju procenat CO2 u atmosferi,a samim time moze doci i do "popravke" rupe u ozonskom omotachu.Osim toga sume stite od jakih olujnih vjetrova,kojih ce sve vise biti kako ide promjena klime na planeti...

Mene jedino zanima,sto niko od "ekologa" u BiH ne poteze pitanje gasova?To je najveci ekoloski problem u BiH.A "kisele kise" stvorene od izduvnih gasova takodjer unistavaju sume!!!

Image

Veliki problem su dizel vozila,zatim vozila bez katalizatora,vozila koja zbog istrosenosti motora sagorjevaju ulje,gorivo loseg kvaliteta,termoelektrane!!!!!
O tome bi ekolozi i dostasi trebali da povedu racuna,jer to je zasigurno najveci ekoloski problem u BiH.I gasovi i nekontrolisana sjecha sume!!
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Goran_35 wrote: O tome bi ekolozi i dostasi trebali da povedu racuna,jer to je zasigurno najveci ekoloski problem u BiH.I gasovi i nekontrolisana sjecha sume!!
Mala ispravka, ne trebaju o tome misliti ni ekolozi ni DOSTAshi vec NARODI I NARODNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE.

Jedan Dostash moze djelovati lokalno na recimo 5 ljudi, a tih 5 ljudi, ako imaju grama mozga mogu djelovati na drugih 5 i tako vec dobijes 25 ljudi svjesnih da nije u redu lomiti grane drvecu, pogotovo mladom, da nije u redu cupati sadnice koje su ili donirane ili kupljene od para poreznika.

Ali nece ni saka ekologa ni saka dostasa ni saka grozdasa promijeniti svijet na bolje kad je komplet nacija nezainteresovana....

Ja sam prije par godina imala priliku raditi 2 dana na jednom projektu sanacije upravo tih klizista o kojima sam pricala, i jedan od KORISNIKA tog programa mi je rekao doslovno slijedece

" e ba mala, majke ti sta je ovim amerima koji kurac nam doniraju sadnice, bolje da su nam donirali sta para".... a te sadnice sprijecise dio podtrebvica da sidje na carsiju... pa ti meni reci da to DOSTA ili bilo ko moze RIJESITI!!!

Moze se pokrenuti, ali je u svemu tome kljucni faktor NAROD/LJUDI/LJUDSKA BICA..... ono sto fali...
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Na stranu klizista (koja jesu ogroman problem), ali sto nam prirodu unistise. Ne znam hoda li ko od vas po Bjelasnici, ali sta su uradili na onoj strani tamo prema Podgradini i Stanarima je katastrofa. Do prije jedno tri godine taj dio Bjelasnice je bio kao iz bajke (pogotovo snijeg kad padne), a sad je sve unisteno. Meni se place svaki put kad odem gore i kad vidim kako stoka moze unistiti kompletnu stranu planine za par godina.

Treba ih vjesati sve, fuj...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

GandalfSivi wrote:Na stranu klizista (koja jesu ogroman problem), ali sto nam prirodu unistise. Ne znam hoda li ko od vas po Bjelasnici, ali sta su uradili na onoj strani tamo prema Podgradini i Stanarima je katastrofa. Do prije jedno tri godine taj dio Bjelasnice je bio kao iz bajke (pogotovo snijeg kad padne), a sad je sve unisteno. Meni se place svaki put kad odem gore i kad vidim kako stoka moze unistiti kompletnu stranu planine za par godina.

Treba ih vjesati sve, fuj...
postoji zakon, donesen cini mi se prosle godine, o SUMARSTVU, a taj zakon porkiva i sjecu stabala i eksploataciju sumskih plodova...sve cisto ko suza, moze se prijaviti, ljudi mopgu krivicno odgovarati, ali K i to veliki K!!!
Niko da prijavi, niko da reaguje, a eko policija paradira vilsonovim redovno, a samo su jednom dosli na parking pored elektroprivrede, postaviti tablu da je zabranjeno odlaganje otpada i nikom nista...

akumulatori, felge, gume, sve ostaje tamo, puni kanali kanistera od ulja...

Ja zvala, prijavljivala i kazu mi ZAPISI IM TABLICE PA NAM JAVI....
Skyfox

Post by Skyfox »

Kad u sred grada kriminal cvate, sta tek rade kad ih niko ne gleda... Jos ako je drzava spremna zazmiriti na jedno oko neznam!?
Zar ne bi drzva trebala zapisivati te tablice pa onda mi gradani???

Bi da je pravna...
Goran_35

Post by Goran_35 »

mIRCerka wrote:
Goran_35 wrote: O tome bi ekolozi i dostasi trebali da povedu racuna,jer to je zasigurno najveci ekoloski problem u BiH.I gasovi i nekontrolisana sjecha sume!!
Mala ispravka, ne trebaju o tome misliti ni ekolozi ni DOSTAshi vec NARODI I NARODNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE.

Jedan Dostash moze djelovati lokalno na recimo 5 ljudi, a tih 5 ljudi, ako imaju grama mozga mogu djelovati na drugih 5 i tako vec dobijes 25 ljudi svjesnih da nije u redu lomiti grane drvecu, pogotovo mladom, da nije u redu cupati sadnice koje su ili donirane ili kupljene od para poreznika.

Ali nece ni saka ekologa ni saka dostasa ni saka grozdasa promijeniti svijet na bolje kad je komplet nacija nezainteresovana....

Ja sam prije par godina imala priliku raditi 2 dana na jednom projektu sanacije upravo tih klizista o kojima sam pricala, i jedan od KORISNIKA tog programa mi je rekao doslovno slijedece

" e ba mala, majke ti sta je ovim amerima koji kurac nam doniraju sadnice, bolje da su nam donirali sta para".... a te sadnice sprijecise dio podtrebvica da sidje na carsiju... pa ti meni reci da to DOSTA ili bilo ko moze RIJESITI!!!

Moze se pokrenuti, ali je u svemu tome kljucni faktor NAROD/LJUDI/LJUDSKA BICA..... ono sto fali...
Ma razumijem to,svjest je na niskom nivou a i ljudi su neuki.Mozda je vrijeme za "partiju zelenih"ili "eco partiju"?Treba pricati o ovome sto vise...

Moj prijateljski savjet za vas iz DOSTA je da ne bacate teziste toliko na hidrocentrale jer ste,cini mi se, na pogresnom kolosjeku.Hidrocentrale spadaju ujedan od oblika dobivanja cistije energije - "zelene energije".Po meni,mnogo je gore postojanje termoelektrana koje su ipak mnogo veci ekoloski problem.Vozila bez katalizatora,stari istroseni motori,dizel vozila,ne postojanje tehnickog pregleda kojim bi ta vozila bila iskljucena iz saobracaja...Tu je problem mnogo veci.Sjecha suma je nista manji problem.Ovo govorim jer mi se cini da ste zanemarili problem zagadjivanja atmosfere a bacili ste teziste na borbu protiv izgradnje hidroelektrana.Energija je potrebna za razvoj.Ko bude u buducnosti imao energiju,pitku vodu i proizvodnju zdrave hrane,taj moze ocikivati mjesto u visokom drustvu.Proizvodnja energije putem termoelektrana (ispustanje gasova u atmosferu) bice kaznjavana novcem.Zbog toga se treba okrenuti energiji dobivenoj od vode i vjetra-zelenoj energiji.A za to postoje ogromni resursi i neiskoristen hidroenergetski potencijal...

Da ne duzim,shvatite ovo kao dobronamjernu kritiku,to je moje misljenje a ja ne moram biti u pravu.I ako pomislite da nisam u pravu,pogledajte malo kako je u "cistim"a razvijenim zemljama.Kod njih nema termoelektrana,samo hidroelektrane,vjetrenjace i nuklearke koje se polako zatvaraju jer im "istice rok trajanja"

Pozdrav :)
kekec

Post by kekec »

Nemoj Gorane vise, rahmeta ti Titina,
ni savjetovati, ni dobronamjerno kritikovati. :roll:
Kani se ti hidrocentrala. Ne mozes ostaviti vodu,
a spasavati vazduh. Sve mora uci u zastiti.
I vazduh i tlo i voda i flora i fauna....
:angry:
Post Reply