Sjecas li se Markala ??

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Bullet Tooth Tony

#1 Sjecas li se Markala ??

Post by Bullet Tooth Tony »

Na danasnji dan 28 augusta 1995 godine dogodio se drugi masakr na markalama ,ubijeno je 37 ljudi, dok je ranjeno 90.

Drugi masakr se dogodio 28. augusta 1995. u 11:00 sati ujutru, sa pet ispaljenih granata, ali manje žrtava.Istraga masakra od strane Ujedinjenih Naroda je vođena u tajnosti, što je izazvalo špekulacije u medijima o nemogućnosti utvrđivanja lokacije sa koje su granate ispaljene.Ovu špekulaciju su po ustaljenom šablonu podržale srpske vlasti koje su, kao što su uradile i nakon masakra 1994. godine, demantirale svu odgovornost i optužile vladu Republike Bosne i Hercegovine za bombardovanje vlastitog stanovništva s ciljem izazivanja međunarodnog revolta i moguće intervencije.U stvari, kao što se i saznalo kroz izvještaj za Generalnu skupštinu Ujedinjenih Naroda 1999. godine, UNPROFOR je smatrao da su dokazi bili dosta jasni: tajni izvještaj nedugo nakon događaja je utvrdio da je svih pet rundi granata ispalila Vojska Republike Srpske.Čim su tehnički i vremenski uvjeti dopustili, a sigurnost UN radnika koji su tada prolazili kroz srpsku teritoriju bila obezbjeđena, započeta je Operacija Namjerna Sila.

David Harland, bivši šef civilog sektora UN-a u BiH, priznao je na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću pred MKSJ odgovornost za nastanak mita o tome da UNPROFOR nije utvrdio ko je ispalio minobacačke granate koje su dovele do masakra poznatog kao "Markale 2". Harland je rekao da je taj mit, koji se održava već više od deset godina, nastao zbog "neutralne izjave" tadašnjeg komandanta UNPROFOR-a, generala Ruperta Smitha. On je, naime, na dan "Markala 2" izjavio da "nije jasno ko je ispalio granate, mada je već imao tehnički izveštaj obavještajnog odjeljenja UNPROFOR da je izvan razumne sumnje utvrđeno da su one ispaljene sa položaja VRS u Lukavici." Harlandova odgovornost je u tome što je upravo on savjetovao generala Smita da istupi sa "neutralnom izjavom, kako ne bi alarmirao Srbe koji bi, da je odmah upro prstom u njih, znali da predstoje vazdušni udari NATO-a na njihove pozicije.", što bi ugrozilo bezbjednost snaga UN-a koje su se u tom trenutku nalazile na teritoriji pod kontrolom VRS-a ili na položajima koji bi mogli da budu izloženi odmazdi srpskih snaga.

Tada su poginuli Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.
strong69

#2 Re: Sjecas li se Markala ??

Post by strong69 »

Itekako se sjecam oba masakra... :( :( :( Mada mi se cini da je raja ovo zaboravila... Jebo ti nas...
Last edited by strong69 on 28/08/2008 22:21, edited 1 time in total.
A-R-N-I

#3 Re: Sjecas li se Markala ??

Post by A-R-N-I »

Itekako,, nikad se ne zaboravilo ni ponovilo!!!!
Babsy

#4 Re: Sjecas li se Markala ??

Post by Babsy »

Sjećam. :/
Bullet Tooth Tony

#5 Re: Sjecas li se Markala ??

strong69 wrote:Itekako se sjecam oba masakra... :( :( :( Mada mi se cini da je raja ovo zaboravila... Jebo ti nas...
toga me i strah :( :( :(
Bumbar

#6 Re: Sjecas li se Markala ??

Post by Bumbar »

...znam ja nas... :(

neka im je rahmet dusi...neka im je laka zemlja

Image
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#7 Re: Sjecas li se Markala ??

Post by Big Boy »

I da hocu ne mogu zaboraviti !

Koliko se sjecam taj dan je bio izuzetno miran sto se tice dejstava oruzjem po Sarajevu. Mislim da sam bio vani kad je stara pocela vikati s prozora: "Ulazi u kucu!". Kontam, sta li je sad... a na radiju javljaju o uzasnom masakru. :-?

Crnjak fakat... iako je svaki dan granate padale i ranjavale i ubijale nevine ljude. Sjecam se vijesti u kojem se citao broj ranjenih i broj poginulih prethodnog dana na podrucju Sarajeva. Kad god sam to slusao uvijek je bar neko bio ranjen a vrlo vrlo rijetko nije bilo poginulih.
strong69

#8 Re: Sjecas li se Markala ??

Post by strong69 »

Tog dana otisao sam u grad. Bilo je lijepo vrijeme i nekako mirno i tiho. U stomaku sam osjecao neki strah, tremu kao uostalom i svaki put kad sam odlazio u skolu a vani je pucalo. Noge su mi cijelo vrijeme rata bile teske i imao sam onaj osjecaj kao kad vam neko prenese neku tuznu informaciju pa vas to presjece, izgubite snagu i padnete...

Bio je lik koji je prodavao ploce. Ustvari nekoliko njih. Ovaj je bio u prolazu kod Raguse. Izmedu ostalog zapeo mi je za oko U2 i njhov album Rattle and Hum. I otisao sam s prijateljem a on navalio da ode do Markala da kupi neki tranzistor, akumulator ili sta znam vec. Ja sam mu rekao da moram plocu uzeti inace je neko drugi vec kupiti. On mi je rekao da ne budem lud, ko sad kupuje ploce. Aki ipak odosmo tpo U2. I u momentu dok smo stajali u sigurnom prolazu cuo sam nekoliko jakih, bliskih i potmulih eksplozija...

Nastala je panika i sacekali smo par minuta da prestane. Ne znajuci gdje da bjezimo krenuli smo prema Markalama koristeci prolaze (preko puta parka E. fakulteta). Trceci smo izasli na ulicu i uletjeli smo u moje danasnje i vjerovatno sutrasnje i vjecne nocne kosmare i more... Tijela, dijelovi tijela, jauci, vika, krv... Ljudi su trcali trpajuci povrijedene u auto. Jednog su unijeli a iza njega je ostala noga. Ja sam je uzeo i ubacio u auto...

Dalje ne mogu i ne zelim pisati... Boli me cinjenica da smo poceli zaboravljati.
zgembo_sa

#9 Re: Sjecas li se Markala ??

Post by zgembo_sa »

Sjecam naravno. Kao da je juce bilo. Kako zaboraviti onu hladnocu oko srca vidjevsi taj strasan prizor, govoreci u sebi, pa zar opet... dokle... Samo danas nije moderno govoriti o tome. Vise je cool govoriti kako su Srbi i Hrvati ugrozeni u Sarajevu i kako su Bosnjaci u Sarajevu sproveli etnicko ciscenje.

Zalosno je samo sto mnogi koji su prezivjeli rat u Sarajevu padaju na takve price. Zalosno je sto se zaboravlja sta su nam radili. Zalosno je sto je neke sramota sto smo se branili...
shana_majka

#10 Re: Sjecas li se Markala ??

Post by shana_majka »

Rahmet i pokoj :(
I ...nece se zaboraviti !!!
fantom slobode

#11 Re: Sjecas li se Markala ??

Post by fantom slobode »

Duzno postovanje svim zrtvama ubijenih i ranjenih na Markalama od grmalja sa brda. Nece se nikada zaboraviti i nece se nikada ponoviti!
uvjek dobar gost

#12 Re: Sjecas li se Markala ??

Post by uvjek dobar gost »

Bumbar wrote:...znam ja nas... :(

neka im je rahmet dusi...neka im je laka zemlja

Image

, Citirao bih ovo i samo dodao, a nama nek je bog na pomoći il ko već jer ostali smo živi i danas životarimo dok oko nas nekažnjeno hodaju ljudi koji su činili zla....
*mima*

#13 Re: Sjecas li se Markala ??

Post by *mima* »

Ja i da hocu ne mogu zaboravit.......bila sam na Markalama ...tj. prvi masakr..... :(
Banksy

#14 Re: Sjecas li se Markala ??

Post by Banksy »

Ko je Mirza Hodžić (ili tako nekako), čovjek koji je sinoć govorio na Dnevniku ... izgubio, tada, obje noge ... i opet, blagost i vedrina u očima, radost, i mir dok govori ... zaplakasmo svi zbog njega sinoć.
Pokušavam zamisliti čovjeka, momka, u naponu snage, granatu, njega nakon toga ... šta je sve prošao.

I sjetim se čovjeka koji, na početku rata, nakon što su mu snajperom ranili curicu (na Gorici, čini mi se) kaže da bi s krvnikom samo kafu popio da ga pita zašto ...

I dobro je što smo takav narod ... a opet lažem ako kažem da mi je zbog toga drago.
karanana

#15 Re: Sjecas li se Markala ??

Post by karanana »

Jeli istina da je na repu ove granate oznacena godina proizvodnje 1993. i mjesto proizvodnje Valjevo? Ako jeste, zar ima bolji dokaz o tome ko je ispalio granatu i zasto se ovo vise ne propagira u svrhu zachepljenja gubica onima koji i dalje govore da granata nije ispaljena sa srpskih polozaja. I zasto ovo nije upotrijebljeno kao dokaz o agresiji SRJ na BiH? Uh...
BHG

#16 Re: Sjecas li se Markala ??

Post by BHG »

da! nezaboravilo se! :(
medaaa

#17 Re: Sjecas li se Markala ??

Post by medaaa »

Beg_Babic wrote:Tada su poginuli Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.
nek im je vjecni rahmet i pokoj dusi...
Adnan je sin jedne moje poznanice, imao je 17 godina... tuzna je ta njegova prica, od toga zasto se tu nasao, sta je kome kazao prije, ...do toga kako njegovi danas bez njega...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#18 Re: Sjecas li se Markala ??

Post by ladyblue18 »

Banksy wrote:Ko je Mirza Hodžić (ili tako nekako), čovjek koji je sinoć govorio na Dnevniku ... izgubio, tada, obje noge ... i opet, blagost i vedrina u očima, radost, i mir dok govori ... zaplakasmo svi zbog njega sinoć.
Pokušavam zamisliti čovjeka, momka, u naponu snage, granatu, njega nakon toga ... šta je sve prošao.

I sjetim se čovjeka koji, na početku rata, nakon što su mu snajperom ranili curicu (na Gorici, čini mi se) kaže da bi s krvnikom samo kafu popio da ga pita zašto ...

I dobro je što smo takav narod ... a opet lažem ako kažem da mi je zbog toga drago.
Jeste, Mirza Hodzic.
Znam covjeka, rod mi je.
Veliki covjek i ljudina, prosao agoniju ali uvijek je veseo i divna osoba.

A ne bih zeljela da sam u pravu, ali cini mi se, sto vise vremena prolazi, narod sve vise zaboravlja :(

I ja se sjecam jako dobro tog dana...igrala sam se sa vrapcima u basti i samo smo culi eksploziju, dosao je komsija sa humanitarnom i usput nam rekao da je bio masakr ... danima kasnije mi nisu pustali da izadjem igdje izvan ova 4 zida ...tesko brate, tesko :sad:
Kjajević Majko

#19 Re: Sjecas li se Markala ??

Post by Kjajević Majko »

Zaboravit se neće ponovit uvijek hoće. :(
Neka im je laka zemlja.
Dori

#20 Re: Sjecas li se Markala ??

Post by Dori »

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#21 Re: Sjecas li se Markala ??

Post by Truba »

sjećam se tog što bi pio kafu sa zločincem
nažalost mala je umrla kasnije od posljedica ranjavanja ili je opet pogodjena pa podlegla

sjećam se markala preko TVa a i bio sam dječak
Citizen-X

#22 Re: Sjecas li se Markala ??

Post by Citizen-X »

Bio je vedar i suncan dan sjecam se kao da je juce.
Bio sam sa nekim klincima.
Vidim plotun slozio u sred carsije i nabrzinu mi proleti kroz glavu "puno mrtvih", dodjem tamo jedno pola sata kasnije - kante krvi ko da je neko saljev'o po cesti, neko pokupio ostatke - prste, dijelove, koza, meso u cosak...

Zivot ni klikera vrijedan.
fishtrija

#23 Re: Sjecas li se Markala ??

Post by fishtrija »

Bio sam na ulazu u Trznicu od Markala kad je prvi masakr bio, deset minuta ranije, kupovao cigare... Samo sto udjoh u Lisac, frajer ulijece u krvavoj majici, sav sjeban, vice ima na desetine mrtvih... Neka im je vjecni rahmet i lahka zemlja.

A onaj objavljuje kolumnu kako jadna srpkinja mora da bjezi iz Hrasnice jer primitivci navijaju za drzave koje nisu nase... Neka mu je na cast. I njemu i svima koji kupuju Euroblok, Smoki, Vita sok... BIli smo spremni bojkotovati slovenske proizvode samo zbog jedne dzamije (nebitna je dzamija, nego namjera), a ove sto su nas klali, ubijali i terorisali 4 godine, njih prigrljujemo kao svoje... Sramota. Stid me je sto sam sunarodnjak sa ovim novim, plasticnim, sugavim i nemoralnim zivljem koje sebe naziva Bosancima. Mogu samo zamisliti kako bi se osjecao jedan Boshnjanin kojemu je Kulin bio vodja i uzor, koji nikad nije dao na sebe. Daleko smo dogurali. Fuj.
mp3sa

#24 Re: Sjecas li se Markala ??

Post by mp3sa »

Za bajram 92 sam otisao da proslavim sa familijom u drugom gradu i od tada se nisam uspio vratiti (nije ni pomoglo to sto nam je kuca izgorila) i konacno sam uspio da kroz tunel nakon toliko vremena dodjem u Sa i sav sretan sa prijateljom obidjem sva draga mi mjesta koja sam znao kao dijete (i tad mi je bilo 12 godina) a na koja se moglo ici i naravno odem sa njim da proucimo fatihu na mjestu stradanja ljudi na Markalama i dozivimo markale 2... Zivi i zdravi fizicki ali psihicki...
Bullet Tooth Tony

#25 Re: Sjecas li se Markala ??

Neka im je vjecni rahmet i pokoj dusi

Image
Post Reply