Sjecanje ne Ted Skinnera

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
IBM

#1 Sjecanje ne Ted Skinnera

Post by IBM »

Image

Zvao se Edmund "Ted" Skinner, dosao je u BiH '92, bio je pripadnik Armije R BiH. Boravio je i obucavao je nase borce u Travniku. Bio je blizak sa Britanskim komadantom UNPROFOR-a u Srednjoj Bosni Bob Stewart. Bob je smatrao da je Ted placenik(mercenary) dok je Ted za sebe rekao da je pomagac(helper). Ted je u Travniku bio sa jos jednim Britancem pripadnikom Armije Derek Arnold.
5.02.1993 Ted i Derek su pronadjeni mrtvi u polju kod Turbeta. Bili su oteti iz svog stana u Travniku, ne zna se ko je njih ubio ali se sumnjam da su to ucinili Arapi-mudzahedini.

Ukopan je u Zenici.

R.I.P
IBM

#3 Re: Sjecanje ne Ted Skinnera

Post by IBM »

da. nisam htio navoditi tu stranicu jer je stvorena od strane strani dobrovoljaca pripadnika HV i HVO. jer znam da ce se odmah pojaviti forumas neki ko ce reci da je Ted bio spijun, ustasa itd.
Ugl. Bob Stewart je o Tedu pisao u svojim memorarima i pricao je o njima dvojici("placenici") u Hagu u slucaju Hadzihasanovic&Kubura.
Jazz_Junkie

#4 Re: Sjecanje ne Ted Skinnera

Post by Jazz_Junkie »

Skinner i Arnold su zrtve egzekucije. Postoje samo dvije mogucnosti koje objasnjavaju njihovo ubojstvo: mudzahedini ili SAS (jedinice britanske tajne sluzbe). No ne znam zasto bi ga Britanci ubili izuzev ako je bio umijesan u neke poslove koji vjerojatno nikada nece biti rasvijetljeni (ako su postojali) kao ni njihova smrt.
IBM

#5 Re: Sjecanje ne Ted Skinnera

Post by IBM »

Jazz_Junkie wrote:Skinner i Arnold su zrtve egzekucije. Postoje samo dvije mogucnosti koje objasnjavaju njihovo ubojstvo: mudzahedini ili SAS (jedinice britanske tajne sluzbe). No ne znam zasto bi ga Britanci ubili izuzev ako je bio umijesan u neke poslove koji vjerojatno nikada nece biti rasvijetljeni (ako su postojali) kao ni njihova smrt.
Slazem se.Cinjenica je da su davali informacije UNPROFOR-u i o VRS i o Armiji. Ali cinjenica je da su bili pripadnici Armije i da su obucavali nasu vojsku u Travniku, jer je Skinner imao iskustva u britanskoj vojsci. Citao sam u transkriptima sudjenju Hadzihasanovicu i Kuburi da je, nakon sto su ubijeni, General Dzemo Merdan popizdio jer je bio blizak sa Skinnerom.
Prozor

#6 Re: Sjecanje ne Ted Skinnera

Post by Prozor »

Slava mu
domi

#7 Re: Sjecanje ne Ted Skinnera

Post by domi »

Jazz_Junkie wrote:Skinner i Arnold su zrtve egzekucije. Postoje samo dvije mogucnosti koje objasnjavaju njihovo ubojstvo: mudzahedini ili SAS (jedinice britanske tajne sluzbe). No ne znam zasto bi ga Britanci ubili izuzev ako je bio umijesan u neke poslove koji vjerojatno nikada nece biti rasvijetljeni (ako su postojali) kao ni njihova smrt.

Postojale su i teorije kako su oni ustvari stvarno bili spijuni ( opet, ko od stranaca u to vrijeme nije bio ), te kako su oni bili igraci politike zapocinjanja sukoba izmedju ARBiH i HVO-a u Srednjoj Bosni. Ja licno nikad nisam nesto to posebno istrazivao na netu. Cak sta vise sam i zaboravio na njega. Vidjao sam Skinnera par puta na ulici u uniformi sa oznakama ARBiH.
IBM

#8 Re: Sjecanje ne Ted Skinnera

Post by IBM »

Snimak Ted Skinnera kako uvjezbama borce Armije BiH

http://www.youtube.com/watch?v=WJ1sBaP3 ... annel_page
Post Reply