27. januara Crvena armija je oslobodila najveći nacistički koncentracioni logor u Drugom svjetskom ratu. U poljskom Aušvicu je ubijeno više od milion ipo ljudi, a nesreća nije zaobišla ni BiH i Tuzlu. Da se zlo ne ponovi i ne zaboravi podsjećaju svake godine milioni ljudi širom svijeta. Tako je i u Tuzli, gradu koji suosjeća i koji se bori protiv krvi i nepravde.

Delegacija Općine Tuzla predvođena načelnikom Jasminom Imamovićem danas je na spomenik Suza kod zgrade Cipelići položila vijenac i odala počast žrtvama. „Mi svake godine stradanje Jevreja obilježimo na spomeniku Suza koji smo sagradili na mjestu gdje je nekad bila željeznička stanica i odakle su nacisti odveli u koncentracione logore i Jevreje i Rome i Bošnjake i Srbe i Hrvate.
Tuzlanski Jevreji ispred spomenika Suza

Na taj genocid moramo upozoravati posebno mi koji smo bili žrtve nedavnog genocida. Mi moramo stalno upozoravati da se genocid ne smije događati nigdje i nikome u svijetu. Nažalost, događa se, ali cijela civilizacija na to mora upozoravati” izjavio je načelnik Imamović prilikom današnjeg polaganja cvijeća.
Jevrejska opština u Tuzli između dva rata bila jedna od mnogoljudnijih. U to vrijeme iz Tuzle je odvedeno oko 300 Jevreja, a vratilo ih se tek oko 20-tak. Jevrejska opština Tuzla danas broji 124 člana raznih uzrasta. Predsjednica Jevrejske opštine Tuzla Marina Rajner kaže da razliku između aškenaza i sefarda nije pravila jedino Jevrejska opština Tuzla. „Neki Jevreji u Tuzli su preživjeli samo zahvaljujući promjeni imena i vjere, ali su ostali privrženi Jevrejskoj opštini i dan danas su naši dragi članovi” kaže Rajner. Prema njenim riječima od dvije sinagoge koje su postojale u Drugom svjetskom ratu, sada je prisutna samo jedna koja, iako je u vlasništvu Jevrejske opštine Tuzla, Jevreji je ne koriste. „Postoji zgrada, ali mi tamo ne živimo, jer su tamo drugi ljudi. Jevrejska opština Tuzla sada ima svoje prostorije u Hotelu Tuzla i namjera nam je nakon rekonstrukcije hotela, da se ponovo okupimo i obilježimo naše praznike koje smo propustili u posljednja dva ili tri mjeseca” rekla je predsjednica Jevrejske opštine Tuzla Rajner.
http://www.tip.ba/2009/01/27/delegacije ... niku-suza/
Neka je rahmet / slava zrtvama holokausta.