Sjecanje na Denisa - 15.mart

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Asana

#1 Sjecanje na Denisa - 15.mart

Post by Asana »

Neko rece, da se u subotu 15. marta navrsava 40 dana od smrti Denisa Mrnjavca.

Ne bih ovo vezivala za proteste, zato i otvaram posebnu temu, ali mislim da bi ga se trebalo s pietetom sjetiti tog dana.
Sta mislite?
Last edited by Asana on 12/03/2008 04:37, edited 2 times in total.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Paljenje svijeća ispred KŠC-a i (možda) šetnja od KŠC-a do mjesta gdje je ubijen i tamo paljenje svijeća..... e tad bi trebalo apelovati na GRAS da obustavi saobraćaj na barem 10 minuta....
ribadori

Post by ribadori »

Moze, super ali bi to dobro bilo uraditi oko 12 kao odvojenu aktivnost od onog sto slijedi poslije u 13 (ako bude i toga slijedece subote). Mislim da treba odvojiti proteste od ove tragedije.

Isto tako, kako mu je mama? Da li mi kao gradjani mozemo kako pomoci? Da li neko ima nekih spoznaja/ideja?
Asana

Post by Asana »

Mislim da se napad desio uvecer, pa ne bi bilo lose u to vrijeme recimo paliti svijece duz tramvajske pruge u blizini Masinske skole.
Cvijece i svijece, bez govora, povorki, a saobracaj bi bilo obustavljen taman tolio dok se svijece ne postave. A?
ribadori

Post by ribadori »

Asana wrote:Mislim da se napad desio uvecer, pa ne bi bilo lose u to vrijeme recimo paliti svijece duz tramvajske pruge u blizini Masinske skole.
Cvijece i svijece, bez govora, povorki, a saobracaj bi bilo obustavljen taman tolio dok se svijece ne postave. A?
dobra ideja, podrzavam prijedlog, bolje je nego okupljanje u 12
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

Post by Šeherzada »

Asana wrote:Mislim da se napad desio uvecer, pa ne bi bilo lose u to vrijeme recimo paliti svijece duz tramvajske pruge u blizini Masinske skole.
I ja se slazem sa ovim! :(
Mikado

Post by Mikado »

Moj prijedlog je da se na lokacji na kojoj se tramvaj nalazio u vrijeme ubistva postavi i tabla na kojoj bi pisalo vrijeme i okolnosti ubistva, pa i to da se obiljezi tramvaj u kojem je Denis ubijen.
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

Mikado wrote:Moj prijedlog je da se na lokacji na kojoj se tramvaj nalazio u vrijeme ubistva postavi i tabla na kojoj bi pisalo vrijeme i okolnosti ubistva, pa i to da se obiljezi tramvaj u kojem je Denis ubijen.
Uz duzno postovanje svim nevinim zrtvama, pa i pokojnom Denisu, takvih tabli bi trebalo biti vise u gradu.
Vezivanje samo Denisove smrti za aktuelne dogadjaje u gradu ne predstavlja korektan odnos prema svim ostalim zrtvama.

A ako bude tabli, na svakoj, uz ime zrtve, treba pisati i u stilu: "Za njegovu smrt suodgovorni su i predstavnici vlasti . . . "
Asana

Post by Asana »

Za table nam treba - baza podataka ...

Mislim da je Denis postao simbol svih tih zrtava, i da tihom komemoracijom njemu, odajemo pocast svima koji su, poput njega, stradali zbog nastalog haosa u drustvu.
jasminasab

Post by jasminasab »

Dolazim.
teAMICA

Post by teAMICA »

dolazim i ja, svakako... ako hoće neko sa mnom (autom) u kupovinu svijeća, cvijeća, bitte na pp
Skyfox

Post by Skyfox »

Asana wrote:
Mislim da je Denis postao simbol svih tih zrtava, i da tihom komemoracijom njemu, odajemo pocast svima koji su, poput njega, stradali zbog nastalog haosa u drustvu.
Samo Denis i ostali Denisi su moj najveci motiv dolaska na proteste...
Asana

Post by Asana »

Onda, ko moze i hoce

u subotu 18:55
tramvajska stanica kod Tehnicke skole

Ponesite cvijece i svijece, a svijece polozite tako da se ne drobe pod tramvajima ... i to je to.
cleo

Post by cleo »

odlicna inicijativa, vidimo se tamo
zlatiborka

Post by zlatiborka »

Doci cu i ja, siroti Denis je umro (a nedavno prije njega gospodja Ljubica i covjek pregazen na Ilidzi zbog 50 KM) prije vremena i na nepojmljiv nacin!

Necemo dozvoliti da njihova smrt bude uzaludna!
Zox

Post by Zox »

Ja cu zapaliti svijecu, premda cu biti daleko.
Smatram da gore navedene inicijative trebaju proci nenajavljeno i bez medijske pompe. Ucinimo ono sto se nama licno cini ispravnim.
Mikado

Post by Mikado »

homo_sapiens wrote:
Mikado wrote:Moj prijedlog je da se na lokacji na kojoj se tramvaj nalazio u vrijeme ubistva postavi i tabla na kojoj bi pisalo vrijeme i okolnosti ubistva, pa i to da se obiljezi tramvaj u kojem je Denis ubijen.
Uz duzno postovanje svim nevinim zrtvama, pa i pokojnom Denisu, takvih tabli bi trebalo biti vise u gradu.
Vezivanje samo Denisove smrti za aktuelne dogadjaje u gradu ne predstavlja korektan odnos prema svim ostalim zrtvama.

A ako bude tabli, na svakoj, uz ime zrtve, treba pisati i u stilu: "Za njegovu smrt suodgovorni su i predstavnici vlasti . . . "
Zasto se onda cekalo da se dogodi nesto poput Denisovog ubistva za iskazivanje nezadovoljstva radom vlasti, jer nam je "ugrozena sigurnost", kao da je to ranije bilo drugacije ? Bilo je pitanje vremena kad ce se desiti takvo nesto, a evo 40-ak dana nakon toga imam osjecaj da je vecina u ovom gradu zaboravila taj dogadjaj. Obiljezavanje mjesta ubistva i samo tramvaja je potrebno kao podsjetnik na stanje u nasem gradu. Slazem se da treba dodati da je ta tabla podignuta za Denisa i sve nevino stradale u nasem gradu, krivicom vlast i samih gradjana.
vjesticanametli

Post by vjesticanametli »

naravno da su zaboravili. prva protestna setnja kamara ljudi. 2 protesti nigdje ucenika, casnih sestara i ostalih............sta bi nemam pojma.....stanje se mozda poboljsalo............umjesto da istraju oni otisli........a jos kad sam procitala zahvalnicu :roll:
Asana

Post by Asana »

Prva setnja je bila komemorativna a pretvorila se pred predsjednistvom u pretestnu. Nakon kamenjanja u srijedu KSC je sigurno upozorio ucenike da se ne ukljucuju kako ne bi bili optuzeni za destrukciju, jer su djelomicno bili organizatori onog prvog, komemorativnog skupa ...
Ne cudi me da se casne sestre i svecenici ne ukljcuju u ostale protestne povorke, to je osjetljiv teren.

Ali, vjerujem da bi se mogli prikljuciti ovoj vrsti komemoracije. Ovo u subotu 15.3. nece biti protestni skup, nece biti govora, nisu pozeljni transparenti ... samo cvijece i svijece.
uvjek dobar gost

Samo nisam siguran za termin... ljudi su navikli na 13.ooh
Asana

Post by Asana »

A sta ako nesto drugo bude u tome terminu ...?

Opet, cinjenica je da je lakse tamo dosetati u po bijela dana nego uvecer... ali 18:55 je bilo vrijeme smrtnog ranjavanja na tom mjestu. Ne znam da li KŠC planira obiljeziti 40 dana, a ako da, mozda ne bi htjeli poklapati to sa nekom protestnom setnjom? Ovo ne bi trebalo imati formu protesta, samo tiho sjecanje.
Ne znam, imamo dan dva da vidimo sta vecina smatra boljim terminom.
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Bilo bi lijepo kada bi neko od Denisovih prijatelja isprintao sve što je napisano na temi na linku ispod i da to preda Denisovoj mami..

Hoće li neko biti tako dobar da to učini?

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=47113
uvjek dobar gost

još jedno pitanje... molim nekog od učenika KŠC-a da kaže imaju li oni ikakav plan za obilježavanje tragičnog događaja....?
johnnykola

Post by johnnykola »

tamo sam. za tablu sam. pa nek ju satiru
vandali ili vlast, zaboli me. dat cu za nju koliko treba novaca.
samo neka se utanaci termin i mjesto.
Asana

Post by Asana »

uvjek dobar gost wrote:još jedno pitanje... molim nekog od učenika KŠC-a da kaže imaju li oni ikakav plan za obilježavanje tragičnog događaja....?
... ima li neko ko bi mogao to ispitati po skoli pa informaciju ostaviti ovdje ...?
Post Reply