Sjecanje na Denisa - 15.mart
- Asana
#1 Sjecanje na Denisa - 15.mart
Neko rece, da se u subotu 15. marta navrsava 40 dana od smrti Denisa Mrnjavca.
Ne bih ovo vezivala za proteste, zato i otvaram posebnu temu, ali mislim da bi ga se trebalo s pietetom sjetiti tog dana.
Sta mislite?
Ne bih ovo vezivala za proteste, zato i otvaram posebnu temu, ali mislim da bi ga se trebalo s pietetom sjetiti tog dana.
Sta mislite?
Last edited by Asana on 12/03/2008 04:37, edited 2 times in total.
- uvjek dobar gost
Paljenje svijeća ispred KŠC-a i (možda) šetnja od KŠC-a do mjesta gdje je ubijen i tamo paljenje svijeća..... e tad bi trebalo apelovati na GRAS da obustavi saobraćaj na barem 10 minuta....
-
ribadori
Moze, super ali bi to dobro bilo uraditi oko 12 kao odvojenu aktivnost od onog sto slijedi poslije u 13 (ako bude i toga slijedece subote). Mislim da treba odvojiti proteste od ove tragedije.
Isto tako, kako mu je mama? Da li mi kao gradjani mozemo kako pomoci? Da li neko ima nekih spoznaja/ideja?
Isto tako, kako mu je mama? Da li mi kao gradjani mozemo kako pomoci? Da li neko ima nekih spoznaja/ideja?
- Asana
Mislim da se napad desio uvecer, pa ne bi bilo lose u to vrijeme recimo paliti svijece duz tramvajske pruge u blizini Masinske skole.
Cvijece i svijece, bez govora, povorki, a saobracaj bi bilo obustavljen taman tolio dok se svijece ne postave. A?
Cvijece i svijece, bez govora, povorki, a saobracaj bi bilo obustavljen taman tolio dok se svijece ne postave. A?
-
ribadori
dobra ideja, podrzavam prijedlog, bolje je nego okupljanje u 12Asana wrote:Mislim da se napad desio uvecer, pa ne bi bilo lose u to vrijeme recimo paliti svijece duz tramvajske pruge u blizini Masinske skole.
- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
I ja se slazem sa ovim!Asana wrote:Mislim da se napad desio uvecer, pa ne bi bilo lose u to vrijeme recimo paliti svijece duz tramvajske pruge u blizini Masinske skole.
- homo_sapiens
Uz duzno postovanje svim nevinim zrtvama, pa i pokojnom Denisu, takvih tabli bi trebalo biti vise u gradu.Mikado wrote:Moj prijedlog je da se na lokacji na kojoj se tramvaj nalazio u vrijeme ubistva postavi i tabla na kojoj bi pisalo vrijeme i okolnosti ubistva, pa i to da se obiljezi tramvaj u kojem je Denis ubijen.
Vezivanje samo Denisove smrti za aktuelne dogadjaje u gradu ne predstavlja korektan odnos prema svim ostalim zrtvama.
A ako bude tabli, na svakoj, uz ime zrtve, treba pisati i u stilu: "Za njegovu smrt suodgovorni su i predstavnici vlasti . . . "
- Skyfox
Samo Denis i ostali Denisi su moj najveci motiv dolaska na proteste...Asana wrote:
Mislim da je Denis postao simbol svih tih zrtava, i da tihom komemoracijom njemu, odajemo pocast svima koji su, poput njega, stradali zbog nastalog haosa u drustvu.
- zlatiborka
Doci cu i ja, siroti Denis je umro (a nedavno prije njega gospodja Ljubica i covjek pregazen na Ilidzi zbog 50 KM) prije vremena i na nepojmljiv nacin!
Necemo dozvoliti da njihova smrt bude uzaludna!
Necemo dozvoliti da njihova smrt bude uzaludna!
- Mikado
Zasto se onda cekalo da se dogodi nesto poput Denisovog ubistva za iskazivanje nezadovoljstva radom vlasti, jer nam je "ugrozena sigurnost", kao da je to ranije bilo drugacije ? Bilo je pitanje vremena kad ce se desiti takvo nesto, a evo 40-ak dana nakon toga imam osjecaj da je vecina u ovom gradu zaboravila taj dogadjaj. Obiljezavanje mjesta ubistva i samo tramvaja je potrebno kao podsjetnik na stanje u nasem gradu. Slazem se da treba dodati da je ta tabla podignuta za Denisa i sve nevino stradale u nasem gradu, krivicom vlast i samih gradjana.homo_sapiens wrote:Uz duzno postovanje svim nevinim zrtvama, pa i pokojnom Denisu, takvih tabli bi trebalo biti vise u gradu.Mikado wrote:Moj prijedlog je da se na lokacji na kojoj se tramvaj nalazio u vrijeme ubistva postavi i tabla na kojoj bi pisalo vrijeme i okolnosti ubistva, pa i to da se obiljezi tramvaj u kojem je Denis ubijen.
Vezivanje samo Denisove smrti za aktuelne dogadjaje u gradu ne predstavlja korektan odnos prema svim ostalim zrtvama.
A ako bude tabli, na svakoj, uz ime zrtve, treba pisati i u stilu: "Za njegovu smrt suodgovorni su i predstavnici vlasti . . . "
- vjesticanametli
naravno da su zaboravili. prva protestna setnja kamara ljudi. 2 protesti nigdje ucenika, casnih sestara i ostalih............sta bi nemam pojma.....stanje se mozda poboljsalo............umjesto da istraju oni otisli........a jos kad sam procitala zahvalnicu 
- Asana
Prva setnja je bila komemorativna a pretvorila se pred predsjednistvom u pretestnu. Nakon kamenjanja u srijedu KSC je sigurno upozorio ucenike da se ne ukljucuju kako ne bi bili optuzeni za destrukciju, jer su djelomicno bili organizatori onog prvog, komemorativnog skupa ...
Ne cudi me da se casne sestre i svecenici ne ukljcuju u ostale protestne povorke, to je osjetljiv teren.
Ali, vjerujem da bi se mogli prikljuciti ovoj vrsti komemoracije. Ovo u subotu 15.3. nece biti protestni skup, nece biti govora, nisu pozeljni transparenti ... samo cvijece i svijece.
Ne cudi me da se casne sestre i svecenici ne ukljcuju u ostale protestne povorke, to je osjetljiv teren.
Ali, vjerujem da bi se mogli prikljuciti ovoj vrsti komemoracije. Ovo u subotu 15.3. nece biti protestni skup, nece biti govora, nisu pozeljni transparenti ... samo cvijece i svijece.
- uvjek dobar gost
Samo nisam siguran za termin... ljudi su navikli na 13.ooh
- Asana
A sta ako nesto drugo bude u tome terminu ...?
Opet, cinjenica je da je lakse tamo dosetati u po bijela dana nego uvecer... ali 18:55 je bilo vrijeme smrtnog ranjavanja na tom mjestu. Ne znam da li KŠC planira obiljeziti 40 dana, a ako da, mozda ne bi htjeli poklapati to sa nekom protestnom setnjom? Ovo ne bi trebalo imati formu protesta, samo tiho sjecanje.
Ne znam, imamo dan dva da vidimo sta vecina smatra boljim terminom.
Opet, cinjenica je da je lakse tamo dosetati u po bijela dana nego uvecer... ali 18:55 je bilo vrijeme smrtnog ranjavanja na tom mjestu. Ne znam da li KŠC planira obiljeziti 40 dana, a ako da, mozda ne bi htjeli poklapati to sa nekom protestnom setnjom? Ovo ne bi trebalo imati formu protesta, samo tiho sjecanje.
Ne znam, imamo dan dva da vidimo sta vecina smatra boljim terminom.
- valterbranisarajevo
Bilo bi lijepo kada bi neko od Denisovih prijatelja isprintao sve što je napisano na temi na linku ispod i da to preda Denisovoj mami..
Hoće li neko biti tako dobar da to učini?
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=47113
Hoće li neko biti tako dobar da to učini?
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=47113
- uvjek dobar gost
još jedno pitanje... molim nekog od učenika KŠC-a da kaže imaju li oni ikakav plan za obilježavanje tragičnog događaja....?
- johnnykola
tamo sam. za tablu sam. pa nek ju satiru
vandali ili vlast, zaboli me. dat cu za nju koliko treba novaca.
samo neka se utanaci termin i mjesto.
vandali ili vlast, zaboli me. dat cu za nju koliko treba novaca.
samo neka se utanaci termin i mjesto.