Sjecanje:Bijeljina-15 godina od "oslobodjenja"

Fair Life

Post by Fair Life »

tetakk wrote:...

Nikakvog napada iz pravca Hrvatske nije bilo na Bos.Gradisku iako je ako hocemo po "pravici" bilo razloga jer na na teritoriji Bos.Gradiske bili smjesteni topovi koji su tukli po dubini Hrvatske.
Zbog slabog odaziva na mobilizaciju ispaljeno je par minobacackih granata na Bos.Gradisku od strane cetnika, jer u to doba vise Bos.Gradiska nije bila na dometu minobacaca HV.
U septembru 1991 je napadnuta Stara Gradiska iz Bos.Gradiske i to na nacin da su tenkovi pucali sa keja i ulica Bos.Gradiske.Ono sto smo gledali na TV-Sa nije uopce odgovaralo istini.
...
Ima nas koji ne zaboravljamo...
Mozda bi ovaj ispod mogao objasniti... U to vrijeme je bio, nisam siguran, komandir ili nacelnik stanice milicije u Bosanskoj Gradisci.

Image
Goran_35

Post by Goran_35 »

Molio bih ostale da ne skrecu sa tematike...

Policija u Bijeljini je odmah stala na stranu Arkana i lokalnih,dobro naoruzanih, chetnickih zlikovaca.Sve je unaprujed bilo dobro isplanirano i vec su imali spremne nove oznake na uniformama i kapama.Prije sukoba izradjeni su novi pechati kao recimo "MUP Srpske Republike BiH" kao i pechati ostalih institucija.Gradjani Bijeljine su uzaludno ocekivali da ce im ta ista policija pomoci.Dok su arkanovci i cetnici pljackali po gradu,ubijali,minirali lokale i palili imovinu Bosnjaka,prolazilo je poneko policijsko auto sa upaljenim rotacionim svjetlima.Medjutim,njihov zadatak je bio da spijuniraju i dojave radio vezom Arkanu ako gdje postoji nesto sumnjivo,kao recimo barikada ili grupica ljudi...JNA se nije mjesala,jer nije bilo potrebe.Chetnici su bili do zuba naoruzani,a Arkan je usao u Bijeljinu sa trocjevnim protuavionskim mitraljezima postavljenim na kamione TAM 110.Takodjer upotrebljavali su i bestrzajne topove za rusenje lokala i barikada.JNA je djelovala artiljerijom po periferiji grada,tako da bi uvelichala sukob,da to lichi na neku pravu i zestoku borbu protiv "muslimanskih terorista" ...
I onda dolazi "oslobodjenje"...U Bijeljinu ulazi Biljana i Fikret.Oboje,danas osudjeni za ratne zlocine prema Bosnjacima.Biljana se ljubi sa Arkanom i cestita mu...Bijeljinci sahranjuju svoje mrtve,a vecina traga za nestalim.Mnogih nema,jednostavno kao da su u zemlju propali.Moze se hodati po gradu i to sa nekakvom bijelom trakom oko rukava.Posjeca li vas to na nesto?Okolo grada strasne kontrole.Tragaju za "ekstremima" i "teroristima".U gradu agonija se nastavlja.Jedan primjer:zvono na vratima,pa snazno lupanje uz povik "kontrola"...Zena otvara vrata.Odmah joj guraju cijev u suta,hvataju za vrat i odode u kupatilo gdje je zakljucavaju.Muza vezu za stolicu.Pocinju udarci i jeka.Ubrzo covjek odaje gdje ima novce i zlato.Kupe sve,cuje se krkljanje i tisina...Poslije izvjesnog vremena zena uspjeva da razvali vrata i izadje iz kupatila.Muz je udavljen zicom...Uzima telefon i zove policiju.Javlja joj se glas,potpuno isti kao onaj koji je uzviknuo "kontrola".Glas pita mozete li ga prepoznati?Zene odgovara da nemoze i spusta slusalicu...
tempora

Post by tempora »

Goran_35 wrote:Molio bih ostale da ne skrecu sa tematike...

Policija u Bijeljini je odmah stala na stranu Arkana i lokalnih,dobro naoruzanih, chetnickih zlikovaca.Sve je unaprujed bilo dobro isplanirano i vec su imali spremne nove oznake na uniformama i kapama.Prije sukoba izradjeni su novi pechati kao recimo "MUP Srpske Republike BiH" kao i pechati ostalih institucija.Gradjani Bijeljine su uzaludno ocekivali da ce im ta ista policija pomoci.Dok su arkanovci i cetnici pljackali po gradu,ubijali,minirali lokale i palili imovinu Bosnjaka,prolazilo je poneko policijsko auto sa upaljenim rotacionim svjetlima.Medjutim,njihov zadatak je bio da spijuniraju i dojave radio vezom Arkanu ako gdje postoji nesto sumnjivo,kao recimo barikada ili grupica ljudi...JNA se nije mjesala,jer nije bilo potrebe.Chetnici su bili do zuba naoruzani,a Arkan je usao u Bijeljinu sa trocjevnim protuavionskim mitraljezima postavljenim na kamione TAM 110.Takodjer upotrebljavali su i bestrzajne topove za rusenje lokala i barikada.JNA je djelovala artiljerijom po periferiji grada,tako da bi uvelichala sukob,da to lichi na neku pravu i zestoku borbu protiv "muslimanskih terorista" ...
I onda dolazi "oslobodjenje"...U Bijeljinu ulazi Biljana i Fikret.Oboje,danas osudjeni za ratne zlocine prema Bosnjacima.Biljana se ljubi sa Arkanom i cestita mu...Bijeljinci sahranjuju svoje mrtve,a vecina traga za nestalim.Mnogih nema,jednostavno kao da su u zemlju propali.Moze se hodati po gradu i to sa nekakvom bijelom trakom oko rukava.Posjeca li vas to na nesto?Okolo grada strasne kontrole.Tragaju za "ekstremima" i "teroristima".U gradu agonija se nastavlja.Jedan primjer:zvono na vratima,pa snazno lupanje uz povik "kontrola"...Zena otvara vrata.Odmah joj guraju cijev u suta,hvataju za vrat i odode u kupatilo gdje je zakljucavaju.Muza vezu za stolicu.Pocinju udarci i jeka.Ubrzo covjek odaje gdje ima novce i zlato.Kupe sve,cuje se krkljanje i tisina...Poslije izvjesnog vremena zena uspjeva da razvali vrata i izadje iz kupatila.Muz je udavljen zicom...Uzima telefon i zove policiju.Javlja joj se glas,potpuno isti kao onaj koji je uzviknuo "kontrola".Glas pita mozete li ga prepoznati?Zene odgovara da nemoze i spusta slusalicu...
Postoji li ikakva dokumentacija po gradovima o pocinjenim zlocinima? Gdje su povezana svjedocanstva ljudi u jedan dokument ili svjedocanstvo? Ima li uopste "sabirno" centralno mjesto o svjedocanstvima o genocidu iz cijele zemlje? I da li iko vodi racuna o tome, da se svjedocanstva prikupe? Napisu? Sacuvaju? :(
Imala sam priliku, kroz rad, cuti pojedine osobe koje su dozivjele ove golgote, izmedjuostaloga i jednu gospodju iz Bijeljine uz koju sam provela par mucnih dana u satima i satima intervjuisanja.Kazem mucnim, ne zbog tezine koju sam eto kao ja podnijela, vec zbog osjecaja nemoci da joj na bilo koji nacin olaksam danasnje zivljenje i pokazem da suosjecam, patim i placem nad svim zvjerstvima koja su joj pocinjena.Tek tada sam postala svjesna uzasa koji se tamo dogadjao iako su oni prvi snimci i vijesti s pocetka rata ( koje su mnogi od nas vidjeli) ukazivali na veliko zlo.
:(
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

_BosanaC wrote:
brdo wrote:malo je naroda koi moze sebe tako unizit a misleci da su heroi.srpski divljaci a ne haroi.mnogo su hrabri kad im se pruzi prilika da ubijaju nenaoruzane civile a posebno zene i djecu a na frontu obicni supci i kukavice.za njih jos nije izmisljena bolest kojom oni boluju .sizofrenija je lahka forma njhovog oboljenja.ZIVOTINJE :x :x
Reci mi samo da pricas o cetnicima a ne o svim Srbima... Hajde...
Uz casne izuzetke, koji ne uticu na ukupnu nacionalnu politiku srpskog naroda.
najSrce

Post by najSrce »

Goran_35 wrote:.Moze se hodati po gradu i to sa nekakvom bijelom trakom oko rukava.Posjeca li vas to na nesto?...

:(
najSrce

Post by najSrce »

Bijeljina

Još u martu 1992. godine započelo je stradanje Bošnjaka u ovome mjestu. Prvi pokolj nad njima izvršile su oružane jedinice iz Srbije pod zapovjedništvom Željka Ražnjatovića Arkana, JNA, Šešeljevi "Beli orlovi", specijalne jedinice saveznog SUP-a i dr. To je bio samo početak progona, a stradanje bijeljinskih Bošnjaka nastavlja se kroz čitav period agresije pa i nakon nje.
Na području bijeljinske općine od samog početka agresije Srbi su, s jednim jedinim ciljem - poubijati, protjerati ili nasilno prevesti u pravoslavlje sve bošnjačko stanovništvo - započeli s formiranjem koncentracionih logora.

1) Batković - Logor u Batkoviću formiran je prvog aprila 1992. i već od tada je postao mučiliste za Bošnjake. U njemu su Srbi zatočenike držali u vodi koja im je dopirala do grla, prebijane su im noge, guljena koža s leđa, vađene oči. Logoraši su molili da ih ubiju, ali su Srbi to odbijali, jer su uživali u mučenju nemoćnih ljudi.
Svojedobno je u Ljubljani objavljen djelomičan popis zatočenika batkovićkog koncentracionog logora koji su bili razmijenjeni nakon dugotrajnog zatočeništva. U tome popisu poimence su spomenuti zatočeni Bošnjaci uglavnom iz gradova Podrinja, i to: Vlasenice 121, Zvornika 20, Šekovića 16, Kalesije 69, Koraja 10, Brčkog 5, Tuzle 10, ostalih mjesta 25 i iz nepoznatih mjesta 25. Također su 42 zatočenika iz Batkovića prebačeni u Karlovac i dalje - u zemlje zapadne Evrope, u sklopu smišljenog scenarija raseljavanja Bošnjaka po svijetu.

Značajne podatke o Batkoviću, možda najstrašnijem srpskom kazamatu, nalazimo u priči jednog zatočenog Bošnjaka koji je, prošavši kroz mnoge srpske logore u Bosni i Hercegovini, na koncu stigao do Batkovića, odakle je kasnije razmijenjen. Najvjerovatnije je ovo bio jedan od najvažnijih srpskih koncentracionih logora. U njemu su dugo tamnovali i imami Osman-ef. Kavazović iz Brezova Polja i Ruvejd-ef. Jahić iz Diviča.

Ovaj je konclogor, između ostalih, bio mučiliste i mnogih Bošnjaka Krajišnika. Samo iz Manjače, agresor je izdvojio za batkovićki kazamat 532 logoraša s područja Bosanske krajine. Prema pričanju Nehrua Delkića i Nedžada Bejtića, koji su nakon 503 dana razmijenjeni, u Batkoviću su se smjenjivale grupe zarobljenih Bošnjaka: neki su razmjenjivani, a novi tek dovođeni.

U prosjeku, oko 2.500 ljudi svakodnevno je bilo zatočeno u ovom logoru. O stanju u kojem su bili najrječitije svjedoče riječi jednog od njih: "To su dva hangara 50 x 30 m u kojima se skladištil ozito... Čuvala nas je neka vojna policija sa smjenama od po 50 čuvara. Zloglasan nam je bio Marko, koji je bio čuvar u zeničkom KPD-u. Radili smo sve fizičke poslove, od kopanja u polju, građevina, do kopanja četnickih rovova na prvim četničkim linijama. U jednoj zasjedi kod Teočaka ubijeno je 17 logoraša. Spasio se samo Nihad Ključanin, koji je noktorezom razrezao ceradu, uz još jednog mladića. Dvojicu logoraša zaklao je jedan cetnik iz Ključa, prepoznavši svoje komšije pred "Žitoprometom" u Bijeljini, gdje smo radili na utovaru. Islamagić se zvao jedan. Zaklani su grlićem flaše."

N. N. iz Cerske, Bošnjakinja, zatočenica u srpskom konclogoru Pilica kod Zvornika, izjavila je da je nakon dva mjeseca svoga zatočeništva u tom logoru deportirana u Batković. U svojoj izjavi ona svjedoči: "Uveli su me u jednu sobu u kojoj je moglo biti oko 100 djevojaka od 13 do 25 godina starosti. Tu sam preživjela, zajedno sa svim tim djevojkama, sva moguća poniženja..." Ispričala je, dalje, kako su ih Srbi preko dana vodili na razna imanja da rade teške poljoprivredne poslove, najmanje po devet sati dnevno, prisiljavajući ih, često, da sa sebe skinu svu odjeću i tako, nage, kopaju.

Tokom suđenja u Tuzli ratnom zločincu Draganu Iliću, vojnom policajcu i komandiru unutrašnjeg obezbjeđenja, jednom od brojnih mučitelja u Batkoviću, preživjeli svjedoci su javnosti otkrili brojne nepoznate detalje o stravi kroz koju su prolazili tokom svog tamnovanja u ovom logoru. Spomenuti zločinac je svoje žrtve gazio nogama, tukao pištoljem i palicom, šamarao, iznurivao glađu, prisilnim radom, itd.

2) Vojna kasarna u Bijeljini bila je mučiliste preko 1.230 Bošnjaka.

3) Privatni posjedi. - Sudeći po izjavama zatočenika iz Batkovića, Srbi su formirali i velik broj široj javnosti nedostupnih malih logora za Bošnjake, od Petrovca do Bijeljine, gdje još uvijek drže zatočenike kao robove. Ovi mini logori nalaze se po privatnim posjedima, a pojedine srpske obitelji iskorištavaju zatočene Bošnjake kao besplatnu radnu snagu; navodno su im uručene sudske presude po kojima su osuđeni na robiju, jer su "kao građani 'Republike Srpske' izveli oružanu pobunu protiv iste". Na pitanje zašto ih nisu pobili, najbolji odgovor daje jedan od ovih nesretnika, koji je, između ostaloga, ispričao i ovo: "Kada smo nosili teret na Teočak, četnik mi je rekao:'Vidiš, ja sam vas želio sve pobiti. Sada vidim da mi trebate. Bolje da ti ovo nosiš nego ja.'.

“Prilozi izučavanja genocida nad Bošnjacima”
Goran_35

Post by Goran_35 »

tempora wrote: Postoji li ikakva dokumentacija po gradovima o pocinjenim zlocinima? Gdje su povezana svjedocanstva ljudi u jedan dokument ili svjedocanstvo? Ima li uopste "sabirno" centralno mjesto o svjedocanstvima o genocidu iz cijele zemlje? I da li iko vodi racuna o tome, da se svjedocanstva prikupe? Napisu? Sacuvaju? :(
ODGOVOR NA SVA OVA TVOJA PITANJE JE NA ZALOST NE! .Ne postoji nista takvo.Postoje pojedinacni slucajevi prozivanja,kao sto je recimo ucinio Dusko Tomic kada je imenovao imenom i prezimenom osobu koja je odgovorna za ubistvo familije Sarajlic...Ostali jednostavno ne smiju prozvati nikoga.A i dokazi su slabi jer vecina je obavljala "posao" sa carapom na glavi...
Sve je bilo jako dobro,organizovano,smisljeno i uradjeno.U mraku netali su mnogi lesevi.Chetnici su imali organizovane "cistache"...Danas se isti pronalaze i na osnovu DNK analize identifikuju recimo u Sremskoj Mitrovici

Postoji par knjiga u kojima pojedinci pokusavaju da objasne zbivanja prije i u toku rata.Recimo jako dobra knjiga od novinara Jusufa Trbica koja se zove "Gluho doba" i u kojoj on nerjetko imenom i prezimenom proziva mnoge koji se i dan danas setkaju Bijeljinom
Goran_35

Post by Goran_35 »

Da i ovo da kazem...Dok se Fikret izdrkavao po Bijeljini,a Biljana ljubila Arkana,te zajedno slavili "oslobodjenje" i poraz "strasnih muslimanskih terorista",za to vrijeme prva tenkovska kolona prelazi most u Bosanskoj Raci.Ulazi iz pravca Srbije,najvjerovatnije jedinice sa hrvatskog ratista, i preko Bijeljine i Janje idu prema Zvorniku...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

@Gorane,

Cuo sam od nekoliko prijatelja koji su tokom rata bili u Crnim labudovima da je i cini mi se pukovnik, koji je osnovao Crne labudove, upravo Bjeljinac (ako sam se dobro izrazio, ako nisam halali) kojem su Arkanovci pobili sve i sva prilikom tog ulaska u Bijeljinu...

Pokusavam naci nesto vise o njemu, ali uzalud... A interesuje me cisto informativno.
zlatan01

Post by zlatan01 »

_BosanaC wrote:@Gorane,

Cuo sam od nekoliko prijatelja koji su tokom rata bili u Crnim labudovima da je i cini mi se pukovnik, koji je osnovao Crne labudove, upravo Bjeljinac (ako sam se dobro izrazio, ako nisam halali) kojem su Arkanovci pobili sve i sva prilikom tog ulaska u Bijeljinu...

Pokusavam naci nesto vise o njemu, ali uzalud... A interesuje me cisto informativno.
Hase Tiric
Tvrtko_I

Post by Tvrtko_I »

daduli_sa

Post by daduli_sa »

Goran_35 wrote:U gradu agonija se nastavlja.Jedan primjer:zvono na vratima,pa snazno lupanje uz povik "kontrola"...Zena otvara vrata.Odmah joj guraju cijev u suta,hvataju za vrat i odode u kupatilo gdje je zakljucavaju.Muza vezu za stolicu.Pocinju udarci i jeka.Ubrzo covjek odaje gdje ima novce i zlato.Kupe sve,cuje se krkljanje i tisina...Poslije izvjesnog vremena zena uspjeva da razvali vrata i izadje iz kupatila.Muz je udavljen zicom...Uzima telefon i zove policiju.Javlja joj se glas,potpuno isti kao onaj koji je uzviknuo "kontrola".Glas pita mozete li ga prepoznati?Zene odgovara da nemoze i spusta slusalicu...
Ljeto '92., neboderi?
Goran_35

Post by Goran_35 »

daduli_sa wrote:
Goran_35 wrote:U gradu agonija se nastavlja.Jedan primjer:zvono na vratima,pa snazno lupanje uz povik "kontrola"...Zena otvara vrata.Odmah joj guraju cijev u suta,hvataju za vrat i odode u kupatilo gdje je zakljucavaju.Muza vezu za stolicu.Pocinju udarci i jeka.Ubrzo covjek odaje gdje ima novce i zlato.Kupe sve,cuje se krkljanje i tisina...Poslije izvjesnog vremena zena uspjeva da razvali vrata i izadje iz kupatila.Muz je udavljen zicom...Uzima telefon i zove policiju.Javlja joj se glas,potpuno isti kao onaj koji je uzviknuo "kontrola".Glas pita mozete li ga prepoznati?Zene odgovara da nemoze i spusta slusalicu...
Ljeto '92., neboderi?
jeste...

BosanaC,jeste on je Bijeljinac ...
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Goran_35 wrote:
daduli_sa wrote:
Ljeto '92., neboderi?
jeste...
Sjecam se tog dogadjaja, bio sam dijete, igrao se na trgu kad se to desilo i roditelji me u roku od 5 sek "deportovali" u kucu... nista mi nije bilo jasno ali strah na njihovom licu dosta mi je govorio...
Goran_35

Post by Goran_35 »

Ovo je bilo na cetrnaestogodisnjicu…U septembru je petnaest godina od ovog zlocina…Opet ce biti isto saopstenje.A tako ce biti I iduce godine I svake druge godine dok se konacno ne zaboravi…

U noći 24. na 25. septembar 1992. godine, iz svojih kuća u naselju Bukreš u Bijeljini, odvedena su su i pobijena na obali drine, u selu Balatun, 22 člana bijeljinskih porodica Sarajlić, Malagić i Sejmenović, među kojima sedmero djece i četiri žene starije od 60 godina. Za ovaj teški ratni zločin protiv civilnog stanovništva, kao i stotine drugih u Bijeljini i Janji još niko nije odgovarao niti su pokrenuti sudski procesi.

ZLOČIN BEZ KAZNE

Povodom četrnaestogodišnjice zločina u bijeljinskom naselju Bukreš, jučer (25.09.06.) oglasilo se Udruženje građana "Povratak i održivi opstanak" iz Bijeljine, podsjetivši građane i sve nadležne institucije da ovaj zločin nije sankcionisan.
"U noći 24. na 25. septembar 1992. godine, iz svojih kuća u naselju Bukreš u Bijeljini, odvedena su su i pobijena na obali drine, u selu Balatun, 22 člana bijeljinskih porodica Sarajlić, Malagić i Sejmenović, među kojima sedmero djece i četiri žene starije od 60 godina. Za ovaj teški ratni zločin protiv civilnog stanovništva, kao i stotine drugih u Bijeljini i Janji još niko nije odgovarao niti su pokrenuti sudski procesi. Izražavamo najoštriji protest i ogorčenje što ovako eklatantni promjeri ratnih zločine nisu adekvatno sankcionisani, kaže se u saopštenju UG "Povratak" iz Bijeljine
Goran_35

Post by Goran_35 »

Bijeljina je nekada bila multetnicki gospodski grad.Danas je multichetnicki a s' obzirom na politiku medjunarodne zajednice, tako ce vjerovatno i ostati.

Prvo su nestali Jevreji,pa su nestali Njemci,Cesi i Slovaci.Na kraju su nestali i Bosnjaci...

Ispred opstine je nekada bio spomenik "zrtvama fasistickog terora".Danas je neki junak na konju sa isukanom sabljom okrenut prema Tuzli.Na sred najveceg parkinga je podignut spomenik "Srpdkim Braniocima" ,to je odmah ispred "junaka na konju".Sve biste partizanskih boraca su poskidane.Neke su spasene jer su ih uzeli Tuzlaci.Jedan od cuvenih komunista "Fadil Jahic Spanac" se na pojedinim spiskovima po internetu smatra "srpskom zrtvom u Jasenovcu" iako su covjeka opkolili i ubili cetnici u selu Vukosavci pored Bijeljine...

Historiju pise pobjednik,a ovo malo istine ce otici u grob sa nama...

Da zakljucim ovu tuznu pricu sa malo slika iz Austrogarskog doba...Ako koga zanima neka pogleda...

http://www.opel.ca/modules/gallery2/mai ... alNumber=2&

Katolicka crkva i trgovacka skola

Diploma trgovacke skole (jasno se vidi u diplomi da pise Bosanski jezik to je za ove sto to negiraju)

1.Hotel "National" ispred cijeg ulaza stoje tri odrasle osobe predstavnici ceksog plemstva u bijeljini cija su imena oznacena rednim brojevima. Ova zgrada je poslije II svjetskog rata koristena kao stambeni objekat za porodice oficira uglavnom iz krajinskih sela 2.Katolicka crkva. 3. Trgovacka skola koja je prerasla u uciteljsku skolu. 4. Kuca porodice Schwanzeberg. 5. Gospodin Lobkowice, 6. Gospodin Thune, 7. Gospodin Volowrate.

Hotel "Drina" podignut 1892 godine srusen 1972 godine na cijem mjestu je danas ono ruglo koje se naziva autobuska stanica

Wilma ulica-Gospodska ulica-Ulica Marsala Tita- danas ?? ulica
1. Desno gradske vijecnice
2. Kuca stambena, u prizemlju je stanovao podvornik i cuvar banke a na spratu cinovnici banke kako bi u svako vrijeme mogli prizati usluge komitentima nekadasnje Landes banke.
3. Landes banka
4.Muzicka skola
5. Kuca Abdulahagica

Gradska vijecnica lijevo i desno krilo

Sabica mahala
U Sabica mahali sa objektima, radnjama, i mjestom okupljanja lijeva strana ulice je bila Jevreja Sefarda a desna strana ulice Jevreja Eskenazi. Na lijevoj strani ulice, na spratu prve zgrade bilo je smjesteno Jevrejsko kulturno drustvo "LA BENEVOLENCIJA" a u prizemlju iste zgrade bili je smjestena Jevrejska banka sa desne strane su bile jevrejske radnje a na spratu stanovi i prenocista za vidjenije goste. Sve ove zgrade su sravnjene sa zemljom dolaskom njemacke vojske u Bijeljinu II s. rata

1. Jevrejska Sinagoga izgradjena je 1878 godine porusena u II s. ratu.
2. Rabinova kuca sagradjena 1880 godine
3. Wilmina ulica - Gospodska ulica - Ulica Marsala Tita ... danas ??
4. Obrtnicki dom

Alipasin Dvorac
hasanaginica

Post by hasanaginica »

Obrisano jer je smetalo pojedincima navodjenje imena zrtava..

Selam i postovanje..
Last edited by hasanaginica on 03/04/2007 14:35, edited 1 time in total.
hasanaginica

Post by hasanaginica »

I DRUGI SU PJEVALI GRADU
Mom rodnom gradu.... koji je nestao jednog lijepog proljetnog dana prije 15 godina.
Iako na svakom koraku nailazimo na njegove tragove, jos uvijek nemozemo da ga nadjemo.... i polahko gubimo nadu da cemo ga ikad naci......

Idrugi su pjevali gradu: prolaznici,
u cudu zastali, pred mnostvom slika protivrjecnih
a tako u skladu medjusobnom, i tako u skladu
sa okom sto ih zbraja. Al niko nije
patio pri tom, i plako

Idrugi su pjevali o gradu: gosti uceni
iz svijeta, u cijem je uhu odjekivao jos
Pucanj: Oh mein libe Got, taj Bosna,
taj barbari, taj metez i smrad. - Taj zacijelo
patio pri tom nije i plako.

Idrugi su pjevali o gradu: prolaznici,
u cudu zastali, gosti uceni iz svijeta,
dosljaci zatim, dosljaci nasi, oprezni i
mudri, gospodicici nagli ljubavi spore, a
govora knjizevnog sasvim.

Srce - grade!
I drugi su pjevali o tebi, al niko
patio nije pritom, i plako, srebrnu,
dusu tvoju ko mladu ranu ticuc!

Abdulah Sidran
_BosanaC

Post by _BosanaC »

@hasanaginice, uz svo duzno postovanje prema tebi i prema zrtvama, poenta ovog foruma i teme nije nabrajanje imena zrtava i njihovo pobrojavanje. Za to imas forume poput genocid.org i institucije. Ovdje se diskutuje.
Maraschino

Post by Maraschino »

DA SE NIKADA NE ZABORAVI

ali kako? :?

Citam ovo i tuga me obuzima,vise zbog nemoci nego zbog dogadjaja.Da ne budem krivo shvacen i sam sam prosao mnogo toga.Nosim to u sebi jer se nemam na koga osloniti.Institucije koje bi se trebale time baviti toliko su nacionalno izbalansirane da ti nesmijes ni usta otvoriti.Da ne mlatim "praznu"slamu...mene zabrinjavaju ova desavanja u poslednje vrijeme.U toku rata cijeli svijet zajedno sa Europom znali su sta se desava u BiH,znali i nisu nista ili vrlo malo poduzimali.Kada je sve stalo znali su ko je i kriv i ko je najveca zrtva ALI izgleda da im to remeti neke njihove planove pa bi sada da kazu kako su svi zrtve i ko je sta jamio-jamio je.Zalosno je da i nakom presude MSP visoki predstavnik,Oli Rehn,Doris Pack...i mnogi drugi,umjesto da se fokusiraju na to sta treba uraditi da se nepravda koja je pocinjena ispravi(koliko-toliko) oni idu linijom manjeg otpora ili da se Dodik ne naljuti.Kako shvatiti Packovu koja je jedno govorila prije dva mjeseca i juce posle razgovora sa Dodikom da policija RS moze da ostane i kome to smeta entitetsko glasanje.Ne cini li Vam se da se politika EU prema nama mijenja za 180 stepeni u odnosu na prethodna stajalista.Ni prije nisu bogzna sta radili nego im Amerika odredjuje u kom smijeru treba ici BiH .Kako se Amerika lagano izvlaci ispast ce da smo za sve krivi sto nas je snaslo.Jeli moguce da zrtve najveceg zlocina(genocida) nesmiju traziti da pravda bude zadovoljena i da ostatak zivota zive bezbijedno.
Umjesto ispitivanja zlocina u Bijeljini,danas pretres Arhiva RTV Unsko sanskog kantona.Trazi se odgovornost covjeka koji je branio zemlju i svoj narod od nestanka.Izgleda da se nismo trebali ni braniti jer im samo remetimo racune.Neka nam je Bog na pomoci.
Politika je iznad prava i pravde-na zalost. :x
toro

Post by toro »

DA SE NIKADA NE ZABORAVI

ali kako? Confused

Citam ovo i tuga me obuzima,vise zbog nemoci nego zbog dogadjaja.Da ne budem krivo shvacen i sam sam prosao mnogo toga.Nosim to u sebi jer se nemam na koga osloniti.Institucije koje bi se trebale time baviti toliko su nacionalno izbalansirane da ti nesmijes ni usta otvoriti.Da ne mlatim "praznu"slamu...mene zabrinjavaju ova desavanja u poslednje vrijeme.U toku rata cijeli svijet zajedno sa Europom znali su sta se desava u BiH,znali i nisu nista ili vrlo malo poduzimali.Kada je sve stalo znali su ko je i kriv i ko je najveca zrtva ALI izgleda da im to remeti neke njihove planove pa bi sada da kazu kako su svi zrtve i ko je sta jamio-jamio je.Zalosno je da i nakom presude MSP visoki predstavnik,Oli Rehn,Doris Pack...i mnogi drugi,umjesto da se fokusiraju na to sta treba uraditi da se nepravda koja je pocinjena ispravi(koliko-toliko) oni idu linijom manjeg otpora ili da se Dodik ne naljuti.Kako shvatiti Packovu koja je jedno govorila prije dva mjeseca i juce posle razgovora sa Dodikom da policija RS moze da ostane i kome to smeta entitetsko glasanje.Ne cini li Vam se da se politika EU prema nama mijenja za 180 stepeni u odnosu na prethodna stajalista.Ni prije nisu bogzna sta radili nego im Amerika odredjuje u kom smijeru treba ici BiH .Kako se Amerika lagano izvlaci ispast ce da smo za sve krivi sto nas je snaslo.Jeli moguce da zrtve najveceg zlocina(genocida) nesmiju traziti da pravda bude zadovoljena i da ostatak zivota zive bezbijedno.
Umjesto ispitivanja zlocina u Bijeljini,danas pretres Arhiva RTV Unsko sanskog kantona.Trazi se odgovornost covjeka koji je branio zemlju i svoj narod od nestanka.Izgleda da se nismo trebali ni braniti jer im samo remetimo racune.Neka nam je Bog na pomoci.
Politika je iznad prava i pravde-na zalost. Mad

Izjava Pack i ostale EU gospode asocira na onu staru:Sto ti misli onaj u vreci pod stolom to isto ti misli Evropa za stolom.
laudrup

Post by laudrup »

znam da je skretanje sa teme ali nisam mogao a da ne komentarisem pisanje "bl4ever" u vezi stanja u Bos. Gradisci 1991 i lazi koje je napisao.
Rat je u Bos. Gradisci poceo jos 1991 bombardiranjem Hrvatske od strane JNA i ostalih cetnika iz Bos. Gradiske. JNA je svakodnevno granatirala Hrvatsku sa hiljadama granata onda su iz pravca Hrvatske (gdje su vec bile snage JNA i cetnika iz Srbije) dosle 3 minobacacke granate od kojih je jedna pogodila i to vrlo precizno postu tako da telefoni nisu radili jedno vrijeme. jedna granat je pogodila obliznji frizerski salon i jedna zena (cini mi se) je poginula a 2 teze ranjene.
Nakon toga je JNA nastavila sa granatiranjima. Vecina granata koje su u pocetku pale na Bosansku Gradisku su pale u naselja sa vecinskim muslimanskim stanovnistvom (npr. Tekija) tako da se stalno sumnjalo da ustvari JNA granatira da bi se muslimani odazvali mobilizaciji, sto nikoga nebi zacudilo.
Tako da je jos jednom ponavljam rat poceo jos 1991 jer ja sam kao i mnogi drugi u jesen 1991 spavao u podrumu krijuci se od granata a i bjezao od mobilizacije.
Na zalost o tome se nije pisalo i pricalo na TV SA i niko nije znao sta se u Bos. Grdisci dogadja. Kao da je to neki sukob u Africi a ne u Bosni.
Ljudi su vjerovali Aliji i SDA (koje taj dio BiH nikad nije ni zanimao) da nece biti rata ili nisu zeljeli ni da vide i priznaju da je rat vec uveliko poceo jos 1991.
Ja sam se skrivao (od mobilizacije i opsteg stanja u Bos. Grdisci) u Sarajevu kod familije u martu 1992 i neki moji prijatelji (kasnije borci Armije BIH) su me napadali i govorili da sam ustasa jer sam govorio da sta radi JNA, da je ona cetnicka i da napada Hrvtasku. Naprosto nisu mogli vjerovati da JNA to moze raditi. Ali ovo je za neke druge teme.
bl4ever je nazalost jedan od mnogih lokalnih Srba koji su vise vjerovali lazima RTS-a o ustaskim napadima na Bosanku Gradisku , nego vlastitim ocima i usima.
seadp

Post by seadp »

tetakk wrote:Tako su cetnici "oslobadjali" gradove i sela od turaka, balija, poturica, mudzahedinskih falangi, ustasko-muslimanskih snaga....
Razumijem ih donekle sto skirivaju zlocine i zlocince, ali sto izmisljaju razno razne nebuloze da bi prikrili svj mnogobrojne zlocine.

bl4ever (citat):
sve je to tacno, a ja se nadam da ce se Goran sjetiti da nas u septembru podsjeti na 16-godisnjicu (da, bilo je to 1991!!) napada hrvatskih snaga na Gradisku i Srbac, takodje gradove koji su u BiH a nikoga ne zanimaju jer ih nisu napadali srbi...
HV napala Bos.Bradisku, a cetnici zauzeli Staru Gradisku....nidje veze

Nikakvog napada iz pravca Hrvatske nije bilo na Bos.Gradisku iako je ako hocemo po "pravici" bilo razloga jer na na teritoriji Bos.Gradiske bili smjesteni topovi koji su tukli po dubini Hrvatske.
Zbog slabog odaziva na mobilizaciju ispaljeno je par minobacackih granata na Bos.Gradisku od strane cetnika, jer u to doba vise Bos.Gradiska nije bila na dometu minobacaca HV.
U septembru 1991 je napadnuta Stara Gradiska iz Bos.Gradiske i to na nacin da su tenkovi pucali sa keja i ulica Bos.Gradiske.Ono sto smo gledali na TV-Sa nije uopce odgovaralo istini.Popucala stakla i krhotine stakla po cesti na izlozima su nastala od detonacija djelovanja tenkova.Narod je to sve gledao iz zgrada i sa keja, navijajuci.
Hrvatska vojska je bila malobrojna i slabo je uzvracala na napad.
Brzo je slomljen otpor HV i cetnicke snage su presle na drugu stranu Save.

Zato...bl4ever mojne bezze mlatit praznu slamu, nego reci ti nama nesto o cetnickoj domicinloj jedinici "Skorpioni"(nema veze sa onim "Skorpionima" iz srebrenickog masakra) koji su krivci za mnogobrojne zlocine u Bos.Gradisci?

Ima nas koji ne zaboravljamo...

Kud bas nadjete Bosansku Gradisku ?
Pa tu sam rodjen. ;-)

Sto znaci, da znam sve iz prve ruke.

Hrvati su granatirali malo,, ,vise iz shege,, nego zaozbiljno.
Mislim .... negdje dvatri civila je stradalo od hrvatske granate,,, ali je zato bilo moguce vidjeti nekoliko leseva Bosnjaka kako plutaju po Savi prerezanog vrata.

Jedina steta koja se dogodila Bosanskoj Gradisci je bila 1993 kada je bosnjacka diverzantska grupa u sastavu Hrvatske vojske "Berbir" pokusala osloboditi grad. Naime, tad je ubijeno 13 cetnickih specijalaca koji su malteretirali i ubijali nerspske civile prije toga.
Nazovi ih specijalcima, jer su poubijani ko golubovi za vrijeme dva sata napada.
Pola Bos Gradiske je bilo oslobodjeno. Sve od Hiseta prema Staroj Gradisci i ...a tad je doslo pojacanje cetnicima iz Banja Luke.

To je vidljivo kao steta od granata, jer su nasi Berberci imali tri zarobljena cetnicka tenka, i rokali su sa Hrvatske strane Gradiske na Chedomire oko bolnice .

Ponavljam ipak,,, to je bilo 1993!
Znaci, dugo poslije pocetka rata.
laudrup

Post by laudrup »

hmmmm
seadp ako si bio u Bos . Gradisci u to vrijeme onda si garant greskom napisao da je jedinica Berbir 1993 usla u Bos. Grdisku.
To je bilo 1992 (august) i nisu bas toliko oslobodili koliko ti pises, jer ih bas i nije bilo puno a i izostala je obecana podrska iz Hrvatske od strane HV.
Za granatiranje iz Hrvatske 1991 si u pravu u poredjenju sa kolicinom ispaljenih granata iz Bosne od strane JNA to je bila sega (mada je rokalo).

Ali ako RTS kaze da je bilo drugacije onda ...
:-)
seadp

Post by seadp »

Mozda bi ti trebao bolje provjeriti svoju informaciju?

Ja sam izasao u Maju 94'e
Berbir je napao cini mi se oko 6 do 8 mjeseci prije toga.
To je bilo 50'tak najzescis momaka koji su prvi izasli cim je JNA okupirala grad.

Moja dva rodjaka su bila tu; tako da znam prilicno sve detalje.
Niko nije ocekivao pomoc Hrvatske vojske.
Oni su se nadali da ce uhvatiti cetnike na spavanju i osloboditi vecinu grada prije zore. Onda bi sa zarobljenim oruzjem naoruzali nas koji smo se skrivali po podrumima.
Vecina Gradiske je bila na strateskim pozicijama vec zauzeta, samo su trebali nasi uci u grad, ali tad je dosla cetnicka avijacija, i tenkovi.
a druga grupa koja je trebala osloboditi Bos.Dubicu nije ni dosla blizu grada.
Odmah su bili otkriveni, tako da su nasi momci morali se povuci jer su cetnici iz SAO Krajine poceli da ih okruzuju.
Sto se tice Bos.Gradiske, mogli su zauzeti grad sa malo jacim napadom, da su oni iz Dubice bili uspjesniji.
Ali, kada je vec dan svanuo i chedomiri alarmirali citavu eskadrilu iz Banja Luke i tenkovske brigade sa Kozare, nisu mogli puno uciniti.
Morali su se povuci.
Locked