Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
jok.najbolje je bilo popijes kafu ili sljivu das konobaru 10 maraka,a on ti fino makazama isijece kusur iz teke sa pecatom kafane pa moras sve kod njega popit
ama ja odnio bon u dzamiju, htio dati kao vitre, nisam imao nista drugo, kad mi gospodim hodza rece da to ne primaju, nego ako imam nesto tvrdje od valute.. nesto zeleno, po mogucnosti americko.. puka sjecanja..
Arslan wrote:ama ja odnio bon u dzamiju, htio dati kao vitre, nisam imao nista drugo, kad mi gospodim hodza rece da to ne primaju, nego ako imam nesto tvrdje od valute.. nesto zeleno, po mogucnosti americko.. puka sjecanja..
Arslan wrote:ama ja odnio bon u dzamiju, htio dati kao vitre, nisam imao nista drugo, kad mi gospodim hodza rece da to ne primaju, nego ako imam nesto tvrdje od valute.. nesto zeleno, po mogucnosti americko.. puka sjecanja..
Bili su jedni kojih nema na ovoj listi - mali zeleni (5.000 din.) i crveni (10.000 din.) al ne znam znam jesu li izdavani samo na Tz regiji i eventualno Ze. Mali mali, loš papir, izgledali su ko novčanice iz Monopola. Jedan dan ih je neko doštampao u neograničenim količinama i pustio u opticaj, što je prouzrokovalo inflaciju od 1000% samo taj dan, na području Tz slobodne teritorije Onda su vlasti reagirale i povukle ih iz upotrebe i vratile sve na staro, nakon čega su se buntovi ovih "para" mogao vidjeti kako leži u blatu na ulici. Koliko se sjećam, imale su dizajn sličan onima iz prvog posta (prve dvije slike) i drugog posta, samo su bile dosta manje. Kada jednom dođem u Tz, preroviću arhive i možda pronaći koji primjerak.
Kad, drzi-nedaj, Fikret ne da da se taj novac pusti u opticaj.
A nama nije trebala para za velike apoene ono 20, 50 i 100 maraka, vec za ove male.
Do tada se je izdavao bon. 0.5, 1, 2 i 5 maraka.
1-2 godine rata sam izlazio, tako sto bi uzeli taj bon od 0.5 i prepravili ga na 5 maraka i onda uvalili nekome, najcesce ljudima koji su nas znali, moj je prijatelj imao neki sverc-komerc u familiji i isli bi kod njega u prodavnicu da on svojoj familiji uvali falsifikovane pare. A prepravljali smo ih tako, sto je bon stampan na komadu kartona. I sad, najbitnije je onu nulu izbrisati i ispod nje je pisalo bon u vrijednosti _____ i sad od pola, prepraviti na pet njemackih maraka.
I tako, od pola marke pravis 5 maraka, i onda imas za kafu i poker aparat, poker aparatom onda doci do neke parice, ili zijaniti, kao da su to bile neke pare ali... toliko je tih bonova prepravljeno da vise nije bilo bonova od pola marke. Mozete vi to misliti mislim - pohabane one novcanice koje nisu nikad ni mogle ni trebale biti novcanice, i sad - 80% tih bonova od 5 maraka falsifikat, ali sta ces, samo neka se okrece... U pola frke - vise nisu ljudi htjeli primati tih 5 maraka u bonu ni od koga osim od onih koga znaju. Kao ono pogled onaj "ma neces me ti valjda zajebati". Ma "necu, dje cu ja bolan - 5 maraka bon". Stvarno jadno ali kad skontas da su sverceri takodje zivjeli od sverca, ko ih sisa. A pare stoje negdje u Coralicima - avioni para - odstampanih - nece da se puste u opticaj. To je bio jedan od Fikrinih nacina blokiranja sprovodjenja BiH drzave, tj. nije dao Fikret da se kruzno kretanje marke s necim obustavlja. Nego kao njegov je bon pouzdaniji od BiH novcanice. Jer Fikro kao stampao je svaki taj bon s nekim pokricem (ma pricam ti pricu..).
Najbolji su ovi u Kninu kad su krenuli bjezati ostalo im u banci zlatne poluge, nisu ni trezor stigli otvoriti. A nasi borci vrece tih para Srpskih donosili i zajebavali se - igrali karte i domine sa njima...
Najgore je bilo kad poslje kakve bitke, ostanu cetnici i ovi ljiljani ih odrade, prevrni okreni ne mozes naci pare koje ti trebaju a to su Deutch mark, Svicarski franak i Austrijski shiling. Samo je ta lova isla. A mozete vi sad zamisliti - svaka od tih valuta je imala svoj kurs. I sad odes ti - na pijacu, pa to je iblo, meni se cini za 7 shilinga 1 marku Deuthc dobijes i tako, ne znam kako je Franak stajao. I sad kod cetnika ovi njihovi dinari, i sta ces, negine ti nego doci u grad, i kod svercera. Imam ovih para - Srpskih, treba maraka. I onda se ti dogovoris. I svercer fino lovu zadjeni za prsa, i ode na Koranu ili u Sturlic - gdje su bili sverc punktovi, i tamo onda cetnicima daje pare - njihove, ali to nije smijeo ni mogao svako, zasto, zato sto su znali odakle ta lova...
A tek redova, pred kraj rata rekli Svabe da se mjenja valuta. I da se uvodi nova. I sad u nasim banakama ce kao da skupe te stare pare i da dadnu ljudima nove. Na radiju i tv, morate sve stare novcanice donjeti inace ce izgubiti vrijednost. Ti kontas, ma nema raja para, kad su tu krenuli redovi, autobusi vanredne voznje sa sela, ljudi koji nisu u gradu bili cijeli rat (jer se u gradu puca - a na selima je bilo manje tih aktivnih dejstava ratnih) ljudi izvlacili Deutch marke iz 1950-tih od ko ti zna gdje i kako je to sacuvano, cijeli rat onaj, tek sam tad skontao koliko te strane valute ima u Krajini, i kako vjeruje narod u nju. To je nevjerovatno...
Najzalije mi je sto nasa vlada nije pokrenula projekat pravljenja krivotvorene vaulte - ako nista Srpskih ovih Dinara (malo su vrijedili ali nije u pitanju vrijednost nego da krenu tom autostradom pakla u kojoj dodajes nulu na novcanicu svake sedmice). Neku noc pogledah ovaj film sto je dobio oskara u 2007 za najbolji strani film - o likovima koje su nazisti pohapsili i sad u logor odveli da im prave dollara i funtu. I funti su toliko napravili da kad se je sabralo iznjelo je otprilike 25% robnih rezervni V. Britanije. Dolar je slabije prosao, jer nisu zatvorenici htjeli da im dadnu jos i dollar, tako da je mala suma novca napravljena ali kad uzmes u obzir da je jako mnogo Nazista pobjeglo u Ameriku, pa nisu dosli ovdje golotrbi vjerovatno su dovukli par desetina hiljada falsificirani pomjesanih sa pravim dollarima koje su od Jevreja nakupili...
Last edited by Nosferatu on 19/10/2008 20:23, edited 1 time in total.